Globalisering Flashcards

1
Q

Kolonimakt

A

Kolonialisme er når riker eller stater erobrer, kontrollerer og utnytter et område som er utenfor deres egentlige territorium. De som skaffer seg kolonier kalles kolonimakter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Imperialisme

A

Imerialisme er en politikk som føres av en stat når den underlegger seg, eller forsøker å underlegge seg, andre stater og samfunn og former dem i sitt eget samfunnsbilde, ofte med religiøs eller ideologisk inspirasjon. Imerialisme betegner også ulike politiske tankeretninger, ideér eller teorier om det samme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Industrialisering

A

Industrialisering, i bred forstand det å innføre industri eller legge om til industrimetoder i næringsliv eller produksjon. I mer snever forstand beegner industrialisering en storstilt samfunnsmessig omlegging knyttet til innføring av industri, særlig forbundet med den såkalte industrielle revolusjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Råvareleveradør

A

Land som produserer råvarer og får hovedinntektene sine fra eksport av råvarer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Internasjonalisering av verdensøkonomien

A

Dette handler om hvordan landene i verden har kommet stadig nærmere hverandre gjennom handel og samarbeid i internasjonale oranisasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Internajonal arbeidsdeling

A

Dette betyr i praksis at en del av verden, de store industri- og kolonimaktene, spesialiserte seg på industriproduksjon. En annen del av verden, koloniene, leverte billige råvaver samtidig som de var markeder for eksport av ferdigvarer fra i-landene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Import

A

Import, innførsel, et lands forsyning med varer av fremmed opprinnelse. Den innførte eller importerte varen kan enten være bestemt til forbruk i landet, eller til å utføres uforandret eller bearbeidet form, eller bare til å føres gjennom landet. Importhandelen går først og fremst ut på å tilføre landet varer det ikke selv frenbringer eller frembringer i utilstrekkelig mengde. Import spiller en betydelig rolle i landenes halndelspolitikk. Myndighetene regulerer importen gjennom tollsater eller ved kvantitive restriksjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Eksport

A

Utførsel, slag til utlandet av varer og tjenester.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Investering

A

Å investere bra er å plassere penger i selskap en håper skal gå bra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Handelsbalanse

A

Et lands økonomi overfor utlandet. Hvis en skal gå med overskudd, må et land eksportere mer enn det importerer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Flernasjonale selskaper

A

Selskaper som har hovedkontor, holder til i et land, mens produksjonen fåregår i et annet land som har lavere lønnsutgifter. Slike selskap kontrollerer nesten halvparten av verdenshandelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Multinasjonale selskaper

A

Et selskap som opererer i ett eller flere land utover hjemlandet. De har hovedkontor i et land og styrer derfra selskaper i andre land.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Aksjer

A

Verdipapir som sier at du eier en liten del av en bedrift. Aksjer blir omsatt på børs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kurs

A

Prisen på aksjer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Utbytte

A

Avkastning/ overskudd på aksjer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Statens pensjonsfond- utland

A

Inntektene staten Norge får fra oljeindustrien blir plassert i dette fondet. Fondet innvesterer pengene slik at Norge skal få best mulig avkastning på dem. Avkastningene er ment å skulle dekke framtidige pensjonsutgifter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

GATT- avtalen

A

General agreement on tariffs and trade, på norsk: generalavtalen om toll og handel, er en avtale som var i kraft 1948-1994. GATT-avtalen ble undertegnet 1947 av 23 tater, herunder Norge, og trådte i kraft 1948. GATT var ikke oppbygd som noen organisasjonm men var et viktig forum for multinasjonale tollreduksjonsforhandlinger. I 1994 ble GATT omdannet til WTO, Verdens handelsorganisasjon, i virksomhet fra 1995.

18
Q

ECC (Det europeiske økonomiske fellesskap)

A

Navn på en del av EF (Det europeiske fellesskap) fra 1967- 1993. Organisasjonen har byttet navn til EU.

19
Q

EU

A

Forkortelse for “Den europeiske union”. Medlemslandene har seg imellom rett til:
~fri bevegelse av varer
~fri bevegelse av kapital
~fri bevegelse av tjenester
~fri bevegelse av personer (arbeidskraft)

20
Q

Maastricht- avtalen

A

En avtale vedtatt i 1991 mellom landene i EU. Dette skulle være en foreløpig grunnlov for EU. Mål:
~Å sikre de fire frihetene
~Å få en felles økonomisk politikk, bl.a felles sentralbank og felles mynt (euro)
~Å innføre Schengen-samarbeidet

21
Q

Schengen-samarbeidet

A

Avtalen innebærer passfrihet mellom medlemslandene i EU (og andre, bl.a Norge), utvidet politisamarbeid og felles asyl- og flyktningspolitikk.

22
Q

Amsterdam-traktaten

A

Avtale som bestemte Schengen-samarbeidet skulle legges inn under EU og åpnet for en utvidelse av EU.

23
Q

EØS- avtalen

A

En økonomisk samarbeidsavtale mellom Norge og EU: målet med avtalen er å sikre norske varer tilgang til EUs indre marked.

24
Q

EFTA- landene

A

EFTA, European Free Trade Association. Det europeiske frihandelsforbund, er en økonomisk samarbeidsorganisasjonm som består av Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. Ble etablert i 1960.

25
Q

WTO (World trade organization)

A

Målet med organsisasjonen er å sikre fri handel med varer over hele verden.

