Frågor Flashcards

1
Q

Nämn alla viktiga ledare i ordning av ledande

A

Harry S Truman - USA:s president från andra världskrigets slut till 1953. Den ledande personen bakom USA:s utrikespolitik efter andra världskriget.
John F Kennedy - USA:s president 1961-1963, under Kubakrisen. Blev mördad 22 november 1963.
Josef Stalin - Sovjetunionens ledare från 1924-1953.
Nikita Chrusjtjov - Tog över som ledare för Sovjetunionen efter Stalin 1953-1964.
Michail Gorbatjov - Sovjetunionens ledare 1985-1991. Hans försök att reformera (förändra) Sovjetunionen utlöste dess sammanbrott.
Olof Palme - Sveriges statsminister 1969-1976 och 1982-1986. Mördad i centrala Stockholm 28 februari 1986.
Mao Zedong - Kinas ledare 1949-1976.
Fidel Castro - Kubas ledare 1959-2008.
Chirchill - Englands ledare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mellan vilka år utspelades sig det vi kallar “Kalla kriget”?

A

1945-1991

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur delade man upp Tyskland efter andra världskriget?

A

I öst och väst Tyskland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara följande begrepp: Öst och väst
Trumandoktrinen, Marshallplanen, Terrorbalans

A

Öst och väst betyder egentligen skillnaden mellan östra och västra världen, då väst bestod av USA och alla på deras sida, medan öst stod för Sovjet och alla på deras sida. Öst och väst är helt enkelt var de ligger geografiskt.

Trumandoktrinen styrdes av presidenten Harry S Truman, med tanken om art man borde stänga in kommunismen, och att den var smittsam. Detta ledde till att USA i princip invaderade alla länder som försökte bli kommunister i förhållande med Sovjet.

Marshallplanen utformades under sommaren 1947 av USA:s utrikesminister George Marshall, och planen var att skänka massa pengar till västvärldens ekonomi, för att återuppbygga den delen av Europa efter WW2. Eftersom hela västvärldens ekonomi blev dopad av detta gjorde det att de fick ett stort övertag över länderna som fanns i östvärlden. Målet med allt detta var att det skulle hålla Sovjet från resten av Europa.

Terrorbalansen även kallat MAD gjorde att det var omöjligt att skapa ett direkt krig mellan USA och Sovjet, eftersom att båda länderna hade kärnvapen, vilket kan skapa så stora konsekvenser. Detta gjorde att ingen av länderna ville starta krig. Det enda sättet de kunde kriga på var genom proxykrig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara vad NATO och Warszawapakten var för något?

A

NATO är en anti-ryssland allians i grunden och botten, och har alltid varit det. Det är just detta som gör att det är ett sådant känsligt ämne att vi i Sverige går med. Länderna som var med i pakten under kalla kriget var: USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island, alltså flera länder i västvärlden. Warszawapakten var helt enkelt Sovjetunionens refererande pakt som motreaktion mot NATO som bildades 1949, där länderna Sovjetunionen, Tjeckoslovakien, Östtyskland (DDR), Polen, Ungern, Bulgarien och Rumänien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Den tydligaste symbolen för Kalla Kriget var Berlinmuren. Varför byggde man den och varför rev man den?

A

Man byggde den för att stoppa människor i Östtyskland från att fly från Västtyskland, eftersom att västvärlden var mycket bättre ekonomiskt, tack vare Marshallplanen. Man rev den när Sovjet började förfalla och inte längre kunde hålla tillbaka alla som ville över till väst år 1989

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

När, var och varför skapades staten Israel?

A

Israel upprättades 1948 i syfte att vara en judisk stat som kunde skydda judar från förföljelse. Landet var dock etablerat i det område som palestinier hade bott på länge och betraktade som sitt land. Detta blev startskottet för konflikten mellan palestinier och israeler och har pågått sedan dess.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad var Koreakriget?

