Fysik Flashcards
- Beskriv hur ett batteri är uppbyggt samt hur det fungerar!
Uppbyggd av en anod och en katod, elektrolyt och en separator. Anoden oxiderar och katoden reduceras, vilket görs genom att elektroner rör sig från anod till katod i en ledning. I elektrolyten går joner från anoden till katoden för att ge balans i katoden så den inte blir laddad. Det finns litet motstånd för elektronerna i ledningen Det finns ett stort motstånd för jonerna i elektrolyten. Elektronerna i ledningen är det vi kallar ström.
Beskriv hur ström, spänning och motstånd hänger ihop i a) en seriekoppling:
. b) en parallellkoppling:
Lika mycket ström till alla lampor – går genom samma ledning, spänningen delas upp mellan lamporna, varje lampa fungerar som ett motstånd.
1. I en parallellkoppling delas strömmen upp mellan lamporna, men lika mycket spänning till alla lampor – 12V från batteriet, 12V till varje lampa. Resistansen delas också upp mellan lamporna, eftersom det blir som 3 olika kretsar.
- Hur hänger energi, effekt ihop med spänning och ström?
Spänning*Ström ger den totala effekten, som anges i enheten Watt. Ju högre spänning och ström, ju högre effekt (Watt).
- Överkurs: Elektricitet och magnetism är kopplat. Beskriv hur kan ström ge upphov till rörelse och hur rörelse kan ge upphov till ström?
Ström är elektroner som rör sig, det är alltså energi och energi kan omvandlas. Elektrisk laddning och magnetism är två sidor av samma kraft. Elektriska laddningars rörelser ger upphov till ett magnetfält och ett magnetfält påverkar elektriska laddningars rörelse. Tänk på blixtar.
- Överkurs: Beskriv principen för hur en enkel motor fungerar?
I elmotorn omvandlas elektrisk energi till rörelseenergi genom att ett roterande magnetiserande fält reagerar med ett magnetfält som genererar ett vridmoment. Motorn i en elbil omvandlar ström från batteriet till mekanisk energi. Detta genererar ett cirkulerande magnetfält med hjälp av spolar som attraherar andra magneter som finns i motorn. Den resulterande kraften överförs till bilens axlar, med en rotationshastighet beroende på strömmens frekvens.
- I lgr 11 står att undervisningen i åk 4-6 ska behandla följande centrala innehåll: “Magneters egenskaper och användning i samhället.” Nämn några viktiga tillämpningar där magneter ingår. Vilka fysikaliska fenomen ligger till grund för hur de används.
Magneten spelar bland annat en stor roll i massor av våra maskiner vi har i hemmet. Jordklotet är som en jättestor magnet. Med hjälp av jordens magnetiska fält och en kompass kan vi hitta rätt väg var vi än befinner oss. Kylskåpsmagneter, magnetlås som håller luckor stängda, remsor på betalkort och i datorernas hårddiskar, kompasser. Med hjälp av magnetismen vi omvandlar el till rörelse. attraktiva eller repulsiva krafter på andra material. Energiomvandling.
- I lgr 11 står att undervisningen i åk 4-6 ska behandla följande centrala innehåll: “Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändning i samhället” Beskriv kortfattat fyra olika energikällor som skulle kunna användas i detta undervisningsmoment. Motivera varför du valt dessa, samt hur du planerar att använda dem i din undervisning!
För att ge relevans till eleverna och deras vardag tänker jag att de stora energikällorna och de som eleverna kommit i kontakt med är bra att ta upp, men också få med någon som anses vara miljövänlig och en som inte är det, för att då kunna diskutera skillnaderna. Vattenkraft: När kraftverket körs öppnas luckor i dammen. Vatten leds ned i tunnlar till en turbin med skovelformade blad som snurrar runt av vattnets kraft. En generator är kopplad till turbinen. Den gör om rörelseenergin till el som skickas ut i kraftledningar till elnätet. Kärnkraft: Det handlar om att koka vatten så att ånga bildas som driver en turbin. På turbinen sitter sedan en generator som omvandlar rörelseenergin till elektricitet. Vindkraft: Ett vindkraftverk fångar in delar av den energi som finns i vinden. … De fångar in energi från vindens rörelse, i motsats till en motor som använder energi för att skapa rörelse. Rotorn sitter på en axel som är kopplad till en generator. Denna gör om den snurrande rörelsen till elström. Solenergi: Solceller kan generera el direkt från solljuset utan någon generator eller något som snurrar. Solceller består av ett tunt halvledarmaterial, oftast kisel, som gör att de kan fånga solens energi och omvandla den till el. När solen lyser på solcellen uppstår en elektrisk spänning mellan dess fram- och baksida.
