Geografi- klimat och väder Flashcards
Albedo
Reflektionen av solstrålning. Högt albedo innebär att en stor del av det infallande solljuset reflekteras tillbaka till rymden. Material med lågt albedo absorberar solstrålning och värms upp kraftigare än vad omgivningen gör. Detta gör exempelvis att du blir varmare i en svart tröja än vad du blir i en vit tröja på vintern, just eftersom att den svarta tröjan har ett lägre albedo och absorberar solljuset vilket gör att den blir mycket varm.
Globala cirkulationen
Jorden har en mycket ojämn instrålning vilket leder till en ojämn värmebalans som i sin tur leder till en global luftcirkulation. Områdena kring ekvatorn värms upp vilket gör att luftmassorna stiger i atmosfären. Där bildas ett område med lågt lufttryck. Uppvärmningen minskar gradvis vid polerna där luftmassorna kyls av och sjunker vilket skapar områden med högt lågtryck. Dessa skillnader i lufttryck leder till ett globalt luftutbyte mellan områdena vid ekvatorn och polerna. Fördelningen av land och har också stor betydelse för cirkulationen. Landmassorna värms upp kraftigare än havet vilket leder till att det över kontinenterna bildas lågtryck med stigande luftmassor. Över haven bildas istället subtropiska högtrycksceller. Detta gör att det förekommer områden med sjunkande luftmassor kring den 30e breddgraderna på det norra och södra halvklotet. Där de subtropiska luftmassorna möter den avkylda arkikluften stiger den varmare luften återigen upp i atmosfären. Detta sker runt bredder omkring 40-70 grader. Över de båda polerna råder högtryck. Här är solinstrålningen mycket liten vilket gör att luften sjunker innan den återigen rör sig tillbaka mot ekvatorn.
Jetströmmar
I det marknära skiktet av atmosfären, upp till en km över markytan, påverkas luftrörelserna av friktionen mot marken. Ovanför detta skikt kan luften röra sig utan markfriktion och nå mycket höga hastigheter. Vind som blåser på hög höjd kan blåsa över 100 meter per sekund, jetströmmar. De förändras då banorna pendlar med årstiderna. Vindarna har också betydelse för uppkomsten och frekvensen av rörliga lågtryck. Pga att jetströmmarna längs sina banor passerar bergskedjor så uppstår pendlingar vilket gör att vindens höjd ändras som i en vågrörelse. Den här variationen påverkar de underliggande luftmassorna och medför störningar, bland annat längs den arktiska polarfronten, så att cykloner bildas. Vågrörelserna kallas Rossbyvågor.
Fronter
Gränsen mellan två olika luftmassor, som har olika temperaturer och luftfuktighet. När dessa luftmassor möts, händer ofta väderförändringar.
Konvektiv nederbörd
Varma sommardagar värms luften närmast markytan upp och stiger genom så kallad konvektion. Den nederbörd som då skapas kallas för konvektiv nederbörd.
Orografisk nederbörd
När luft passerar över bergen så hävs den uppåt och avkyls samt tappas på sitt fuktinnehåll. Detta gör att det ofta regnar kraftigt på bergets vindsida eller lovartsida som orografisk nederbörd.
Frontal nederbörd
Nederbörd utvecklas ofta längs fronter. När varma och kalla luftmassor möts glider den varmare luften upp på den kallare genom hävning, vilket kan utlösa frontal nederbörd.
Zenit
Zenit är den punkt som ligger rakt ovanför dig på himlen, om du tänker dig en linje som går från himlen rakt uppåt, där linjen möter himlen kallas för zenit. Detta händer bara på vissa platser nära ekvatorn.
Cykloner
Längs fronter kan så kallade rörliga lågtryck vandrande cykloner bildas. Frekvensen (förekomst/vanlighet av nått en viss period) av cykloner är som störst på vinterhalvåret då temperaturskillnaderna är stora mellan de olika luftmassorna.
Jordens energibalans
Det infallande solljuset påverkas i stor utsträckning av förhållanden i atmosfären. En del av solljuset reflekteras mot molnen i luften och når aldrig marken, samtidigt som ljuset sprids mot olika partiklar i luften. Pga att det främst är de kortare våglängderna av solljuset som sprids i atmosfären får himlen sin blåa färg. På jordytan reflekteras det kortvågiga solljuset mot bland annat vatten, is och snö. Den solstrålning som inte reflekteras värmer upp marken eller havsvattnet. Den uppvärmda jordytan avger i sin tur långvågig värmestrålning. Den långvariga strålningen har svårare att tränga igenom atmosfären vilket leder till att en del av värmen stannar kvar kring jorden. Totalt råder dock ett globalt jämviktsförhållande mellan in och utstrålning- jordens energibalans. Om vår planet skulle sakna sin skyddande atmosfär skulle temperaturskiftingarna mellan natt och dag vara mycket större, och den genomsnittliga temperaturen vara runt 30 grader lägre.
Nibostratus
Nibostratus eller regnmoln täcker ofta hela himlen som ett jämngrått dis, ofta i kombination med heldagsregn.
Cirrus
Cirrus eller fjädermoln är höga moln och består oftast av iskristaller. Har molnen “krokar” är det ett tecken på en annalkande front.
Altostratus
Det gråa Altostratus eller skitkmolnet förebådar ofta regn.
Cumulus/stackmoln
Vanliga på sommaren, molnen bildas på dagen genom konvektion för att upplösas mot kvällen.
Cumulunimbus
lätt att känna igen på avstånd genom sin städliknande topp. Molnet medför kraftiga regnskurar, åska och hagel.