Föreläsning 2 Flashcards

1
Q

Multi-agent modell

A

Är samma sak som en agent-baserad modell. Det är en representation av ett originellt system baserad på metaforerna av en multi-agent system. De aktiva entities i simuleringen är placerade ut som agenter som interagerar med miljön.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Agent:

A

En agent är i enlighet i ekonomiska termer en enhet som agerar utifrån dess principer.
En agent i data-vetenskap en enhet som är placerad i en miljö och är kapabel att utföra autonoma händelser i miljön för att uppfylla dennes mål. Agenter kan anpassa sina rörelser, beslut med mera utifrån vad de uppfattar i deras omgivning. Gruppering kan ske indirekt, utifrån vem agenten för tillfället uppfattar eller är nära. Optimering kan ske iterativt. En begränsad rationalitet samtidigt som ett globalt perspektiv är möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad karakteriserar en agent?

A

Den är Autonomous, bounded rationality, heterogeneous, adaptive

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Enviroment/miljö

A

Här agerar agenterna. Från miljön till agenten har vi en sensor-input och från agenten till miljön. Agenten har ofta inte möjligt att påverka miljön, men kan ibland påverka det. Effectory och sensory abilities är begränsade, lokala. Hon nämner att hon kan inte kontrollera vad som händer utanför hennes kontor, hon kan inte se oss och etc. Agenter reagerar till miljön och en miljö-baserad modell är essentiell. Miljön i en ABS är allt som är kvar när man tar ut agenterna, Miljön har olika dimensioner, man kan ha diskreta eller kontinuerliga etc. Point-agents kan inte överlappa, agents with extension kan överlappa varandra. Information on the map kan vara olika signaler och skyltar i kartan.
Miljön kan simuleras på väldigt många olika sätt:
Soup, Maps, Point-agents, Agents with extension, information i kartan, dynamiken i miljön, resurser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka två lager av agenterna finns?

A

Macro- och micro-modeller. Kärnan av ABS är att vi definerar aktiva entities, där vi fokuserar på agenterna och deras beteenden i en viss miljö. Man har alltså minst två lager, dels lagret med agenterna där vi definerar dem, sen ett lager där vi observerar själva miljön och agenterna ihop.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka nivåer av abstraction finns?

A

Vi har abstraction (berör de generiska dynamiken av auktioner som främst är teoretiskt analys), typification (skall representera en standard för det man kollar på) och Case studys (gör specifika undersökningar om något).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Schellings´s segregation:

A

En av de mest kända exemplet på ABMs. Handlar om att agenterna (finns två typer, A & B) befinner sig på ett grid. Den kollar sig runt och vill befinna sig kring sina “egna”. Den förflyttas slumpmässigt om den inte är nöjd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

BOIDS flocking modell

A

Denna modell berör formationen av agenter, nästan lika känd som “game of life”. Denna användes för att simulera “bats” i batman filmen där i brunnen. Agenterna utgår från tre “regler” segregation (undvika trängas), alignment (man beräknar det genomsnittliga riktningen kring omgivningen) och cohesion (man styr mot centret för den genomsnittliga riktningen/positionen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Axelrods tribute modell

A

Axelrod examines how political actors can emerge from aggregations of smaller political units. Unlike in most game theoretical models, the actors involved in the simulation are not given a priori. Instead, Axelrod shows how groups of actors behaving as independent political entities can emerge out of interactions of basic units, during the simulation of a “tribute” model where units compete with each other for “wealth.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Sugarscape

A

Denna användes för att skapa artificiella samhällen och även agent-based simulation. All Sugarscape models include the agents (inhabitants), the environment (a two-dimensional grid) and the rules governing the interaction of the agents with each other and the environment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Artificial Anasazi

A

De ville visa varför en viss “valley” inte var möjlig att bo i, det kollade olika parametrar som exempelvis hur möjligheterna till odling var. Modellen kunde inte visa varför denna “valley” tryckte bort sina invånare, intressant modell enligt henne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka element finns i en agent-baserad simuleringsmodell?

A

Beståndsdelarna av agent-based-simulation består av själva agenterna, interaktionen/organisationen och sedan omgiven (för hela modellen och inte bara agenten). Detta sker på simulations plattformen, vilket är programvaran som man jobbar på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Referenssystem

A

That is the original, the real system, the target that we want to answer question about using modeling and simulation. I use the term “reference system” to emphazise that this system does not need to exist or that we answer questions about an abstract phenomenon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Evakuering-Simulering:

A

En klassiskt tillämpning av ABM är evacuation simulation (kryssningsfartyg), då fanns det företag som analyserade hur lång tid det tog att få ut alla människor ur fartyget vid en olycka eller så. Hon gjorde en utrymningssimulering på ett tåg, tåget var fast i en tunnel, där frågan om
Färgen representerar temperaturen, där det röda indikerat att de var väldigt varmt (motorn brann). Hon upprättade vissa villkor, som att om vi såg eld så skulle vi springa åt andra hållet och så vidare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Feedback på en individuell nivå

A

Man får restiden som en feedback, man lär sig som agent hur man skall välja sin rutt. Man kan alltså få denna feedback loop på individnivå. Detta går även att göra väldigt komplext där agenterna har möjligheten att lära sig, exempelvis att en buss alltid är 2 min sen så man får vänta där, då kan man lära sig det och komma till busshållsplatsen 2 min senare än normalt hädanefter och får då två extra minuters sömn issh.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Feedback på en populationsnivå

A

Vi kan kolla på sugarscape modellen, evolutionär anpassning.

