Globale utfordringer - 17 - 18 - Flashcards

1
Q

Hva er en borgerkrig?

A

Væpnet konflikt mellom grupper innenfor samme stat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er terrorkrig?

A

Det er en krig mot terror. Det er en global kampanje iverksatt for å bekjempe internasjonale terroristgrupper og terrornettverk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er terrorens årsaker?

A
  • Okkupasjon og undertrykkelse.
  • Fattigdom og sosial urettferdighet.
  • Manglende tradisjoner for fredelig konfliktløsning.
  • Ønske om makt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva kan man gjøre for å bekjempe terror?

A
  • Militære midler, møte hardt med hardt. Personer som mistenkes for terrorisme, skal jages og straffes, og land som skjuler eller støtter terrorgrupper, kan risikere å bli angrepet.
  • Fredelige virkemidler, ved å finne grunnleggende årsaker til at terrorhandlinger.
  • Samarbeid på tvers av landegrensene, bekjempelse av fattigdom og arbeid for å fremme toleranse, likeverd og respekt for alle religioner og kulturer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er internasjonale avtaler?

A

Det er avtaler der en gruppe stater blir enige om regler for hva hver enkelt av dem har lov til å gjøre. Det er en måte å samarbeide på i verdenssamfunnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er mellomstatlige organisasjoner?

A

Det er en annen måte å samarbeide på er gjennom internasjonale organisasjoner. I de mellomstatlige organisasjonene er det stater som er statlige.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er ikke-statlige internasjonale organisasjoner?

A

De er som oftest sammenslutninger av frivillige organisasjoner fra flere land. Organisasjonene har gått sammen for å stå sterkere og markere seg tydeligere i en internasjonal sammenheng. De fleste ikke-statlige organisasjonene arbeider for én eller flere klart avgrensede saker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er de forente nasjoner, FN?

A

De forente stater er en verdensorganisasjon som ble etablert etter 2. verdenskrig, for å sikre freden og straffe eventuelle fredsforstyrrelser. FN er en stor organisasjon som består av en rekk underorganisasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er hovedforsamlingen i FN?

A

Omfatter alle medlemsstatene i FN med én stemme hver, diskuterer alle saker på FNs dagsorden. Vedtakene er ikke bindende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er sikkerhetsrådet i FN? Og hvor mange og hvilke land har vetorett?

A

FNs viktigste organ, som skal løse tvister og forhindre krig, fatter vedtak som er bindende for alle medlemslandene. 15 medlemmer, hvorav fem faste - USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina - som har vetorett.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er resolusjon (FN)?

A

Vedtak som blir gjort i FNs sikkerhetsråd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er vetorett (FN) og hvem har denne retten i sikkerhetsrådet?

A

Det betyr at landene kan stoppe enhver beslutning som en eller flere av dem er uenige i. Det gir de fem faste medlemmene stor innflytelse i FN.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilke ulike virkemidler kan FN bruke for å skape fred eller forhindre at konflikter får lov til å utvikle seg?

A
  • Fredsbevarende operasjoner, hvor FN kan gå inn med observatører eller en mindre fredsbevarende styrke som kan overvåke våpenhvilen og fungere som et slags skjold mellom partene.
  • Diplomati, det vil si å få motpartene til å møtes ved forhandlingsbordet, eller ved utplassering av observatører eller styrker som kan hindre at konflikter forverrer seg.
  • Militær makt, i situasjoner der krig er et faktum, kan FN i enkelte tilfeller gripe inn med militær makt og uten partenes samtykke for å tvinge fram en fredsløsning.
  • Fredsbyggende og humanitært arbeid, det gjelder blant annet avvæpning av soldater, gjenoppbygging av landet, hjemvending av flyktninger og hjelp til å gjennomføre demokratiske valg
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva vet du om Verdenserklæringen om menneskerettighetene?

A

Den ble vedtatt 10. desember 1948. I 30 punkter - kalt artikler - slår menneskerettighetserklæringen fast at alle mennesker har visse naturgitte rettigheter som ingen, heller ikke staten, kan ta fra oss.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva betyr det at FNs menneskerettighetserklæring er en viljeserklæring?

A

Det betyr at den ikke er bindende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

I tillegg så har FN vedtatt to konvensjoner om menneskerettigheter, hvilke, og hva står de for?

