FYSIK Flashcards

1
Q

Fast form

A

Är ett ämne som befinner sig i ett av de tre aggregationstillstånden. Molekylerna är tätt packade och har ytterst lite rörelseenergi. Materian har en bestämd, avgränsad volym. Man pratar ofta om vattnets fasta form, dvs is men det är faktiskt de flesta grejerna vi möter i vår vardag som har den fasta formen. Trä, metall, betong och plast till exempel - detta är också exempel på ämnen som vi möter i fast form.
Det har gett oss möjligheten att kunna bygga föremål och hus med de fasta ämnena- också möjligheten att välja rätt ämnen till rätt tillfällen. Men om vi går in i vattnets fasta form igen så har det gett oss möjligheten att transportera oss på is-
men också nöjen som ishockey, konståkning osv. Det har gett oss möjligheten att bygga ishall, isrink osv.
Varför tar ett ämne i fast form större plats än flytande form?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Flytande form

A

Är ett ämne som befinner sig i ett av de tre aggregationsformerna. Molekylerna är tätt packade tillsammans med en högre rörelseenergi vilket gör att de lätt kan röra sig fritt mellan varandra. Rinnande vatten är ett praktiskt exempel på flytande form, men också oljor, bensin och mjölk till exempel.
Det rinnande vattnet har gett oss möjligheten till dricksvatten som vår kropp är i behov av. Matspjälkningen behöver det osv. Det har också hjälpt oss att transportera oss, både oss själva men också livsmedel och andra föremål. Vattnet i rinnande form har varit viktig för oss människor. Jordbruket behöver vatten.
Sjötransport och vattenrening
Varför blir inte vattnet varmare än 100 grader?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gasform

A

Är ett ämne som befinner sig i ett av de tre aggregationstillstånden. Molekylerna är mycket avlägsna från varandra och de har en mycket hög rörelseenergi. Den har varken en bestämd form eller volym utan den fyller upp hela området som det sätts i. Till exempel vattenånga i luften, det fyller ut hela luften osv. Exempel på gaser är syre, kväve och vattenånga.

Växthusgasen är också en typ av gas- genom att vi har fått förståelse och kunskap kring dess betydelse och dess konsekvenser har vi människor blivit mer medvetna kring våra livsval. Det påverkar våra levnadsvillkor eftersom våra val påverkar jordens framtid. Men det ger oss också såklart en uppvärmning vilket är en förutsättning för vårt liv här på jorden.
Gas har också skapat möjligheter och förutsättningar inom sjukvården, exempelvis syrgas. Brandsläckare innehåller också gaser, koldioxid exempelvis. Luftkonditioneringar.
Varför stiger varmluft?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Temperatur

A

Ett mått på partiklarnas rörelseenergi. Det är vad som uppfattas som värme och kyla, det finns i olika enheter som exempelvis celsius som baseras på vattnets kok- och fryspunkt. Kelvin och fahrenheit är också enheter.

Vi använder ju oss dagligen av termometrar för att få veta hur temperaturen är. Det är för att veta hur vi ska klä oss och förbereda oss på hur vi ska ta oss an dagen. Behöver vi gå ut och skrapa rutorna eller behöver vi kanske ta med solskydd? Det används också vid matlagning, lätt för oss idag att sätta på ugnen på 200 grader och veta exakt hur länge pommesen ska vara inne exempelvis. Vi kan också mäta temperaturen för att veta när vi kan äta vissa livsmedel, eftersom vissa livsmedel kan innehålla bakterier som vid vissa temperaturer då dör.
element, golvvärme och kamin är användbara för att höja temperaturen i ett hem. Medan kyl, frys och luftkonditioneringar är föremål för att kyla ned temperaturen på olika sätt.
Varför kan man basta i 100 grader men inte bada i kokande vatten? s. 203

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kondensering

A

En process där ett ämne övergår från gasform till flytande form genom att avge värmeenergi. Det inträffar när gaspartiklarna förlorar tillräckligt med energi, oftast genom att kyla ned dem så att de inte längre har tillräckligt med rörelseenergi för att hålla sig i gasform. När detta händer, förlorar gaspartiklarna sin fria rörlighet och börjar “klibba” ihop sig. De närmar sig varandra och ordnar sig mer ordnat vilket resulterar i bildandet av flytande partiklar. Ett vanligt exempel på kondensering är när vattenånga i luften kyls ner och övergår till flytande form, vilket resulterar i bildandet av vattendroppar som kan ses som moln eller som dagg på en kall yta. Denna process är avgörande för väderfenomen som molnbildning och nederbörd. Tydliga och vanliga exempel från vardagen är kondensering på spegeln när du duschat eller när du tar ut en kall läskburk från kylen.
Genom kondensering har människan utvecklat luftkonditioneringar som kyler inomhusmiljöer. Luften från rummet dras in i konditioneringen och kyls ned av en lägre temperatur vilket gör att gasformen övergår till flytande form. Vattnet rinner bort och den kalla nya luften blåses ut i rummet. Det skapar bättre förutsättningar för bättre livsmiljöer.
Det sker också genom destillation- som är en metod för att separera vätskor från andra ämnen. Först avdunstning för att sedan fånga in det bortkokta vätskan för att kondensera tillbaka till ren vätska.
Används i kylskåp också vilket förlänger hållbarheten hos livsmedel vilket är ett mer hållbart sätt med mat.
Varför blir en kall läskburk blöt när du tar ut den från kylen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Avdunstning

A

En process där ett ämne i flytande form övergår till gasform på grund av ökad temperatur och ökad rörelseenergi hos dess partiklar. Ju högre temperaturen är, desto snabbare sker avdunstning. Dessutom kan faktorer som luftfuktighet och ytan av det flytande ämnet påverka hastigheten och omfattningen av avdunstningen. När temperaturen stiger, ökar partiklarnas rörelseenergi. Partiklarna börjar vibrera och röra sig mer energiskt. Om temperaturen fortsätter att öka, kommer partiklarna i det flytande ämnet att få tillräckligt med energi för att bryta de intermolekylära krafterna som håller dem samman i flytande form. När dessa krafter bryts kan partiklarna övervinna attraktionen och röra sig fritt i gasform. De lämnar då den flytande ytan och går över till gasfasen.