26
Q

Verdensbanken

A

Banken ble opprettet i 1944 for å bygge opp verdensøkonomien etter andre verdenskrig. Den er en del avFN- systemet, og har 185 medlemsland. Banken skal gi råd og lån til utviklingsland.

27
Q

IMF (Det internasjonale pengeforbundet)

A

Fondet har 184 medlemsland. De har ulik innflytelse etter hvor stor økonomisk tyngde de har. De rike landene har mest å si. Målet til IMF er å sikre ro og orden i det internasjonale pengesystemet og medlemslandene skal samarbeide om valuta. Fondet hjelper også med lån og fattige land å betale gjelden sin.

28
Q

Globalisering

A

Med dette menes blandt annet:
~Fri handel mellom ulike land
~Mulighet til å kommunisee raskt og effektivt over lamdegrensene
~Mennesker som flytter seg over landegrensene
~En felles kultrur over store deler av verden
Dette handler om hvordan private bedrifter og selskap i økende grad driver sin virksomhet over hele verden uhindret av grenser. Globalisering, et uttrykk som ofte brukes om økonomiske, politiske, materielle og kulturelle forflytninger, kontaketer og påvirkninger om i moderne tid skjer i en verdensomspennende målestokk. Uttrukket blir ofte brukt for å hevde av dagens verden er global, mens den tidligere var lokal. Det er vanlig å hevde at dtte knytter sammen verden til ett sammenvevd system der alle er mer forbundet og avhengige av hverandre.

29
Q

Barnearbeid

A

Dette betyr at barn må jobbe på lik linje med voksne, men ofte for lavere lønn.

30
Q

Transparency international

A

En uavhengig organisasjon som arbeider mot korrupsjon og bestikkelser. Organisasjonen har avdelinger i nærmere 100 land.

31
Q

NIC- land

A

Nylig industrialiserte land (Newly industrializing countries) er betegnelsen for land som har hatt en rask industrialiseringsprosess i etterkrigstiden, ofte med stor satsing på eksport. Blandt annet regnes sør-Korea, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Malaysia og Thailand som NIC- land.

32
Q

Informasjonssamfunnet

A

En av flere populære betegnelser på samfunnsutviklingen i vår til, tydelig beslektet med for eksempel “kunskapssamfunnet”. Begrepet gjenspeiler den vekten samfunnsforskeree tillegger informasjonsteknologien, IT, som den dominerende teknologiske utvikilingen.

33
Q

Markedsøkonomi

A

Et økonomisk system der markedet bestemmer. Bedriftene produsere, tilbyr, varene de finner mest lønnsomme. Det blir bestemt hva vi ønsker å kjøpe, etterspørselen. Loven om tilbud og etterspørsel innebærer at markedet bestemmer prisen på en vare. Staten prøver ikke å styre økonomien, men overlater eet til markedet. Eks. USA

34
Q

Planøkonomi

A

I en slik økonomi er staten svært aktiv. Det er staten som planleggerr og styrer den økonomiske virksomheten. Jorda er felleseie, og drives i fellesskap. Staten fastsetter priser og lønninger, eier bedriftene og bestemmer hva og hvor mye som skal produseres. Staten kan derfor sørge for arbeid til alle og at alle får dekket sine viktigeste behov. Eks. tidligere Sovjetunionen.

35
Q

Blandingsøkonomi

A

Et økonomisk system som er en blanding av plan- og markedsøkonomi. De fleste bedriftene er privateide, men staten er medeier i noen av de største. Bedriftene bestemmer selv hva de skal produsere. Hvor mye de skal produsere og prisen på varen, er avhengig av om bedriftene får solgt varen. Staten griper inn i økonomien bl.a for å opprettholde velferdsstaten og dekke inn utgifter til fellesgoder. Eks. Norge

36
Q

Patent

A

Dette er omtrent det samme som en oppfinnelse. “Å ta patent på noe” betyr at en har funnet opp noe nytt, som en har rettigheter til.

37
Q

Lavkostland

A

Land hvor arbeiderne tjener mindre, men kan gjøre samme jobben, til samme kvalitet. Land der det er billig å produsere varer. Stadig mer produskjon legges til silke land. Ofte får arbeiderne dårlig betalt, og rettighetene deres er kanskje små, for eksempel retten til å streike eller delta i fagforening. Men i mange lavkostland, som Kina, India eller Brasil, stiger levestandaren for millioner av mennesker.

38
Q

Toll

A

Toll, avgift som staten legger på varer ved landets grenser. Varene bringes enten inn utenfra til statens område (innførselstoll), eller de føres ut derfra (utførselstoll), eller de føres gjennom statens område (gjennomsførsels- og transittoll).

39
Q

Frihandel

A

Fri handel landene i mellom uten toll eller andre avgifter.

40
Q

Arbeidsinnvandring

A

Mennesker som kommer fra sndre land for å jobbe i landet de kommer til, eks. bygningsarbeidere fra østeuropeiske land, eller svensker som jobber i hotell- og restaurantbransjen.

41
Q

Sosial dumping

A

Utenlandske arbeidere jobber undre elendige arbeidsforhold og til en svært lav betaling. De utnyttes av arbeidsgiveren sin.

42
Q

Koloni

A

Fra 1500 til 1900-tallet er betegnelsen koloni i hovedsak brukt om et område utenfor en stats grenser som ligger under denne stats kontroll og overhøyet, det vil si et fjernstyrt område. Kontrollen ble ofte først opprettet ved utflytting og bosetting, fulgt av økende handel med lokalbefolkningen (økonomisk ekspansjon), og etter hvert militær okkupasjon.