Globalisering Flashcards
Kolonimakt
Kolonialisme er når riker eller stater erobrer, kontrollerer og utnytter et område som er utenfor deres egentlige territorium. De som skaffer seg kolonier kalles kolonimakter.
Imperialisme
Imerialisme er en politikk som føres av en stat når den underlegger seg, eller forsøker å underlegge seg, andre stater og samfunn og former dem i sitt eget samfunnsbilde, ofte med religiøs eller ideologisk inspirasjon. Imerialisme betegner også ulike politiske tankeretninger, ideér eller teorier om det samme.
Industrialisering
Industrialisering, i bred forstand det å innføre industri eller legge om til industrimetoder i næringsliv eller produksjon. I mer snever forstand beegner industrialisering en storstilt samfunnsmessig omlegging knyttet til innføring av industri, særlig forbundet med den såkalte industrielle revolusjon.
Råvareleveradør
Land som produserer råvarer og får hovedinntektene sine fra eksport av råvarer.
Internasjonalisering av verdensøkonomien
Dette handler om hvordan landene i verden har kommet stadig nærmere hverandre gjennom handel og samarbeid i internasjonale oranisasjoner.
Internajonal arbeidsdeling
Dette betyr i praksis at en del av verden, de store industri- og kolonimaktene, spesialiserte seg på industriproduksjon. En annen del av verden, koloniene, leverte billige råvaver samtidig som de var markeder for eksport av ferdigvarer fra i-landene.
Import
Import, innførsel, et lands forsyning med varer av fremmed opprinnelse. Den innførte eller importerte varen kan enten være bestemt til forbruk i landet, eller til å utføres uforandret eller bearbeidet form, eller bare til å føres gjennom landet. Importhandelen går først og fremst ut på å tilføre landet varer det ikke selv frenbringer eller frembringer i utilstrekkelig mengde. Import spiller en betydelig rolle i landenes halndelspolitikk. Myndighetene regulerer importen gjennom tollsater eller ved kvantitive restriksjoner.
Eksport
Utførsel, slag til utlandet av varer og tjenester.
Investering
Å investere bra er å plassere penger i selskap en håper skal gå bra.
Handelsbalanse
Et lands økonomi overfor utlandet. Hvis en skal gå med overskudd, må et land eksportere mer enn det importerer.
Flernasjonale selskaper
Selskaper som har hovedkontor, holder til i et land, mens produksjonen fåregår i et annet land som har lavere lønnsutgifter. Slike selskap kontrollerer nesten halvparten av verdenshandelen.
Multinasjonale selskaper
Et selskap som opererer i ett eller flere land utover hjemlandet. De har hovedkontor i et land og styrer derfra selskaper i andre land.
Aksjer
Verdipapir som sier at du eier en liten del av en bedrift. Aksjer blir omsatt på børs.
Kurs
Prisen på aksjer
Utbytte
Avkastning/ overskudd på aksjer
Statens pensjonsfond- utland
Inntektene staten Norge får fra oljeindustrien blir plassert i dette fondet. Fondet innvesterer pengene slik at Norge skal få best mulig avkastning på dem. Avkastningene er ment å skulle dekke framtidige pensjonsutgifter.
GATT- avtalen
General agreement on tariffs and trade, på norsk: generalavtalen om toll og handel, er en avtale som var i kraft 1948-1994. GATT-avtalen ble undertegnet 1947 av 23 tater, herunder Norge, og trådte i kraft 1948. GATT var ikke oppbygd som noen organisasjonm men var et viktig forum for multinasjonale tollreduksjonsforhandlinger. I 1994 ble GATT omdannet til WTO, Verdens handelsorganisasjon, i virksomhet fra 1995.
ECC (Det europeiske økonomiske fellesskap)
Navn på en del av EF (Det europeiske fellesskap) fra 1967- 1993. Organisasjonen har byttet navn til EU.
EU
Forkortelse for “Den europeiske union”. Medlemslandene har seg imellom rett til:
~fri bevegelse av varer
~fri bevegelse av kapital
~fri bevegelse av tjenester
~fri bevegelse av personer (arbeidskraft)
Maastricht- avtalen
En avtale vedtatt i 1991 mellom landene i EU. Dette skulle være en foreløpig grunnlov for EU. Mål:
~Å sikre de fire frihetene
~Å få en felles økonomisk politikk, bl.a felles sentralbank og felles mynt (euro)
~Å innføre Schengen-samarbeidet
Schengen-samarbeidet
Avtalen innebærer passfrihet mellom medlemslandene i EU (og andre, bl.a Norge), utvidet politisamarbeid og felles asyl- og flyktningspolitikk.
Amsterdam-traktaten
Avtale som bestemte Schengen-samarbeidet skulle legges inn under EU og åpnet for en utvidelse av EU.
EØS- avtalen
En økonomisk samarbeidsavtale mellom Norge og EU: målet med avtalen er å sikre norske varer tilgang til EUs indre marked.
EFTA- landene
EFTA, European Free Trade Association. Det europeiske frihandelsforbund, er en økonomisk samarbeidsorganisasjonm som består av Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. Ble etablert i 1960.