Forntiden Flashcards

1
Q

Vilka var de första flodkulturerna?

A

Eufrat, Tigris (Mesopotamien), Indus (Indien), Gula floden (Kina) och Nilen (Eqypten).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Varför kallar vi dem flodkulturer?

A

Vi kallar de för flodkulturer för att man började bygga upp stora civilisationer kring floderna eftersom att man kunde sköta om handeln via floderna, men det blev även betydligt lättare för bönderna med odlingen eftersom att man kunde använda sig av konstbevattning för att vattna istället för att vänta på att regnet skulle komma. Man lärde sig även att skriva och räkna, man tog ut skatter och hade en militär.Man uppfan även en organiserad religion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär epokindelningarna: stenåldern, bronsåldern, järnåldern?

A

Deras namn kommer från vilket material man använde sig av under epokens tid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur förändrades maktförhållandena från jägar- och samlarsamhällena, till de första jordbrukarna, till flodkulturerna?

A

Eftersom att vi levde i ett jägarsamhälle så var samhällena mer primitiva och inte så komplexa. Alla jobbade med samma sak och därför hade alla mer eller mindre samma status i samhället. Med denna status så skapas även makt och när samhällena fick flera yrken på grund utav att man kunde jobba med mer saker än att bara införskaffa mat, började också samhället byggas upp som en hierarki. Samhället blev alltså mindre mindre jämställt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Se över din tidslinjes första bit. Berätta om dess övergångar och epokindelningar. Berätta om de större händelserna, förändringsprocesserna, som förändrade historien och således påverkade din tidslinjes utformning.

A

Vi har fyra huvudsakliga epoker att jobba med, - urtid, stenålder, bronsålder, järnålder. Urtiden är all tid innan det att människan blev ensam på vår planet, dvs när alla andra typer av människan försvann. Forntiden är ett paraplybegrepp för många dessa senare 3 nämnda epokerna. Stenåldern kan delas upp i två delar, yngre och äldre stenåldern. Under den yngre stenåldern växer bosättningen och sedan också riktiga städer fram, men det är först under bronsåldern vi får riktiga civilisationer, de fyra flodkulturerna. Dessa växer sig stora och mäktiga under bronsåldern och när alla faller (förutom Kina) markerar detta slutet av bronsåldern och början av järnåldern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

När började människan att odla jorden? Berätta om vad detta fick för följder.

A

Människorna började odla för cirka 12 000 år sedan, följderna på att man började odla var att folk blev mer bofasta och fick mer mat. Detta ledde i sin tur att man kunde skaffa fler barn och det var under denna tid som befolkningen ökade snabbt i jordbruksområdena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Var och när ungefär hände denna utveckling först?

A

Som sagt så startade jordbruket runt 10 000 år f.Kr. i en del av världen i Mellanöstern som kallas för “den bördiga halvmånen”. Vilket är ett område som sträcker sig vid södra Turkiet och över bergsområdena mellan Irak, Iran till Syrien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Varför blev samhällena mindre jämlika när folk blev bofasta?

A

Folk kunde arbeta med andra saker än att vara bönder och jägare. Dessa olika yrken ledde till olika status i samhället, som senare ledde till makt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

I de första samhällena fanns många nya yrkeskategorier. Ge exempel. Varför tror du dom uppstod då?

A

Arkitekter, matematiker, lärare, yrkesmilitär, präster och prästinnor, smeder, bagare, handelsmän, astrologer, hovslagare, hästskötare. m,m.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken roll hade den då nya arkitekturen som t ex pyramiderna?

A

Framförallt politisk för att påvisa den nya maktstrukturen för befolkningen - vem bestämmer och vem bestämmer inte. Den symboliserade också den nya organiserade religionen och lagarna för samhället. Samhällsorganisationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Berätta om de olika flodkulturernas likheter

A

Alla länder utvecklade en ny form av maktstruktur. Två kulturer byggde en form av pyramider, Mesopotamien och Egypten.
Alla de styrande hade familjer och välutbildade adel som stod dem nära. I Kina kallades de för mandariner och i Egypten var faraonerna och deras familjer sedda som halvgudar.
Alla utvecklades och blev stora på grund av ökat jordbruk och ökad handel som skedde via floderna.
Alla utvecklades vidare genom kontakter med andra som de kunde lära sig av - ibland fredligt, ibland via krig.
Indien, Mesopotamien och Egypten blev erövrade av indo-europeiska folk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Berätta om de olika flodkulturernas olikheter.