A
  • De sivile og politiske rettighetene er regler som skal sikre menneskene mot overgrep fra myndighetene i sitt eget land. Frihet fra tvang, tortur og fengsling uten dom er noen av rettighetene vi finner i denne gruppen. Ytringsfriheten og retten til å delta i valg blir også slått fast.
  • De sosiale og økonomiske rettighetene er regler som gir innbyggerne rett til visse ytelser fra staten. Det gjelder for eksempel retten til arbeid, utdanning og en viss levestandard.
17
Q

Hva er en konvensjon?

A

Rettslig bindene avtale mellom stater, en del av folkeretten.

18
Q

Hva er et urfolk?

A

Folkegruppe som var den første til å bosette seg i et område som senere har blitt erobret og befolket av andre folkegrupper. Urfolk har som regel en særegen kultur basert på naturressurser og et språk eller andre kulturelle kjennetegn som skiller dem fra den dominerende kulturen i området.

19
Q

Hva er EU, og på hvilke måter skiller denne organisasjonen seg fra FN?

A

EU står for Den europeiske union, og er en internasjonal organisasjon som har som mål å fremme samarbeid på tvers av landegrensene. Den skiller seg likevel fra FN på flere måter: Til forskjell fra FN er EU en regional organisasjon i den forstand at den bare har medlemsland fra Europa. Dessuten er samarbeidet i EU tettere og mer forpliktende enn det vi ser i FN..

20
Q

Hva er et frihandelsområde?

A

Det er et område der varer som ble produsert i ett land, kunne selges på like vilkår i alle medlemslandene.

21
Q

Hva er overnasjonalitet?

A

Det kalles en overnasjonalitet når en internasjonal organisasjon kan ta avgjørelser som alle medlemmene er forpliktet til å rette seg etter.

22
Q

Hva menes med det indre markedet, og når ble den opprettet?

A

Det indre markedet innebærer at varer, tjenester, penger og arbeidskraft skal kunne passere fritt over landegrensene uten noen form for hindringer. Den ble opprettet i 1993

23
Q

Hva er den økonomiske og monetære unionen, og når ble den innført?

A

Den ble innført i 1999, hvor det da ble innført en felles valuta, euro, og en sentralbank, som blant annet har ansvaret for å fastsette en felles rentesats for alle EU-landene.

24
Q

Det finnes flere sentrale styringsorganer i EU, hvilke?

A
  • Ministerrådet er EUs lovgivende forsamling. På samme måte som i det norske Stortinget skal alle viktige vedtak godkjennes her.
  • EU-kommisjonen er “EUs regjering”. Kommisjonen forbereder de lovene og forslagene som skal behandles av Ministerrådet, og har også, som andre regjeringer, ansvaret for å iverksette den politikken som Ministerrådet vedtar.
  • Europaparlamentet er EUs folkevalgte forsamling, og representantene blir valgt av velgerne i sine hjemland omtrent på samme måte som vi i Norge velger representanter til Stortinget. Men i motsetning til Stortinget er Europaparlamentet i all hovedsak bare en rådgivende forsamling.
  • Det europeiske råd, som også blir kalt EUs toppmøte, består av regjeringssjefene i de enkelte EU-landene. Rådet møtes to ganger i året og gir overordnede retningslinjer for samarbeidet i EU.
25
Hva er EØS-avtalen, hvilke land er medlem og hva går avtalen ut på?
Avtale om det europeiske økonomiske samarbeidsområdet mellom EU på den ene siden og Norge, Island og Liechtenstein på den andre. Gjennom EØS er iallefall Norge en del av det indre marked. EØS-avtalen kan sees som et halvt EU-medlemskap.
26
Hvorfor blir Norge sett på som en humanitær stormakt?
Norge tenker ikke bare på seg selv, vi tar ansvar og deler vår rikdom med andre. Det kan diskuteres i hvor stor grad vi har lykkes med å nå fram med dette budskapet.
27
Hva er grunnene til at resten av verden ikke alltid oppfatter Norge som så snille og greie som vi ønsker?
En av de viktigste grunnene er nok at Norge, når alt kommer til alt, kanskje ikke opptrer så forskjellig fra andre vesentlige industriland. Norge er et land som først og fremst er opptatt av å beskytte det norske landbruket mot utenlandsk konkurranse. Norge klarer ikke å leve opp til de forpliktelsene vi signerte under på Kyoto-avtalen. I stedet for å redusere utslippene av farlige klimagasser har utslippene så langt bare økt. Samtidig har Norge blitt kritisert av FN for sin restriktive innvandringspolitikk. Vårt selvbilde stemmer derfor kanskje ikke alltid med virkeligheten.