Frågor från SO-rummet Flashcards
Hur uppkom hinduismen?
Hinduismen är en mycket gammal religion. Man kan säga att hinduismen började för mer än fyra tusen år sedan, med ett folk som bodde vid floden Indus.
Hinduismen har ingen grundare utan är istället uppbyggd från många olika religioner som med tiden har bakats samman till en lära. Lärans innehåll har byggts på och förändrats genom historiens gång.
Varför har hinduismen inte blivit utkonkurrerad av andra religioner i Indien?
Den hinduiska lärans tolerans och av andra religioner har gjort att den med tiden överlevt både erövringar och andra rivaliserande religiösa läror.
De har aldrig försökt få folk att tro på deras religion och inte tvingat folk att gå med i deras religion. De är väldigt öppna för andra tankar och dömer inte andra religioner.
Förklara varför hinduismen inte är lika enkel att få grepp om som de monoteistiska religionerna.
Hinduismen har ingen grundare och organisation som en del andra religioner. Hinduismen saknar också struktur i form av regler hur man ska be eller en trosbekännelse man kan följa.
Hinduismen är istället uppbyggd på ett flöde kunskaper från många olika religioner som med tiden har bakats samman till en lära. Hur man tolkar och vad man betonar i denna lära varierar mellan olika områden. Det finns även olika vägar till Moksha (målet) vilket kan göra att religionen får olika uttryck bland utövarna.
Hinduismen är också en polyteistisk religion, så det finns flera gudar att dyrka med olika riter kopplat till sig jämfört med monoteism religionerna som bara har en gud.
Vad är Brahman? Varför visar sig Brahman i olika gudagestalter?
Brahman är världssjälen vilket betyder att det finns en gudomlig kraft överallt och i alla levande varelser.
Eftersom det är svårt för oss människor att tillbe en abstrakt världssjäl så visar sig Brahman också i många olika gudagestalter, var och en med sina egna förmågor och funktioner.
Förklara följande begrepp och sambandet mellan dem: samsara, karma och reinkarnation.
Samsara är enligt Hinduisemn livets eviga kretslopp av födelse, död och återuppståndelse.
Reinkarnation är att återfödas på nytt.
Karma är de goda gärningarnas lag. Har man gjort gott i detta liv kommer man återfödas (reinkarneras) till ett bättre liv men tvärtom om man gjort dåliga gärningar.
Så i det eviga kretsloppet Samsara kan du antingen återfödas (reinkarneras) till något bättre eller sämre beroende på din karma i ditt nuvarande liv.
Förklara sambandet mellan karma och det hinduiska kastväsendet.
Det som avgör i vilken kast man hamnar i vid födelsen beror på karma säger hinduerna. Karma är resultatet av våra gärningar och tankar under ett liv. Utför man goda handlingar i livet får man en bättre karma och då kan man återfödas till en högre kast.
Vad händer när man når “frälsning” inom hinduismen?
För en hindu är det slutgiltiga målet att komma loss från samsara, det eviga kretsloppet av återfödelse. Först då blir man frälst.
Men vägen dit är lång och går genom många liv fyllda av goda gärningar, s.k. karma. De viktigaste tankarna inom hinduismen är därför tron på själavandring och karma.
Lek med tanken, vilken väg skulle du satsa på för att komma ur samsara och nå frälsning? Förklara varför du valde just den vägen.
Varför anses kor vara heliga inom hinduismen?
För en hindu är allt liv heligt. Alla livsformer har liksom människan sitt värde som en del av Brahman. Många hinduer är därför vegetarianer. Kor är särskilt heliga eftersom de är till stor nytta för samhället.
Varför är Upanishaderna den kanske viktigaste skriften inom hinduismen?
Det beror på att den är den nyaste skriften som berättar om ett samtal mellan en guru och hans elev. Den beskriver också många delar av hinduismen, bland annat hur atman och brahman hör ihop. Det står också läran om själavandring och karmas lag.
Varför tror du att kastsystemet har blivit så omdiskuterat i Indien?
Kastsystemet är ett av Indiens mest märkliga mysterier och är djupt rotat i den traditionsbundna konservativa samhällsstrukturen. Kastsystemet bygger på en hierarkisk social struktur och den religiösa föreställningen om “renhet” respektive “orenhet”. Människor föds helt enkelt med olika värde.
Kastsystemet i Indien är väldigt diskriminerande och det har det alltid varit. De olika kasterna lever strängt åtskilda eftersom att de med låg kast anses vara orena och det är strängt förbjudet att äta tillsammans med en person som tillhör en lägre kast eller gifta sig med en person som tillhör en lägre kast.
Med tanke på att det är så diskriminerande och orättvist mot kastlösa och lågkastiga så förbjöds kastlagen i Indien på 1950-talet e.kr.