A

Indien gick under på grund av miljöförstöringar, inte de andra.
Kina gick aldrig under utan fortsatte bara.
I Kina och möjligen kanske inte i Indien byggde man inga direkta byggnader och arkitektur för att symbolisera den nya makthierarkin, detta var en viktig del i Mesopotamien och Egypten för deras civilisationer.
Mesopotamien bestod av många olika folkslag som slogs om samma lilla bit land, området kring floderna Eufrat och Tigris, de andra var väldigt monokulturella.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Berätta om de olika flodkulturernas uppgång och fall.

A

Kina gick aldrig under utan fortsatte bara

Mesopotamien bestod av många olika folkslag som slogs om samma lilla bit land (området kring Eufrat och Tigris). Det blev deras succé, men även det som ledde till deras undergång.

Egypten var det några märkliga folk som kom från haven som dränerade egyptens resurser, så när perserna kom till deras rike på 500-talet så var det bara för dem att bara traska in. Detta hände även i Mesopotamien.

Indus-kultur verkar ha förstörts av miljöförstöringar kopplat till en radikal avskogning. Men även drabbades av olika invasioner verkar det som kopplat till den indoeuropeiska folkvandringen. Perserna var en del av denna folkvandring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad ledde deras fall till?

A

Deras fall avslutar bronsåldern och järnåldern börjar. Det leder till att grunden för dagens Iran läggs och Egyptens långa historia av att styras av andra folka än dem själva börjar. I Indien förloras kunskaper om all teknik den här kulturen hade kommit på, toaletter, gator, reningssystem, vägnät, och begravdes under mark ända fram till våra dagar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Stenåldern brukar delas in i två olika perioder. Vad kallas de två perioderna?

A

Yngre och äldre stenåldern

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Varför delas de upp? Vad är det som delar dem i två?

A

Under den äldre stenåldern även kallad jägarstenåldern som levde folket i mindre grupper och livnärde sig endast på att jaga. Man var inte heller bofasta under denna tid utan flyttade sig efter vart det fanns djur man kunde jaga.

Den yngre stenåldern som man kallade för bondestenåldern så började man att odla mer och mer och blev mer bofasta eftersom att man inte kunde ta med sig åkern när man flyttade längre. Det blev lättare att försörja större folkgrupper och det skapades stora civilisationer.

17
Q

På vilka sätt förändrades människors liv när man kom på hur man kunde odla?

A

Fler överlevde då det var färre personer som dog av svält. Fler kunde leva på samma plats och människor började bo tätare, vilket gjorde att man utsätts mer för sjukdomar. Livet blev till en form av stadsliv istället för att man reste runt med djuren och inte hade en fast plats. Innan var man jagande nomader och sedan blev man bönder.

18
Q

Berätta om de olika grupperna som befolkade Nordeuropa och när detta hände ungefär och hur.

A

Det var två folkgrupper som befolkade Norden. De som kom söderifrån kom först och efter tusen år ungefär kom en annan grupp norröver. De hade olika utseenden och blandade sig med varandra. De kunde inte läsa eller skriva någon av dessa och de var jägarkulturer, dvs de kunde inte odla.

19
Q

Berätta om den indoeuropeiska invandringen och vilka konsekvenser detta fick. Vilka var dessa människor och var kom de ifrån?

A

Antagligen kom de från områdena norr om Svarta havet och börjar röra på sig av okända anledningar till många olika platser för ungefär 4-5000 år sedan. De sprids både till dagens Indien, Iran och Europa. Vi kan se hur de påverkade deras tid genom att de flesta andra stenålderskulturer som fanns innan i norra Europa framförallt försvann helt och ersattes av dessa människor. Vi kan se spår av dem än idag i det hur våra språk är släkt med varandra om de är indoeuropeiska språk.

20
Q

Hur kan man se spår av den indoeuropeiska folkvandringen i vår tid?

A

Det är just på grund av språken, man kan se spår av denna vandring. Språkforskare har upptäckt att grekiska, latin, isländska, ryska och
sanskrit (ett indiskt språk) har så många likheter att de måste ha ett
gemensamt ursprung.

21
Q

Berätta om vilka skillnader i ekonomisk struktur man kan finna mellan yngre stenålder och äldre stenålder.

A

Under övergången från en jakt baserad ekonomi till en jordbruksbaserad ekonomi blev samhället mer ojämlikt då det uppstod nya yrken och därför en ny typ av starkare hierarki som delade upp rika och fattiga. Det innebar också att människan behövde lära sig att mer utförligt planera inför framtiden och tänka i större perspektiv än bara den närmaste