Genetikk Flashcards

1
Q

Hva kjennetegner føtalt alkohol syndrom?

A

Dårlig vekst, lærevansker, ADHD ++

Ansiktstrekk: Tynn overleppe, glatt filtrum, smal øyespalteåpning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er Treacher Collins syndrom?

A

Treacher Collins syndrom (TCS) er en kraniofacial tilstand, som kjennetegnes av ufullstendige kinnbein, liten hake, og misdannelse av ytre ører. Syndromet omfattes også av forandringer i bløtdeler og muskler i ansiktet. Misdannelsene er symmetriske. TCS medfører ofte hørselstap. Skyldes en genfeil i TC0F1 genet (90% av tilfellene). Er autosomal dominant arvet, og er variabel penetrans. De har normal intelligens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er Beckwiht Wiedermann syndrom?

A

Beckwith-Wiedemanns syndrom (BWS) kjennetegnes av økt vekst i fosterlivet og tidlige barneår. Tilstanden kan variere mye fra person til person. Mange fødes med navlebrokk og indre organer kan være forstørrede. Stor tunge er karakteristisk og det kan være sideforskjell i kroppsstørrelse (hemihypertrofi).
BWS skyldes en ubalanse i aktiveringen av visse arveanlegg (gener) på den korte armen på kromosom 11 (11p15.5). Disse genene tilhører et fåtall av gener hos mennesket der bare en av foreldrenes arveanlegg uttrykkes hos barnet (imprinting). Feilen ligger ofte i at mors gener ikke er skurdd helt av grunnet en metyleringsfeil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er Retts syndrom?

A

DEFINISJON: Nevrologisk utviklingsforstyrrelse med omfattende motorisk og kognitiv funksjonsreduksjon i tillegg til atferdsmessige avvik. De fleste har mutasjon i genet MECP2.
FOREKOMST: Forekomst 1/10 000 levendefødte jenter. Debuterer i småbarnsalderen.
SYMPTOMER: Stans i utvikling av motoriske ferdigheter ved 6-18 mnd. alder. Deretter regresjonsfase med tap av ferdigheter fram til ca. 4 års alder. Kramper og søvnproblemer vanlig.
FUNN: Forsinket økning av hodeomkrets ved 2-4 måneders alder, hypotoni. Stereotypiske, vridende håndbevegelser er karakteristisk (håndvasking)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er Noonan syndrom?

A

Noonans syndrom er en sjelden, medfødt tilstand som kjennetegnes av bestemte ansiktstrekk, medfødt hjertefeil, kortvoksthet, lærevansker, forsinket utvikling, nyremisdannelser, forstyrrelser i lymfesystemet og blødningsforstyrrelser.
Årsaken til Noonans syndrom er en genetisk forandring (mutasjon) i ett av flere gener. Så langt er det påvist ulike mutasjoner i genene PTPN11, SOS1, RAF 1, KRAS, NRAS, BRAF, MAP2K1 hos personer med Noonans syndrom. Mutasjon i PTPN11 er den vanligste formen, og finnes hos rundt 50 %.
Er autosomal dominant arvegang

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er angelsman syndrom?

A

DEFINISJON: Tilstanden skyldes forandringer på kromosom 15. Kan skyldes av 6 ulike årsaker der delesjon på 15q11.2-q13 delesjon er vanligst. Kan også skyldes uniparental disomi - kun gen fra far. Tilstanden gir utviklingshemming av varierende grad
FOREKOMST: Det fødes mellom to og seks barn med Angelmans syndrom i Norge hvert år. Per september 2013 kjenner man til ca 115 personer med Angelmans syndrom i Norge
SYMPTOMER: Symptomene blir som regel tydelige etter første leveår og omfatter karakteristiske ansiktstrekk, mangelfullt utviklet talespråk, alvorlig utviklingshemning, ustøhet, epilepsi, unormalt søvnmønster, høyt aktivitetsnivå og særegent atferdsmønster
FUNN: Unormale hode- og ansiktstrekk ses i form av et lite hode hvor bakhodet ofte er flatt. Fremskutt hakeparti, bred munn og økt avstand mellom tennene er vanlig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er Prader Willis syndrom?

