FYSAK Flashcards

1
Q

Hva er persepsjon?

A

Persepsjon er vår oppfatning av sanseinntrykk. Persepsjon skjer i to trinn; først ved stimulering av et eller flere sanseorgan, og deretter vår tolkning av denne stimuleringen. Persepsjon handler både om det vi informeres om og opplever gjennom sansene våre, og om den umiddelbare tolkningen som alltid foregår samtidig med slik sansing.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er sanseintegrasjon?

A

Begrepet sanseintegrasjon er nervesystemets evne til å oppdage og bearbeide to eller flere sanseimpulser samtidig og handle hensiktsmessig på inntrykkene både i forhold til motorikk, forståelse, atferd og innlæring. Teorien forklarer hvordan de nevrologiske prosessene foregår. Stadig aktivitet i sanseorganene er av stor betydning for at hjernefunksjonen skal forløpe normalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med sansemotorikk?

A

Begrepet sansemotorikk sikter til samspillet mellom sensoriske prosesser (sansing og persepsjon) og motoriske prosesser i en snever forstand (fysiologisk styring og kontroll av bevegelser). Sansemotorikk gir grunnlaget for et barns vekst, utvikling og læring i verden rundt dem. Sansemotorikk-begrepet gjelder altså spesielt forhold som har med oppfattelse og persepsjon å gjøre. Her skilles det vanligvis mellom sansing som de prosessene som foregår mellom det at en ytre impuls (stimulus) påvirker et sanseorgan (reseptor), og fram til den sentrale bearbeidelsen av signalene i hjernen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er nervesystemet oppgave ifh. til bevegelse?

A

For at bevegelsene våre skal være hensiktsmessige, er det viktig at de skjer til rett tid, og at de har riktig retning og styrke. Denne kompliserte styringsprosessen er avhengig av at nervesystemet fungerer som det skal. Når vi har bestemt oss for hva vi skal gjøre, skaper hjernen en forestilling om hvordan bevegelsesutfordringen skal løses. Hjernen vil ut fra en slik tenkning være i stand til å beregne bevegelsens retning, hurtighet og kraft før det blir sendt impulser gjennom ryggmargen og videre ut i muskelcellene som utfører bevegelsen. Evnen til å utføre ulike typer bevegelser er avhengig av utprøvning og erfaring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er myelinisering?

A

Myelin er et fettvev som omgir de fleste nervecellene i kroppen. Myelinet gjør at signalene går fortere gjennom nervecellene. Det er fordi signalet som blir sendt hopper over de delene av nerven som er myelinisert. Myelinisering starter mens barnet er et foster. Det forklarer at spedbarn ofte har ukontrollerte bevegelser. Men de nervebanene som har de mest livsnødvendige funksjonene er myelinisert tidlig, altså at barn kan gjøre refleksstyrte bevegelser som har opphav i ryggmargen og hjernebarken. Bevegelse og myelin, prosessen, henger derfor sammen, og for å fortsette prosessen er det viktig med en stadig strøm av nervebevegelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er nervesystemet?

A

Anatomisk deler vi nervesystemet inn i det sentrale og det perifere nervesystemet. Funksjonelt deler vi nervesystemet inn i det somatiske og det autonome nervesystemet. Det sentrale nervesystemet består av hjernen og ryggmargen, mens det perifere består av nervene som løper ut av hjernen og ryggmargen. Det somatiske nervesystemet kontrollerer aktiviteten i skjelettmusklene, altså de musklene som er viljestyrte, mens det autonome nervesystemet styrer aktiviteten i de indre organene. Når vi skal utføre en bevegelse, tar vi i bruk nervesystemet ved at sansene sender signaler til hjernen om å utføre en bevegelse. Deretter sender hjernen ut nervesignaler til den delen av kroppen som skal utføre bevegelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan fungerer en muskel i arbeid?

A

Musklene skaper bevegelse i leddene. Muskelen arbeider ved å slippe og trekke seg sammen. Musklene blir gruppert i bøyere, strekkere, utover- eller innoverførere og dreiere, altså etter hva muskelen er ment til å gjøre. De musklene som ved sammentrekning bidrar til den samme bevegelsen, f.eks. å bøye leddet, kalles agonister. Over leddet er det også muskler som bidrar til den motsatte bevegelsen, og strekker leddet. Når agonistene trekker seg sammen, må musklene på motsatt side av leddet slappe av og gi etter. De er agonister til agonistene. Samspillet mellom muskelgruppene er derfor viktig for å kontrollere bevegelsene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva kjennetegner barns muskelstyrke ifh. til voksen?

