Genrer Flashcards

1
Q

Aristoteles 3 litterära genrer

A

Epik
Dramatik
Lyrik

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Epik

A

Fiktionsberättelser som inte är skrivna på vers utan skrivna på prosa och har fiktiva karaktärer och ett fiktivt händelseförlopp förmedlat av en berättare. Man kan tala om ett yttre och inre händelse förlopp. (bokstavligt eller symboliskt).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Dramatik

A

Fiktionsberättelser skrivna på vers eller prosa tänkta att sätta upp på en scen. Texterna är skrivna för att framföras på ett eller annat sätt, oftast som ett skede spel på en teater. (ex pjäser, serier )

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Lyrik

A

Kännetecknas av språklig musikalitet, kan vara rimmade eller orimmade, bunden eller fri form, gestaltar ofta känsla eller stämning, har ett grafiskt utseende med en ojämn högermarginal “är taggig i höger kanten”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Epos

A

En lång berättelse har inte samma form som myter, utan handlar om en person och hans kamp mot omvärlden exempel Oddyssen, Robin Hood.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Inre handlingsplan

Yttre handlingsplan

A

Inre handlingsplan förutsätter en symbolisk tolkning (= att man läser mellan raderna)
Yttre handlingsplan uppfattar man som läsare genom att tolka texten bokstavligt och konkret (= Handlar om det som händer)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Epikens fyra undergenrer

A

Roman
Novell
Saga
Kortsaga

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Roman

A

En roman är en populär skönlitterär form som består av en längre berättelse på prosa. Romaner är vanligen tryckta böcker som är indelade i kapitel eller delar. Romaner framställer fiktioner och kan delas in i genrer som deckarromaner, kärleksromaner osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Novell

A

Är en kort prosa berättelse överstiger i regel inte 100 sidor och understiger sällan 3 sidor. Börjar oftast mitt i handlingen ( i sakens mitt (in medias res)). En novell har en överraskande avrundning med en slutpoäng (knorr).
(om en novell understiger 3 sidor kallas det för novelett).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Saga

A

En fantasi berättelse,

  • klassisk inledning “det var en gång”
  • Lyckligt slut ( “och så levde de lyckliga alla sina dagar”, eller “snipp, snapp snut så var sagan slut”)
  • Formulerad berättar struktur uppbyggd av tre- eller sjutal ( detta för att man ska komma ihåg folksaga) och stegring( när det blir värre och värre eller mer och mer när saker upprepas)
  • stereotypa platta och statiska karaktärer som kännetecknas av en egenskap och aldrig förändras.
  • Inslag av magi
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kortprosa

A

Beskriver mycket kort novell max ca 2000 ord. Är en komplet skönlitterär berättelse med huvudperson, handling, början och avslut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Deckare

A

Beskriver ett eller flera brott, där den skyldiges identitet är ett mysterium som ska lösas. Huvudpersonen är oftast en detektiv, kriminalpolis, journalist, präst eller psykolog etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kärleks(roman)

A

Huvudfokus på idealiserad kärlek, det typiska i genren är spännande intriger med kärlek som utmanas, liksom ett lyckligt slut på berättelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Skräck

A

Genrer innehåller allt från terror till horror, som är 2 subgrenrer inom denna litteratur, med dock ett varsitt syfte.

  • Horror: (typ scream) mer blodig
  • Terror: (typ the others): mer psykologiska spökhistoria.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fantasy

A

Avviker verklighet, tex magi eller andra övernaturliga företeelser spelar en viktig roll. Oftast 2 världar de är i en vardags realistisk verklighet till ett fantasi land genom tillexempel en dörr, magisk garderob magiskt hål osv. Huvudperson oftast en hjälte med ett uppdrag och oftast vinner hjälten till slut. (oftast monster, häxor hjältar och fiender)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Sience fiction

A

Handlar oftast om vetenskapliga och teknologiska spekulationer.

17
Q

Folksaga

A

Är en typ av berättelse som har spridits genom muntliga traditioner börjar oftast med det var en gång, antalet tre är oxå vanligt exempel tre små grisar, bockarna Bruse.

18
Q

Fabel

A

Är berättelser med djur som talar och beter sig som människor. Oftast finns det ett moralisk, uppfostrande syfte med fabeln. Fabel är oxå berättelser som spridits muntligt.

19
Q

Myt

A

Försöker oftast att förklara ursprunget till världen och naturen. Det innehåller oftast övernaturliga händelser och personer. Det som var religion för ett folk bildade myter hos andra. Myter handlar oftast om livsfrågor ( som vi inte kan svara på) extensiella frågor. (vad händer när vi dör). Dem har oxå muntligt ursprung. Myter fyller funktionen att berätta och förklara saker som vi inte vet.

20
Q

Konstsaga

A

En saga till skillnad från folksaga har en känd författare. Alltså att det inte är muntligt berättade först utan någon har kommit påsarna och skrivit ner dem direkt. Tex Astrid Lindgrens böcker. Dock är konstsagor oftast inspirerade av folksagor och har drag av folksagor och kan även påminna av vissa folksagor.

