GP2 Flashcards

1
Q

Sociogram

A

Grafisk representation av relationerna i grupp. Visar på en grupps struktur och mäts genom sociometriskt test.

Vilka har relationer med varandra? Hur starka är banden?

Bra: Ger god översikt över strukturen hos en grupp

Dåligt: Låg reliabilitet, Låg validitet. Grundas på självrapporteringsdata och svar kan variera från dag till dag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Groupthink

A

Fenomen som innebär att en grupp värdesätter konformitet och enighet över ett kritiskt förhållningssätt till idéer och förslag inom gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Cohesion

A

Sammanhållningen och integriteten hos en grupp. Stärks av en rad olika faktorer:

Social Cohesion: Hur stark attraktionen är mellan gruppmedlemmar.

Task Cohesion: Om vi har eller om vi delar mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Participant Observation

A

När forskaren observerar en grupps beteende och deltar i gruppen och dess sociala processer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Experience Sampling

A

En metod då man ber FD skatta sina känslor då de upplevs snarare än vid ett senare tillfälle på dagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Collective efficacy

A

En eller fler gruppmedlemmars tro att de kan klara ett mål väl

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Referent power

A

Makt en person har då andra vill vara som den och identifiera sig med den, kan då influera andra då de vill bete sig som hen önskar. Idoldyrkan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Task leadership

A

En ledarskapsstil som fokuserar på gruppens mål och hur de ska nå dit. Hen strukturerar gruppen, skapar roller och fördelar dem till individerna samt skapar metoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Realistic Group Conflict Theory

A

Menar att kampen mellan grupper att erhålla resurser oundvikligen leder till konflikter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Misery loves miserable company

A

Om en person ska genomgå en situation som på något vis gör hen orolig eller obekväm kommer personen att välja att socialisera om möjligheten ges. Om hen får välja mellan en person som ska genomgå samma situation och en person som ska göra någon helt annat väljer hen den första.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Norming

A

Det tredje steget i Tuckman’s five stage model of group development. Här har gruppen överkommit sina konflikter och olikheter och börjar enas kring normer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Zeitgeistteorin

A

Ett sätt att se på ledarskap som menar att historia skrivs som ett resultat av “tidsandan” snarare än av beslut och handlingar från stora ledare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Social identitet

A

Ens identitet baserat på medlemskap och sociala relationer. Egenskaper som tros vara liknande hos alla som är medlemmar i en viss grupp. Om jag är aktiv medlem i röda korset kan en del av min sociala identitet vara att jag är en givmild altruistisk människa då det är vad gruppen är.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Primärgrupp

A

En grupp som påverkar en individs värderingar, känslor och beteenden. T.ex. Familjen eller den innersta vänskapskretsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hawthorne-effect

A

Att en person förändrar sitt beteende när denna blir observerad. Exempelvis kan en mobbare agera annorlunda och mer socialt önskvärt när man tror sig bli observerad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Minimax-Principen

A

Att människor försöker få ut så mycket som möjligt av relationer samtidigt som de vill ge så lite som möjligt. Man vill alltså maximera nyttan och minimera kostnaden i sina interpersonella relationer.

17
Q

Adjouring

A

Sista steget i Tuckermans five stage model of group development, i detta steg upplöses gruppen då den exempelvis uppnått sina mål och sitt syfte.

18
Q

Interrollkonflikt

A

När en individ innehar två olika roller som hamnar i konflikt. Då uppstår en interrollkonflikt. Om man skulle hänge sig åt den ena rollen skulle man negligera de ansvar den andra rollen innebar.

19
Q

Need for affiliation

A

Är en av de faktorer som kan motivera en individ att söka grupptillhörighet och kontakt med andra. Människor med stort behov av detta slag kan komma att söka upp andra människor oftare, att umgås mer i grupper och kommunicera med/acceptera gruppmedlemmar oftare. De har också en högre grad av ångest i sociala situationer, möjligen för att de är rädda att bli avvisade. När andra människor behandlar dem dåligt eller avvisar dem tenderar de att dra sig undan snarare än att söka upp dem.

20
Q

Least Preferred Coworker Scale

A

Ett test för att se om en ledare är task- eller relationship focused - om de fokuserar på att lösa gruppens mål och hitta metoder för det, skapa roller för gruppmedlemmarna, eller om de fokuserar på interpersonella relationer i gruppen och minskningar av konflikter. Ledaren får skatta egenskaper hos den minst omtyckta gruppmedlemmen som effektiv - lat, trevlig - otrevlig, vänskaplig - elak.

Ger ledaren denna personen höga skattningar på dessa egenskaper så tyder det på att hen är relationship focused.

