Föreläsning 2 Flashcards

1
Q

Standardiserat system:

A

är en IT-lösning utvecklad av en leverantör för att möta behoven hos flera organisationer. Det erbjuder grundläggande funktionalitet för gemensamma krav och syftar till att minska kostnaderna för individuell mjukvaruutveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

ERP-system (Enterprise Resource Planning)

A

konfigurerbara standardiserade system som integrerar information och processer inom och mellan olika funktionsområden i en organisation. De strävar efter att skapa en övergripande lösning som täcker olika aspekter av företagsresurshantering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Best of Breed-system:

A

är specialiserade standardiserade system som är skräddarsydda för att möta specifika behov inom ett visst område och anses vara de “bästa” inom sin kategori. Till exempel kan det vara ett CRM-system för att hantera service av sålda produkter eller ett Business Intelligence-system. Dessa system fokuserar oftast på en specifik funktion inom en organisation snarare än att vara breda och omfattande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

ERP vs Best of Breed

A

I korthet fokuserar Best of Breed på att vara det bästa inom en specifik funktion, medan ERP strävar efter att erbjuda en omfattande lösning som täcker flera affärsområden inom en organisation. Valet mellan dem beror ofta på organisationens behov och krav på integration och specialisering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kundsegmentering - Domän

A

Inom ERP (Enterprise Resource Planning) kan “domän” referera till det affärsområde eller den industri där en organisation verkar. Exempelvis kan det vara tillverkning, detaljhandel, hälso- och sjukvård, eller finansiella tjänster. ERP-system kan anpassas för att möta specifika krav och processer inom varje domän.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kundsegmentering - Geografisk

A

Geografisk segmentering kan avse olika lokala krav och regler som varierar beroende på var en organisation bedriver sin verksamhet. Lokala skatteregler, arbetskraftslagar och affärssedvänjor kan variera betydligt mellan olika geografiska regioner, och en ERP-systemleverantör måste anpassa systemet för att vara i överensstämmelse med dessa skillnader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kundsegmentering - Lagmässig

A

Lagmässig segmentering fokuserar på att uppfylla och anpassa sig till olika lagar och föreskrifter som styr företagsverksamheten. Detta kan inkludera dataskyddslagar, arbetsrättsliga bestämmelser och andra juridiska krav som kan variera från en jurisdiktion till en annan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kundsegmentering - Marknadsmässig

A

Marknadsmässig segmentering handlar om att anpassa ERP-systemet för att möta specifika behov och krav på en given marknad. Detta kan innebära att anpassa sig till konkurrenskraftiga förhållanden, kundpreferenser och trender som är unika för den marknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Transaktionell Användartyp:

A

Egenskaper:
1.Ovilliga till förändring och nöjer sig oftast med befintliga processer.

2.Främst intresserade av att få systemet att fungera med minimala kostnader.

“Transaktionella kunder vill inte spendera pengar. De vill ha allt gratis. Så för varje dag du investerar i dem får du inget tillbaka.”

Samarbetsmönster:
1. Kräver effektiva och ekonomiska lösningar.
2. Förväntar sig resultat utan stora investeringar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Strategisk Användartyp:

A

Egenskaper:
1.Har visioner och idéer om framtidens lösningar och områden att utveckla.
2. Ses som experter och föredömen inom sitt verksamhetsområde.
Samarbetsmönster:
1. Bidrar med strategiska insikter och långsiktiga mål.
2. Förväntar sig att systemet stödjer och främjar innovativa initiativ och framtida utveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Konsultativ Användartyp

A

Egenskaper:
1.Villiga att anpassa sina processer för att dra nytta av systemet.
2. Öppna för dialog och samarbete kring nya funktioner och förbättringar.
Samarbetsmönster:
1. Engagerar sig aktivt i diskussioner om systemanpassningar.
2. Delar idéer och förväntar sig att systemet ska stödja aktuella behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hantering av Krav, Ignorera / Filtrera ut:

A

Överlappande funktioner: Om funktionen redan finns eller kan konfigureras, kan man ignorera eller filtrera ut för att undvika onödig duplication. Särskilt vanligt i stora ERP-system där det kan vara utmanande att hitta specifika funktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hantering av krav, Generalisera Systemet:

A

Anpassa befintlig funktionalitet: Genom att generalisera befintlig funktionalitet kan systemet anpassas för att möta fler användares önskemål. Det innebär att jämföra och anpassa sig till olika kunders krav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hantering av krav, Ny Funktion:

A

Innovativa tillägg: Om det finns en ny funktion som saknas i systemet, kan det vara nödvändigt att skapa den. Det kan vara en innovativ tillägg som gynnar användarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Referensgrupp:

A

Skapa en ny referensgrupp eller samråda med andra kunder för att testa olika varianter av den nya funktionen och säkerställa att den möter olika behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Varför krav?

A

Effektiv hantering av krav innebär att finna en balans mellan att optimera befintlig funktionalitet, anpassa systemet för olika användare och integrera innovativa lösningar när det behövs. Det involverar också en noggrann övervägning av varje kravs relevans och värde för systemet och dess användare.