21
Q

Prosa

A

Flera former av berättande vardaglig text eller tal som inte är bundet av metriska regler.

22
Q

Epik med undergenrer

A

Roman: Fantasyroman, deckarroman, skräckroman, kärleksroman osv
Novell
Saga: Folksaga, konstsaga, myt, fabel, fantasyberättelse
Kortprosa

23
Q

Kanon

A

En uppsättning texter som antas ha ett visst värde för en viss grupp människor. Det kan förklaras som kulturarv, samlingsverk som anses representera något viktigt. Kanon begreppet är dynamisk exempelvis: Astrid Lindgren ska alla känna till, det är en del av svenska kulturarvet. Det finns olika kanon: Kvinnors kanon, Barnens kanon, männens kanon, svensk kanon osv.

Det finns även en marknad, läsare, redaktörer, förlag och lärare som är med och skapar kanon.

24
Q

Klassiker

A

Texter som antas bära på vissa konstnärliga kvaliteter värda att bevara.

  • Ett moralisk innehåll, men inte entydlig moral, något som gör det meningsfullt.
  • Estetisk värde i graden av dess estetiska komplexitet.
  • Ju mer en text utmanar oss som människor, vår etik och vår moraliska kompasser, desto “bättre” är den ur ett estetisk perspektiv. Får fundera över vad som är rätt eller fel.

Klassiker är något man vill att flera tar del av, med klassiker reser man till andra generationer. Klassiker och kanon binder samman generationer och det är där kultur arvet kommer fram.

25
Q

1400-talet

A

Speculum virginian: (spegel, jungfru) Texterna vänder sig till unga adliga flickor, de gav flickorna råd om hur de skulle bli goda hustrur och mödrar i framtiden.
Medeltiden, det religösa och uppfostrande texter om hur de skulle uppföra sig för att bli goda samhällsmedborgare.

26
Q

1600-talet

A

Under 1600-talet var det endast ett 40-tal barnböcker som gavs ut, dessa var endast av religösa karaktär. Jean de la Fountaine skrev fabler som oftast har ett moraliskt uppfostrande syfte. Charles Perrualt har skrivit gåsmors Sagor, den innehåller 8 sagor bl. a Askungen, Törnrosa, Tummeliten, Mästerkatten i stövlar….

27
Q

1726

A

Jonathan Swift, Gullivers resor, boken skrevs för vuxna men blev snabbt populär bland barn. Gullivers resor är samhällsmatyr, man kritiserar samhället. Man började göra upp med kyrkan. 1700- talet var upplysningstiden och kännetecknas av ett nyttotänkande, där förnuft och vetenskap var ledstjärnor i strävan efter att skapa ett bättre samhälle. Man la vikten på den sociala omgivningen, vilket innebar för barnets del att man insåg betydelsen att de tidigt formades till goda samhällsmedborgare. Och litteraturen var till hjälp. Det var mest män som var författare och man fokuserade sig på att så snart som möjligt skulle anpassa barnet till vuxenvärlden. Bardommen var en del av livet som skulle passera så snabbt som möjligt.

28
Q

1800- talet

A

Bröderna Grimm, HC Andersson. Romantiken i början av 1800 talet fick barndomen ett större egenvärde. Barnet var oskyldigt och stod närmare det gudomliga och hade en rikare fantasi än den vuxna. Romantiken hyllade fantasin och känslan, de var inte intresserade över samhället och uppfostrans frågor. Man rikta istället blicken bakåt mot folkets historia, litteraturen i barnens barndom. Bröderna Grimm åkte runt i tyskland och samlade in gamla rim, ramsor, visor och folksagor och skrev ner dem till en sagosamling. Förutom att gamla folksagor nedtecknades skrevs det oxå nya konstsagor. H C Andersson var en av de främsta konstsago författare under romantiken.

29
Q

1865

A

Lewis Carrol, Alice i underlandet. Det roande och underhållande i litteraturen hade svårt att slå igenom. Under hela 1800-talet stod moralen och det skötsamma och det goda uppförandet i centrum i den svenska barnlliteraturen. Vissa undantag fanns och de rörde sig om översättningar. En av dem är Alice i underlandet. Boken är skriven för en särskild flicka och hennes systrar. Boken blev genast en succé.

30
Q

1860-90-talet.

A

Under denna period började det skrivas en del vardags berättelser för barn och unga ofta med ett moraliserande innehåll och fick- respektive pojkboken växte fram. Flickgenren: familjeromaner, rådgivnings litteratur oftast vardagsberättelser. Lous M. Alcott skrev boken Unga Kvinnor(1868), den vart väldigt omtyckt. Robert Louis(pojkboksförfattare) skrev skattkammarön (1883), en annan pojkboksförfattare var Mark Twain skrev berättelsen om Tom sawyer(1876) och Huckleberry (1884), Rudyard Kipling, skrev för både barn och vuxna född i Indien men gick i skolan i england. Skrev djungelboken (1894). Joels Verne skrev för både barn och vuxna. Han ville skriva en vetenskapsroman. Han skrev romaner kan vi läsa om mycket fakta om havet och annat. Han var föregångaren inom science fiktion.