Forskningsmetod Flashcards
Nominaldata
Enkla frågor som inte går att storleksordna, typ frågor om kön (man/kvinna/annat)
Ordinaldata
Mätningar som går att rangordna men som är svåra att mäta avståndet mellan, typ svaret på frågan “Hur är läget?” om svaren är “dåligt, helt okej, fantastiskt”.
Intervalldata
Mätningar som går att rangordna och som går att på ett konkret sätt mäta avstånd mellan de olika punkterna, innehåller “fejknollor” som t.ex 0 grader celcius.
Kvotdata
Mätningar som går att rangordna och som går att på ett konkret sätt mäta avstånd mellan de olika punkterna, som också innehåller “äkta nollor”, t.ex 0 sekunder, 0 cm, och 0 på kelvinskalan, eftersom inget kan existera under de.
Reliabilitet
Kan liknas vid en gammal rostig våg, trots att din vikt inte förändras kommer vågen att ge olika slumpmässiga utslag vid upprepade mätningar.
I en enkät skulle detta kunna vara en tvetydlig fråga som tolkas på olika sätt och därför genererar olika slumpmässiga svar, detta kan motverkas genom att ställa samma fråga flera gånger och på olika sätt.
Test-retest
Om den BV man mäter är oförändrad bör man vid upprepade mättillfällen få samma eller likvärdiga mätresultat, om man mäter på samma sätt.
Test-retest reliabilitet
Uppnås genom att utföra flera mätningar, för att undvika slumpmässiga felkällor.
Validitet
Mäter vi verkligen det vi avser att mäta?
Hög reliabilitet är ett krav för god validitet, hög validitet är dock inte ett krav för hög reliabilitet.
Har vi en våg vi använder för att mäta vikt kan vi säg att den har hög validitet i ärendet, men om vågen förser oss med massa slumpmässiga fel spelar det ingen roll hur passande vårt verktyg är.
Har vi en måttstock som vi använder för att mäta vikt kan vi utan tvekan säga att verktyget har låg validitet, men måttstocken kan vid upprepade mätningar ge samma/likvärdiga utslag och därför ha god reliabilitet.
Alltså, god reliabilitet är ett krav för god validitet, men god validitet är inte ett krav för god reliabilitet.
Typvärde
Det svarsalternativ som förekommer flest gånger i t.ex en enkät, finns det 2 eller flera svarsalternativ med lika många svar kallas de båda för typvärden.
Median
Medianen går att peka ut när man har mätvärden som går att storleksordna, man gör detta genom att peka ut det värdet som är i mitten, finns det två värden i mitten lägger man ihop de och delar summan på 2.
Medelvärde
Medelvärdet räknas ut genom att summera alla mätvärden och dela summan på antal svarsalternativ.
Detta är bara användbart på intervallnivå och över.
Standardavvikelse
(det vanligaste måttet på variationer i svar)
Standardavvikelsen beskriver hur stor skillnad det är variation det är i de olika svaren/resultaten, lägre standardavvikelse betyder att svaren ligger nära varandra, stor standardavvikelse betyder en stor variation i svaren/resultaten.
MAD (Mean absolute deviation)
(mindre vanligt)
Ett sätt att räkna ut standardavvikelse genom att titta på hur mycket svaren skiljer sig från medelvärdet.
Representativt urval
Ett stickprov som speglar hur det ser ut i den breda populationen, detta görs ofta genom att slumpa i en demokratisk slump där alla har exakt lika stor sannolikhet att bli valda.
Meta-analys
Att sammanställa och tolka resultat från flera studier