Kunskaper om vattnets kretslopp har gett oss förståelse för att vatten aldrig försvinner. Det ger oss en förklaring till många vardagliga fenomen vi möter, när vi kokar pasta på spisen eller varför vattnet i glaset som stått framme länge har minskat i nivå. Det är viktigt inom jordbruket, där utgår de från hur snabbt avdunstningen sker för att bestämma när den nya bevattningen ska ske för att ge bäst förutsättning att det ska gro.

Vi torkar mat, där det avdunstar fuktighet för att förlänga hållbarheten hos livsmedlet. Viktigt för ett hållbart perspektiv på mat och dess produktion.

Processen sker både i torktumlare, torkskåp, diskmaskin och vattenreningsverk bland annat.
Det förklarar också varför aceton känns kallt mot huden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kokpunkt

A

Den specifika temperaturen när ett ämne övergår från flytande form till gasform. Vid
kokpunkten har det flytande ämnet tillräckligt med värmeenergi så att partiklarna börjar omvandlas till gas genom avdunstning.
När ämnet kokar bildas det bubblor av gas från den flytande formen och det kan börja frigöra ånga. Kokpunkten är en karakteristisk egenskap för varje ämne och kan variera beroende på dess kemiska sammansättning och tryckförhållandena. För vatten vid standard atmosfärstryck är kokpunkten 100 grader.

Genom att kunna ha koll på kokpunkterna och ha kunskap om olika ämnens kokpunkter underlättas både vår matlagning och konservering av mat bland annat. Under matlagningen vet vi vilken temperatur vi ska uppnå eller inte uppnå för vårt ändamål. Vi kan använda oss av destillering för att separera vätskor från dåliga bakterier. Under denna process sätts avdunstningen i fokus. Vi kan förlänga hållbarheten hos livsmedlet genom pastörisering och konservering.
Teknik som vi möter i vardagen som sätter kokpunkten i fokus är exempelvis vattenkokare, kaffekokare, spis och strykjärn.
Varför kokar vatten vid 100 grader?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Fryspunkt

A

Den specifika temperaturen vid vilken ett ämne övergår från flytande form till fast form. Vid fryspunkten har det flytande ämnet förlorat tillräckligt med värmeenergi så att dess partiklar ordnar sig i en mer ordnad och fast struktur.
Precis som kokpunkten är fryspunkten en karakteristisk egenskap för varje ämne och kan variera beroende på ämnets kemiska sammansättning och tryckförhållandena. För vatten vid standard atmosfärstryck är fryspunkten 0 grader.

Genom kunskapen om detta hjälper det oss att anpassa oss efter väderförhållanden eftersom vi vet vattnets fryspunkt. Det förebygger risker i t.ex trafiken med användningen av vägsalt och däckbyte.
Vi kan ha drivmedel i våra bilar eftersom vi vet att de har låg fryspunkt. Vi vet att olika ämnen har olika fryspunkter och utgår från varje ämne specifikt.
Vi möter ishall och frys i vardagen som använder sig av vattnets fryspunkt.
Varför saltar vi vägarna på vintern?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Smältpunkt

A

Den specifika temperaturen vid vilken ett ämne övergår från fast form till flytande form. Vid smältpunkten absorberar ämnet värmeenergi och smälter till en vätska.
När ett ämne värms upp och når sin smältpunkt, får partiklarna tillräckligt med energi för att övervinna de intermolekylära krafterna som håller dem i den ordnade strukturen av fast form.
Exempelvis är smältpunkten för vatten vid standard atmosfärstryck 0 grader. Vid denna temperatur övergår is till flytande vatten.
Smältpunkten är en karakteristisk egenskap för varje ämne och kan variera beroende på dess kemiska sammansättning och tryckförhållanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Absoluta nollpunkt

A

Den lägsta möjliga temperaturen som teoretiskt kan existera i universum. Vid denna temperatur är all rörelse hos atomer och molekyler i ett ämne nästan helt och hållet avstängd. Temperaturen vid den absoluta nollpunkten är exakt 0 kelvin.
Vid den absoluta nollpunkten är alla atomer och molekyler i ett ämne i deras lägsta möjliga energitillstånd och de rör sig inte längre. Detta innebär att ämnet är helt fritt från värmeenergi och det är omöjligt att sänka temperaturen ytterligare.
Den absoluta nollpunkten är dock en teoretisk gräns, och det är omöjligt att nå den i praktiken även om forskare har kommit mycket nära den i experimentella situationer.

