Fysiologi Flashcards

1
Q

Vad är mitokondrierna?

A

Cellens kraftstation. Här förbränns glykogen och fett med hjälp av syre så att energi kan frigöras. Förutom energi och värme bildas koldioxid och vatten som transporteras med blodet till lungorna där de ventileras ut. Syre och näring transporteras in till mitokondrien genom kärlväggen. Optimal tillgång till syre är en förutsättning för mitokondriens arbete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad har fysisk aktivitet för effekt på blodkärl och blodomlopp?

A

Den totala blodcirkulationen ökar markant, bildandet av fler blodkärl, en ökning av kapaciteten att omsätta fett, en sänkning av det onda kolesterolet LDL och ökning av goda kolesterolet HDL och en normalisering av blodtrycket hos personer med måttligt förhöjt blodtryck

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är mjölksyra och mjölksyratröskel?

A

Mjölksyra är ett laktat som bildas när kroppen inte hinner syresätta muskeln. Mjölksyratröskeln är brytpunkten/tröskeln för när kroppen inte hinner ta hand om all syra och du tar slut. Mjölksyran verkar försurande på muskulaturen och hämmar syreupptagningsförmågan. Infaller någonstans mellan 55-95% av maximal hjärtfrekvens, beroende på hur tränad du är.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur mycket starkare är man i den koncentriska fasen?

A

Ca 25-40%

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur påverkar konditionsträning hjärtat?

A

Ju mer blod hjärtat orkar pumpa desto mer syre når de arbetande musklerna och desto längre och bättre klarar kroppen av ett hårt arbete. Genom konditionsträning stärks hjärtat och kan pumpa ut mer blod per slag och behöver inte slå lika ofta för att pumpa ut en given blodvolym. Detta ger en pulssänkning både vid fysiskt arbete och i vila.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är skillnaden på artär och ven?

A

Artär är kärl som leder blodet från hjärtat, blodet pumpas ut stötvis
(Adjö)

Ven är kärl som leder blodet till hjärtat, blodet flyter i jämn fart.
(Välkommen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad ingår i syretransportkedjan?

A

Lungornas kapacitet, blodets förmåga att binda syre, hjärtats pumpförmåga, kärlsystemet (aorta, artär, kapillär), muskelcellens förmåga att omsätta syre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är testvärde och vad anses vara ett ok testvärde?

A

Maximal syreupptagning i milliliter per kilo kroppsvikt. Risken för ohälsa ökar markant om testvärdet understiger 35.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Var går gränsen för ett hälsosamt midjemått?

A

Män: 94 cm och kvinnor: 80 cm

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är rekommendationen för fysisk aktivitet för en vuxen?

A

Alla bör vara fysiskt aktiva minst 150 min i veckan med en minst måttlig intensitet. Vid hög intensitet minst 75 min per vecka.
Aktiviteten bör spridas ut på flera av veckans dagar och vara minst 10 min per pass och bör vara av aerob karaktär, exempelvis rask promenad eller löpning.
Muskelstärkande aktivitet bör utföras minst 2 ggr per vecka. Äldre 65+ bör även träna balans

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad har ditt nervsystem för uppgift?

A

Nervsystemet och sinnesorganen registrerar, rapporterar , sammanställer, bearbetar och utför. Det är som människans datacentral där rapporter om kroppens yttre och inre situation sammanställs och där nya order i form av nervimpulser skickas ut till kroppens olika organ, tex muskler. Muskelns aktivitet styrs av nervceller som finns i hjärnan eller ryggmärgen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är sensoriska nervsystemet?

A

Det leder impulser från sinnesceller till CNS och det sker automatiskt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är somatisk-motoriska nervsystemet?

A

Det leder impulser från CNS till skelettmuskulatur och är viljestyrt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är det autonoma nervsystemet?

A

Det leder impulser till körtlar, hjärtat och glatt muskulatur och sker automatiskt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är det sympatiska respektive parasympatiska nervsystemet?

A

Sympatiska aktiveras i krissituationer, kamp/flykt (fight/flight = gassystemet. Det sker automatiskt. Ökar puls, andning, blodtryck och blodflödet till våra stora muskelgrupper.