A

Sammenliknet med voksne har barn relativ liten tverrstripet muskelmasse i forhold til kroppsvekten. Hos barn utgjør muskelmassen cirka 25% av kroppsvekten, men den hos voksne utgjør cirka 40%. I tillegg inneholder barns muskler relativt mer vann enn hos voksne. Barns evne til hardt muskelarbeid som tunge løft, gang, løp og trening med stor belastning er derfor mindre enn hos voksne. Barns muskulatur tåler heller ikke langvarige og ensidige belastninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er skjelletets hovedoppgave ifh. til bevegelse?

A

Kroppens rammeverk av 206 knokler kalles skjelett og består av levende vev. Skjelettet gjør oss i stand til å stå oppreist og utføre bevegelser. I tillegg har det til oppgave å bære vevene omkring, beskytte organer, danne blodceller og være lager for salter som fosfor og kalsium. Ledd kan beskrives som knokkelforbindelser, og det er flere typer ledd. Leddene har sine bestemte funksjoner, og derfor vil de ha forskjellig form og fungerer også på forskjellige måter, selv om de er bygd opp etter samme grunnprinsipp. De blir holdt sammen av leddbånd som tillater bevegelser i bestemte retninger og hindrer bevegelser i andre. Båndene er bygd opp av svært kraftige, men lite tøyelig bindevev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva kjennetegner skjelettet hos små barn?

A

Barns skjelett har en annen fasong enn skjelettet hos voksne. Små barn har relativt stort hode, slik at kroppens tyngdepunkt ligger forholdsvis høyt. Etter hvert som barnet vokser, endrer størrelsesforholdet mellom hodet og resten av kroppen seg, og tyngdepunktet blir lavere. Det gir bedre kontroll over balansen. Barns knokler har partier av brusk, der det senere dannes beinvev. Dette sammen med at barns knokler har større andel proteinstoffer og mindre mineraler enn knoklene hos voksne, gjør skjelettet mykt og ettergivende og dermed robust mot ytre påvirkninger som fall og uforutsette kollisjoner med omgivelsene i en vilter hverdag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er puls?

A

Puls er en trykkstigning som forplanter seg gjennom blodet i arteriene hver gang hjertet trekker seg sammen. Trykkstigningen utvider de elastiske arteriene, som straks etter strekker seg sammen igjen. Det er denne svingningen i arterieveggene som kan føles som et pulsslag der en større arterie ligger like under hunden. De vanligste stedene å kjenne etter pulsen er på håndleddet og på halsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er risikofylt lek?

A

Risikofylt lek er lek hvor barnet utfordres på sine egne grenser. Barn både søker og foretrekker risikofylt lek, og det ligger i barns natur å være nysgjerrige på seg selv og sine omgivelser. Det er spennende og utfordrende lek som involverer usikkerhet og en risiko for fysisk skade. Barn nærmer seg utfordrende og spenningsfylte aktiviteter på en progressiv måte. Den risikofylte leken foregår mest ute og i den frie leken. Risikofylt lek endrer seg med årene etter hvert som barna lærer seg ting og det som er skummelt får en høyere terskel. Noen kjennetegn på risikofylt lek kan være store høyder, stor fart, farlige redskaper og farlige elementer. Boltrelek og slåsselek betegnes ofte som risikofylt lek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva menes med antifobisk effekt?

A

Lek kan ha en antifobisk effekt, som kan bety at f.eks. røff lek eller fysisk tumlelek kan bidra til at man lærer å regulere egen engstelse gjennom å mestre noe som er litt skummelt eller krevende. Risikolek kan altså ha en antifobisk effekt, det å bli eksponert for utrygghet kan ha en positiv effekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva menes med kroppslighetens egenverdi?

A

Det som menes med kroppslighetens egenverdi er at mennesker er skapt for bevegelse. Det å møte de fysiske utfordringene kroppen står ovenfor i hverdagen fører til mestring og kan forstås som egenverdi. Det er altså en verdi i seg selv som ikke trenger å legitimeres gjennom effekter som ligger utenfor det som umiddelbart har med kropp og bevegelse å gjøre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva menes med kroppslighetens nytteverdi?

A

Det som menes med kroppslighetens nytteverdi deles i tre deler; biologisk, sosial og psykisk betydning. Biologisk betydning er effektiv utvikling av ben og bruskvev og forbedret organfunksjon. Det skaper en positiv vanedannelse som kan hjelpe med å ta smarte helserelaterte valg videre i livet. Sosial betydning er kropp og bevegelse. Gode motoriske ferdigheter fører til sosial status blant barn. Psykisk betydning er positiv innvirkning på den mentale helsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er koordinasjon?

A

Koordinasjon er en sentral komponent i motorikk og beskrives ofte som vår generelle evne til å organisere og samordne hensiktsmessige bevegelser. Koordinasjon er samspillet mellom forskjellige kroppslige prosesser for å oppnå en felles hensikt. De koordinative ferdighetene, som til sammen utgjør koordinasjon, er balanse, rytme, romorientering, tilpasset kraftinnsats, reaksjon samt øye-hånd og øye-fot-koordinasjon.

