Generell domsliste Flashcards
Rt. 1997 s. 1029 Mofraktdommen
Stiftelsen av regresskrav - alminnelige rettsgrunnsetninger/Condictio Indebiti - Profesjonalitet
SAKSFORHOLDET
Det var et rederi som hadde mottatt et forsikringsoppgjør fra feil forsikringsselskap. Selskapet hadde dermed reist sak for å få medhold i sitt tilbakesøkingskrav, noe de ikke fikk. Her veide Høyesterett partens profesjonalitet opp mot mottakers gode tro. Det ble nærliggende at forsikringsselskapet skulle bære risikoen for feilaktige utbetalingen ettersom de var profesjonelle parter og det lille rederiet opptrådte i god tro.
Condictio Indebiti - Profesjonalitet, God tro, Andre kravsalternativer
Profesjonalitet
1. Det kan være grunn til å bebreide eller stille den profesjonelle part som nærmere til å bære risikoen. Det er rimelig fordi de har som regel større ressurser til å avdekke feil, men også fordi feilen kan veltes over på deres kunder gjennom økt pris o.l. I dette tilfellet var det en feilutbetaling til et lite rederi, og førstvoterende mente at forsikringsselskapet burde i større grad undersøkt før de foretok utbetalingen.
- Betalingsmottaker i god tro
Rederiet var i god tro, noe som kunne bevises godt. - Andre alternativer
Høyesterett legger også vekt på at forsikringsselskapet kunne krevd regress av det andre forsikringsselskapet som egentlig var pliktig til å utbetale, enn å først rette krav om tilbakesøkning mot et lite rederi.
Regress - Hjemmel
1. Tidligere antok man at regress krevde særlig hjemmel.
Høyesterett la imidlertid til grunn at den som dekker en annens forpliktelse, har etter alminnelige rettsgrunnsetninger et regresskrav i behold. Det er avskjæring av regress som krever særskilt hjemmel.
Hva er et gjeldsbrev?
Definisjonsspørsmål av gjeldsbrev.
1. Gjeldsbrevloven gjengir ingen svar.
- Det fremgår imidlertid av gjeldsbrevlovens forarbeider [NUT 1935: 1. s. 13
Gjeldsbrev gjelder forpliktelser som:
- Har kommet til uttrykk skriftlig
- Må være i det ytre selvstendig (må gjøre uttrykk for en ubetinget forpliktelse)
- Må gå ut på en betaling av penger
- Det må dessuten ut fra dokumentet fremgå at skyldneren erkjenner å skylde disse pengene.
- Denne definisjonen av gjeldsbrev er gjennom rettspraksis og juridisk teori samstemt.
Rt. 2008 s. 969 Marine Harvest
- Gjeldsovertakelse
- Utgangspunktet er at kreditor i alminnelighet har rett til å påberope seg avtale om gjeldsovertakelse og holde seg direkte til den nye skyldneren.
Saken gjaldt riktignok ikke oppgjør av penger, men av naturalytelse i form av en leveranse av smolt. Likevel virker ikke dette å ha noen betydning for at det ikke skal gjøres gjeldende for pengekrav. Det uttales at avtaler om gjeldsovertakelse anses som tredjemannsavtaler. Det innebærer at kreditor har rett til å påberope seg avtalen og anse gjeldsovertakeren som ny personlig debitor, på betingelse av at kreditor frigir den opprinnelige, altså uten noen slik uttrykkelig skylderklæring fra den nye debitor som Kristoffersen anfører at det skal kreves’’.
- Hva skal til for at kreditor anses for å ha samtykket/akseptert den nye skyldneren og frigitt skyldneren?
Uttales det at ‘’Det er sikker norsk rett at kreditors valg av debitor ikke behøver skje uttrykkelig, men også kan skje ved konkludent atferd.’’. Det er tale om en helhetsvurdering av om kreditor har opptrådt på en slik måte at debitorene har rimelig grunn til å tro at kreditor har bundet seg. I denne vurderingen er det en rekke momenter som spiller inn.’’.
