Geografi klimat Flashcards

1
Q

Solen står mitt på dagen dagen i zenit?

A

Det är när solen står rakt upp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur är klimatet i en tropisk regnskog?

A

Vid ekvatorn ( regnskogarna) så är klimatet varmt och fuktigt. Det är ett klimat som att bo i ett växthus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka nackdelar kan det vara med att bo där?

A

En nackdel är att det sprids många farliga tropiska sjukdomar som man kan dö av, ett exempel på sjukdom är malaria. Myggorna i landet sprider sjukdomarna som sedan leder till döden. Människan är också dåligt anpassad till att klara miljön i regnskogen. Det bor ganska få människor där.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Varför finns det så många olika ”arter” i en regnskog? Varför finns det nästan inga växter nere på marken?

A

Det finns så många arter där för att klimatet är varmt året runt. Det växer inga växter på marken för att solens strålar når inte ner under de tjocka lagret av regnskog, därför växer alla växter i träden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför hugger de ner regnskogen, vad händer då?

A

Människan hugger ner skogen till stora skogsbolag som är på jacket efter värdefulla träslag som mahogny och jakaranda. Träden används också för att göra pappersmassa . När regnskogen huggs ner så kan inte vissa arter leva längre, dom får inget hem och dör

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är svedjebränning? Är marken i en regnskog lämpad för odling?

A

Svedjebränning är när regnskogen skövlas och bränns ner, på den brända marken bygger man betesmarker där biffkor sedan ska gå. Odlingen i regnskogen funkar dåligt i pågrund utav den näringsfattiga jorden , det går bara att odla några få år på en plats. Sedan måste de fattiga bönderna röja ny skog.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är en savann? Beskriv klimatet på savannen? Vilka djur och växter finns där?

A

Savannen är den plats där t ex lejon, antiloper och bufflar bor. Savannen breder sig ut över grässlätter norr och söder om regnskogen framför allt i Afrika. Savannen har ett har ett torrt klimat med regnperioder en eller några få gånger om året. På grässlätterna växer det enstaka träd, akacior och baobabträd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur kan människor utnyttja savann områden?

A

Människorna utnyttjar gränsområdena som betesmarker för husdjur, eller så blir det till fällt som det blir odlingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad kommer växthuseffekten ha för inverkan på savannen?

A

Växthuseffekten kommer att göra savannens jord varmare, en varmare jord kommer att få effekter på alla klimatområden, men framförallt på de torrare delarna i den subtropiska zonen och antarktisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur bildas en tropisk orkan?

A

En tropisk orkan bildas när varm luft stiger och börjar rotera. Temperaturen måste vara över 26 grader. Det varma vattnet gör att luften börjat stiga och jordens rotation får luften att rotera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv klimatet i Sahara.

A

Sahara ligger i den subtropiska zonen och det är därför mycket ökenklimat där, i öken regnar det mycket sällan. Vatten finns bara på enstaka platser i så kallade oaser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är en oas?

A

I öken så finns det vissa ställen där vattnet samlar sig, de platserna kallas för oaser. I oaserna växter dadelpalmer och akacior, och där odlas fruktträd, grönsaker, hirs och vere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur är klimatet i den subtropiska zonen?

A

Klimatet i den subtropiska zonen är torrt. Det regnar sällan, dels är det hett och vattnet avdunstar fort. De människor som trots allt bor där har anpassat sig till ett liv med långa perioder utan regn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är en normad, beduin

A

Normader är folket som bor i den subtropiska områdena. Normader flyttar mellan olika platser där det har funnits vatten. Beduinerna i Saudiarabien och Sahara har i flera tusen år vandrat genom öknarnas utkanter och mellan oaserna för att finna vatten och bete åt sina kameler, får och getter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad blir konsekvenserna av växthuseffekten?

A

När klimatet blir varmare på grund av växthuseffekten kan det leda till ännu mindre regn i dessa områden. Redan idag har människorna som bor här svårt att klara sig, särskilt när det blir långa perioder ar torka. Deras boskap betar marken så hårt att allt gräs försvinner och jorden ligger bar. När regnet förr eller senare kommer kan den nakna jorden spolas bort. Överbetning och jordförstöring har redan medfört flera svältkatastrofen i de torra områdena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Lappland och Sicilien (i Italien) har något gemensamt, vad?

A

Både Lappland och Sicilien har olika årstider, vilket är det mest typiska för den tempererade zonen.

17
Q

På vilket sätt påverkar havet klimatet i den tempererade zonen? Vad är golfströmmen?