A

Koreakriget var ett krig mellan nord och sydsidan av Korea och var ett så kallat “proxykrig” mellan Sovjet och USA, då Sovjet gav stöd till Norra korea och USA gav stöd till södra Korea. Kriget slutade med en vapenvila och en gräns mellan de två olika delarna av Korea. Korea blev uppdelat i Nord och Syd Korea

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Världen har aldrig varit så nära ett kärnvapenkrig som under Kubakrisen. Vad var det som hände? Vad fick det för följder?

A

Kubakrisen var när Kubas diktator Batista störtades 1959 av en gerillaarmé som leddes av socialisten Fidel Castro. USA som tidigare haft sockerindustrier b.la där, valde att isolera Kubas ekonomi i respons mot deras ekonomiska förluster. Detta gjorde att Kuba sökte hjälp hos Sovjet, och att de började samarbeta. 1962 hittades avfyrningsramper för kärnvapenmissiler på Kubas kust av ett amerikansk spaningsplan, vilket skulle betyda att eftersom kuba är så nära USA göra att Sovjet kan skicka kärnvapen på USA nu. Detta skapade en extremt spänd stämning mellan länderna. Amerikanska skepp omringade hela ön medan skepp från sovjet var på väg dit med kärnvapenrobotar. Allt slutade till slut med att Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov inte vågade utmana ödet längre. Han gav lastfartygen order att vända om. Det beslöts att avfyrningsramperna skulle tas bort mot att USA lovade att aldrig angripa ön. En av konsekvenserna blev att Sovjet och USA nu skaffade sig en direkt telefon mellan varandra så att de kunde kommunicera med varandra enklare, för att förhindra liknande situationer som denna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad var orsaken till att USA gick in med trupper i Vietnam och hur slutade kriget?

A

Orsaken till USA:s militära intervention i Vietnam var det kalla kriget och den så kallade domino-teorin, som innebar att om ett land i Sydostasien föll under kommunistiskt styre, skulle det leda till att andra länder också skulle följa efter. USA ville stoppa spridningen av kommunismen och stödde Sydvietnams regering i dess kamp mot kommunistiska Nordvietnam. Kriget varade från 1955 till 1975 och slutade med Nordvietnams seger och en återförening av landet under kommunistiskt styre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad var det som hände i Afghanistan under 1980-talet?

A

Under 1980-talet utkämpades ett långvarigt krig i Afghanistan. Sovjetunionen invaderade landet 1979 för att stödja en pro-sovjetisk regering och bekämpa de väpnade mujahedin-rebellerna som kämpade mot regeringen. USA och flera andra västmakter stödde mujahedin med vapen och utbildning som en del av deras motstånd mot Sovjetunionen. Kriget i Afghanistan var en viktig händelse under kalla kriget och slutade med att Sovjetunionen drog tillbaka sina trupper från landet 1989.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vem lanserade Perestrojka och Glasnost. Vad innebar det och vilka följder fick det?

A

Perestrojka och Glasnost var reformer som lanserades av den sovjetiska ledaren Michail Gorbatjov på 1980-talet. Perestrojka syftade till ekonomiska och politiska reformer för att öppna upp och modernisera den sovjetiska ekonomin, medan Glasnost handlade om att öka öppenheten och yttrandefriheten i samhället. Dessa reformer ledde till en gradvis liberalisering av det sovjetiska samhället och bidrog till att öppna dörren för politisk mångfald och demokrati. De hade dock också följden att de avslöjade de allvarliga problemen inom det sovjetiska systemet och bidrog till Sovjetunionens upplösning 1991.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur slutade Kalla kriget?

A

Kalla kriget slutade officiellt i och med upplösningen av Sovjetunionen år 1991. Sovjetunionen förlorade sin status som supermakt och kollapsade som en nation. Detta markerade slutet på den ideologiska och militära konfrontationen mellan USA och Sovjetunionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka blev de viktigaste följderna av Kalla kriget?

A

De viktigaste följderna av Kalla kriget inkluderar:

Upplösningen av Sovjetunionen och upplösningen av det kommunistiska systemet i Östeuropa. Ökande amerikansk dominans som den enda supermakten i världen. Förändrade geopolitiska dynamiker och nya konflikter som uppstod efter kalla krigets slut. Nedrustningsavtal mellan USA och Ryssland för att minska antalet kärnvapen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara vad avkolonialiseringen innebär.