Momenter fra teori:
- I teorien er det avgjørende å vurdere om kreditor har behandlet ny debitor som opprinnelig debitor, jf. Hagstrøm. Ifølge Sæbø er dette typisk der kreditor forhandlinger om betalingsutsettelse og forhold ellers som kreditor vanligvis forhandler med sin debitor om
- Et rent kravbrev fra kreditor til den nye skyldneren er antatt å ikke være tilstrekkelig , jf. Hagstrøm s. 875.
- Det fremholdes dessuten av Hagstrøm at det ikke er tilstrekkelig at kreditor mottar renter og avdrag fra den nye skyldneren, da det kan påpekes at kreditor normalt vil motta renter og avdrag med takk fra hvem som helst.
- Bergsåker mener på sin side at konkludent atferd innebærer at kreditor krever at den nye skyldneren betaler renter, avdrag eller hele gjelden.
- Av Hagstrøm kan man i det minste konkludere med at passiv mottagelse av renter og avdrag på kreditorhold ikke vil være tilstrekkelig.
Rt. 2014 s. 883 Qahu Bar Assembly/Nordea
Motregning - Gbl. § 26 2.pkt, Finansavtl. § 29
SAKSFORHOLDET
Qahu Bar Assembly hadde krav på utbetaling av innestående på bankkontoen (hovedkravet). Mens Nordea Bank hadde et krav om på betaling av gjeldsbrevlån av Qahu Bar. Nordea Bank ville motregne hovedkravet (utbetaling av innestående på bankkonto) med krav på betaling av gjeldsbrevlånet.
Spørsmålet i saken var om Nordea Bank kunne motregne sitt krav på tilbakebetaling av et gjeldsbrevlån i Qahu Bar Assembly sitt innskudd i banken.
- Finansavtaleloven § 29
Det fremgår av overnevnte bestemmelse at finansinstutisjoner ikke kan foreta motregning i innestående på konto. Likevel bestemte driftskontoavtalen at banken kunne «motregne ethvert krav den har mot kontohaver mot innestående på konto. En slik avtale var lovlig siden forbudet mot motregning i krav innestående på konto i finansavtaleloven § 29 kunne fravikes utenfor forbrukerforhold, jf. finansavtl. § 2(2). - Gbl. § 26 2.pkt.
Når forfaller motkravet? - Videre var det anført av konkursboet at bankens krav på tilbakebetaling av lånet hadde forfalt ETTER hovedkravet, siden bankens motkrav først måtte anses å forfalle ved påkrav, som var reist etter at hovedkravet var forfalt. Høyesterett var uenige i dette. Her legger Høyesterett til grunn, etter å ha sett hen til Factoring Finans, at kravet skal anses som forfalt allerede på det tidspunktet kravet KUNNE kreves betalt, selv om påkrav foreløpig ikke er fremsatt. Med andre ord, har motkravet forfalt idet misligholdet i en kontrakt inntreffer, fordi vedkommende hadde anledning til å bringe kravet til forfall gjennom påkrav før hovedkravets forfall, selv om det ikke blir gjort. Denne uttalelsen om at misligholdskravet også forfaller så snart misligholdet er inntrådt, er ikke i samsvar med hovedregelen i gbl. § 5 første ledd om at forfall inntreffer ved påkrav. ‘Hva som ligger i at et krav er «forfalt», kan variere. Som fremholdt av Hagstrøm, Obligasjonsrett, må betydningen i den enkelte lovbestemmelse klarlegges ved konkret tolking. Når det nærmere innholdet i forfallsbegrepet i gjeldsbrevloven § 26 skal fastlegges, må bakgrunnen for begrensningen i motregningsretten – å unngå at kreditor ved eget mislighold kommer i motregningsposisjon – stå sentralt. Ut fra dette må det krav som bringes i motregning, anses som forfalt allerede når det KUNNE kreves betalt. En slik tolking setter ikke kreditor i noen bedre posisjon enn den han ellers rettmessig kunne etablert. Jeg finner støtte for denne forståelsen av bestemmelsen i Rt-1992-504 (Factoring Finans) hvor det, for motkrav i form av erstatning for mislighold i kontraktsforhold, reservasjonsløst ble uttalt: «I relasjon til kravet i gjeldsbrevloven § 26 må det være tilstrekkelig at mislighold er inntrådt.» Også i juridisk teori er dette lagt til grunn, se Rune Sæbø, Motregning, 2003, side 148-149, jf. side 82-83 med videre henvisninger’’
'’På den tid’’ - Det andre vilkåret følger av bestemmelsens 2.pkt. Det stilles et krav til motkravets forfallstid - motkravet må være forfalt ‘’på den tid’’, eller senest samtidig med hovedkravet. Ordlyden gir ingen klar føring på hva vilkåret ‘’på den tid’’ viser til, men det er sikker rett at dette viser tilbake til det tidspunktet B fikk vite om avhendingen eller fikk noen tanker om det, ikke ervervstidspunktet, jf. denne dommen.
