Fyysiikka 1 Flashcards
Mitä on fysiikka ja mitä sillä tutkitaan?
Fysiikka on kokeellinen luonnontiede. Fysiikassa tutkitaan kappaleiden ja ilmiöiden mitattavissa olevia ominaisuuksia kokeellisin ja teoreettisin menetelmin.
Mikä on luonnontieteellinen menetelmä?
Step 1. Ongelma: selvitetään mikä on ongelma, mitä muuttujia siihen liittyy ja mitä muita tutkimuksia aiheesta on aiemmin tehty.
Step 2. Hypoteesi: laaditaan alustava malli, jota tutkimuksessa lähdetään testaamaan.
Step 3. Tutkimus: suunnitellaan tutkimus ja tehdään tarvittavat mittaukset, verrataan tuloksia hypoteesiin.
Step 4. Päätelmät: Hypoteesi testataan uusien havaintojen avulla, jos se selittää hyvin, se hyväksytään todennetuksi teoriaksi.
Mitkä ovat perusvuorovaikutukset?
Gravitaatio vuorovaikutus, Sähkömagneettinen vuorovaikutus, vahva vuorovaikutus, heikko vuorovaikutus. Kaikki luonnonilmiöt perustuvat näihin vuorovaikutuksiin.
Selitä gravitaatiovuorovaikutus.
Gravitaatiovuorovaikutus vaikuttaa kaikkien kappaleiden välillä. Heikkenee nopeasti, mutta yltää äärettömän kauas. Maan pinnalla ja sen läheisyydessä oleviin kappaleisiin vaikuttaa maan aiheuttama gravitaatiovoima. Kappaleeseen kohdistuva paino on gravitaatiovuorovaikutuksesta aiheutuva voima. Havaitaan maanpinnalla painona.
Selitä sähkömagneettinen vuorovaikutus.
Sähkömagneettinen vuorovaikutus pitää aineen koossa. Sähköisyys ja magnettisuus ovat sen eri ilmenemismuotoja. Kaikki biologiset ilmiöt perustuvat pohjimmiltaan tähän vuorovaikutukseen.
Selitä vahva vuorovaikutus.
Vahva vuorovaikutus pitää atomin ytimen koossa. Sähköistä vuorovaikutusta voimakkaampi, protoneita ja neutroneita toisiinsa sitova. Perimmiltään, protonin ja neutronin rakenneosasten, eli kvarkkien välinen vuorovaikutus. Vahva vuorovaikutus sitoo kvarkit toisiinsa. Protonit ja neutronit koostuvat molemmat kolmesta kvarkista. Tämän vaikutus ulottuu kuitenkin jäännösvoimana hieman protonien ja neutronien ulkopuolelle, tätä kutsutaan ydinvoimaksi.
Ydinvoima heikkenee nopeasti etäisyyden kasvaessa eli sen kantama on lyhyt. Vahvan vuorovaikutuksen välittäjähiukkanen on gluoni.
selitä heikko vuorovaikutus.
Heikko vuorovaikutus vaikuttaa atomin ytimessä. osa alkuaineiden yitimistä hajoaa itsestään kevyemmiksi ytimiksi, tällaisia ytimiä sanotaan radioaktiivisiksi. Beetahajoaminen on yksi ytimien radioaktiivisuuden muoto joka on seurausta heikosta vuorovaikutuksesta. Heikossa vuorovaikutuksessa hiukkanen voi muuttua toiseksi hiukkaseksi (esim, protoni neutroniksi, tai neutroni protoniksi.) Beetahajoaminen aiheutuu ytimen protonien ja neutronien keskinäisestä heikosta vuorovaikutuksesta. Tämä vuorovaikutus ilmenee niin, että yksi ytimen protoneista muuttuu neutroniksi tai toisin päin.
Muitakin ilmiöitä on, mutta ovat paljon harvinaisempia, esim auringossa tapahtuu fuusioreaktioita, joissa vedyn ytimet yhdistyvät heliumytimiksi, vapauttaen energiaa valona ja muuna sähkömagneettisena säteilynä.
Mitä ovat etä- ja kosketus vuorovaikutukset?
Vuorovaikutukset voivat olla etä - tai kosketusvuorovaikutuksia.
Etävuorovaikutuksessa kappaleet eivät kosketa toisiaan, esim gravitaatiovuorovaikutus. Kosketusvuorovaikutuksessa koskettavat, esim, toisiaan koskettavien pintojen atomien ja molekyylien välisestä sähkömagneettisesta vuorovaikutuksesta.
Mikä on sähköinen vuorovaikutus?
Osa sähkömagneettista perusvuorovaikutusta. Kaikkien sähköisesti varautuneiden kappaleiden välillä vallitsee sähköinen vuorovaikutus.
Ilmenee kappaleisiin kohdistuvana sähköisenä voimana. Kappaleella voi olla positiivinen tai negatiivinen sähkövaraus tai se voi olla sähkövaraukseton. Jos samanmerkkinen sähkövaraus, niiden välillä hylkimisvoima, jos eri, sitten voima on vetovoima.
Mikä on magneettinen vuorovaikutus?
Osa sähkömagneettista perusvuorovaikutusta. Magnettisessa vuorovaikutuksessa magneetit joko hylkivät toisiaan tai vetävät toisiaan puoleensa siitä riippuen, miten niiden kohtiot(etelä tai pohjois kohtio) ovat toisiinsa nähden, samannimiset kohtiot hylkivät, erinimiset vetävät toisiaan puoleensa.
Magneetin vaikutusta mallinetaan magneetin ympärillä olevalla magneettikentällä.
Mikä on Suure?
Suurella tarkoitetaan ominaisuutta, joka voidaan mitata. Suureella on tunnus ja yksikkö. Vektorisuureella on suunta ja suuruus, esim nopeus, kiihtyvyys ja voima. Skalaarisuureella on suuruus, mutta ei suuntaa, esim aika, lämpötila ja massa.
Kerro SI-järjestelmän (Systeme International d’Unites) 7 perussuuretta, tunnus ja yksikkö.
Pituus, l, metri (m), aika, t, sekunti (s) massa, m, kilogramma (kg), sähkövirta, I, ampeeri (A), lämpötila, T, kelvin, (K) ainemäärä, n, mooli (mol) valovoima, I, kandela (cd).
Mikä on johdannaissuure?
Muut suureet kuin perussuureet määritellään toisten suureiden avulla, näitä suureita nimitetään johdannaissuureiksi. esim, keskivauhti v= s_t(s viivan yläpuolella, t alapuolella) on johdannaissuure.
Kerro kerrannaisyksiköiden etuliitteitä ja niiden kymmenpotenssimuotoja.
tera, T, 10 potenssiin 12. giga, G, 10 potenssiin 9. mega, M, 10 potenssiin 6. kilo, K, 10 potenssiin 3.
milli, m, 10 potenssiin -3. mikro, µ, 10 potenssiin -6. nano, n, 10 potenssiin -9. piko, p, 10 potenssiin -12
10 potenssiin 3 = 1000
10 potenssiin -3 = 0,001
potenssi numero = nollien määrä
Pituuden ja pinta-alan yksikkö muunnoksia? Esim 1m = ? dm
pituus, 1m = 10dm tai 100cm tai 1000mm
pinta-ala (neliömetreissä) 1m = 100dm tai 10 000cm /10 potenssiin 4 cm tai 1 000 000mm /10 potenssiin 6 mm