FUNDAMENTE - (titlu + șapou) Flashcards

1
Q

FUNDAMENTE

A

La început, filosofia a fost la fel ca știința. Filosofii au căutat explicații firești pentru felul în care sunt lucrurile. Însă ei au pus o întrebare crucială: cum știm dacă explicațiile noastre sunt corecte?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

SURSA TUTUROR LUCRURILOR

A

Originile filosofiei occidentale se regăsesc în ideile așa-numitei Școli din Milet, un grup de gânditori conduși de Thales din Milet, din provincia greacă Ionia, în Asia Mică (parte a Turciei de astăzi).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

ORIGINI COSMICE

A

Anaximandru, discipolul lui Thales, a conceput o teorie inovatoare pentru a explica originiea și natura cosmosului, radical diferită de ideile contemporanilor săi din Milet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

GEOMETRIE SACRĂ

A

Poate cel mai cunoscut dintre filosofii presocratici, Pitagora a fost o figură aproape mitică, despre care se spune că a fondat o comunitate ca o sectă, dedicată studierii științei, matematicii și misticismului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

TOTUL CURGE

A

În timp ce alți gânditori considerau că arche - principiul fundamental al cosmosului - este o substanță imuabilă, Heraclit credea că universul este guvernat de o perpetuă schimbare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

TOATE SUNT UNUL

A

Adoptând o poziție diametral opusă de cea a lui Heraclit, Parmenide susținea că schimbarea pe care o percepem în lume este o iluzie, iar realitatea este eternă și neschimbătoare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Paradoxurile lui Zenon

A

Ca discipol al lui Parmenide, Zenon din Eleea credea că toate tipurile de schimbare sunt iluzorii. Pentru a dovedii acest lucru, el a conceput o serie de argumente care aparent demonstrează imposibilitatea mișcării.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Elemente și forțe

A

Spre deosebire de viziunea statică despre cosmos a lui Parmenide, Empedocle a propus o teorie a unui sistem dinamic format din patru elemente stimulate de forțele atracției și respingerii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Semințe nemuritoare

A

În teoria sa inovatoare despre cosmos, Anaxagora sugerează că, derivând dintr-o singură substanță inițială, orice lucru din universul fizic conține o porțiune din toate celelalte lucruri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Teoria atomistă

A

În secolul V î. Hr., filosoful Leucip și discipolul său, Democrit, au propus noțiunea revoluționară conform căreia totul este format din particule indestructibile care se mișcă în vid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Examinarea ideilor

A

Socrate era o prezență familiară în piața din Atena, unde obișnuia să antreneze cetățenii și discipolii în discuții filosofice, contestându-le ideile preconcepute și căutând cunoașterea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Tărâmuri platonice

A

În centrul filosofiei lui Platon se află ideea că lumea în care trăim este înșelătoare și că nu putem avea încredere în simțurile noastre. Într-adevăr, pentru Platon, lumea noastră nu este decât o umbră aruncată de tărâmul superior al Formelor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Platon: mitul peșterii

A

În dialogul Republica, Platon prezintă un mit pentru a arăta cum informațiile înșelătoare oferite de simțurile noastre ne limitează cunoașterea realității.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Doar o lume

A

Aristotel, cel mai strălucit discipol al lui Platon, nu a fost de acord cu teoria Formelor propusă de mentorul său. În schimb, a avansat că învățăm despre lume doar prin experiență.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forma este funcție

A

Aristotel susținea că a înțelege un lucru înseamnă să știi patru lucruri despre el: din ce este făcut; cum a luat ființă; aspectul său; și ce funcție îndeplinește.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Un cosmos geocentric

A

Viziunea lui Aristotel despre un cosmos cu Pământul în centru, înconjurat de sfere cerești, a fost modelul astronomiei timp de 1 900 de ani.

17
Q

Scopuri în natură

A

În opinia lui Aristotel, tot ce există are o cauză finală sau un scop - ceea ce în greacă se numește telos. Cu alte cuvinte, totul în natură există pentru a îndeplini un țel.

18
Q

Filosofia scolastică

A

Cultura europeană medievală a fost dominată de Biserica Catolică, iar filosofia clasică a lui Platon și Aristotel a fost treptat asimilată în învățăturile creștine.

