FÖRETAGSEKONOMI Flashcards
Hur ser formeln för realränta ut?
rr= (1+rn i decimalform) / (1+ inflation i decimalform) -1
Hur ser formen för nominell ränta ut?
rn= (1+rr i decimalform) * (1 + inflation i decimalform) -1
Vilka 3 kompontenter består ränta av?
- Kompensation för inflation,
- Esättning för kreditgivningen och
- En riskpremie
Vad baseras räntebetalningar på?
- Kreditens storlek, räntesatsen och kredittiden
Vad är realränta?
Den del av räntan som utgörs av ersättning för kreditgivningen och riskpremien. Detta är borgenärens förtjänst eftersom inflationskompensationen äts upp av inflationen.
Vad är nominell ränta?
Den som används i i princip alla låneavtal, dvs. den totala räntan (realränta + inflation).
Enkel ränta
Vid enkel ränta ugår endast ränta på kreditens nominella värde.
Sammansatt ränta
Ränta-på-ränta. Räntan läggs till kapitalet och blir räntebärande efter förfallodagen. Man lägger den förfallna räntan till kreditens nominella belopp.
Hur fungerar nollkupongare?
Obligationslån utan årlig ränta. Lånen ges ut (emitteras) till underkurs, dvs. det nominella beloppet överstiger det belopp som låntagaren erhåller.
Skuldebrev somlöper med ränta med ett fastställt värde, t.ex. 100 000 kr som ska återbetalas om 10 år. 100 000 om 10 år har sämre köpkraft än om 10 år, varför det måste ges ut till underkurs. Om underkursen är 35 %, betalar köparen av skuldebrevet 35 0000 kr för det. När det är dags att lösa in det, erhåller köparen 100 000 kr. Av dessa utgör 65 000 ränta, vilket kallas dold räntekompensation.
Vill man ta reda på vilken räntesats den dolda räntekompensationen innebär så tar man det nominella värdet / vad som erlagts för skuldebrevet, i detta fall 100 000/ 35 000 kr = 2,8571. Mha slvf-tabellen kan vi söka på raden för 10 år och hittar då att räntan är strax över 11 %.
Slutvärdefaktor
Vi har ett belopp idag, vad är det värt i framtiden?
Nuvärdefaktor
Vi ska få en betalning i framtiden, vad är den värd idag? Ett känt framtida värde räknas om till sitt nuvärde. Vill vi ha 133 100 kr om tre år eller 90 000 kr i samband med försäljning idag?
Nusummefaktor
Vi ska få flera betalningar i framtiden, vad är de värda idag? Det är fråga om flera årliga, lika stora in- eller utbetalningar till nuvärde samt summering av dessa.
Om en säljare erbjuds betalning med 200 000 kr i samband med försäljningen, 500 000 kr om ett år och ytterligare 500 000 kr om två år och kalkylräntan är 10%, kan vi använda NsF-tabellen. Nsf (10 % 2 år)
Nusummefaktor, internräntan
Man känner till de framtida inbetalningarna och hur länge de kommer att komma investeraren till godo Räntan är okänd. NsF-tabellen kan ta fram en ungefärlig ränta. Nuvärdet ställs mot det årliga inbetalningsöversottet.
Exempel: Investering 2000 000 kr. Årliga inbetalningsöverskottet 300 000 kr. 10 års tid. 2000 000/300 000 = 6,6667. Investeringen är alltså 6,6667 gånger större än överskottet. Då måste vi söka i tabellen på raden för 10 år. Faktorn 6,6667 ligger mellan 8-9 % vilket betyder att internräntan ligger någonstans däremellan.
Annuitetsfaktor
Hur stor är den årliga betalningen? Man omräknar ett bestämt belopp till framtida annuiteter.
Exempel: lån 40 000 000, ska betalas tillbaka med 10 lika stora årliga betalningar. Räntan är 6 %.
KOM IHÅG: amorteringen utgör varje år annuiteten minus räntan.
År 1:
Annuiteten är 40 000 000 * annf (6% 10år) = 5 436 000
Räntan är 6 % av 40 000 000 = 2 400 000.
Amorteringen är 5436 000 - 2 400 000 = 303 600
År 2:
Annutiteten är densamma.
Ränta: 6 % av (40 000 000-303 600) = 2 217 840
Amorteringen är 5 436 000- 2 217 840 = 3 218 160-
Företagsvärdering
När ett bolag avser att förvärva ett annat bolag krävs ofta företagsvärdering. Med företagsvärde menar man oftast det värde som ägarna i bolaget har anspråk på, dvs. det egna kapitalet. Man kan relatera till fortlevnadsprincipen, dvs ett antagande om att ett företag som bedriver en fortläpande verksamhet också kommer att fortsätta med det över en överskådlig framtid.