17
Q

Hva menes med motorisk læring?

A

Motorisk læring, eller læring av bevegelser, er en relativt permanent endring i atferd som et resultat av praksis eller erfaring. Eksempelvis, krabbing og gåing er grunnleggende bevegelser som barnet lærer gjennom å øve og gjennom ervervet erfaring. Litt enklere framstilt forklarer denne definisjonen at læring er forandringer som skjer både internt i nervesystemet, som minnespor ved synapsedannelser og kjemiske transmittere mellom nerveceller i hjernen (kalles representasjoner), og gjennom synlige atferdsmønstre.

18
Q

Hva menes med motorisk utvikling?

A

Motorisk utvikling er en kontinuerlig endring i motorisk atferd gjennom hele livssyklusen, forårsaket av interaksjonen mellom oppgavens krav, individets biologi og forutsetninger og forholdene i omgivelsene. Eksempelvis, fra vi begynner å krabbe og gå til vi ender opp med rullator eller mister bevegelsesevne. Motorisk utvikling forklares som en interaksjon mellom individ, oppgave og miljø, der individet representerer forutsetninger (f.eks. styrke eller koordinasjon).

19
Q

Hva menes med motorisk kompetanse?

A

Motorisk kompetanse kan defineres som evne eller dyktighet til å møte spesielle prestasjonskrav i en bevegelse. Eksempelvis, å stå på ski ned en kulebakke med dyktighet, uten å falle og med stil. Barns motoriske kompetanse kan påvirke deltagelse i fysisk aktivitet på flere måter. Lav motorisk kompetanse og utvikling av negativ oppfatning av egen kompetanse i fysisk aktivitet kan redusere barns deltagelse i slike aktiviteter. Opplevelsen av å mislykkes ofte og negative tilbakemeldinger fra andre påvirker også barnets motivasjon til videre deltagelse. Dette er en evig ond sirkel som igjen kan føre til dårligere fysisk form og mindre øving på motoriske ferdigheter. Høy motorisk kompetanse kan påvirke barnet positivt, ved at barnet utvikler fortere motoriske ferdigheter, og at barnet får bedre fysisk form.

20
Q

Hva menes med «affordances»?

A

Begrepet «affordances» er et begrep som er konstruert av verbet «to afford» som her kan oversettes med «å tilby». Begrepet kan forstås som omgivelsenes tilbud til individet, eller muligheter for bruk. Begrepet «affordances» beskriver den funksjonen et element i et landskap kan tilby individet. Det å oppfatte elementer i landskapet som funksjoner og hva de kan by på: muligheter til å klatre, skli, hoppe, kaste, bygge osv.

21
Q

Hva menes med potensielle «affordances»?

A

Potensielle «affordances» er alle tenkelige muligheter for handlingsorientert lek i et bestemt miljø og er normalt tilnærmet uendelig.

22
Q

Hva menes med realiserte «affordances?»

A

Realiserte «affordances» er de lekemulighetene barna faktisk har oppdaget eller tatt i bruk i lekeområdet. Eksempelvis, barna i barnehagen leker i og rundt en lekehytte. Mens treåringene fortsatt utforsker og realiserer de handlingsmulighetene som var tenkt da hytta ble satt opp i uteområdet, har noen av femåringene sett nye potensielle «affordances» i hytta ved å komme seg opp på taket på en finurlig måte.

23
Q

Hva menes med begrepet «læringslandskap»?

A

Læringslandskap betyr kort hva slags læring et landskap gir. Det fysiske miljøets strukturer og elementer utgjør læringslandskap for grunnleggende bevegelser og motorisk utvikling og læring. Naturen representerer et vekslende miljø med mange muligheter og utfordringer. Her endres landskapet gjennom årstidene og med været. Barn ser slike muligheter og utfordringer i omgivelsene og tar dem i bruk. Landskapselementer inviterer til fysisk aktivitet, som påvirker motorisk utvikling. Forskning og flere andre studier dokumenterer at lek og fysisk aktivitet i et landskap som er variert fremmer mer motorisk utvikling enn lek på en vanlig lekeplass.

24
Q

Hva kjennetegner toddlerkulturen?

A

Toddlerne er 1-2-åringene, og ordet toddler betyr den som stabber og går. Toddlerkultur er en felles benevnelse på hvordan toddlerne oppfører seg. For toddlerne er den viktigste uttrykksformen bevegelse. Toddlerkultur er altså en betegnelse på toddleres sosiale omgangsform. Et kjennetegn på toddlerkulturen er at relasjoner, vennskap og fellesskap opparbeides gjennom handling (følelsesmessig smittede scenarioer og fellesøyeblikk). Et annet kjennetegn på toddlerkulturen er mellomkroppslige samarbeidspartnere, herming (det at aktiviteten sprer seg, individuelle varianter, og det at de søker en felles mening).