19
Q

Transubstanțiere

A

Folosind noțiunile aristotelice de substanță, materie și formă, Toma d’Aquino a susținut că, în timpul Sfintei Împărtășanii, pâinea și vinul devin cu adevărat trupul și sângele lui Iisus.

20
Q

Briciul lui Occam

A

William de Ockam (sau Occam) a fost deopotrivă călugăr franciscan și teolog scolastic. Faimosul lui principiu, cunoscut ca briciul lui Occam, spune că, în cazul a două ipoteze concurente, ar trebui să o alegem pe cea mai simplă.

21
Q

Revoluția Științifică

A

Deși Renașterea a fost mai ales o mișcare artistică și culturală, importanța acordată libertății de gândire a pus sub semnul întrebării autoritatea religiei și a inițiat o epocă de descoperiri științifice fără precedent.

22
Q

Îndoiala despre lume

A

Formulând probabil cea mai cunoscută afirmație din filosofia modernă, René Descartes a inaugurat o nouă abordare a cercetării filosofice, care avea să fie cunoscută drept raționalism.

23
Q

Minte și corp

A

Făcând o distincție între minte și corp și acordând întâietate rațiunii în detrimentul observației, René Descartes a pus bazele filozofiei raționaliste moderne.

24
Q

Corpul ca mașină

A

Dualismul minte/corp avansat de Descartes a iscat o dezbatere care a continuat pe parcursul secolelor XVII și XVIII. Printre primii care au respins teoria lui Decartes s-a aflat un filosof britanic, Thomas Hobbes.

25
Q

Substanța unică

A

O soluție la problema lui Descartes despre minte/corp a venit din partea filosofului olandez Baruch Spinoza. El a avansat ideea că realitatea este o singură substanță, care are atât atribute mentale, cât și fizice.

26
Q

Tabula rasa

A

În Eseu asupra intelectului omenesc, John Locke a respins argumentul raționaliștilor că ne naștem cu idei înnăscute și a pus astfel bazele gândirii empiriste moderne.

27
Q

O infinitate de minți

A

În cartea sa Monadologia, Gottfried Leibniz a prezentat o alternativă radicală la dualismul lui Descartes, anume că universul este compus dintr-un număr infinit de substanțe asemănătoare minții, pe care le-a numit „monade”.

28
Q

Fapte și idei

A

La fel ca John Locke înaintea sa, David Hume credea că tot ce știm derivă mai ales din experiență. Totuși, el susținea și că niciodată nu putem ști cu certitudine ceva despre lume.

29
Q

Modelarea lumii cu mintea

A

Pentru Immanuel Kant, deși raționalismul și empirismul susțineau afirmații diferite, ambele conțineau elemente de adevăr. Deși cunoaștem lumea prin simțuri, aceasta este modelată de mințile noastre.

30
Q

Tipuri de adevăr

A

În centrul idealismului transcendental al lui Kant se află ideea că putem cunoaște lumea independent de dovezi empirice sau de experiență.

31
Q

Realitatea ca proces

A

La începutul secolului XIX, filosofia germană a fost dominată de Georg Wilhelm Friedrich Hegel, care considera că realitatea este nu doar non-materială, ci și un proces dinamic, în perpetuă schimbare.

32
Q

Sfârșitul istoriei

A

După ce a definit realitatea ca proces în evoluție - determinat de principiile tezei, antitezei și sintezei - Hegel a susținut că istoria este evoluția libertății.

33
Q

Lupta de clasă în istorie

A

În egală măsură economist, sociolog și filosof, Karl Marx a abordat ideea progresului istoric din perspectiva relației dintre oameni și condițiile lor materiale.

34
Q

Adevăruri utile

A

Pe măsură ce Statele Unite au început să își afirme identitatea culturală în a doua jumătate a secolului XIX, filosofii americani au clădit o școală de gândire deosebit de practică, ulterior cunoscută drept pragmatism.

35
Q

Valoarea adevărului

A

Odată cu declinul influenței Bisericii în societatea industrială modernă, Friedrich Nietzsche a văzut ocazia unei reexaminări radicale a bazei adevărului și moralității.

36
Q

Idei ca instrumente

A

Gânditorul american John Dewey (1859-1952) a aparținut școlii de filosofie pragmatică. El susținea că ideile nu sunt nici adevărate, nici false, ci instrumente care fie ne ajută, fie ne limitează în viață.