- Motregningserklæring ?
‘’Boet har også gjort gjeldende at banken begikk ulovlig selvtekt ved urettmessig å tilegne seg midlene på bankkontoen uten å erklære motregning. Denne anførselen kan klart ikke føre frem. Jeg nøyer meg med å peke på at bokføringen internt i banken ikke endret rettsforholdet mellom partene. Det skjedde først da Nordea avga motregningserklæring’’ Usikker på hva Sæbø forsøker å slutte fra dommen, men men.
HR-2019-1662-A
Motregning - Konneksitet, Fl. § § 26 ‘‘Foreldelse av en fordring medfører ikke at fordringshaveren taper motregningsrett, såfremt:det krav som det motregnes mot, springer ut av samme rettsforhold som den foreldede fordring og er oppstått før denne fordring ble foreldet’’
- Saken var slik at en person hadde mottatt for mye uførepensjon fra statens pensjonskasse. Vedkommende hadde nå krav på alderspensjon, og dermed ville statens pensjonskasse motregne kravet om alderspensjon med kravet om tilbakesøking på for mye utbetalt uførepensjon. Spørsmålet som ble reist var hvorvidt det sprang ut av samme rettsforhold. I denne saken er videre sammenhengen mellom de to kravene så nær at det kan fremstå som lite rimelig om A kan kreve løpende utbetaling av alderspensjon, uten samtidig å betale tilbake beløpene som er uriktig utbetalt. Tilbakebetalingskravet og kravet om alderspensjon fra pensjonskassen ble ansett som så nært knyttet til hverandre at de sprang ut av samme rettsforhold. Medlemskapet i statens pensjonskasse var fellesnevneren, og da mente Høyesterett at begge kravene sprang ut av samme rettsforhold.
- Hensyn for utvidet motregningsrett ved konnekse krav: Førstvoterende begrunner med at konneksitet medfører utvidet motregningsrett fordi det er rimelig. Sæbø mener at et annet viktig hensyn er det rettstekniske: man unngår sondringen mellom innsigelse og motkrav.
Rt. 1992 s. 504 Factoring Finans VIKTIG
Motregning Gbl. § 26 Konneksitet
Saksforholdet: Saken handler om et Sam-teknikk som inngikk avtale om de skulle overdra alle sine kundefordringer til Factoring Finans. Senere inngikk Sam-Teknikk avtale med et entreprenørselskap om levering og montering for to byggeprosjekt, der entreprenørselskapet ble underrettet om factoringavtalen etter avtaleinngåelsen. Sam-Teknikk gikk konkurs. Factoring Finans avkrevde betaling av entreprenøren for byggeprosjektene, men entreprenøren erklærte motregning med krav oppstått som følge av mislighold av avtalene for byggeprosjektene.
- Analogi
Først viser Høyesterett til at det er alminnelig antatt at gjeldsbrevloven kap 1 og 3 også gjelder analogisk for enkle fordringer. - Konneksitet knyttet til gbl. § 26
Videre uttaler Høyesterett at selv om det ikke fremgår direkte av gbl. § 26, må det ut fra etablert rettsoppfatning legges til grunn at det gjelder særregler for motregning ved såkalte konnekse krav. Dette kan forstås som at det ikke er nødvendig at vilkårene i gbl. § 26 oppfylt dersom kravene er konnekse. Det er sikker rett at vilkåret i pkt.1 frafaller om kravene er konnekse. Derimot Med henvisning til Rt. 1992 s. 504 Factoring Finans, ser det ut til at Bergsåker mener at gbl. § 26 ikke gjelder i det hele tatt ved konnekse krav.