Upptäckten och förståelsen om den absoluta nollpunkten är grundläggande för termodynamikens lagar. Den andra lagen - antyder att det är omöjligt att nå den absoluta nollpunkten i en äkta process. Ger oss också en teoretisk förklaring till varför gaser tenderar att kondensera till vätska vid låga temperaturer. (-273C = 0 K)
Har inte direkt påverkat våra levnadsvillkor då det är ett abstrakt fysikaliskt koncept och inte en praktisk parameter i vår dagliga tillvaro. Dock har vi genom mer kunskap om den möjliggjort skapandet av kraftfulla och känsliga elektroniska komponenter.
Supraledare. Kelvinskalan utgår från den absoluta nollpunkten.
Vad är det kallaste något kan bli? s.382

  • lämnar utrymme för att material ska expandera?
  • varför lämnar man utrymme när man bygger exempelvis broar eller torn?

Supraledare - material, som bly som leder elektricitet vid låga temperaturer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Densitet

A

Ett mått på ämnets täthet, dvs hur mycket det väger per volymenhet. Vatten har en densitet på 1 kg/ liter. Det är som tyngst vid 4 grader, när denna temperaturen nås sjunker det.

Förståelsen av olika material, naturfenomen och tillverkningsprocesser. Framsteg inom områden som materialkunskap, byggnadsteknik och meteorologi.
Material vid val av föremål (ex: byggmaterial, dator, möbler).
Konstruktion av fordon och flygplan, lätta material (låg densitet) föredras för att minska vikt och bränsleförbrukning. Inom byggteknik: isolering. Inom elektronik och datorer: Kretsar. Så liten vikt och storlek som möjligt.
Varför flyter tunga trädstammar, men inte lätta stenar? (s. 56)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Arkimedes princip

A

Den säger att en kropp som sänks ned i en vätska påverkas av en lyftkraft som är lika stor som den undanträngda vätskans tyngd. Om föremålet tränger undan vatten som väger mer än föremålets egen massa kommer det att flyta. Tränger det undan vatten som väger mindre än föremålets vikt kommer det att sjunka. Föremål med större yta tränger lättare bort vatten och flyter därmed också.

Genom denna kunskap har det gett oss förutsättningar att bygga båtar som är ett verktyg för transport. Konstruktion och arkitektur: broar, dammar, flytkraften av material och strukturer i vattenmiljöer.
Ubåtar, dykdon och båtar/fartyg.
Hur kan båtar av metall flyta på vatten? (s. 58)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ytspänning

A

Det finns mer eller mindre hos alla vätskor men är extra stark hos vatten. Ytspänningen upplevs som en seg hinna och uppkommer genom de starka bindningarna mellan vattenmolekylerna. Det finns starka bindningar mellan alla vattenmolekyler. Uppe vid ytan saknas det molekyler på ena sidan, dvs uppe vid ytan. Detta gör att bindningarna till de andra molekylerna som finns omkring blir extra starka vilket leder till att vattenmolekylerna dras neråt. Detta skapar en hinna.

Förståelsen om vattenlevandedjur som går på ytan och vattnets kapillära stigning i växter som påverkar växtlivet. Utforma ytor vid tillverkning av beläggningar, färger och ytbehandlningar.
Inom tryckteknik: massproduktion av utskrifter. Hygien och rengöring. Matlagning (äggvita och bakning). Inom medicin: precision kontroll av små vätskevolymer.
Tvätt- och rengöringsmedel<. tensider som bryter ytspänningen som hjälper till att lösa upp smuts och fett. Ytbehandlningar: ändra ytegenskaper hos ett material.
Konstruktion av båtar och allt annat som kan flyta.
Hur kan knappnålar flyta på vatten? (s. 57)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kretsloppen och energiflödena

A

Energi är ett mått på föremålens förmåga att uträtta ett arbete. Utan energi kan ingenting hända och det är först när energin omvandlas mellan olika former som saker börjar hända, dvs ett arbete börjar uträttas.
Det finns en mängd kretslopp på jorden och här sker det olika energiflöden. Energiflödet beskriver hur energin överförs genom näringskedjor bland annat, som alltid startar med en producent. För att förklara detta ytterliggare..
Solens strålningsenergi tillför energi till jorden. Denna energi flödar genom ekosystemen och är grundläggande för allt liv.
Växter fångar solenergi genom fotosyntesen. Solenergin omvandlas till energirika molekyler, som växterna använder som bränsle.
Organismer som konsumerar växter (och andra organismer) får energi genom att bryta ned molekyler i cellandning.
Energin används för olika ändamål, inklusive muskelarbete och ämnesomsättning. Vid användning frigörs energin och omvandlas slutligen till värme.
Värmeenergi strålar kontinuerligt från varma kroppar ut i omgivningen. Över tiden strålar värmeenergin ut i rymden. Värmeenergin som lämnar biosfären är för evigt borta och kan inte återvinnas av organismer.

Förståelsen för kretsloppen och energiflödena har haft en betydande påverkan på människans medvetenhet kring jordens hållbarhet. Återanvändningen av material och energi. Ökat medvetenheten om ekosystemens sårbarhet och att bibehålla balansen för hållbarhet. Minska avfall, bevara naturresurser och samexistens med naturen.
Återvinningssystem, smarta elnät, hållbar arkitektur (byggnader med minimerad miljöpåverkan. Solenergi och vindkraft som genererar förnybar kraft.
Varför blir våra mobiltelefoner och andra elektroniska enheter varma vid användning?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Energiprincipen (termodynamikens första lag + termodynamikens andra lag)

A

Termodynamikens första lag som bygger på energiprincipen säger att energi varken kan skapas eller förintas utan endast omvandlas till andra former.
Termodynamikens andra lag säger att energin sprider sig. Materien och energin som finns strävar efter hög oordning, dvs hög entropi vilket innebär att energin helt enkelt sprider sig spontant för att undvika eller arbeta mot eventuella skillnader.