A

Det kan också vara stor skillnader mellan områden som ligger långt in på en kontinent, till exempel i Asien. Vindar och havsströmmar har stor inverkan på klimatet. I Europas norra delar ger golfströmmen ett mildare klimat. Golfströmmen tar med varmt vatten till kallare platser, och tar kallare vatten till varmare platser.

18
Q

Vad påverkar klimatet i Skandinavien?

A

Typiskt för vårt klimat är lågtrycken som kommer från Atlanten. De följer golfströmmen och för med sig varm och fuktig luft. När ett sådant lågtryck passerar betyder det oftast regn. När lågtrycket dragit förbi blir det uppehåll några dagar, kanske till och med sol, innan nästa lågtryck anländer. Men ibland stoppas den eviga vandringen av lågtryck av ett stabilt högtryck. Detta kommer ofta österifrån, från Ryssland. På vintern ger högtrycken solig och kallt väder, på sommaren soligt och varmt väder. Alltså är det lågtrycket och högtrycket som påverkar klimatet.

19
Q

Vad är skillnaden mellan kust och inlandsklimat?

A

Typiskt kustklimat har Norges västkust med liten skillnad i temperatur mellan sommar och vinter. Också där har golfströmmen stor inverkan, och det regnar ofta och mycket. Även svenska västkusten har ett klimat som påverkas av havet med soliga somrar och milda men regniga vintrar.

Norra Sverige och de inre delarna av södra Sverige påverkas inte av havet. De har inlandsklimat eller kontinentalt klimat. De innebär att vintrarna är kalla, särskilt i Norrland. På somrarna kan det bli mycket varmt, vilket ibland ger åska och regnskurar på eftermiddagarna. Men totalt sett

20
Q

Vad är en stäpp och en lövskog. Vad har hänt med de flesta stäpper och lövskogar?

A

Ett landskap som består av vidsträckta grässlätter kallas för stäpp. Stäpp finns i torra områden i de södra delarna av den tempererade zonen. Det är för torrt där för att det ska kunna växa träd där. Stora stäpper finns i Asien och Australien. I Nordamerika kallas stäppen för prärie, och i Sydamerika kallas den för pampas.stäppens jord är bördig och klimatet passar bra för spannmålsodling. Därför har en stor del av jordens stäpper odlats upp.

Lövskogar finns i de tempererade delarna av Europa, Asien, Nya Zeeland, Nordamerika och Sydamerika. Här fanns tidigare stora skogar med bland annat ek, alm, lind, bok, lönn och kastanj. Idag finns det mycket lite kvar Av lövskogarna. De har huggits ner och lämnat plats för jordbruk. Den bördiga jorden ger rika skördar, och många har bosatt sig där.

21
Q

Beskriv medelhavsklimat och naturen där? Vad är macchia?

A

Medelhavsklimat innebär varma, torra somrar och svala, fuktigta vintrar. Medelhavsländerna har kalkrika jordar där olivträd och citrusträd trivs. I de varma sydsluttningarna växer det vindruvor. Men stora områden kring Medelhavet har en mycket fattig natur som består av nakna berg, taggiga buskar och enstaka träd. Denna naturtyp kallas för macchia. När klimatet på jorden blir varmare. Kanske kommer det att bli lika hett som i Sahara. Det är också troligt att nederbörden under vinterhalvåret kommer att minska. Marken kan bli så torr att det till och med blir svårt för de tåliga buskarna att klara sig, och att en del områden med macchia kommer att förvandlas till öken.

22
Q

Beskriv barrskogsbältet och vad betyder begreppet tajga?

A

Norra Europa och delar av norra Asien och Nordamerika täcks av barrskogar i ett bälte som går runt nästan hela Jorden. Detta barrskogsbälte kallas taiga, består till största delen av granskog. Men här växer också tallskogar och lövträd som asp och björk. Klimatet i taiga är hårt med kalla och mörka vintrar. Marken är näringsfattig och dessutom frusen en stor del av året. I barrskogsbältet finns enorma mängder träd som huggs ner och blir virke som används till byggmaterial och till pappersmassa.

23
Q

Beskriv klimatet i polarzonen och vad betyder begreppet arktiskt?

A

Kring Jordens båda poler är klimatet arktiskt. Det betyder långa, kalla och mörka vintrar. Solen visar sig inte på flera månader, och temperaturen i luften kan sjunka ner mot -50 grader. Men ett arktiskt klimat betyder också ljusa sommarmånader då solen är uppe hela dygnet. Den når dock inte särskilt högt över horisonten, så även på sommaren är det kyligt. Den kalla luften bildar ett högtryck som stoppar lågtrycket från söder och därför regnar och snöar det väldigt lite.