Parasympatiska aktiveras i vilosituationer = bromssystemet (rest/digest). Sker automatiskt. Sänker puls och blodtryck och är lugnande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är skillnaden mellan depåfett och essentiellt fett?

A

Depåfett är det fett som ses som övervikt och används främst som energireserv. Essentiellt fett finns i centrala nervsystemet och cellmembranen och behövs för att tex lösa vitaminer, hormonproduktionen etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hur påverkas kroppen av negativ stress?

A

Försämrat immunförsvar, sämre matsmältning, ingen sexlust, försämrad tankeverksamhet, lägre smärttröskel, högre blodtryck, högre puls, ojämn kroppstemperatur och muskelspänningar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad är metabola syndromet?

A

En störning i ämnesomsättningen som medför en kraftigt ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och stroke. Bukfetma, högt blodtryck, insulinresistens eller diabetes är exempel på det metabola syndromet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vad är insulin och glukagon?

A

Insulin produceras i bukspottskörteln och är det enda hormon som sänker blodsockernivån. När blodsockret går ner så signalerar kroppen att den behöver energi. När du äter så höjs blodsockret igen och insulin utsöndras som en signal på att kroppen fått energi som måste lagras i kroppen. Insulinets funktion är att få cellerna att öppna sig och för att ta emot glukos och få musklerna och levern att tillverka och lagra glykogen av kolhydraternas glukos. Vid överskott förs den dock in i fettcellerna och görs om till kroppsfett. Insulinet behövs för omsättningen av näringsämnen och lagring och förbränning av fett. Insulin räknas som ett anabolt hormon då det bygger upp energidepåerna och muskelmassan. Obalanser i produktionen av insulin kan leda till diabetes.

När kroppen behöver energi mellan måltiderna så tas det i första hand från glykogendepåerna. Då måste det omvandlas igen till glukos för att kroppen ska kunna använda det som bränsle och det är hormonet glukagon som gör den omvandlingen. Insulin sänker blodsockernivån och glukagon höjer den. Om det inte finns tillräckligt med glykogen lagrat så omvandlar glukagon istället glycerinet i fettet eller aminosyrorna i musklerna till glukos. När blodsockret sänks pågrund av att du inte ätit på ett tag skapar kroppen kortisol som stimulerar hormonet glukagon att släppa lös lagrat glukos från levern ut i blodomloppet. Glukagon är katabolt och bryter ner musklerna.

20
Q

Vad är kortisol?

A

Ett hormon som utsöndras dygnet runt men med olika kraft. Nivåerna är som lägst precis innan morgonen och som högst vid uppvaknandet. Vid rädsla, fysisk eller psykisk stress eller inflammationsrisk påverkas stressaxeln och för att minska dess negativa påverkan frigörs kortisol i ännu högre grad. Kortisol är ett skyddande stresshormon som i lätta och tillfälligt höjda nivåer har en inflammationshämmande effekt på immunsystemets celler. Långvarig stress har dock motsatt effekt på immunförsvaret. Kortisolets primära funktion är att mobilisera glukos för att bibehålla blodsockernivåerna. Om kaloriintaget är för lågt eller om väldigt hård glykogentömmande träning utförs med för få kolhydrater i kosten kan de förhöjda värdena av kortisol bidra till muskelnedbrytning. Produktionen av kortisol sker i binjurebanken som i sin tur styrs av signaler från hjärnan. Genom fysisk aktivitet tränas kortisolsystemet att fungera effektivare och bli motståndskraftigare mot stress.

21
Q

Vad är endorfiner?