Genom kunskapen om detta har tillgängligheten av elektricitet och medicinsk forskning förbättrats. Det ökar medvetenheten om hållbarhet - (energieffektivitet, dvs att man tar vara på den tillgängliga energin på bästa sätt för att undvika att energin går förlorad till annan omvandling.
Energiförbrukning i fordon. Kraftverk och elproduktion (sol- och vindkraft). Elektronik och datorer.
Varför känns det varmare när du öppnar en ugn?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

¨Inget försvinner¨ - Energier

A

Energi kan varken skapas eller förstöras utan bara omvandlas till andra former.

Genom att förstå detta använder vi en effektiv teknologianvändning. Man har en mer hållbar energianvändning för att undvika att energi går förlorad. Utvecklingen av bränsleeffektiva fordon och eldrivna fordon. Hushållsapparater och effektivare elektronik och har minskat energikostnaderna.
Energiomvandling i kraftverk - omvandlar en form av energi till elektricitet och andra former. Energilagring - batteri, pumpkraftverk. Bränsleeffektiva fordon.
Varför finns inga evighetsmaskiner?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Ljudvågor

A

​​Vibrationerna skapar ljudvågor (longitudinell våg) som överförs genom medium, t.ex luft.

Avståndet mellan två toppar eller två dalar på en ljudvåg kallas våglängd. Olika våglängder ger olika typer av ljud.
Är ljudvågen kort är frekvensen hög = stort antal svägningar per sekund. Hög frekvens ger hög ton.

  1. Partiklar gör att vi kan transportera ljud, i rymden är det vakuum alltså kan inte ljud transporteras.
  2. Högtalare, språk
  3. Kommunikation; vi kan kommunicera med varandra.
  4. Varför vibrerar ett papper när du placerar det framför en högtalare som spelar hög musik?
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Ljudspektrum

A

Ljud mäts i enheten Hertz (1 Hertz = 1 svängning/sek). Själva spektrumet är nivåerna av ljud.
Ljud med lägre frekvens än 20 Hz kallas infraljud.
Ljud med högre frekvenser än 20 000 Hz kallas ultraljud.
En normal människohörsel ligger på mellan 20-20.000 Hz medan en hund har cirka 60.000 Hz och en fladdermöss kan ha över 200. 000 Hz. Trots att vi inte kan uppfatta infraljud med vår hörsel, upplever vi detta ofta som obehagligt. Vi kan med andra ord uppleva infraljud med andra sinnesorgan än just hörseln, möjligen med hjälp av tryck- och lägesreceptorer i muskler och senor.
kan förklara varför vi inte kan höra alla ljud
Inom sjukvården - krossa njursten, andningssvårigheter och ultraljud.
Hundvisselpipa. Hörapparater, öronproppar, hörselkåpor, stetoskop
Hur fungerar ett ultraljud?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Eko

A

Ljudvågor som ljud består av reflekteras mot olika ytor. Hur det absorberas beror på materialet eftersom olika material ger olika slags absorption och därmed olika typer av ljud.

Genom denna kunskap vet man hur man ska planera miljöer för att minska ljudnivån.
Ekolod- fiskefångsten är beroende av ekolod för att härleda vart fisken finns. Ropa i en tunnel.
Varför ekar en tom lägenhet?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Arbete

A

Arbete är en mängd kraft vi behöver förflytta en viss sträcka. Man uträttar ett arbete för att omsätta en energiform till en annan. T.ex lyfta upp en telefon på telefonen så omvandlas rörelseenergi till lägesenergi.
Mekanikens gyllene regel: ​​”Det man förlorar i kraft vinner du i sträcka”
Kraft och sträcka är ett mått på hur mycket arbete som har hänt. Fokus på: ”Vad händer med objektet?”
Genom denna kunskap finner vi lösningar som underlättar vår vardag och som också kan vara nödvändiga i vissa situationer. För funktionsnedsatta eller inom bygg.
Rullstolsramp. Lyftkranar. Hjälpmedel för att förflytta föremål. Hiss.
Varför är det lättare att rulla upp för en ramp än att lyfta uppåt? (s.87)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Vridmoment

A

En krafts förmåga att snurra ett föremål kring en axel. Det handlar om arbete i cirkulära system, sträckan är en hävarm. Vridmoment är när en hävarm vrider sig runt sin egen punkt.

Central vid utformning av maskiner, roterande enheter, verktyg och motorer
Bilar, flygplan och båtar för att generera kraft och rörelse. Maskiner och verktyg drivs av vridmoment
Byggindustrin - utforma stabila och hållbara strukturer ex broar och byggnader
Resa med transportmedel ex bil och flyg
Effektiviserat industrin med maskiner och verktyg
Varför är det lättare att öppna en dörr om du trycker på kanten längst bort från gångjärnen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Hävstång

A

Hjälpmedel för att genomföra samma arbete med mindre kraft. Koppling till mekanikens gyllene regeln.. “ Det du vinner i kraft förlorar du iväg och tvärtom. ” När vi använder oss av hävstången så vrider den runt vridpunkten med hjälp av hävarmen.
Det underlättar situationer när vi behöver lyfta grejer, framför allt tunga saker.
Arbetsredskap som exempelvis skiftnyckel, skottkärra. Används inom transport, lastning och lossning. Hushållsredskap: hammare, konservöppnare.
Varför är det lättare att lyfta ett tungt föremål med en lång spak än med en kort?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Hävarm

A

Avståndet mellan vridpunkten och den punkt där kraften verkar i en hävstång
Förenklar tunga laster, ökad produktivitet och effektivitet i industrier
Maskiner och verktyg som underlättar arbete ex tänger, sax och domkraft
Vi kan lyfta tyngre saker och minska den fysiska ansträngningen
Varför är det enklare att öppna en lätt dörr genom att trycka på kanten istället för i mitten?