A

Prader-Willis syndrom (PWS) er en medfødt, genetisk tilstand som kjenne­teg­nes av nedsatt muskelspenning og ernæringsvansker i spedbarnsalder. I løpet av barneårene kan det endre seg til overspising. Varierende grad av utviklingshemming og/eller lærevansker er vanlig

  • Delesjon: Området 15q11.2-q13 på fars kromosom 15 har blitt borte. Dette gjelder hos ca 70 % med PWS og er en nyoppstått forandring som skjer under dannelsen av sædcellen.
  • Maternell UPD: Fosteret har arvet to kopier av kromosom 15 fra sin mor og ingen fra sin far. Dette gjelder hos ca 25 % med PWS og er også nyoppstått.
  • Pregingsfeil (imprinting defect i faglitteratur): Pregingssenteret på kromosom 15 fra far virker ikke som det skal. Det kan skyldes en forandring (mutasjon) eller at området har flyttet på seg (translokasjon). Det forekommer hos færre enn 5 % og kan være nedarvet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er marfans syndrom?

A

DEFINISJON: Arvelig bindevevssykdom med nedsatt styrke i bindevev. Autosomalt dominant arv. Er en FBN1 gen mutasjon.
FOREKOMST: Forekomsten er ca. 1 per 10.000, med lik kjønnsfordeling
SYMPTOMER: Aortaaneurisme og klaffefeil kan gi sviktsymptomer i alvorlige tilfeller, men er ofte asymptomatisk. Nedsatt syn er vanlig. Økt lengdevekst av knokler, særlig i lemmene. Feilstillinger i ledd, smerter og hypermobile ledd er vanlig.
FUNN: Utvidet aortarot og klaffefeil ved ekko cor. Ev. bilyder over hjertet. Linsedislokasjon, ev. brytningsfeil. Lange lemmer, deformitet i toraks, skoliose, plattfot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er en “de novo” mutasjon?

A

En nyoppstått mutasjon i kjønnscellene. De novo mutasjoner øker med foreldrenes alder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er Gowers tegn?

A

Det er at barn, og særlig guttebarn. Er at de må støtte seg oppover for å klare å reise seg. Typisk ved Duchenne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er Duchenne?

A

DEFINISJON: Recessiv X-bundet sykdom hvor genfeil fører til nær komplett mangel på dystrofin, som er nødvendig for normal utvikling av muskulatur. Sykdommen fører til progredierende tap av muskelceller
FOREKOMST: Forekommer hos ca. 1 per 3500 gutter
SYMPTOMER: Symptomene er langsommere motorisk utvikling enn normalt. Etter hvert blir gangen vaggende på grunn av tiltakende muskelsvakhet, de fleste blir avhengig av rullestol fra ca. 12 års alder
FUNN: Kliniske funn er svekket kraft/atrofi av proksimale muskelgrupper, tidligst synlig i lårmuskulatur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er dystrofia myotonica?

A

DEFINISJON: Dystrofia myotonica type 1 er en nevromuskulær sykdom som skyldes mutasjoner i genet DMPK. Tilstanden følger autosomal dominant arvegang og tenderer til å bli mer alvorlig for hver generasjon den føres videre
FOREKOMST: Dette er blant de vanligste arvelige muskelsvinnsykdommene hos voksne, med en forekomst på 5 av 100.000 på verdensbasis (type 1 og 2)
SYMPTOMER: Myotoni og muskelsvakhet kjennetegner diagnosen, og sykdommen starter som regel i ung alder (10-20 år). Muskelsvakheten gjelder både tverrstripet og glatt muskulatur, og f. eks. forstoppelse er et vanlig symptom. Kronisk tretthet og lærevansker forekommer. Sykdommen utvikler seg sakte, og det er som regel først og fremst muskelstivheten som blir verre med årene.
FUNN: Rytmeforstyrrelser i hjertet, grå stær, diabetes og lavt testosteronnivå er vanlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er Limb girdle?

A

LGMD, skulder-bekken muskeldystrofi. Vekstforstyrrelse som først og fremst rammer store muskelgrupper og som fører til at muskelfibrene svekkes og ødelegges. Kan både være autosomal dominant og recessiv arvegang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er spinal muskelatrofi?