A

Ett peptidhormon som kroppen tillverkar själv och som lindrar smärta. Utsöndras bland annat vid skratt, stress, motion, sex och förälskelse. Brukar kallas för kroppens eget morfin eller må bra hormon. Betaendorfiner frigörs i stora mängder när man tex skär sig i fingret, betaendorfinerna blockerar då smärtsignalerna till det centrala nervsystemet vilket leder till smärtlindring, den är dock kortvarig då kroppen tillverkar enzymer som bryter ned endorfinerna. Endorfinhalten i kroppen styrs av generna och människor har olika mycket endorfinmängder och därmed också olika smärttröskel. Endorfiner lindrar inte bara smärta, de kan också påverka vår mottaglighet för infektioner, stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, sömn, tillväxt och åldrande. Endorfinerna är den gruppen av naturliga ämnen som har störst positiv påverkan på kroppen. De kan också stärka immunförsvaret genom att öka produktionen av immunceller. Vid skada bidrar endorfinerna till att vävnaderna slappnar av så att alla nödvändiga antikroppar kan bege sig dit för att läka den drabbade kroppsdelen. Alkohol, choklad och mat med mycket fett och socker leder till ökad utsöndring av endorfiner och de har en lugnande verkan på kroppen och det är därför sötsuget uppstår ofta i stressade situationer. Vid träning frisätts endorfiner i hjärnan vilket förklarar varför muskelarbete ger upphov till en höjning av smärttröskeln, sänkning av blodtryck och lyckokänslor. Endorfiner påverkar i stor grad hur vi upplever vår omgivning och hur vi mår både psykiskt och fysiskt. Samtidigt som endorfiner får dig att må bra så stimulerar du kroppen till att frigöra mer endorfiner när du mår bra.

22
Q

Vad är blodtryck?

A

Det tryck som uppstår mot kärlväggarna när blodet drivs från hjärtat ut till alla kroppsdelar och organ och sen tillbaka till hjärtat. Det systoliska trycket är när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod. Då är trycket som högst och kallas för övertrycket. Ett normalt är omkring 110-130 mm Hg. Övertrycket stiger mer med åldern ju stelare blodkärlsväggarna är och avspeglar graden av åderförfettning.
Det diastoliska trycket är när hjärtat vilar mellan sammandragningarna och trycket sjunker till sin lägsta nivå och kallas undertrycket. Ett vanligt värde är omkring 80 mm Hg. Ju trängre de små blodkärlen är desto högre tryck. Det är högre när man är fysiskt aktiv eller stressad och lägre vid avslappning och vila.

23
Q

Vad är hypertoni? Och varför är det farligt?

A

Högt blodtryck, blodtryck över 140/90 betecknas som högt blodtryck, även om bara det ena är förhöjt. Kan orsakas av genetiska faktorer, stress, fysisk inaktivitet, diet eller psykosociala faktorer. Ett högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete. Det gör att åderförfettningsprocessen blir kraftigare och kärlväggarna blir hårdare och mindre elastiska. Risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom och försämrad blodcirkulation ökar med högt blodtryck och om det inte behandlas leder det på sikt till skador på kroppens blodkärl i form av åderförfettning.

24
Q

Vad är hypotoni?

A

Det är ett lågt blodtryck. Lågt blodtryck är i första fall ofarligt och kräver ingen behandling. Man kan dock drabbas av blodtrycksfall om man reser sig för hastigt vilket sker genom att blodtillförseln till hjärnan tillfälligt minskar. Fysisk aktivitet och motion motverkar lågt blodtryck

25
Q

Varför är det viktigt med bra kondition?

A

Vi är skapta att röra på oss och alla muskler i kroppen behöver stärkas, inklusive hjärtat. Kroppen anpassar sig snabbt till de kravs som ställs och när kraven minskar förlorar hjärtat en del av sin effektivitet att pumpa ut blod. Av konditionsträning blir hjärtat starkare och kan pumpa ut mer blod i varje slag och blodtrycket och hjärtfrekvensen i vila sjunker. En bra kondition ger mer energi i vardagen och påverkar ditt välbefinnande positivt. Du får starkare hörts, lungor, ökad muskelstyrka och uthållighet, bättre energiomsättning, ökad insulinkänslighet, minskade värden av blodfetter, ökad bentäthet, förbättrar immunförsvar, piggare, gladare och mer stresstålig. Kondition är en färskvara vilket innebär att vi måste träna den hela livet. Ju bättre kondition du har som ung desto större chans att fördröja försämringen när du åldras.

26
Q

Vad ingår i syretransportkedjan?

A

Lungornas kapacitet, blodets förmåga att binda syre, hjärtats pumpförmåga, kärlsystemet (aorta, artär, kapillär), muskelcellens förmåga att omsätta syre

27
Q

Beskriv enkelt lungornas funktion

A

Kroppen tar upp syre ur luften via lungorna som sen fördelar det ut i alla lungblåsor, alveoler. Runt alveolernas väggar löper ett rikt förgrenat nät av tunna blodkärl, kapillärer. Genom dessa kapillärer strömmar det syrefattiga blodet (venblodet) och syrgasen passerar genom väggen och binds till blodets röda blodkroppar. Alveolerna är sammanfogade till trädliknande bronker. Mellan alveol och blodkärl pågår ett ständigt gasutbyte. Syret i inandningsluften tas upp av blodet och transporteras ut i kroppen. En del av det koldioxid och vatten som bildas vid energiomsättningen i muskulaturen följer med blodet tillbaka till lungorna och vädras ut med andningsluften.