Slaktvärde
Vill ett företag inte fortsätta med verksamheten så kommer företaget inte kunna åtnjuta de ekonomiska fördelar som finns i bolaget, desa ska då värderas till ett slaktvärde. Motsvarar vad företaget kan tänkas få för tillgångarna vid en försäljning av enskilda tillgångar. Man kan göra denna värdering genom två metoder:
- Substansvärdering
- Avkastningsvärdering.
Substansvärdering
Substansvärde: (MVT-MVS) - uppskjuten skatt (22 % på både obeskattade reserver och dolda övervärden) = MV EK.
Substansvärdet = det kapital som finns investerat i bolaget. MVT = Tillgångens bokförda värde uppskrivet till marknadsvärde. MVS = Skuldernas bokförda värde (ingen justering).
Metoden används ofta vid värdering av fastighetsbolag, de flesta tillgångarna i deras BR är marknadsnoterade.
Immateriella tillgångar? Substansvärdet kommer i regel underskatta det verkliga MV eftersom immateriella värden normalt sett inte är marknadsnoterade.
SE BILD I EXEMPEL, HÄFTE!
Nettosubstansvärde
Det netto man skulle få ut vid en omedelbar likvidation av bolaget, alltså det substansvärde som man får ut i substansvärderingen.
Bruttosubstansvärde
Nettosubstansvärde + goodwill.
Avkastningsvärdering
Man utgår från att värdet på en tillgång/aktie e.d. kan beräknas som nuvärdet av framtida betalningsflöden som erhålls från tillgången/aktien. En avkastningsvärdering av företagets EK innebär således att man beräknar nuvärdet av framtida avkastning på bolagets aktier. Avkastningen tillfaller AÄ i form av utdelning.
Evihetskapitalisering
NV (nuvärdet) = I (årliginbetalning) /r (kalkylränta)
Exempel: A delar ut sin vinst om 150 per år i evig tid. r = 20 %.
Avkastningsvärdet blir om nuvärdet är 750 följande:
750 = 150/0,20
För bedömning av ett företags lönsamhet kan olika marginalmått och avkastningsmått beräknas och studeras. Förklara vilken den principiella skillnaden mellan dessa sätt att mäta lönsamhet och vad de således ger för olika slags information.
Marginalmått: Olika resultatmått i relation till omsättning. Hur stor del av resultatet som finns kvar efter utgifter. (och finansiella poster - vinstmarginal)
Avkastningsmått: Olika resultatmått i förhållande till hela eller delar av kapitalet. Ger information om avkastningen på kapitalet. Resultat/EK tex hur mycket man får tillbaka per investerad krona.
En av de redovsningsprinciper som enligt ÅRL ska iaktas då balansräkning, resultaträkning och noter upprättas motsvarar vad som vanligen benämns som bokföringsmässiga grunder. Beskriv innebörden av denna princip.
Principen om bokföringsmässiga grunder handlar om att man ska bokföra en transaktion eller affärshändelse när de inträffar (löpande bokföring) och redovisas i en redovisningsrapport för den eller de perioder de hänför sig till
Argument för och emot att företag ska ha hög soliditet
Ett argument för att ett företag skall ha hög soliditet är att det gör företaget stabilt i tex lågkonjuktur eller när det går dåligt för företag. Ett argument mot är att det genererar längre avkastning för ägarna.
Fråga om bolaget kan använda eget bundet kapital a 120’000 och fritt eget kapital a 40’000 för att utöka sin verksamhet i form av ett maskininköp a 5 000. I vilken utsträckning kan det kapitalet användas för maskinköpet?
Eget kapital är på samma sätt som ett eventuellt banklån, en finansieringsform av de tillgångar som företaget innehar. Kapitalet är på så sätt redan ”använt” och kan inte användas för nya inköp e.d.
Ange om, och i så fall hur, storleken på ett aktiebolags balansomslutning, eget kapital respektive aktiekapital påverkas av att man genomför en fondemission repsektive en kontant nyemission.
EK + S = T
Fondemission – innebär att en ökning av aktiekapitalet sker via bokföringsmässig överföring av annat bundet eget kapital eller fritt eget kapital. Detta innebär att endast aktiekapitalet förändras och ökar. Summan EK är således densamma.
Nyemission – innebär att nya aktier erbjuds för försäljning. Intäkterna för försäljningen medför att kassan ökar = T ökar. Aktiekapitalet ökar eftersom det finns fler aktier. EK ökar eftersom ägarna tillskjutit mer kapital.
Förklara om, och i såfall hur ett aktiebolags soliditet resp likviditet, skulle påverkas av att man a) genomför en kontant nyemission resp. b) kontantamorterar på en långfristig skuld.