  • finns det ingen hävarm finns det ingen hävstång
24
Q

Tyngdkraft

A

inåtriktade kraften på en himlakropp. Ju större himlakroppen är desto större blir kraften vilket gör att vi upplever en större kraft som drar oss ned.
Större massa- ju större kraften.

hiss
bo runt hela jorden

25
Q

Massa och tyngd

A

Massa: hur mycket materia ett föremål innehåller. Mäts i olika enheter, till exempel gram, kilo osv.

Tyngd: Hur mycket ett föremål påverkas av tyngdkraften. Tyngden är inte konstant och ändras om man befinner sig på en annan planet med en annan styrka på sin dragningskraft.
våg
Varför kan man vara tyngdlös men inte viktlös?

26
Q

gravitation

A

Det är en dragningskraften mellan olika föremål, antingen på jorden eller mellan olika himlakroppar. På jorden är den så pass liten att vi inte känner av den. Månens: tidvatten och solen ger förutsättningar för liv.

satelliter, gps
Varför vi har tidvatten

27
Q

Normalkraften

A

Det innebär en motkraft och är kopplad till Newtons tredje lag handlar om kraft och motkraft. Den säger att ett föremål som utsätts för en kraft påverkas av en kraft lika stor tillbaka.
Hållfasthet, olika material tål inte samma kraft.
stål, övervåning
Varför vi kan ha övervåning
Vi kan bygga på höjden,

28
Q

Friktion

A
29
Q

Luftmotstånd

A

En typ av friktion. Luften består av molekyler som tar upp plats och därmed är “i vägen” för ett föremål som ska röra sig framåt. Föremålet som färdas fram måste skjuta undan luftens molekyler för att få plats. Detta bortputtande av molekyler tar lite av rörelseenergin och ett objekt saktas alltså ner av luftens motstånd.
1. Det har blivit tydligt att luft är något.
2. Fläkt, fallskärm, segel, paraglider.
3. Luftmotståndet gör det möjligt för oss att resa med flygplan som har underlättat resor till andra länder. Vindkraftverk.
4. Varför funkar en fallskärm?

30
Q

Elastisk

A

Förmågan att gå tillbaka till sin ursprungsform när man utsätts för en kraft.
Genom denna kunskap har vi fått en förståelse av hur vissa material reagerar på kraft och deformation. Vi kan anpassa föremål med hjälp av val av material för att få en hög elasticitet.
kläder, studsbollar, bungyjump, bandage, hårtofs eller studsmatta.
Det hjälpte oss att jaga bättre (pilbåge) och bättre madrasser som hjälper oss med stöd när vi sover.
Varför vi kan studsa studsboll?

31
Q

Tröghetslagen- Newtons första lag

A

Den säger att föremål i vila vill förbli i vila medan föremål i rörelse vill förbli i rörelse om det inte utsätts för yttre faktorer som till exempel friktion eller kraft. Två exempel…
När du krockar stannar bilen men du åker frammåt.
När du accelererar fort med bilen åker bilen framåt men du vill stanna.
ökar säkerheten i bland annat trafiken
säkerhetsbälten, krockkuddar.
Varför kan man dra bort en duk och porslinet står kvar?

32
Q

Kraftlagen - Newtons andra lag

A

Accelerationen hos ett objekt beror på dess styrka och massa. Kraft ger upphov till acceleration.
Desto större massa desto större kraft för att få samma acceleration.
Desto större kraft desto större acceleration vid samma massa.
Exempel: en muskulös bidrar till en större kraft - stor acceleration. Ju mer kraft desto snabbare acceleration.
Gett oss en förståelse för hur saker rör sig runt omkring oss-
Denna kunskap används i konstruktion i bilar, flygplan och satelliter - förbättrat våra levnadsvillkor.
Varför är det jobbigt att flytta på tunga grejer?

33
Q

Newtons tredje lag

A

Det innebär att en kraft alltid påverkas av en lika stor motkraft.
Hållfasthet, olika material tål inte samma kraft.
stål, övervåning
Varför vi kan ha övervåning
Vi kan bygga på höjden,

34
Q

Centrifugalkraften

A

En teoretisk kraft, egentligen en känsla som uppstår hos föremål som befinner sig i en cirkulär bana. Man känner att man åker iväg- kopplad till första lagen.
Genom denna kunskap kompletterar centripetalkraften och Newtons lagar för att förstå rörelse i cirkulära banor. Bilar i kurvor- säkerhet.
Tvättmaskiner och karusell.
Varför känns det som att du ska trilla ur i karuseller?

35
Q

Centripetalkraften

A

Inåtriktade kraften som påverkar ett föremål i en cirkulär bana. Den verkar i samband med Newtons första lag som säger att föremål i rörelse förblir i rörelse sålänge den inte påverkas av andra faktorer. Jorden som cirkulerar i omloppsbanor hade enligt Newtons första lag velat röra sig fortsatt ut i rymden men eftersom den påverkas av solens dragningskraft som i detta fallet är en yttre kraft dras jorden inåt mot solen.
förståelse för himlakroppars rörelse
används i slänggungan och roterande system. Den utnyttjas i exempelvis idrott som släggkastning.
Det har hjälpt oss förstå varför jorden kan befinna sig i omloppsbanor.

