Fördjupningsfrågor Flashcards
Vad var “Dominoteorin”? Vad har den med eftergiftspolitiken under mellankrigstiden att göra?
Dominoteorin användes mest av USA under kalla kriget. Teorin i grunden menas med att om kommunisterna lyckades överta ett land utan Usa som ingriper skulle fler länder riskera ett ge efter för kommunisterna för att de tillslut skulle inse att de inte kunde vänta sig någon hjälp. Förenklat så är dominoteorin att om ett land blir kommunistiskt så skulle grannländerna också falla. Eftergiftspolitiken efter mellankrigstiden gav efter för aggressiva nationers krav att i hopp om att undvika krig. Man ville alltså undvika spridningen av kommunismen.
Varför blev stora delar av Central- och Östeuropa kommunistiskt efter andra världskriget?
Efter andra världskriget så befriade Storbritannien och USA den västra delen av Europa och Sovjetunionen befriade den östra delen av europa. Då hade sovjetunionen deras militär utspridd över hela östeuropa och eftersom deras militär var utspridd så började de styra länderna genom de kommunistiska styrelsesättet. Det delades också upp när USA gav ett förslag om att hjälpa till att bygga upp Europa men att sovjetunionen tvingade all de länder i östeuropa att tacka nej. Det befriade länderna i östeuropa skulle göras om till socialistiska stater med Sovjetunionen som förebild, detta gjorde att nästan hela östeuropa blev kommunistiskt. Armen då från Sovjetunionen som var utspridd reste inte hem förrän den kommunistiska regimen hade tagit makten.
Vem lanserade begreppet “Järnridån” och vad menade han med det?
Winston Churchill lanserade järnridån då Sovjetunionen hade gjort de klart för sig att de hade blivit två delar av Europa. Det östeuropeiska staterna skulle styras med Sovjetunionen som förebild och istället för de demokratiska och de fria valen som stalin hade lovat hände aldrig. Utan istället blev de ett kommunistiskt styrelsesätt. Länderna i östeuropa tvingades också avstå från marshallplanen vilket gjorde att hela östeuropa låg efter i återuppbyggnaden av Europa. Denna uppdelning som Josef Stalin hade skapat beskrev Winston churchill då som en järnridå som hade sänkt sig över kontinenten.
Vem tog över i Sovjetunionen efter Josef Stalin? När hände det? Vilka förändringar innebar det?
Nikita Chrusjtjov tog över efter att Stalin dog 1953. I ett tal glömde han nämna att han och andra partimedlemmar hade varit delaktiga i stalins terrorvälde. Han “glömde” inte detta utan han valde bara att inte säga de så att folket skulle tro att han var bättre en stalin. Vad som blev nytt var att makthavarna nu ville undvika avrättningar och svältdöd. Avrättningar skulle alltså ersättas med “psykologi”. Men de kommunistiska partiet ville fortfarande tysta alla kritiska röster, därför hade man säkerhetstjänsten KGB som användes flitigt ute i det sovjetiska samhället för att höra och se om folket lydde och inte gick bakom ryggen osv. KGb var ett viktigt styrmedel för att behålla makten. Kommunistiska Fiender spärrades allt oftare in på mentalsjukhus. Detta maktutövande höll inte så länge utan föll samman under 1980 - talet.
Gemensamt för de “heta krigen” (Koreakriget, Vietnamnkriget, Afghanistankriget m.f) under Kalla kriget är att de är så kallade ombudskrig (eller proxykrig). Vad betyder det?
Vad som menas med de är att de två stormakts styrkorna inte bekämpar varandra utan på något sätt indirekt ligger i krig med varandra på en tredje stats territorium. Som exempelvis koreakriget så anfaller nordkorea sydkorea 1950. Nordkorea var en kommunistisk diktatur hjälpt av sovjetunionen medan då sydkorea hade stöd av en USA militärdiktatur. Det som menas är att de sovjetiska samhället och USA inte krigade mot varandra utan kunde vara med och hjälpa till i krig utan att själva börja kriga.
Vad var “Rymdkapplöpningen”? Varför var den viktig att vinna för stormakterna?
Rymdkapplöpningen var en kapplöpning som var mellan stormakterna USA och sovjetunionen från 1957 till 1975. Det menades med att det skulle utforska rymden med satelliter, att de skulle sända människor till rymden för att landa på månen. Rymdkapplöpningen var viktigt att vinna för att visa att man var mäktigast, så att den andra stormakten inte skulle se ner på den andra. Det var egentligen en maktkamp mellan stormakterna. Men de som hände var att det förlorade mycket pengar och resurser på detta vilket i långa loppet var negativt. Och i slutändan så vann USA men de båda hade egentligen förlorat eftersom de förlorade så pass mycket pengar och resurser på detta.
Kan man säga att Kalla kriget slutade eller var det bara en paus i konflikten mellan öst och väst?
I dagens nu så är de fortfarande spänt mellan Sovjetunionen och USA ifrån kalla kriget och de har fortfarande olika syn på hur man ska styra ett land, eller hela världen. Men om man ser de från kalla kriget så slutade kriget när först berlinmuren fall 1989 Tyskland men också hela europa återförenades. Och sedan Sovjetunionens sammanbrott 1991 var också ett slut på kriget.
Vilka spår finns idag kvar i Europa av kalla kriget?
Atombomben används fortfarande idag i krig och antibiotikan som utvecklades från kalla kriget används än idag för att bota infektioner. Demokratin spreds till många länder och för de kapitalistiska länderna i västvärlden öppnades nya marknader i Asien och Östeuropa. Världshandeln utvecklades och den har lett till globaliseringen i dagens samhälle. Kartan har även förändrats och detta är för att de blev avkolonialiserat efter kalla kriget vilket gjorde att många stater blev fria vilket ledde till att kartan blev ändrad. Konflikter av vad gränserna ska vara och vilka länder som tillhör var. Man ser fortfarande spår av ex. berlinmuren från kalla kriget. Eller så ser man spår av förstörda byggnader och sådant som finns kvar ända till idag. Ryssland säger också att Ukraina tillhör ryssland eller är ryskt eftersom att de fortfarande pratar ryska i ukraina ifrån kalla kriget. Det har ett etiskt ursprung från Sovjetunionen. Ekonomiska skillnader har skett. Starkare eknomi. USA - ensam supermakt. Nedrustning.
Förklara vad avkolonialiseringen innebär, varför den uppstod och konsekvenser av den.
Avkoloniseringen innebär processen där koloniala länder fick sin självständighet och blev oberoende från sina kolonialmakter. Den uppstod på grund av ökad nationalism, kamp för självbestämmande och globala förändringar efter andra världskriget. Konsekvenserna av avkoloniseringen inkluderar bildandet av nya nationer, politiska och ekonomiska utmaningar samt kulturell och social omvandling.
Vad innebär “nykolonialism”? Vad finns det för kritik mot den?
Vad nykolonialismen egentligen innebär är att oavsett om de så kallade avkolonialiseringen skedde där länder blev fria så fortsatte vissa kolonialmakter att dominera och styra/utnyttja de tidigare kolonier eller svagare länder. Det kan ske genom ekonomiskt beroende, politiskt inflytande eller kulturell dominans. vad som gör att den får kritik är ganska enkel om man tänker efter. Det gör att de blir ojämlikhet eller att de exploaterar naturresurser, minimerar självständigheten och de mänskliga rättigheterna men även hindrar utvecklingen i de svagare länderna.