EK/TK Likviditet: OT/KS
a) Kontant nyemission: OT ökar (kassan ökar pga försäljningen av aktierna), EK ökar (aktiekapitalet, som är bundet EK, ökar). Soliditeten: Både EK och TK ökar, men EK ökar procentuellt mer (såvida inte TK bara består av EK), och soliditeten ökar därmed. Likviditeten: OT ökar men KS är densamma, likviditeten ökar.
b) amortering på LS: OT minskar och LS minskar. Soliditeten: TK minskar iom att LS minskar. Soliditeten ökar. Likviditeten: OT minskar, likviditeten minskar
Ett aktiebolag har fått ett skadeståndsanspråk riktat mot sig och överväger att i sina räkenskapshandlingar redovisa detta antingen som en ansvarsförbindelse eller som en avsättning. Klargör gränsdragningen mellan dessa båda begrepp.
Avsättning är en sannolik eller klar förpliktelse som inte kan tid- eller belopps bestämmas (jämför med skuld som kan tids- och beloppsbestämmas). Avsättningar görs enligt försiktighetsprincipen. Exempel: garantiavsättningar.
Ansvarsförbindelse/eventualförpliktelse är en möjlig förpliktelse som härrör från inträffade händelser och vars förekomst bekräftas endast av en eller flera osäkra framtida händelser.
Exempel: om det är svårt att bedöma om ett skadeståndsanspråk är välgrundat och man behöver vänta på en dom
Visa med eget exempel att under räkenskapsåret utkommen utgift vid bokslutet till del kan komma att tillgångföras och till del kostnadsföras. Ange därpå vilka kriterier som anses behöva vara uppfyllda för att något skall definieras, och i redovisningen rubriceras och hanteras som en tillgång?
Svar: Varuinköp gjorda under året, där hälften sålts och hälften är kvar i varulagret. Hälften som sålts bokförs som Kostnad sålda varor (kostnad), medan hälften som inte sålts bokförs som varulager (tillgång).
Tillgång: En resurs (1) som det aktuella företaget har det bestämmande inflytandet över (2) till följd av inträffade händelser (3) och som förväntas innebära ekonomiska fördelar för företaget i framtiden (4).
Exempel: En lastbil (1) som företaget äger och förfogar över (2) till följd av ett köp (3) och som de använder i sin normala verksamhet, dvs utföra transporttjänster mot betalning (4).
Erkännandekriterierna: De ekonomiska fördelar som är förknippade med posten (lastbilen) sannolikt kommer att tillföras företaget i framtiden och om postens värde kan mätas på ett tillförlitligt sätt (till exempel lastbilens inköpspris).
OM ALLT DETTA UPPFYLLT = TILLGÅNG.
Beskriv kortfattat vad som skiljer mellan substansvärdering och avkastningsvärdering
Substansvärdering: värdet på det kapital som är investerat i företaget. Substansvärde = MVT – Skulder – uppskjuten/latent skatt.
Avkastningsvärdering: beräknar nuvärdet av framtida avkastning på bolagets aktier. Genom en evighetskapitaliseringsmetod NV = I/r
(MVT = marknadsvärde tillgångar, uppskjuten skatt = skatt på obeskattade reserver och övervärdet på tillgångarna, I = årlig avkastning, r = kalkylräntan.)
Redovisa de förenklade sambandet mellan nominell och real ränta och förklara i ord vad dessa två begrepp visar, eller ger uttryck för
Realränta: den del av räntan som utgörs av ersättningen för kreditgivningen och riskpremien. Nominell ränta är realränta + förväntad inflation. Realräntan är borgenärens förtjänst för att ge kredit. Den delen av räntan som består av förväntad inflation förväntas ätas upp av inflationen och tillfaller därmed inte borgenären, om inte inflationen är längre än förväntad vill säga.
Varför tar man upp framtida garantiutgifter som kostnad för innevarande år? Ange skälen och vilken redovisningsprincip som man iaktager när man gör det.
Matchningsprincipen. Kostnader skall redovisas samtidigt som den relaterade intäkten redovisas. Garantiutgifterna är sammankopplade med försäljningsintäkterna och skall därför redovisas i samma period som dessa.
Förklara vad som principiellt skiljer en utgift från en kostnad.
Utgift avser anskaffningstillfället, dvs skall bokföras så fort det föreligger ett bindande avtal, men i praktiken sker det när fakturan kommer.
En kostnad skall bokföras i samband med att resursen förbrukas.
Redogör för vilka delar en årsredovsinging alltid skall bestå av och vad dessa delar innehåller, eller ger för typ av information.
Balansräkning: redovisar företagets tillgångar, eget kapital, obeskattade reserver, avsättningar och skulder. Ger en ögonblicksbild av företagets ekonomiska ställning/förmögenhet.