36
Q

Fart vs Hastighet

A

Hastighet: beskriver hur snabbt ett föremål rör sig och i vilken riktning
Fart: beskriver hur snabbt ett föremål rör sig men inte i vilken riktning
Genom denna kunskapen vet vi bättre hur vi ska förflytta oss och säkerheten i trafiken
Farthållare, hastighetsmätare
Hastighetsbegränsningar i trafiken, leder till ökad säkerhet
Hur fungerar en gps?

37
Q

Tryck

A

Kraften som appliceras på en given yta. Beskriver hur krafter påverkar ytor och material. Det mäts i kraft per areaenhet.

  • utvecklingen av pumpar och vattenledningar
  • Förstå blodcirkulation, hjärtats funktion och
    andningssystemet
  • Atmosfärtryck gör att vi kan förutspå väderförhållande och stormar
  • Genom denna kunskap förstår vi att vi lever med tryck konstant och att luft faktiskt är något. Det har lett till utvecklingen av pumpar, vattenledningar och vattentorn.
    Saker du kan möta i vardagen är tryckmätare, ventiler och cykeldäck-ventil
    Inom sjukvården används respiratorer och blodtrycksmätningar
    Varför håller isen bättre om du ligger ner?
38
Q

Övertryck

A

Ytan är för liten i förhållande till trycket vilket leder till att föremålet töjs ut eller så sprängs föremålet
Genom denna kunskap har vi kunnat ta fram olika medicinska hjälpmedel: behandling av tryck relaterade till sjukdomar och blodtryck.
Ångmaskiner och tryckteknik var centrala för den industriella revolutionens framsteg, förändrade arbetsmetoder och framväxt
Vi använder oss av syrgas via ventilationer och respiratorer, rätt mängd syre ges
Sprayburk, VATTENPUMP
Säkerhet eftersom övertryck kan bli farligt om det inte hanteras korrekt
Vi får vatten till kranen med hjälp av ex vattenpumpen
Varför smäller ett bildäck?

39
Q

Undertryck

A

Mindre mängd partiklar i föremålet i förhållande till det som omger föremålet.
Genom kunskap om detta får vi en förståelse för vakuum vilket leder till ökad förståelse för universum och rymden
Medicin - sug och vakuum vid behandling av sår och kirurgi
Vakuumförpackningar gör att hållbarheten förlängs:
Konservering
Sugkopp
Öka hållbarhet på mat: undertryck i kyl och frys för att skapa en kylningseffekt
Varför är det svårt att öppna locket på en oöppnad syltburk?

40
Q

Tryck i gaser

A

Det verkar i alla riktningar samtidigt. Luftens partiklar träffar oss från alla håll samtidigt.
vi lever konstant med gastryck, olika tryck på olika höjder
* saker vi möter i vardagen är bland annat lufttrycksmätare.
* trycket i luften, dvs lufttrycket beror också på höjden. Ju högre upp vi är desto längre lufttryck är det. Detta beror på att vi utsätts för en mindre mängd partiklar på oss - kopplad till tyngdkraften. Allt dras nedåt. )
* detta förklarar varför får vi lock för öronen när vi åker upp för Hallandsåsen?

41
Q

Tryck i vatten

A

Tryck är en kraft applicerad på en given yta. I luften har vi kraft i form av gas och i vatten upplever vi en kraft av vattnets partiklar. I vattnet känns det från alla håll och eftersom vatten har fler partiklar blir trycket högre i vattnet. Trycket beror på vätskans densitet, dvs deras mått på täthet. Ju fler partiklar det är i ämnet desto större tryck blir det.

Högre densitet i saltvatten än i sötvatten.

  • Ubåt, dykutrustning, vattentorn
  • tillgång till vatten till våra hem som skapar ett tryck som driver på vattenflödet i ledningarna.
  • Kunnat utforska vår omvärld, i vatten pga utrustningen.
  • Hur fungerar ett vattentorn?
42
Q

Ljus (”Uppretade atomer”)

A

När atomer befinner sig i ett tillfälligt förhöjt energitillstånd kan elektroner från lägre skal vandra till högre skal. De kommer så småningom återgå till sitt ursprungliga skal. I hoppen mellan skalen så avger elektroner lite överskott energi i form av ljusenergi ( synligt ljus ).
Genom denna kunskap har vi kunnat ta fram belysning i olika former, glödlampor och lysrör.
Det har förhöjt våra levnadsvillkor på det sättet att vi inte är beroende på dag och natt som vi var innan. Vi kan vara aktiva dygnet runt.
Laserteknik och röntgen är andra tekniska tillämpningar som utvecklats och på det sättet förhöjt våra livsvillkor eftersom medicinska hjälpmedel.
Hur fungerar ett lysrör?

43
Q

Statisk elektricitet

A

Statisk elektricitet är när föremål blir elektriskt laddat. Det händer när elektroner hoppar från ett föremål till ett annat, som exempelvis när du gnuggar en ballong mot ditt hår. Det kan få saker att dra till sig eller stöta bort andra saker som när hårstrån reser sig upp när det dras mot den laddade ballongen.
Förståelse kring åska och blixtar och hur vi kan skydda oss mot dessa. Också gett oss kunskap om hur en atom är uppbyggd - grundförståelse för allt runt omkring oss.
Åskledare
Hur man använder isolerande material för att motverka statisk elektricitet, ex plastmatta runt studsmattan
Isolerande material gör så att statisk elektricitet isolerar mot det. (ex: sked)
Hur kan man få en ballong att fastna på väggen?