A

DEFINISJON: SMA er også kjent som Werdnig-Hoffmanns sykdom og er en arvelig (autosomal recessiv) nevromuskulær sykdom med svakhet i tverrstripet muskulatur som viktigste kjennetegn. Årsaken er forandringer i SMN1 genet.
FOREKOMST: Rammer 1 av 11 000 levendefødte barn, dvs. omtrent 6 barn hvert år. Sykdommen deles i type 1-4. Type 1 er den alvorligste, og står for omtrent halvparten av tilfellene. I Norge tror man at det er ca. 50 personer under 18 år med SMA, mens tallet for personer over 18 år er ukjent

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er Charcot-Marie-Tooths sykdom?

A

CMT er en arvelig type nevropati. Arvegangen er som regel autosomal dominant, men kan være recessiv eller kjønnsbundet. Det er flere undergrupper av sykdommen, og nevropatien kan skyldes både skader på aksonet eller myelin. Den vanligste genfeilen er i genet som koder for perifert myelinprotein (PMP22)
Sykdommen utvikler seg som regel langsomt. Tidlige symptomer kan være muskelsvekkelse i ankler, snubletendens, redusert følesans og leddsans, utvikling av feilstilling i føtter og økt trøttbarhet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er dynamiske mutasjoner? Og gi eksempler på sykdommer som kan forekomme ved dette

Hva er anticipation?

A

Dynamiske mutasjoner er at man får et økt antall med repitisjoner av en gensekvens - et kodon blir duplikert flere ganger etter hverandre. Dette antallet med kodon etter hverandre øker fra generasjon til generasjon og dermed vil man få debut tidligere og tidligere. For å få utløp av en sykdom må man komme over “terskelen”.
Eksempler på sykdommer er: fragilt X syndrom og huntington.

Anticipation er at man får tidligere og tidligere sykdomsdebut og sykdommen forverres. Dette forekommer ofte ved dynamiske mutasjoner.

17
Q

Hva er genomisk imprinting? Og gi eksempler på sykdommer som kan forekomme ved dette

A

Genomisk imprinting eller genomisk pregning, er når ekspresjonen (aktiviteten) til et gen er forskjellig avhengig av om genet er nedarvet fra far (paternell imprinting) eller mor (maternell imprinting). Samme genvariant kan altså gi forskjellige egenskaper hos avkommet avhengig av om det sitter på et kromosom som stammer fra far eller fra mor.
Eks på sykdommer er prader willy og angelsman syndrom.

18
Q

Hva er mosaisisme?

A

Mosaisisme er at man ikke har endring av arvestoffet i alle cellene. Det oppstår ofte tidlig i fosterlivet, men ikke fra starten av og dermed er ikke alle cellene affiserte. Eks på tilstander er nevrofibromatose, og ved denne tilstanden ser man cafe au latte flekker, neurofibromer (kuler på hud eller under hud), lisch nodule og hud prikker (gjerne i armhulen).

19
Q

Hva er amniocentese og hvorfor brukes det?

A

Amniocentese er en transabdominal ultralydveiledet aspriasjon av amionvæske fra uterus hulen. Er anbefalt å ta fra 15+0. Har en risiko på opp til 0,5% for spontanabort.

Formålet med testen er genetisk analyse, testing for føtal infeksjon, behandling for alvorlig polyhydramnion og (stamcelle terapi).

20
Q

Hva er chorionic villus sampling?

A

Man tar en prøve fra placenta for å teste kromosomale abnormaliteter og en rekke andre genetiske problemer.
Man tar prøven fra føtale trofoblastceller. Kan enten tas transabdominal eller transvaginalt. Typisk periode å ta dette er uke 10-14. Er 0,5% risiko for spontanabort.

21
Q

Hva er compound heterozygositet?

A

Beskriver tilfelle ved en genotype der man har 2 mutante alleler i det samme genet, i stedet for et normalt allel og et mutert allel.

22
Q

Hva er polymorfisme?

A

Det er en genetisk variant som er blitt konservert i populasjonen og har en frekvens på over 1%.