28
Q

Beskriv enkelt blodets funktion och vad blodet innehåller

A

När syret lämnar inandningsluften fångas det upp av blodet. Blodet består till ca 60% av plasma (vävnadsvätska) och till ca 40% av blodkroppar. Det finns tre typer av celler i plasman: röda blodkroppar (ca 99%), vita blodkroppar och blodplättar. De röda blodkropparna innehåller det järnhaltiga äggviteämnet hemoglobin. Detta ämne binder syre och gör att syret kan transporteras runt i kroppen. Ute bland kapillärerna är det dags för blodet att leverera syret till musklerna och ta emot koldioxid. Därefter forslas det syrefattiga blodet i venerna tillbaka till hjärtat. En låg hb-halt (järnbrist) minskar den syrevolym som finns i varje liter blod och försämrar förmågan att transportera syre.

29
Q

Vad är lilla och stora kretsloppet?

A

Det beskriver blodets väg från hjärtat till lungorna, tur och retur. I detta kretslopp hämtar blodet ser från inandningsluften .

I det stora kretsloppet sker blodets resa genom hela kroppen ut i alla organ. Resan börjar och slutar i hjärtat.

30
Q

Vad är hemoglobin?

A

Ett ämne som finns i de röda blodkropparna och binder syre och gör att syret kan transporteras runt i kroppen. Det är denna järnhaltiga proteinförening som ger blodet dess röda färg. Konditionsträning ökar mängden röda blodkroppar och blodet får därmed fler bärare av syre och transportkedjan blir effektivare

31
Q

Beskriv enkelt hjärtats uppbyggnad och dess funktion?

A

Hjärtat är ungefär stort som en knuten hand och är uppdelat i två halvor som båda består av en kammare och ett förmak. Mellan de olika delarna finns klaffar som öppnar och stänger sig så att blodet kan passera emellan. Vänster sida tar emot syrerikt blod från lungorna och pumpar ut det till resten av kroppen. Det kallas för stora kretsloppet. Höger sida, lilla kretsloppet tar emot syrefattigt blod från kroppen och pumpar det tillbaka till lungorna där blodet på nytt kan ta upp syre. Höger och vänster hjärthalva pumpar samma volym blod per minut.

32
Q

Vad är en normal vilopuls?

A

De flesta har en vilopuls på ca 60-70 slag per minut. Bör mätas på morgonen innan man gått upp från sängen. Förhöjd vilopuls kan vara ett tecken på infektion eller överträning.

33
Q

Vilken formel kan man använda för att mäta maxpuls?

A

226-ålder, 220-ålder eller 210-ålder. Kan diffa med upp till 25 slag.

34
Q

Vad är skillnaden på artär och ven?

A

Artär är kärl som leder blodet från hjärtat, blodet pumpas ut stötvis (adjö)
Ven är kärl som leder blodet till hjärtat, blodet flyter i jämn fart (välkommen)

35
Q

Metabolism

A

Ämnesomsättning, ett sammanfattande namn för de processer där näringsämnen tas upp, omvandlas, bryts ned och omsätts till energi eller avlägsnas ut i kroppen

36
Q

Vad är BMR och hur räknar man ut det?

A

Basalmetabolsim, det energibehov en person har i vaket vilande tillstånd. Mängden energi vår kropp behöver dagligen för att fungera. Räknas ut genom ålder, kön, vikt, längd (daglig aktivitet)

37
Q

Förklara enkelt matens väg från att du stoppar den i munnen?

A

Den blandas först med saliven och bryts ned i mindre bitar genom tuggning. Saliven gör maten lättare att smälta och påbörjar nedbrytningen av stärkelsen till en enkel sockerart, glukos. I magsäcken blandas maten med spjälkningsenzymer och bryts ned till mindre molekyler. De tar sig sedan ner till tunntarmen och spjälkas till monosackarider. Här sker också det största intaget av näringsämnena. Efter att alla näringsämnen tagits upp och transporterats ut i kroppen så skickas spjälkade restprodukter till tjocktarmen och lämnar sedan kroppen i form av avföring.

