GNM och relevant kunskap Flashcards
Hur och var bryts alkohol ned?
Alkoholmetabolismen börjar i hepatocyters cytoplasma där enzymet ADH (alkoholdehydrogenas) katalyserar omvandlingen av alkohol till acetaldehyd. Acetaldehyd är en giftig substans för kroppen och bör brytas ned så fort som möjligt. Acetaldehyd bildar sedan aceton under katalys av ALDH (acetaldehyddehydrogenas). I mänskliga kroppar finns ALDH1 och ALDH2. 1 finns i cytoplasman medan 2 finns i matrix. Av ALDH2 finns två varianter: ALDH21 och ALDH22. ALDH2*2 är ca 90 % mindre effektiv, och vilken av dem man har beror på genetik, en punktmutation som är vanligare i asien än i övriga delar av världen. Som följd av detta har ca 50 % av japaner avsevärt sämre förmåga att bryta ned alkohol än människor i t.ex. Sverige. Efter att acetat bildas kan det mha tillförsel av en CoA-grupp och ATP bilda Acetyl-CoA. Dock har det i alkoholnedbrytningen bildats NADH som inhiberar Isocitratdehydrogeneas och alfa-ketoglutaratdehydrogenas. Detta gör att Acetyl-CoA inte kan gå in i citronsyracykeln, utan det ackumuleras och bildar ketonkroppar -> aceton och inhibering av coricykeln -> mer laktat i muskler och allmänt sur miljö i kroppen.
Hur går digestion och absorption av proteiner till?
Mekanism nedbrytning i munhålan följs av sönderdelning med pepsin och saltsyra i magsäcken. Detta bryter peptidbindningar så att proteinerna delas upp i kortare polypeptider. I duodenum möter polypeptiderna trypsinogen, chymotrypsinogen och prokarboxypeptidas. Trypsinogen aktiveras av enterokinas på enterocyternas brush border. Trypsin aktiverar sedan chymotrypsin och karboxypeptidas. Dessa tre enzymer hydrolyserar peptdbindningar (karboxypeptidas bryter dock från karboxyländen), vilket gör att små polypeptider bildas. Brush border-enzymer tdm med dipeptidas och aminopeptidas delar vidare upp polypeptiderna i dipeptider, tripeptider och ensamma aminosyror. Di- och tripeptider tar sig in i enterocyterna genom symport med vätejoner. Ensamma aa:s tar sig in genom symport med natriumjoner.
• Vad kan DHAP bilda?
DHAP kan ”shuntas” ut ur glykolysen och bilda glycerol. Detta kan t.ex. bilda glycerol-backbonet till TAG:s
• Hur kommer fett till blodcirkulationen efter digestion?
I cytosolen återbildas TAG:s som sedan packas i kylomikroner bestående av ett monolager av fosfolipider och särskilda proteiner. Kylomikroner är för stora för att diffundera direkt till blodet och förs därför först till lymfsystemet (laktealer) som töms i vener vid LTD.
• Vilket enzym reglerar fettsyrasyntesen?
Acetyl-CoA karboxylas (+Citrat, -AMP)
• Reglering av glykolys?
Fosfofruktokinas (-Acetyl-CoA, -ATP, +AMP)
• Vilka är intermediärerna i citronsyracykeln?
(Acetyl-CoA,) citrat, isocitrat, alfa-ketoglutarat, succinyl-CoA, succinat, fumarat, malat, OAA.
• Varför kan fettsyror (!) aldrig bli kolhydrater?
Acetyl-CoA kan aldrig gå tillbaka och bilda pyruvat igen eftersom det steget är irreversibelt. (acceptera det!)
• I vilken process är karnitin relevant? Vilket enzym är rate limiting i denna proces?
Lipolysen. Reglerande enzym är Acylkarnitintransferas 1 som sitter på mitokondriens yttre membran som katalyserar bindandet av karnitin till en acylgrupp. (minnesregel: karnitin säker acyl).
• Vilka disackarider finns? Vad består de av (vad bryts de ned till)?
Sackaros, laktos och maltos. Sackaros -> glukos och fruktos. Laktos -> galaktos och glukos. Maltos -> 2 x glukos.
• Vad är stärkelse och vad bryts det ned till?
Stärkelse är en polysackarid, dvs existerar i kedjor. Stärkelse består av glukosmolekyler och bryts ned till disackariden maltos som sedan bryts ned till endast glukos. Glykogen och stärkelse bryts ned till samma beståndsdelar.
• Vad är en peroxisom?
Det är en organell som liknar lysosomen och som har flera viktiga roller i metabolismen. T.ex. kan de mha enzymet katalas bryta ned H202, som är en farlig biprodukt från många reaktioner i cellen. H202 bryts då ned till H20 och syrgas. Peroxisomen ansvarar för beta-oxidation av fettsyror med fler än 20 kol. Dessa bryts ned i av peroxisomen tills de har 8 kol och färdas sedan till mitokondrien för ”vanlig” beta-oxidation.
• Hur går TAG-syntes till?
Den sker i ER i levern och i adipös vävnad. DHAP -> glycerol 3P (+acyl-coa, - CoA-SH) -> Lysofosfatidat (+acyl-coa, -coa-sh) -> fosfatidat (a.k.a. DAG 3P). Fosfatgruppen avlägsnas och ersätts med en tredje acylgrupp och då är en TAG bildad.
• Vad är anapleros?
En benämning på processen genom vilken citronsyracykeln påfylls med intermediärer som bildats genom glykolys. T.ex. oxaloacetat som behövs för att ”bränna” acetyl-CoA från fettsyror. När man säger att fett brinner i kolhydraternas låga är det detta man syftar på.
• Vad är leptin?
”mättnadshormonet”. Kommer från adipocyter och stimulerar mättnad samtidigt som det inhiberar ghrelin.