17
Q

Olika typer av krav: Generification (Generalisering):

A

Generisering är processen att göra något generiskt eller allmänt baserat på ett uppsättning specifika situationer eller krav.
Syfte: Att skapa en lösning som kan tillämpas på olika situationer eller krav, öka flexibiliteten och återanvändbarheten av konceptet.

18
Q

Olika typer av krav: Particularization (Specialisering):

A

Specialisering är processen att anpassa något generiskt till en specifik situation eller behov. Syfte: Att göra en generell lösning mer exakt och effektiv för att möta specifika krav eller situationer, vilket kan förbättra prestanda och relevans.

19
Q

Generella:

A
  • Funktionalitet som är gemensam och används av ett stort antal kunder.
  • Utgör kärnfunktionaliteten i programvaran och är basen som de flesta kunderna har nytta av (core funktionalitet).
20
Q

Poly-generella:

A
  • Ger flera alternativa funktioner:
    Erbjuder olika alternativ av funktioner, där kunder kan välja en eller flera beroende på deras specifika behov.
  • Exempelvis som en lista med valbara “mallar” eller moduler.
21
Q

Generell-specifika:

A

Funktioner baserade på en eller fåtal kunders behov:
- Funktioner som distribueras med den generella programvaran men som endast baseras på behoven hos en eller ett fåtal kunder.

  • Kan riktas mot viktiga kunder för att tillgodose deras specifika krav.
  • Utgör grunden för framtida generalisering och inkludering i kärnfunktionaliteten om de blir mer allmänna över tiden.
22
Q

Hur generalisering kan genomföras, Informationsbaserad:

A

Arv (Inheritance):
Genom att använda konceptet arv kan man skapa nya klasser eller objekt som bygger på befintliga klasser. Det möjliggör återanvändning av kod och egenskaper.

Aggregering:
Att samla relaterade objekt eller klasser i en större enhet. Detta underlättar förändringar och anpassningar utan att påverka hela systemet.

23
Q

Hur generalisering kan genomföras, Processbaserad

A

Variation Points (Variationspunkter):
Införa variationspunkter i koden där olika funktioner eller alternativ kan infogas eller väljas. Det möjliggör anpassningar och variationer utan att ändra kärnfunktionaliteten.

Business Rules (Affärsregler):
Integrera affärsregler som beskriver systemets beteende. Det gör det möjligt att anpassa systemet genom att justera eller lägga till affärsregler utan att omstrukturera hela systemet.

24
Q

Informationsgeneralisering

A

För att göra informationsstrukturer mer generella kan man tillämpa klassiska byggstenar för generalisering inom programvaruutveckling. (Aggregering, Arv)

25
Q

Levels of Indirection (Indirekta Nivåer):

A

Levels of indirection refererar till att lägga till extra nivåer av abstraktion för att hantera mer komplexa strukturer eller system. Genom att införa dessa nivåer kan man skapa en mellanliggande abstraktionsnivå som separerar detaljerade implementationer från övergripande strukturer

26
Q

Levels of indirection, Tillämpning på Informationsmodeller:

A

Genom att införa extra klasser kan man skapa en hierarki av abstraktion där varje nivå hanterar olika aspekter eller detaljer av informationen. Det möjliggör en mer flexibel struktur som kan anpassas till olika behov och krav.

27
Q

Level of indirection, Tillämpning på Arkitektur:

A

Inom systemarkitektur kan levels of indirection tillämpas genom att lägga till extra skikt eller lager. Till exempel, inom en 3-skiktsarkitektur, innebär detta att införa ett mellanliggande skikt mellan presentationsskiktet och datalagret. Detta kan göra systemet mer skalbart och lättare att underhålla genom att separera olika ansvarsområden.

28
Q

Level of indirection, Fördelar

A

1.Flexibilitet: Skapar en struktur som är mer flexibel och anpassningsbar till förändringar i krav eller systemets komplexitet.

2.Underhållbarhet: Minskar direkt beroende mellan olika komponenter, vilket gör systemet lättare att underhålla och vidareutveckla.

29
Q

Processgeneralisering:

A

Förklaring: Processgeneralisering innebär att förändra systemets logik, det vill säga de aktiviteter som utförs eller ordningen på aktiviteterna. Det handlar om att skapa flexibilitet i hur systemet hanterar olika processer.
Exempel: Hur systemet genomför kontroller när en kundorder behandlas kan vara ett exempel på processgeneralisering.

30
Q

Processgeneralisering, Två Vanliga Lösningar:

A
  1. Processvarianter – via ”Variation Points”: Skapar olika varianter av en process genom att använda s.k. “variation points” där olika vägar eller steg kan aktiveras beroende på behov eller situation.Fördel: Ger flexibilitet genom att tillåta olika utfall baserat på varierande krav.
  2. Regelverk (“Business Rules”): Inför affärsregler som styr hur olika processer genomförs. Regelverket definierar vilka beslut eller åtgärder som ska tas baserat på givna villkor. Fördel: Ger en centraliserad och enkel mekanism för att ändra eller anpassa systemets beteende.
31
Q

Beslutstabeller:

A

är användbara verktyg för att strukturerat och överskådligt definiera beslutslägen och regler i system eller processer. De underlättar hanteringen av komplexa beslutslogiker och bidrar till ökad tydlighet och underhållbarhet i systemdesign.