A

Avkolonialisering är processen där tidigare koloniserade länder och territorier uppnår självständighet och blir suveräna nationer. Detta innebär att de befriar sig från koloniala makter och tar kontroll över sin egen politik, ekonomi och samhällsutveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad var Sveriges hållning under Kalla kriget?

A

Sverige förde en politik som kallades “neutralitetspolitik” under kalla kriget. Landet förklarade sig vara neutralt och försökte inte ansluta sig till något av de två kalla krigets stora block, USA:s västblock eller Sovjetunionens östblock. Sverige var dock medlem i neutralitetsorganisationen “Icke-anslutna ländernas rörelse” (Non-Aligned Movement) och hade ett nära samarbete med västländerna i frågor som rörde säkerhet och handel.

17
Q

Ge exempel på när USA och Sovjetunionen visade total likgiltighet inför människor med andra politiska åsikter än de själva hade

A

Under kalla kriget engagerade sig både USA och Sovjetunionen i geopolitiska konflikter och stödde ofta regeringar och grupper som delade deras egna politiska ideologier, oavsett de repressiva metoder dessa regeringar använde mot oppositionen. Exempel på detta inkluderar USA:s stöd för diktatorn Augusto Pinochet i Chile och Sovjetunionens stöd för regimer som den i Östtyskland och Östeuropa som var kända för att begränsa politiskt motstånd och yttrandefrihet. Båda supermakterna prioriterade ofta geopolitiska intressen framför mänskliga rättigheter och politisk pluralism.

18
Q

Vad var “Dominoteorin”? Vad har den med eftergiftspolitiken under mellankrigstiden att göra?

A

Dominoteorin var en strategisk tanke under kalla kriget som hävdade att om ett land i en region blev kommunistiskt, skulle det leda till en kedjereaktion där andra länder i samma region också skulle falla under kommunismen, som dominobrickor som välter varandra. Detta var en del av argumenten för att hindra spridningen av kommunismen genom att stödja antikommunistiska regeringar och ingripa i länder som hotades av kommunism. Under mellankrigstiden, innan kalla kriget började, hade eftergiftspolitiken varit en försök att undvika att upprepa de förödande förlusterna från första världskriget. Eftergiftspolitiken innebar att man försökte undvika konflikter genom att ge efter för aggressiva länder för att upprätthålla fred. Detta anses ibland ha uppmuntrat Adolf Hitler och Nazityskland att expandera aggressivt i Europa och ledde till andra världskriget.

19
Q

Varför blev stora delar av Central- och Östeuropa kommunistiskt efter andra världskriget?

A

Efter andra världskriget ockuperade Sovjetunionen stora delar av Central- och Östeuropa, och dessa områden blev snart satellitstater under sovjetiskt inflytande. Detta skedde som en följd av Molotov-Ribbentrop-pakten och de allierades överenskommelser om hur Europa skulle delas upp efter kriget. Sovjetunionen etablerade kommunistiska regeringar i dessa länder och använde militär och politisk makt för att säkerställa deras lojalitet till den sovjetiska sfären.

20
Q

Vem lanserade begreppet “Järnridån” och vad menade han med det?

A

Begreppet “Järnridån” myntades av den brittiske premiärministern Winston Churchill i ett tal 1946. Han använde termen för att beskriva den ideologiska och fysiska uppdelningen mellan Öst- och Västeuropa under kalla kriget. Det syftade på den stängsel- och murstruktur som Sovjetunionen och dess satellitstater byggde för att hindra fritt utbyte av människor och idéer mellan de två sidorna.

21
Q

Vem tog över i Sovjetunionen efter Josef Stalin? När hände det? Vilka förändringar innebar det?

A

Efter Josef Stalins död 1953 tog Nikita Chrusjtjov över ledarskapet i Sovjetunionen. Chrusjtjov genomförde vissa reformer och försökte mildra den hårda repressionen som kännetecknade Stalins era, men han förde fortfarande en hård linje gentemot opposition och var en stark förespråkare för kommunismens globala spridning.

