Frågorna Flashcards
De här ska språkhistoriska epokerna ska du kunna placera ut på en tidslinje. Du ska även kunna berätta om de olika epokerna (se info längre ned
Urnordiska runsvenska fornsvenska nysvenska nusvenska
Vad är en futhark?
En futhark är det första tecknet i runraderna (runalfabetet) som användes under urnordiska, respektive runsvenska epoken. Runalfabeten som användes kallas också för futhark
Berätta om urnordiska: är det svenska? Vilket skriftspråk används?
Nej, det är inte svenska. Under den här perioden finns inte svenska, danska eller norska. Skriftspråket som används är runskrift.
Vilken tro är vanligast i Sverige under urnordiska och runsvenska epoken?
Asatron
Vilken tro är vanligast i Sverige under fornsvenska epoken? Hur påverkar det svenskan?
Kristendom – katolicism. Man börjar skriva med det latinska alfabetet (ABC) istället för runraderna. Man tar också in många latinska lånord.
Varför säger man att fornsvenskan inleds just år 1225
Då skrevs Äldre Västgötalagen på latinskt alfabet. Innan dess användes runskrift.
Varför säger man att nysvenskan inleds just 1526? Redogör även för bakgrunden till detta.
År 1526 översätts Nya Testamentet från latin till svenska. Bakgrunden till detta är att Sverige genomgår en reformation och går från att vara katolskt, till att bli protestantiskt. Protestanterna anser att Bibeln ska vara på folkets eget språk, så att alla kan ta till sig Guds ord.
Berätta om Babels torn. Hur länge utgick språkforskare från den förklaringsmodellen?
I Gamla Testamentet bygger människorna ett torn för att nå upp till himlen. Detta torn kallas Babels torn. Gud hindrade människorna genom att se till att de inte kunde förstå varandra. I Bibeln är det förklaringen till att det finns olika språk.
I kristna länder har språkforskare utgått från den förklaringsmodellen ända fram till slutet av 1700-talet.
När säger man att ett språk har dött? Ge exempel på ett dött språk som fortfarande används
När språket inte längre har några modersmålstalare. Ett exempel på det är latin. Många kan latin, men det är inte deras modersmål.
Nämn tre anledningar till språkförändring. Utveckla och ge exempel!
- Fysiska gränser. Fysiska gränser, som skogar, bergskedjor, hav och långa avstånd gör att språk utvecklas på olika sätt.
- Teknisk utveckling. Teknisk utveckling har exempelvis skapat nya yrken och bidragit till att äldre yrken har frångåtts. Det är klart att vi behöver olika ord om de flesta av oss arbetar med odling och boskap, som förr i tiden, eller om vi sitter framför datorer, arbetar med maskiner och tar bussen till jobbet!
- Sociala grupper. Språk påverkas även av vår sociala miljö; av vilka vi umgås med. Vi pratar med varandra och påverkar varandras sätt att prata.
Vad gör att ett språk dör?
Anledningen kan vara folkförflyttningar, folkminskningar eller språkbyte (att man går över till ett annat språk). Språkbyte kan exempelvis ske om talarna befinner sig i ett land där de flesta pratar ett annat språk; dvs att huvudspråket är ett annat.
Vad säger språkforskarna – riskerar svenskan att dö ut? Varför/varför inte
Svenskan bedöms inte vara i riskzonen till att dö ut. Det är ett stabilt språk med ordlistor, grammatikor (böcker som förklarar svenskans grammatiska regler) och en stor mängd olika böcker på svenska. Dessutom har svenskan cirka 10 miljoner talare, som fortsätter att hålla svenskan vid liv.
Är runstenar gravstenar
Nej, de är minnestenar. Ofta reste man stenarna till minne av släktingar eller vänner som rest till andra länder och aldrig kommit tillbaka.
År 1350 skrevs Magnus Erikssons landslag. Denna landslag ersatte tidigare lagskrifter. Vilken typ av lagskrifter var det? När skrevs de?
Magnus Eriksssons landslag ersatte de svenska landskapslagarna, som skrivits ned cirka 1200-1300. Innan landslagen skrevs, hade alltså varje landskap sina egna lagar.
I Tjuvabalken beskrivs hur tjuvar ska behandlas. Det står att man ska ta med tjuven och tjuvgodset till tinget och bakbinda honom med två vittnen som ska vittna på tinget om att han är en sann tjuv och med tolv män svära på tinget att han är en “full tjuv och därför är han värd att låta sitt liv”. Sen ska han dömas: ”till hugg och till hängning, till att dräpas och till att dödas, till torv och till tjära och han ska vara ogill för arvinge och eftermälande, såväl för kyrka som för konung.”
Finns det några mönster i hur lagen är skriven? Varför är den skriven på det sättet?
Flera ord börjar med samma bokstäver: ”hugg-hängning”, ”dräpas-dödas”, ”torv-tjära”, kyrka-konung”. Det är ett slags rim som gör lagen lättare att komma ihåg. Innan landskapslagarna skrevs ned, berättades de muntligt. Då behövdes olika knep för att man lättare skulle komma ihåg.
Berätta om Själens tröst! Under vilken språkhistorisk epok skrevs den på svenska
Själens tröst förklarar Guds 10 bud genom legender och berättelser. Den skrevs på svenska under den fornsvenska språkepoken.
På tidslinjen ovan visar siffrorna 1-4 ungefär när lånord togs in från vissa språk. Vilka språk handlar det om? Skriv även inom vilka ämnesområden lånorden ofta kom.
1: Latin. Kristendom.
2: Tyska. Handel och militär.
3: Franska. Kultur, mat och mode.
4: Engelska. Industri, teknik, musik.
Hur har svenskan förändrats sedan början av 1900-talet? Ta upp fyra stora förändringar
- Det sker en stor stavningsreform år 1906. Där ändras stavningen för v- och t- ljudet. Innan dess stavades v-ljudet med hv. Man skrev hvad, men man säger ju inte så. Man säger vad. Stavningen närmade sig alltså talet, hur orden faktiskt låter. Innan år 1906, använde man dt och inte tt i stavning. Godt blev gott med två t.
- Skriftspråket närmade sig talspråket på fler sätt också, bland annat i litteraturen, men också genom att vi exempelvis skriver mer talspråkligt i sms och messenger.
- Pluralformen av verb försvinner ur skriftspråket. Innan hade man en särskild böjning av verbet om det var plural eller singular. Nu tas det bort! Innan sa man till exempel: ”vi sitta, vi sutto”. Nu säger man ”vi/jag sitter” och ”vi/jag satt”. Det är samma böjning av verbet oavsett om det är singular eller plural. Innan sa man ”Vi gå, vi gingo”. Nu säger man ”vi/jag går” och ”vi/jag gick”. Det finns en del rester kvar från den gamla tidens böjning. Man kan till exempel fortfarande säga: ”gå till sängs” eller ”fly till skogs”.
- Efter andra VK kom många lånord från engelskan, exempelvis tuff, tv, web