Sæbø mener at forfallsvilkåret i gbl. § 26 2.ptk bør gjelde ved konnekse krav. - Konneksitet ved ulike kontrakter
- Krav blir ansett som konnekse dersom de springer ut av samme rettsforhold.
- Det foreligger en sterk presumsjon for at dersom hoved- og motkrav springer ut av samme kontraktsforhold, er kravene konnekse.
-I følgende sak ble det reist spørsmål om kravene kan være konnekse til tross for at de ikke springer ut av samme kontraktsforhold. Det kan av denne dommen trekkes ut et vurderingstema: Der krav oppstår av ulike kontrakter, blir spørsmålet om det kan påvises et tilknytningsforhold som gjør det rimelig å si at krav etter avtalene er oppstått i samme rettsforhold. Følgende momenter nevnes:
- Om det foreligger løpende forretningsforhold mellom partene
- Om kontraktene var inngått samtidig
- Om kontraktene gjaldt samme leveranse/prosjekt
- Om avtalene utgjør en forretningsmessig enhet.
Høyesterett benekter at disse momentene i den foreliggende saker taler for konneksitet, og det foreligger ikke. - Gbl. § 26 1.pkt.
Siden kravene ikke var konnekse, vurderte førstvoterende om vilkårene i gbl. § 26 var oppfylt. I denne saken fikk debitor cessus (Entreprenøren) kjennskap til overdragelsen ETTER avtaleinngåelsen, men FØR misligholdet oppstod. Førstvoterende reiser spørsmålet om når debitor cessus kan sies å ha blitt eier av motkravet: 1) ved avtaleinngåelsen, 2) ved misligholdet. Hvis det er ved avtaleinngåelsen, inngikk de avtalen før de fikk vite om avhendelsen, og dermed innenfor vilkåret. Førstvoterende legger til grunn sistnevnte, som tas til inntekt senere i Rt. 2014 s. 883 Qahu Bar/Nordea
Uttalelsen er imidlertid kritisert av Sæbø, da han mener misligholdskravet oppstod som et betinget krav allerede ved avtaletidspunktet. Høyesterett uttalelse kom uten vurdering av reelle hensyn, og derfor kan man bruke hensynene for å argumentere for at misligholdskrav er avtaletidspunktet som anses som tiden der motkravet ble stiftet. BTW: Etter dommen så både oppstår og forfaller krav som har grunnlag i kontrakt ved misligholdet! - Gbl. § 26 2.pkt.
Tilstrekkelig at misligholdet har inntrådt, ikke nødvendig at vedkommende fremlegger påkrav for at motkravet skal ha forfalt. Dette støttes av Rt. 2014 s. 883 Qahu Bar Assembly/Nordea
Rt. 1907 s. 834
Motregning Gbl. § 26 Konneksitet
- Antatt at motregning med konnekse krav kan skje uten krav om gjensidighet
Rt. 1928 s. 1121
Motregning - Gbl. § 26 Konneksitet
- Antatt at motregning med konnekse krav kan skje uten krav om gjensidighet
Rt. 2006 s. 1361
Motregning - Gjensidighet
- Det er lagt til grunn av Høyesterett at mor- og datterselskaper ikke kan identifiseres med hverandre når det gjelder de alminnelige ulovfestede reglene om motregning, nærmere vedrørende gjensidighetsvilkåret.
Rt. 2006 s. 343
Motregning - Gjensidighet
Organisasjon med flere avdelinger:
Det var en part som krevde refusjon av moms. Folketrygden mente de kunne motregne kravet hans med deres krav på arbeidsgiveravgift. Det ble avgjort at folketrygdens krav på arbeidsgiveravgift ikke kan motregnes mot en annen parts refusjon av moms, siden folketrygden og staten ble ansett som selvstendige skattekreditorer. Således var ikke gjensidighetsvilkåret oppfylt, og staten hadde ikke adgang til å motregne.