17
Q

Interaktion

A

En agent kan förändra miljön, indirekt interaktion kan ske via miljön (att man anpassar sig via miljön). En agent lämnar ett meddelande och en annan agent ser det och agerar utifrån det (detta är message-based communication).

18
Q

Soup

A

Detta är en miljö där det inte finns en struktur, agenterna är bara placerade på samma “ställe”. Vi har en global interaktion. Varje agent kan uppfatta och se andra agenter, initialt kan man se olika aktörerna, agenterna har alltså inte en position. Men om agenterna har en position behöver vi kolla på kartorna.

19
Q

Maps (diskreta och kontinuerliga)

A

En karta/maps är en explicit yta med ett koordinationssystem. En cellular automata (CA) skall inte blandas ihop med en ABS. En eld-simulering är ganska straight forward med en CA. Vi har både diskreta och kontinuerliga kartor där möjligheten att placera agenten är det som skiljer de två åt. Diskreta kartor har vi en grid där agenterna kan positioneras på ett bestämt antal positioner, upptar antingen hela cellen eller bara en del av cellen. I kontinuerliga finns oändligt många positioner där agenten kan placeras.

20
Q

Point-Agents

A

Ingen omkrets? Utan bara en punkt på kartan?

21
Q

Agents with extension

A

Har en omkrets? Tar upp ett visst område på kartan?

Resources

22
Q

Diskret Gradient-Field Map

A

Diskret gradient-fälts karta, en cellbaserad struktur, varje cell har ett värde som är beslutsgrundande för agenterna och hjälper dessa att välja var de skall gå härnäst. Används ofta i evakuerings simuleringar och folkmassa-simuleringar.

23
Q

Metric Networks/Road Networks

A

En annan typ av miljö är metric-network, där agenterna kan ha positioner i ett koordinationssystem, när man går från en nod till en annan har vi ett konkret avstånd.

24
Q

GIS-baserad miljö

A

Sista systemet är en “verklig karta”, denna organiserar i flera olika lagar (skog, vägar och sjöar, samt viktiga punkter som affärer och parkeringar etc). Detta är den mest komplexa.

Raster= In its simplest form, a raster consists of a matrix of cells (or pixels) organized into rows and columns (or a grid) where each cell contains a value representing information, such as temperature. Rasters are digital aerial photographs, imagery from satellites, digital pictures, or even scanned maps.

25
Q

Nätverk

A

Detta är en organisation av alla våra agenter, vi har inget space men vi har kopplingar, avståndet mella dessa är inte i km utan är i “hops”. Vill man ha information från ett socialt nätverk kollar vi på kopplingarna.

26
Q

Regular nätverk

A

Här har man koppling med 4 omkringliggande grannar, blir som en rund cirkel som går runt.

27
Q

Small-world nätverk

A

Startar med att vi startar med vissa kopplingar och sedan kopplas vissa kopplingar slumpmässigt om.

28
Q

Random nätverk

A

Här skapas bindningar och kopplingar slumpmässigt.

29
Q

Scale-free nätverk

A

Sannolikheten att kopplingar sker är baserad på de redan existerande kopplingarna. Nätverket ser nu ut som “molekyler”

30
Q

Infrastruktur i simuleringar

A

En infrastruktur i en simulering är ett ramverk som stödjer implementering, är inte alltid så enkelt att skilja från själva miljön. Handlar om datahanteringen, visualisering och interaktion med människor.

31
Q

Karakteristiska av ABS?

A
  • Strukturella och realistiska “tomma modeller”
  • Mer modellerade processer och beteende än utfallet och tillstånden.
  • Modellera slumpmässiga komplexa diskreta enheter och deras flexibla interaktioner.
  • Är inte alltid rationella, det vill säga har intelligenta, emotionella beteenden och etc.
  • Fångar heterogenitet istället för enbart homogenitet.
32
Q

Kategorier av agent architecture?

A

(it is about how the agent decides about its next action. It is the internal structure of the agents’ decision making) Behavior describing (rules), Behavior configuring (select and configure plan), behavior generating (first principles planning) samt behavior optimizing (evaluate and select).

33
Q

Vilka är kategorier av agent architecture finns det?

A

Vi har olika kategorier av arkitektur när det kommer till agenter:
För att beskriva beteene ⇒ Regler
För att justera ett beteende ⇒ Välja och justera planen
För att genera betende ⇒ First principle planing (testa inledande tankar issh)
För att optimera beteende ⇒ utvärder och välj det som är bäst