44
Q

Åska

A

Åska är ett naturfenomen som uppstår i samband med åskväder. Det är en elektrisk urladdning som sker mellan moln och mark eller inom moln.
Genom kunskap om detta har vi fått förståelse för olika väderfenomen som uppstår och vad som sker när åskan uppstår.
Blixtavledare - höga metallstänger för att leda bort blixtar från byggnader, flygplan
Hur man ska agera vid åska, ex stanna inne, vara i en bil och dra ut sladdar i hemmet
Varför ser vi blixtar innan vi hör åskan?

45
Q

Sluten krets

A

En sluten krets är en elektrisk krets där strömmen kan flyta oavbrutet runt en loop. I en sådan krets är det en kontinuerlig väg för elektroner att röra sig från en punkt till en annan
En sluten krets är som en cirkelväg för elektricitet. Tänk dig att elektriciteten är som små bilar på en väg. I en sluten krets kan bilarna köra runt och runt i en loop utan att stanna eller köras av vägen. Det är som att ha en väg som aldrig tar slut och där bilarna kan fortsätta köra runt utan hinder. Denna idé är likadan för elektricitet i en sluten krets – strömmen kan flyta genom ledningar i en slinga och driva elektroniska prylar som behöver ström för att fungera
Kunskapen om sluten krets och elektrisk kretsar är grunden för all modern teknologi, allt från lampor till datorer och internet.
All elektronik är uppbyggd av en sluten krets, ex mobiler och datorer
Vi kan välja när strömmen ska flöda och när den inte ska det. Detta sparar energi!
Vi får elektricitet i husen.
Valet att stänga av den slutna kretsen när man ska exempelvis byta glödlampa.
Varför en lampa släcks när du trycker på av/på-knappen

46
Q

Spänning

A

Spänning är ett mått på hur många elektroner som befinner sig i strömkretsen. Ju mer skillnad det är mellan polerna, desto högre spänning. Spänning mäts i volt och beskriver hur starkt elektriciteten “trycker” på för att få elektronerna att röra sig. Ju högre spänning, desto starkare är kraften som driver elektronerna

  • Framsteg som belysning, kommunikation och olika apparater
  • Elstängsel och batterier
  • Grundläggande för att förse våra hem, industrier och samhällen med el
  • Förbättrad kommunikation, arbetsmöjligheter och underhållning
  • Varför kan en fågel sitta på en högspänningsledning
47
Q

Ström

A

Ström är själva flödet av elektricitet genom en sluten krets. Antal elektroner per sekund på ett visst ställe. Mäts i ampere. För att få ström behöver vi också en sorts spänning, ett typ av tryck.
Effektiviserat produktion, förbättrade levnadsvillkor och gjort avancerad medicinsk vård möjlig. Förändrat sättet vi lever, kommunicerar och arbetar.
Ström är kärnan i el nätverk
Automatiserade maskiner och robotar
Genom ström kan vi få ljus, värme och fungerande elektriska apparater.
Varför förbrukar vissa elektroniska apparater ström även när de är avstängda?

48
Q

Ledare

A

En ledare är ett material som tillåter att elektrisk ström, det vill säga rörelsen av elektriska laddningar, flyter genom det. I ledande material rör sig elektronerna ganska lätt. Ex metaller

  • Förståelse om vilka sorters trådar men ska ha i ex el-laddningar
  • Elledningar - Koppar- eller aluminium ledningar används i elnät för att överföra elektricitet från kraftverk till bostäder och företag.
  • Tillgång till el - viktig del av elnätet som ger oss ström
  • Industrier använder ledare för att driva maskiner och automatisera tillverkning för att effektivisera produktionen
  • Ledare möjliggör användandet av teknologi, ex telefoner och datorer
  • Varför leder vatten ström?
49
Q

Ledningsförmåga

A

Ledningsförmåga beskriver hur bra ett material är på att leda elektricitet. Material som har hög ledningsförmåga tillåter elektroner att röra sig fritt genom materialet när en spänning appliceras.
Kunskaper kring vilka material som leder elektrisk ström och grundämnenas olika ledningsförmågor vilket möjliggör materialval till vårt ändamål.
Material med hög ledningsförmåga, som koppar och aluminium, används för att tillverka el kablar och ledningar.
Ledningsförmåga påverkar våra levnadsvillkor genom att möjliggöra tillgång till och användning av elektricitet, vilket i sin tur är avgörande för vår moderna livsstil
Ström till hemmen pga av ledningar gjorda av material av hög ledningsförmåga (möjliggör belysning, uppvärmning & elektroniska apparater)
Varför har man jordade kontakter?

50
Q

Isolator

A

Material som leder ström dåligt, ex gummi och plast . Brukar vara sådant som skyddar kablar. Håller hårt om sina valenselektroner. Motsats till ledare
Kunskaper kring hur vi kan skydda oss mot ström
Gummi runt sladdar, ex datorsladd
Ökar säkerheten med isolatorer vid användning av ex arbetskläder, sladdskydd och minskar kortslutningar
Varför har man plast runt sladdar?

51
Q

Kortslutning

A

En kortslutning inträffar när elektriciteten hoppar över dit den inte borde vara.
Oftast på grund av att ledningar eller elektriska komponenter är kopplade ihop på fel sätt.

Det blir mycket ström på ett ställe där det inte var tänkt. Det kan orsaka skador på elektriska prylar eller till och med starta en brand. Det är som en olycka på elektricitetens väg - den tar en genväg, som är snabbare och kortare, där den inte skulle

*Kunskapen om kortslutning har drivit fram utvecklingen av strikta elektriska säkerhetsstandarder och regelverk.
* Skapa kortslutningar för att säkerställa funktionen hos säkringar och brytare.
* Det finns inga levnadsvillkor för kortslutningar då de inte är gynnsamma. De utgör en fara för både människor och teknik
* Varför kan det bli kortslutning om du kopplar in flera elektriska apparater samtidigt i ett grenuttag?