38
Q

Vad är hormoner och hur fungerar dem?

A

Hormoner är kemiska signaler som utsöndras i det endokrina systemet. Hormoner är budbärare för att kommunicera med och styra celler och organ i vår kropp. Det utsöndras direkt in i blodbanan och ut i bestämda organ. Cellerna har speciella receptorer (mottagare) som tar emot de olika hormonerna (signalerna). Hormonerna stimulerar i sin tur de funktioner som cellen är programmerad för.

39
Q

Vad är ATP?

A

Adenosintrisfosfat. Det är kroppens energivaluta. En energirik förening som används överallt i en cell där det behövs energi. ATP driver allt från våra ben till våra tankar.

40
Q

Vad är blodfetter, vilka sorter finns det och vad har de för funktion?

A

De fetter som finns i blodet. De är nödvändiga för att bygga upp kroppens celler och för att tillverka vissa hormoner. De är också en viktig del av kroppens energiförråd. Det finns tre olika sorter: LDL, HDL och triglycerider.
LDL kolesterolet - transporterar kolesterol från levern ut till vävnaderna. Detta är det onda kolesterolet som ökar risken för åderförfettning genom att fastna på insidan av blodkärlen.
HDL kolesterolet - transporterar kolesterol till levern. Detta är det goda kolesterolet som minskar risken för åderförfettning genom att ta med sig överflödigt kolesterol från kroppen till levern där det bryts ned.
Triglycerider- fungerar som energikälla i kroppen. Huvuddelen av fettet i maten och de vanligaste matfetterna och matoljorna utgörs av triglycerider.

Den största mängden kolesterol bildas i kroppen och är ett nödvändigt ämne för olika funktioner och cellstrukturer i kroppen. Endast en mindre del av för högt kolesterol beror enbart på felaktiga matvanor. Ett högt kolesterol är snarare en samlad effekt av inaktivitet, stress och högt fettintag. Höga blodfetter kan på sikt bidra till åderförfettning i blodkärl vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

41
Q

Maxpuls

A

Den högsta pulsen ditt hjärta kan komma upp i när du arbetar maximalt med stora muskelgrupper. Verkar vara genetiskt bestämd.

42
Q

Arbetspuls

A

Alla pulsnivåer som är högre än vilopuls men lägre än maxpuls. Arbetspulsen är det som man har störst nytta av att mäta för att styra och utvärdera sin träning

43
Q

Varför är pulstester ett värdefullt sätt att påvisa träningsförbättringar?

A

Alla positiva anpassningar av träning har den gemensamma nämnaren att de leder till en lägre puls vid en given belastning.

44
Q

Nämna minst 7 argument för regelbunden motion?

A

Förbättrad fysisk funktionsförmåga, ökad livskvalitet och bättre sinnesstämning. Minskad risk för hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, hjärtinfarkt, stroke. Förebygger fetma. Mindre stressad och dämpar depression, oro, nedstämdhet och ångest genom endorfinerna. Endorfinerna stärker också immunförsvaret, sänker blodtrycket, gynnar ämnesomsättningen och höjer smärttröskeln. Du får bättre minne, inlärningsförmåga och minskad risk för alzheimers och demens. Minskad risk för insulinresistens. Minskad risk för benskörhet och höftfrakturer. Bättre koordination, balans och reaktionsförmåga. Bättre sömn och ökad självkänsla.

45
Q

Vad är konsekvenserna av stillasittande?

A
Skelettet urkalkas (benskörhet), syreupptagningsförmågan minskar och hjärtat förlorar en den av sin effektivitet att pumpa ut blod. Muskulaturen tillbakabildas. Ökad trötthet och dödlighet. Har också starka kopplingar till fetma, diabetes, metabola syndromet, hjärt- kärlsjukdomar och cancer. 
Du bör resa dig upp ca var 30:e minut.
46
Q

Minutvolym

A

Den mängd blod som pumpas ut ur hjärtat per minut.

Hjärtfrekvens (HF) x slagvolym (SV) = minutvolym (mv)