- Vad är elektromagnetisk strålning? Beskriv med ord och bild.
Elektromagnetisk strålning är en vågrörelse som fortplantas i tid och rum. Radiovågor och solljus är exempel på elektromagnetisk strålning. Ljus är fotoner. Synligt ljus är en liten del av det elektromagnetiska spektrumet. Elektromagnetisk strålning uppstår när elektroner ändrar hastighet eller riktning. Det uppstår till exempel i växelströmsledningar. Strålningen, som mäts i hertz, överför energi med ljusets hastighet.
- Vad är en propagerande våg? Ge exempel. När använder vi oss av propagerandevågor i vardagslivet?
Propagerande vågor går från en punkt till en eller flera andra punkter. Longitudinell och transversell. Kan bara åka åt ett håll. Exempelvis ljud som musik osv. Gitarrer.
- Vad är ljudvågor? Beskriv med ord och bild.
Kompressionsvågor i ett material, longitudinella. Sätter molekyler i rörelse. Ljud är mekaniska vågor, en varierande täthet som överförs av ett fast ämne, vätska eller gas, vars frekvenser faller inom intervallet för hörsel med en nivå som är tillräckligt stark för att höras, eller känslan av sådana vibrationer som stimulerar hörselorgan.
- När det åskar och blixten slår ned ute så går det att räkna ut hur långt bort blixten slog ned. Förklara med ord och bild hur man gör och varför det fungerar.
Ljusets hastighet är ca 3*10^8 m/s, Ljudets hastighet är ca 340 m/s. På ca 3 sek rör sig ljudet 1km, på 9 sek är ljudet 3km bort. När man räknar hur långt bort blixten är behöver man börja räkna sekunder när man ser blixten, hinner man räkna till 3 innan smällen/åskan hörs är den 1km bort.
- Hur uppstår regnbågen?
Solen måste alltså belysa vattendroppar för att det skall kunna bildas en regnbåge. Dropparna kan exempelvis vara regndroppar eller droppar från en vattenspridare eller ett vattenfall. När solljuset passerar in i en vattendroppe bryts det och delas samtidigt upp i regnbågens färger. … Detta är den primära regnbågen.
- Hur formar ögat en ”bild” på näthinnan?
Ögats lins samlar ihop ljuset som kommer in genom pupillen och säkerställer en skarp bild på näthinnan. Linsen är elastisk och kan anpassa sin form med hjälp av ciliarmuskeln för att fokusera på objekt på nära håll och långt avstånd. Vår lins är konvex, ljuset bryts och samlas i en brännpunkt efter linsen som är upp och ned.
- Förklara reflektion, refraktion och dispersion med ord och bild. Hur uppstår regnbågen?
Reflexion, även reflektion, är en abrupt ändring av riktningen för en vågfront på en yta mellan två olika media så att vågfronten går tillbaka i det medium den kom från. Refraktion är ljusstrålars brytning vid övergången mellan två material med olika brytningsindex som kan beskrivas med Snells lag - brytning, ändring av riktning för en ljusstråle. Dispersion är enligt Nationalencyklopedin förändring av en våg (ljus, ljud, vattenvågor etc.) som är sammansatt av flera elementarvågor, var och en med given men sinsemellan skild frekvens, till följd av att de olika elementarvågorna har olika fart. När ljus passerar ett material växelverkar det elektromagnetiska fältet med de laddade partiklarna, främst elektroner som finns i materialet. Elektronerna sätts i svängning på grund av denna växelverkan. Brytningsindex har sitt maximum vid resonans. När man närmar sig resonansen ökar brytningsindex för att avta när resonansvåglängden har passerats.
- Hur uppstår den andra regnbågen?
Ljusstrålen kan även speglas två gånger inuti droppen och då uppstår ytterligare en regnbåge, som dock är svagare utanför den första. Den kallas för den sekundära regnbågen.