52
Q

Magnet

A

En magnet är ett material som har förmågan att attrahera järn, nickel, kobolt eller andra metaller. De har två poler, vanligtvis kallade nordpol och sydpol, där den magnetiska kraften är starkast.
Magnetiska material består av små områden, så kallade domäner, där atomernas magnetiska fält är inriktade på samma riktning. När dessa domäner är ordnade i samma riktning skapas ett starkt magnetfält.
Förståelse för hur en kompass fungerar
Kompass, magneter (kylskåpsmagneter) och elektromagnet i elmotorer och generatorer
Kompassen underlätta navigation och utforskning
Varför fastnar en kylskåpsmagnet på ett kylskåp?

53
Q

Kompass

A

En kompass är ett verktyg som hjälper os att navigera oss åt olika håll, särskilt att avgöra riktningen mot norr, söder, öst och väst.

Kompassen innehåller en magnetiserad nål som kan rotera fritt. Nålens nordpol attraheras av en sydpol, i detta fallet jordens magnetiska sydpol.
Den repallerar ju från en annan typ av nordpol, dvs stöter ifrån. Så den magnetiska sydpolen befinner sig där den geografiska nordpolen är.

  • Vägledning, utforskning och navigation
  • Förstå jordens magnetism
  • Kompassen och gyrokompass
  • Lättare att orientera sig och att hitta rätt
    Hur fungerar en kompass?
54
Q

LJUS

A

Ljus är en elektromagnetisk strålning i form av fotoner. Strålningen överförs i våglängder, olika våglängder innebär olika energimängder. Det är våglängden som avger vilket ljus och vilken färg föremålet avger. Om vi uppfattar föremål handlar om att föremålet reflekterar ljuset.

55
Q

LJUSSPEKTRUM

A

Ljus är en elektromagnetisk strålning i form av fotoner. Strålningen överförs i våglängder, olika våglängder innebär olika energimängder. Det är våglängden som avger vilket ljus och vilken färg föremålet avger. Om vi uppfattar föremål handlar om att föremålet reflekterar ljuset.

Ljusspektrum är en uppdelning av allt ljus vi ser. Både det synliga ljuset för oss människor men också det ljuset vi inte kan uppleva. Det synliga ljuset innehåller alla våglängder från 400 nm (violett) - 700 nm (rött). Allt ljus under denna del kallas för ultraviolett: detta inkluderar till exempel gammastrålning, röntgen strålning och UV. Denna strålning har en hög energimängd vilket gör att de för sig snabbare vilket innebär högre frekvens. Detta innebär att det är mer farligt för oss människor. Infrarött ljus är istället ljus med längre våglängder och därmed kortare frekvens. Denna är inte så farlig för oss eftersom den har en låg energimängd. Exempel på detta är mikrovågor och radiovågor.

56
Q

Ljusets reflektion, spegling och absorption

A

Det handlar om hur ljuset integrerar med ytor och hur vi uppfattar ljus och använder det i vår omgivning.

Reflektion: ljuset träffar en yta och ljuset reflekteras, dvs ljuset studsar. Ljuset reflekteras tillbaka åt alla möjliga håll och det är detta som gör att vi ser färger. När ljuset träffar en yta, reflekteras det tillbaka i olika våglängder beroende av ytan. Färgen som vi ser är den våglängd av ljus som inte absorberas, ex om en yta absorberar alla färger utom rött, ser vi den röda färgen. När alla färger absorberas ser vi ytan som svart, och när alla färger reflekterar verkar ytan vit

Spegling: ljuset reflekteras på en slät yta och reflekteras tillbaka på samma sätt som de träffade ytan. Detta resulterar i en klar och skarp spegelbild, ex sjö eller spegel. (tänk studsboll som studsar mot en vägg)

Absorption: ljuset träffar en yta och absorberas, materialet tar upp ljuset och omvandlar det till värme och andra energiformer, ex för att excitera atomer. Svarta ytor absorbera mer energi eftersom den absorberar många färger av ljus medan en vit yta absorbera mindre energi eftersom de reflekterar en stor del av ljuset

Hjälper oss förstå och uppfatta vår omgivning och bidrar till våra sinnen, vi ser världen omkring oss 2.     Solceller, speglar 3.     Hållbar energikälla med solceller
57
Q

Energiformerna (mekanisk energi (läges-/rörelseenergi),ljusenergi, värmeenergi, kemisk energi, elektrisk energi, strålnings-och kärnenergi)

A

Vi har olika energiformer och dessa omvandlas hela tiden till varandra när ett arbete sker. När något sker krävs det alltid energi, och när energi används omvandlas det alltid till andra former.

Detta kopplat till energiformen att det antingen kan skapas eller förintas utan bara omvandlas.

Om vi tar ett exempel när vi startar bilen. Vi börjar med att sätta igång tänningen, här sker det elektrisk energi. Jag sluter en elektrisk krets som sluter batteriet till andra elektriska kompontenter. När jag vrider om hela nyckeln och startar motorn startar en gnista som startar förbränningen av drivmedlet. Elektriska energin omvandlas till kemisk energi. Detta sätter igång motorn som gör att fordonet börjar röra sig vilket då omfattar rörelseenergin. Det går åt en del värmeenergi bara till att hålla motorn varm. En del energi går “förlorad”. Även ljudenergi.