Rt. 1983 s. 205
Motregning - Motregningserklæring
- Hovedregelen i pengekravsrett er at det må foreligge en motregningserklæring for at motregning skal skje.
- Imidlertid kan det i helt spesielle tilfeller unntas, SÆRLIG DER KRAVENE ER KONNEKSE
Saken gjaldt krav om forsikring, og forsikringsselskapet påberopte seg at forsikringsdekningen var falt bort fordi sakdelidte ikke hadde betalt forsikringspremien. Høyesterett var uenige i dette, begrunnet med at betalingsfristen for forsikringspremien var satt til et par uker etter at skaden skjedde, slik at dekningen gjaldt da skaden inntraff. Et sentralt poeng er at betaling likevel ikke ble foretatt i etterkant av skaden. Høyesterett mente at dette ikke hadde betydning, da den ubetalte forsikringssummen ble ansett som motregning i forsikringspremien - selv om motregningserklæring ikke fant sted. Skjønner ikke helt dette, ikke super viktig men sjekk etter hvert.
Rt. 2002 s. 71 Rentedommen
Rente hjemmelskrav - Bortfaller tradisjonelle hjemmelskravet, obiter dictum
SAKSFORHOLDET
Saken gjaldt en klient som reiste et erstatningskrav mot et advokat. Klienten fikk medhold i erstatningskravet, men det ble i tillegg reist spørsmål om det kunne tilkjennes avsavnsrenter i tiden før påkravsrenter startet å løpe. Advokaten bestred rentekravet med henvisning til den tradisjonelle læren om at det kreves særskilt hjemmel for renter, ved lov, avtale eller sedvane.
- Hjemmelskrav for utilsiktet renter
Høyesterett kom frem til at den tradisjonelle oppfatningen om at renter kun kan tilkjennes ved særskilt hjemmel i avtale, lov eller sedvane, ikke kan opprettholdes. Dommen gjelder likevel i realiteten ikke renter, men rentetapserstatning. Således gikk retten lenger i sine uttalelser enn nødvendig for resultatet, slik at uttalelsen anses som obiter dictum og den rettskildemessige vekten er noe svekket. Etter dommen forelå det en usikkerhet i juridisk teori om hvorvidt det kunne slås fast at det ikke kreves særskilt hjemmelskrav lenger. Se nå Rt. 2010 s. 816 Konsesjonsavgfit, Rt. 2013 s. 484 Voldsoffererstatning, Rt. 2014 s. 501 Tomtefeste, som bekrefter at det ikke lenger kan opprettholdes et særskilt hjemmelskrav. - Rentetapserstatning
Reparasjonshensynet og prinsippet om full erstatning vil tale for rentekompensasjon på erstatningsrettslig grunnlag dersom det kan påvises skyld (culpa) og et rentetap. Kreves likevel ikke grov skyld, jf. Annen praksis. Det ble lagt til grunn at rentetap her kunne kreves etter vanlige erstatningsrettslige regler. Klienten fikk dermed dekket rentetapet både for at erstatningen ble utbetalt ca. to år etter at tapet oppstod, men han fikk dessuten dekket rentetapet for tilbakebetaling av advokathonoraret. Siden rentetapet her kunne kreves etter vanlige erstatningsrettslige regler, var det i så fall ikke et vilkår om grov skyld. - Utgangspunktet er at når det gjelder rente av tilbakebetalingskravet er at påkravsregelen i rentel. § 2 skal følges.
Imidlertid kan dette unntas, slik at det kan oppstå rente på erstatningsrettslig grunnlag allerede fra den uriktige betaling fant sted.
Rt. 2013 s. 484 Voldsoffererstatning
Rente Hjemmelskrav - Rimelighetsbetraktninger
SAKSFORHOLDET
Saken gjaldt spørsmål om avsavnsrente og forsinkelsesrenter skulle tillegges ved uteblitt voldsoffererstatning. Voldsofferet fikk utbetalt ulike utbetalinger over tid, og de siste utbetalingene skjedde flere år etter at voldsepisodene inntraff. Derfor krevde voldsofferet avsavnsrenter med rimelighetsbetraktninger som grunnlag.