23
Q

Hva er en missens mutasjon?

A

En aminosyre er erstattet av en annen aminosyre.

24
Q

Hva er nonsens mutasjon?

A

En aminosyre kodon er erstattet av et stop kodon

25
Q

Hva er en leserammemutasjon?

A

Dersom man får en delesjon eller insersjon med et antall aminosyrer som ikke er delelig med 3 vil man få leseramme skift. Da blir det et komplett annet protein.

26
Q

Hva er en splice site mutasjon?

A

Mutasjoner i kodonet som er før et exon. Dersom det skjer mutasjon her kan man risikere at man ikke kjenner igjen starten på et exon og hoppe over dette.

27
Q

Hva er penetranse?

Hva er ekspressivitet?

A
  • Penetranse: andelen av individer med en mutasjon som utvikler kliniske symptomer. Dersom ikke alle gjør det er det en redusert penetrans.
  • Ekspressivitet: er variasjonen i en fenotype blant individer som bærer en type genotype.
28
Q

Hva er indikasjonen for G-bånd analyse?

A
  • 3 eller mer spontanaborter eller infertilitet.
  • Mistanke om strukturelle kromosom avvik
  • Mistanke om kjønnskromosom unormalitet
29
Q

Hva er indikasjonen for QF-PCR?

A
  • Prenatal diagnostikk

- Lærevansker

30
Q

Hva er indikasjonen for SNP array?

A
  • Intelektuell disability, alvorlig autisme

- Medfødte misdannelser

31
Q

Hva er en robertsons translokasjon?

A

ROB-translokasjoner kan oppstå mellom acrocentriske kromosomer (13, 14, 15, 21, 22) - kromosomer med en lang og en kort arm. De lange armene på to av disse kromosomene fusjonerer til et lenger kromosom. De korte armene mistes, men pga at innholdet i disse armene er redundant for mange kromosomer, mistes ikke noe essensielt genmaterial. Dvs at ROB-translokasjoner er balanserte translokasjoner - bærere er friske, men har 45 kromosomer. Under meiosen kan det oppstå forskjellige balanserte og ubalanserte gameter pga segregeringen av det fusjonerte kromosomet og de to normale kromosomene.

32
Q

Hva er lokus hetrogenitet?

Hva er allelisk hetrogenitet

A
  • Lokus hetrogenitet: Mutasjoner på ulike lokus gir opphav til samme fenotype
  • Allelisk hetrogenitet: Forskjellige mutasjoner på samme lokus gir opphav til samme fenotype
33
Q

Hva er pleiotropi?

A

Pleiotropi er det at et gen innvirker på mer enn én egenskap. Pleiotropi brukes altså om gener som har to eller flere forskjelligartede virkninger på fremtoningspreget (fenotypen)

34
Q

Man skiller mellom ulik type genetisk testing ved DNA analyse; diagnostisk testing, pre-symptomatisk testing og prediktiv testing. Forklar de ulike testene.

A
  • Diagnostisk: Er brukt til å identifisere en spesifikk genetisk eller kromosomal tilstand i et affisert individ.
  • Pre-symptomatisk testing: En genetisk test brukt på en person som har en familiehistorie med høyprevalent sykdom, men ingen symptomer av den spesifikke tilstanden er tilstede ved testtidspunkt (eks huntington).
  • Prediktiv testing: Genetisk test av en asymptomatisk person for å predikere videre risiko for sykdom, eks i lavprevalente sykdommer.
35
Q
  • Hva er hyppigste årsak til alvorlig utviklingsavik (så lenge foreldrene ikke er i slekt)?
  • Hva er hyppigste årsak til nyoppståtte metabolske sykdommer?
A
  • De novo dominant mutasjon
  • Recessiv arvegang. Recissiv arv er typisk for sykdommer som beror enzymsvikt, slik som den lange rekken av sjeldne medfødte stoffskiftesykdommer.
36
Q

Hva er fenotypisk hetrogenite?

A

Fenotypisk heterogenitet beskriver forskjellige mutasjoner i det samme genet som noen ganger kan gi opphav til påfallende forskjellige fenotyper .