Generella begrepp Flashcards
Politeia
Politisk regim, statsskick. Kan översätta det som “medborgarstaden” - innebär ett flertalsstyre, men ett där tyngdpunkten snarast ligger hos medelklassen och där politiken inte av de fattiga används som ett medel att sko sig på de mer välsituerade bekostnad. Detta statsskick utgör en blandning av demokratiska och aristokratiska element.
Polites
Medborgare
Telos
Ändamål
Kosmopolites
Världsmedborgare.
Res publica
Den offentliga saken. Uttryck av romarna för staten
Civitas
Staten. Närmare bestämt grekernas polis, staden.
Aten
Därifrån kom den klassiska politiska filosofin, historieskrivningen och vältaligheten samt dramadiktningen med dess ofta politiska innehåll samt idén om demokratin.
Rom
Kom den republikanska tanken, idé om den heroiska medborgarstaten som grunden för Roms storhet. Även kejsaretanken som kom att smälta samman med världsstatsidén till föreställningen om ett hela den civiliserade världen omfattande rike som skulle garantera fred, god administration och rättvisa lagar. Även den romerska rätten – genom de rättslärda kommentarerna i kodifierades även uppfattningen att den faktiskt existerande lagstiftningen motsvarar den naturliga rättens och rättvisans principer.
Jerusalem
Från jerusalem kom i och med kristendomens insteg och seger i det romerska riket, ideersom utvecklats i en kulturmiljö som i åtskilligt skilde sig från den grekisk-romerska. Gamla testamentet, de gammaljudiska föreställnignarna om kungadömet och om prästernas roll influerar det kristna västerlandet. Kristendomen vänder sig bort från det politiska livet. Själens frälsning och det personliga moraliskt-religiösa liv som kan leda till den blir det enda viktiga. Samtidigt förkunnas en universalistisk moral under starkt betonande av människornas jämlikhet inför gud.
Medeltiden
Förhållandet mellan kyrkan och staten, mellan påven och kejsare, mellan kanonisk rätt och profana rättsuppfattningar. Romerska kejsaridéns överlevnad och fortsatta relevans. Maktfördelning mellan furste, adel och folk om olika gruppers privilegier och rättigheter. Speciella institutioner diskuteras - t.ex. privategendomen och slaveriet men även allmänna frågor om den politisk maktens uppkomst och legitimitet. Romarriket hade kollapsat. Lärdomen och vetenskaperna räddades visserligen genom kyrkan som nu erhöll en intellektuell hegemoni. Uppsving för det intellektuella livet - och därmed för den politiska teorin. Grekiska filosofin förlorad i västeuropa. Det var inom det muslimska kulturområdet som vårdade och vidareutvecklade på motsvarande sätt arbete från grekernas filosofi.
Förnuft
Förnuftet är det mest centrala mänskliga. För människor är förnuftet ett verk, en uppgift. Den mänskliga naturen är ett mål att förverkliga, det vi måste sträva mot.
Visdom (staden)
Innebär den högsta dygden och den mest fulländade lyckan. Bara den vise, lär oss de antika filosoferna, kan vara fullt ut dygdig och fullt ut lycklig.
Naturrättstanken
finns en naturlig rätt, oberoende av människors konventioner och överenskommelser men i överensstämmelse med ett evigt förnuft. Grundar staten och rätten genom naturen och förnuftet. Rötter i den stora traditionen från Platon, Aristoteles, Cicero och skolastiken. Förenas lättast med en världsvild enligt vilket naturen är ändamålsstyrd och strävar mot det goda och enligt vilket förnuftet är norm och mål för kosmos i dess helhet.
Kontraktsteorin
att det faktiskt rättstillståndet har sitt upphov i en viljeyttring och i en överenskommelse och att dess legitimitet grundas på frivilligt samtycke. Grundar staten genom överenskommelse och vilja. Grundas tidigast hos Sofisterna, men verkligt genombrott i den politiska teorin först under 1600-talet. Förenas utan inneboden förnuft eller nödvändighet.
Vilka är de tre skolor med ursprung hos Sokrates?
Kyniska skolan, Epikureiska skolan, stoiska skolan