22
Q

Gemensamt för de “heta krigen” (Koreakriget, Vietnamnkriget, Afghanistankriget m.f) under Kalla kriget är att de är så kallade ombudskrig (eller proxykrig). Vad betyder det?

A

Proxykrig, eller ombudskrig, är konflikter där två eller flera stater stöder olika sidor i en konflikt, utan att själva direkt gå in i strid. Istället använder de andra aktörer som “ombud” för att kämpa för sina intressen. Under kalla kriget var många konflikter, inklusive Koreakriget, Vietnamkriget och Afghanistankriget, exempel på proxykrig där USA och Sovjetunionen stödde motstående sidor för att främja sina egna intressen utan att direkt hamna i krig med varandra.

23
Q

Vad var “Rymdkapplöpningen”? Varför var den viktig att vinna för stormakterna?

A

Rymdkapplöpningen var en tävling mellan USA och Sovjetunionen om att nå rymden och utforska den. Den började med Sovjetunionens framgångsrika skickande av den första konstgjorda satelliten, Sputnik, 1957. Rymdkapplöpningen var viktig på grund av den politiska och teknologiska prestige den innebar. Den ledde till många vetenskapliga framsteg och kulminerade i USA:s månlandning 1969.

24
Q

Kan man säga att Kalla kriget slutade eller var det bara en paus i konflikten mellan öst och väst?

A

Jag skulle påstå att detta är mer av en paus, ungefär som i mellankrigstiden, då både USA och Ryssland fortfarande har kärnvapen, och Ryssland nu blir mer och mer militärt aktivt mot andra länder som Ukraina. Detta kan möjligen över tid leda till att NATO blir involverade och till slut ett stort krig med kärnvapen mellan stormakterna. Man kan också garanterat säga att det finns en kall stämning mellan stormakterna även idag, som kalla kriget är döpt efter.

25
Q

Vilka spår finns idag kvar i Europa av kalla kriget?

A

Det finns flera spår av kalla kriget i Europa idag, inklusive den tidigare delningen av Tyskland och Berlinmurens fall. Det finns även kvarlevande militära installationer och spår av konfrontationen längs den tidigare järnridan. Dessutom påverkade kalla kriget många länders politiska utveckling och försvarsstrukturer, vilket fortfarande präglar regionen.

26
Q

Förklara vad avkolonialiseringen innebär, varför den uppstod och konsekvenser av den.

A

Avkolonialisering är processen där tidigare koloniserade länder och territorier uppnår självständighet och blir suveräna nationer. Detta skedde efter kalla kriget när kolonialmakterna i Europa inte längre kunde upprätthålla sina kolonier på grund av krigets förödelse och internationell kritik mot kolonialismen. Konsekvenserna av avkolonialisering inkluderar bildandet av nya nationer, utmaningar med nationell byggande och utveckling, samt ofta politiska och etniska konflikter när tidigare kolonier kämpade med att upprätta stabila regeringar och samhällen.

27
Q

Vad innebär “nykolonialism”? Vad finns det för kritik mot den?

A

Nykolonialism eller neokolonialism är ett begrepp som betecknar hur rika i-länder genom kapitalistisk globalisering, multinationella storföretag och kulturell dominans utövar fortsatt kontroll över fattiga utvecklingsländer (tredje världen) trots formell avkolonisering och självständighet.

Ekonomisk exploatering: Kritiker hävdar att rika länder fortsätter att dra nytta av de ekonomiska resurserna i tidigare kolonier genom handelsrelationer som gynnar de rika och utarmar de fattiga.

Politisk inblandning: Externa aktörer kan stödja regimer som gynnar deras egna intressen på bekostnad av befolkningens självbestämmande och rättigheter. Detta kan inkludera stöd för auktoritära regeringar som skyddar utländska intressen.

Kulturell dominans: Kritiker pekar också på spridningen av västerländska kulturella normer och värderingar som ett sätt att behålla kulturell dominans och påverka samhällen i tidigare kolonier.