Resultaträkning: redovisar årets intäkter och kostnader. Ger en historisk bild av hur årets resultat har uppkommit.
Noter: Kompletterande information till uppgifterna i BR och RR. Tex vilka redovisningsregler företaget tillämpat (K2, bla bla).
Förvaltningsberättelse: Innehåller en rättvisande översikt över utvecklingen av företagets verksamhet, ställning och resultat och i vissa fall även hänvisningar till annan information i årsredovisningen. Även infomration om sådana förhållanden som nte ska redovisas i BR, RR eller noterna, men som är viktiga för bedömningen av utvecklingen av företagets verksamhet, ställning och resultat.
Kan en uppskrivning av en anläggningstillgång få några konsekvenser för resultat- och balansräkning?
BR: T = EK + S RR: I-U
En uppskrivning påverkar tillgångarna då värdet på en AT ökar. En uppskrivning görs i regel mot en uppskriningsfond, som är bundet EK, det medför att EK ökar. Alternativt kan uppskrivningen göras mot aktiekapitalet, vilket också medför att bundet EK ökar. Balansomslutningen ökar därmed, BR påverkas. Däremot påverkas inte resultatet av en uppskrivning. Varken inkomster eller utgifter påverkas av uppskrivningen.
Beskriv i ord uträkningen av ett företags substansvärde resp. avkastningsvärde.
Substansvärde = MVT – Skulder - uppskjuten/latent skatt.
Genom att räkna ut marknadsvärdet på företagets tillgångar samt dra bort skulder (som ofta har samma marknadsvärde som bokfört värde) och uppskjuten skatt får man ut substansvärdet. Uppskjuten skatt skall räknas på obeskattade reserver och det eventuella övervärde man får på tillgångarna (MVT – bokfört T). Då får man ut ett marknadsvärde på det egna kapitalet.
Avkastningsvärde. Beräkning av nuvärdet på framtida avkastning på bolagets aktier. Det kan man göra genom att använda en evighetskapitaliseringsmetod
Skall skadeståndsanspråk redovisas som en skuld?
Det beror på. Om skadeståndsanspråket är befogat och företaget sannolikt kommer förpliktas att betala skadeståndet, samt att anspråket kan tids- och beloppsbestämmas skall företaget redovisa skadeståndsanspråket som en skuld. Om anspråket är befogat men inte kan tids- eller beloppbestämmas skall det redovisas som en avsättning, till exempel om det med all sannolikhet kommer röra sig om en förpliktelse, men storleken på beloppet inte går att förutbestämma. Om det är svårt att avgöra om beloppet är överhuvudtaget befogat och det är osannolikt att företaget kommer förpliktas betala kan det skrivas som en eventualförpliktelse.
Kan obeskattade reserver i balansräkningen påverka en likviditetskris?
Likviditet OT/KS. Det som skulle kunna förbättra en likviditetskris är om OT ökar. Obeskattade reserver är EK. EK är en finansieringsform av de tillgångar som finns i företaget och är alltså redan ”använt”. En upplösning av befintliga obeskattade reserver skulle inte heller öka likviditeten, då det fortfarande skulle röra sig om EK.
Förklara i ord vad som menas med realt värde
Realt värde är en tillgångs värde med hänsyn till inflationen. Ett justerat värde med hänsyn till prisutvecklingen. Tex 10 000 kr om fem år har samma värde som 8 700 kr har idag, på grund av inflationen.
Förklara vad som bestämmer om en viss tillgång ska klassas som en anläggningstillgång eller omsättningstillgång och redogör för enligt vilka principer dessa tillgångar skall värderas i ett företag.
Anläggningstillgång: En tillgång avsedd att stadigvarande innehas eller användas för stadigvarade bruk i verksamheten. Princip? Anskaffningsvärdemetoden, omvärdemetoden? Oklart.
Omsättningstillgång: En tillgång avsedd att omsättas i verksamheten, dvs försäljas eller förbrukas. Principen som används för värdering är Lägsta värdets prinncip (LVP).
Förklara i ord vad skillnaden är mellan enkel och sammansatt ränta.
Enkel ränta: Ränta utgår endast på det ursprungliga beloppets värde. Om 500 kr sätts in på ett bankkonto med 5% ränta, kommer 500 + 25 kr finnas på kontot efter ett år. Då skall ränta fortfarande bara beräknas på de ursprungliga 500 kronorna.
Sammansatt ränta: Ränta på ränta utgår. Det vill säga ränta utgår även på det belopp som tillkom iom föregående års ränta. Om 500 kr sätts in på ett bankkonto med 5% ränta, kommer 500 + 25 kr finnas på kontot efter ett år. Då skall ränta år 2 räknas på 525 kr.