21
Q

Social Dominance Theory

A

Menar att precis som vissa individer inom gruppen är mer influerande kan vissa grupper inom samhället ha mer inflytande. Dessa relationer upprätthålls genom institutionell diskriminering och delade kulturella ideologiska övertygelser som rättfärdigar särställningar mellan grupper.

22
Q

Mixed Motive Situation

A

En situation där man vill samarbeta och tävla samtidigt. Till exempel Prisoner’s dilemma.

23
Q

Role Ambiguity

A

En situation där det är oklart vad för beteende som förväntas i en roll.

24
Q

Elaboration Principle

A

Menar att grupper börjar som ytliga och små och växer över tid. Detta då icke-medlemmar länkas till invigda medlemmar i gruppen och gruppens komplexitet och storlek växer över tid.

25
Q

Leader-Member exchange theory

A

En ledarskapsteori som till skillnad från andra teorier fokuserar på relationen mellan ledaren och varje enskild medlem snarare än ledarskapsstilar och de handlingar dessa utför.

26
Q

Sucker-effect

A

Att en gruppmedlem kan komma att anstränga sig mindre på en uppgift om denne märker att resterande gruppmedlemmar bidrar mindre. Detta då man inte vill lägga mer energi än gruppen för samma belöning.

27
Q

Fundamentala attributionsfelet

A

Ett attributionsfel där man tillskriver en persons handlingar med interna faktorer istället för situationella.

28
Q

Commons dilemma

A

Problematik som kan uppstå när medlemmar delar en gemensam resurs. Risken finns att de olika gruppmedlemmarna brukar mer än sin andel av den delade resursen. Exempelvis kan en grupp fiskare som delar på ett område fiska för mycket och således sänka fiskbeståndet. Detta kan i sin tur leda till att de olika medlemmarna lägger ner ännu fler timmar och fiskar ut beståndet än snabbare.

29
Q

SYMLOG (Systematic multiple level observation of groups)

A

Ett sätt att mäta gruppdynamik som utgår ifrån tre olika dimensioner dominans/underkastelse, vänlighet/ovänlighet, auktoritet/icke-auktoritet.

Detta ger en interaktiv bild över gruppstrukturen som tar med flera aspekter såsom roller, attraktion och status i beräkningen. Kan vara ett kraftfullt sätt att se dolda gruppstrukturer och mönster i gruppen

30
Q

Mimicry

A

Begrepp som beskriver att människor tenderar att härma varandra. Detta innefattar allt från kroppsspråk till att skratta då någon annan gör det.

31
Q

Social dominance orientation

A

Ett karaktärsdrag som innebär tendens att acceptera/föredra att social ojämlikhet upprätthålls. Inte bara inom en grupp utan mellan olika grupper. Detta karaktärsdrag blir således en god prediktor till fördomsfullhet.

32
Q

Prisoners dilemma

A

Ett test där båda FD måste välja att samarbeta för att vinna, men där den enskilda individen också vinner genom att tävla. Används för att undersöka människors tendens att samarbeta eller tävla, t.ex. genom att ha en hög insats i spelet. Det uppstår en mixed motives situation. Påvisar att grupper är mer riskbenägna.

33
Q

Outgroup homogenity bias

A

Tendensen till att se medlemmar i andra grupper som homogena, men medlemmar i den egna gruppen som olika.

34
Q

Etnocentrism

A

Ingroup-Outgroup Bias (Att favorisera din ingroup över en outgroup) på större nivå. Till exempel gällande nationer eller stammar.

35
Q

Ringelmann-effect

A

En grupps prestation tenderar att försämras när storleken ökar. Detta sker av huvudsakligen två anledningar:

Motivational losses: Ansvarsdiffusion sänker motivationen då ens bidrag (eller brist därpå) inte kan spåras till en själv.

Coordination losses: Större grupper gör det svårare att koordinera resurser och timing

36
Q

Group fallacy

A

Att tillskriva en grupp mänskliga egenskaper såsom vilja och tro

37
Q

Olika typer av makt

A

HELBIT

Reward power: makt orsakat av att en person kan utdela belöningar

Coercive power: makt orsakat av att en person kan utdela bestraffningar

Referent power: makt orsakat av att andra vill identifiera sig med en person och därför lyder den

Informational power: makt orsakat av att en person uppfattas ha mer information inom ett område, t.ex. data som styrker argument

Expert power: makt orsakat av att en person uppfattas ha en expertroll inom ett område. Hen ses då som en auktoritet med större kunskap

Legitimate power: socialt sanktionerad makt. En person med denna makt lyds då hen upprätthåller normer, och att motsätta sig personen är att bryta mot normer