- Rimelighetsbetraktninger er aktuelt grunnlag, men ikke i denne konkrete sak.
Det ble uttalt at selv om rettspraksis har åpnet for at det ikke trengs et særskilt hjemmelskrav for å tilkjenne renter, kan ikke skadelidte tilkjennes renter i denne konkrete sak basert på rimelighetsbetraktninger. Således opprettholdes læren fra Rt. 2002 s. 71 Rentedommen og Rt. 2010 s. 816 Konsesjonsavgift.. Det ble sett hen til bebreidelse som et moment, der staten ikke kunne bebreides for saksbehandlingstiden.
Rt. 2014 s. 501 Tomtefeste
Rente Hjemmelskrav
SAKSFORHOLDET
Saken handlet om renteberegning ved oppjustering av festeavgift. Domstolen fastsatte en ny avgift etter at festeren ikke hadde godtatt bortfesterens krav om omregulering. Avgiften ble følgelig fastsatt på et senere tidspunkt en det det tidspunktet den skulle gjelde fra. Det forelå dermed utilsiktet kreditt, og spørsmål var om grunneier kunne kreve avsavnsrente basert på dette.
I dommen gir førstvoterende sitt syn på spørsmål om hjemmelskrav for renter, og erkjenner at utvikling i rettspraksis tyder på en åpnere holdning mot hjemmelskravet. Imidlertid viser til at det likevel ikke er grunnlag for å oppstille et alminnelig prinsipp om at ethvert økonomisk oppgjør uten forsinkelsesrenter skal suppleres med avsavnsrenter. Saken gjaldt renteberegning ved regulering av festeavgift. Høyesterett sendte spørsmålet tilbake til lagmannsretten, men uttalte at spørsmålet om avsavnsrente måtte bero på en samlet vurdering som trekker inn de særlige hensyn som gjør seg gjeldende.
Deretter ble følgende momenter listet opp.
- Hvor lang tid det går før oppgjør finner sted
- Om partene burde ha forutsett tilfellet slik at forholdet burde vært nedfelt i avtalen
- Om en av partene er å bebreide for tvistens eksistens
- Skyldes kredittidens lengde uenighet om den rettslige forståelsen av grunnlaget, taler prinsippet om at hver av partene bære risikoen for egne forutsetninger for avsavnsrente.
- Rettstekniske hensyn vil ha vekt.
- Om kreditor har hatt mulighet til å betinge seg renter i avtalen.
Rt. 2008 s. 385
Motregning - Nektelse av motregning ved rettsmisbruk
Normalt skal det en del til for å nekte motregning på dette grunnlaget, men det er likevel klart at motregning kan nektes på dette grunnlaget, jf. Rt. 2008 s. 385. Her uttales det at ‘’Det er videre bred enighet om at motregning kan bli nektet for å hindre rettsmisbruk’’.
Teori:
Eksempel1: Det tilfellet der B ikke benytter vanlig fremgangsmåte for å inndrive det krav han har på A. Der B tar en ting som tilhører A, der B motregner erstatningskravet som A dermed får mot B.
Eksempel2: Der B misligholder hovedkravet forsettlig eller særlig klanderverdig/der hovedkravet forfaller før motkravet, men hovedkravet er ikke betalt. Teorien har delte meninger om slike tilfeller skal stenges for.
- Bergsåker mener at B normalt skal ha rett til motregning, siden A sin posisjon er ivaretatt ved at han kan fremme misligholdskrav overfor B.
- Sæbø mener at B i dette tilfellet ikke bør tilkjennes en motregningsrett med krav som forfaller etter hovedkravet, ettersom dette trolig vil oppfordre til mislighold.
- Hagstrøm taler for en mellomløsning der forsettlig mislighold fra B sin side for å komme i motregningsposisjon bør stenge for motregning, mens andre former for mislighold ikke vil stenge for motregning
- Som utgangspunkt kan B motregne med et krav han har ervervet av C mot A.
I helt spesielle tilfeller i teorien er det hevdet at dette bør anses som rettsmisbruk.