FN Samhäll Flashcards
Säkerhetsrådet
De har stor makt i FN och deras främsta uppgift är att hålla fred och säkerhet i världen. De består av 5 ständiga ledare : Frankrike, USA, Ryssland, Kina och Storbritannien. Och de byts aldrig ut. Samt 10 länder som väljs på två år.Alltså 15 medlemsländer. De fem ständiga medlemmarna är de som segrade under andra världskriget. Det är i säkerhetsrådet där stor beslut fattas (resolutioner) De kan ge straffåtgärder (sanktioner) mot ett land tex frysa pengar eller stoppa handel så att de ska följa regler, göra fredsbevarande insatser tex skicka soldater till krigsområden och hjälpa civila och skapa fred (militära åtgärder)
Generalförsamlingen
De samlas i FN-högkvarter i New York. Där sitter representanter från alla FN:s medlemsländer (193) Alla länder har en röst var oavsett storleken på land. De diskuterar viktiga frågor (fred, säkerhet och mänskliga rättigheter) och förslag till olika lösningar för att förebygga konflikter. De fattar aldrig några bindande beslut, utan lämna rekommendationer till säkerhetsråden. FN:s största organ.
Sekretariatet
Generalsekreterarna är chef över sekrateriet. Har tusentals anställda på kontor över hela världen. De som genomför besluten som FN har gjort. Efter 5 år kan en ny generalsekreterare ändras.
ECOSOC
Ekonomiska och sociala rådet. De lyder under generalförsamlingen och ansvarar för ekonomiska, sociala,kulturella och humanitära frågor.De vill förbättra livet för människorna i världen. De har 54 medlemsländer. De ansvarar för olika underorgan tex UNHCR som arbetar för flyktingfrågor.
Mänskliga rättigheter
Alla människor ska ha samma rättigheter och frihet oavsett vem de är. Där finns 30 olika mänskliga rättigheter lagar där alla är lika viktiga.
Resolution
En resolution är ett beslut eller en rekommendation från FN.
Bindande resolutioner - måste följas och är tex säkerhetsrådets beslut om militäraåtgärder. Ickebindande resolutioner - är rekommendationer som inte tvingar länder att följa dem. Kan var en vilja för andra länder men inget lagligt krav på att man måste följa. Resolutioner används för att ta ställning, lösa konflikter och ge riktlinjer för internationella frågor.
Generalförsamlingens resolutioner
Inte bindande (länder måste inte följa dem).
Säkerhetsrådets resolutioner
Bindande (alla FN:s medlemsländer måste följa dem).
Vetorätt
Om en av de ständiga medlämmar säger nej vid en omröstning går beslutet inte igenom.
Bra: de kan hindra beslut som som skulle kunna leda till stora konflikter.
Dåligt: Hindrar åtgärder: Om en av de permanenta medlemmarna inte vill agera kan de blockera beslut som andra länder stödjer, även om det skulle vara för allas bästa.
Sanktioner
Straffåtgärder tex frysa pengar eller stoppa handel.Land som bryter mot internationella regler. Sanktioner används för att tvinga ett land att ändra sitt beteende utan att använda militär makt.
Internationella domstolen. Var finns den?
är en domstol som hjälper länder att lösa problem mellan sig. Den finns i Haag, Nederländerna, och används när länder inte är överens om saker som till exempel gränser eller regler.Om två länder inte kommer överens, kan de gå till ICJ för att få hjälp att lösa konflikten.
Domstolen har 15 domare som fattar beslut baserat på internationella lagar.
Deklarationer
Är inte juridiskt bindande. Länder kan göra deklarationer för att visa vad de tycker om något.
Konventioner
är ett avtal mellan länder där de kommer överens om vissa regler eller principer som de ska följa. Det handlar ofta om internationella frågor som rör mänskliga rättigheter, miljö eller handel.FN:s barnkonvention: Ett avtal där länder lovar att skydda barns rättigheter.
Civilsamhället
är alla de organisationer och grupper som inte är en del av staten eller företagsvärlden. Det består av människor som samarbetar för att förbättra samhället, skydda rättigheter eller hjälpa andra.Tex röda korset.
NGO
Non govermental organisation.
NGO:er är viktiga för att driva samhällsfrågor. Det är privatpersoner eller orgaisationer som styr. De är självständiga och arbetar inom sjukvård, miljö eller utbildning tex
Bilda opinion
betyder att försöka påverka andras åsikter eller väcka engagemang kring en viss fråga. Det handlar om att få människor att tänka på eller reagera på något som är viktigt, så att de börjar stödja en viss sak eller förändring. Tex: Genom att sprida information på sociala medier eller organisera protester kan man få fler att stödja en idé.
Unicef
(United Nations International Children’s Emergency Fund) är en del av FN och arbetar för att skydda barn världen över. Deras mål är att se till att barn får rätt till hälsa, utbildning, skydd och att de lever i en trygg miljö.
Statslösa
någon som inte är medborgare i något land och inte har något lands medborgarskap. Det innebär att personen inte har de rättigheter och skydd som medborgare i ett land vanligtvis har, som till exempel att kunna få arbete eller tillgång till hälso- och utbildningstjänster.
UNHCR
Det är en del av FN som arbetar för att skydda och hjälpa människor som har tvingats fly från sina hem på grund av krig, förföljelse eller andra nödsituationer.
Terrorism
Terrorism är när en grupp eller individ använder våld eller hot om våld för att skrämma människor eller påverka regeringar, ofta för att få igenom politiska eller religiösa mål.
Epidemi
En smitta som sprids till många i ett visst geografiskt område.
Pandemi
Smitta som sprids till många länder i minst två världsdelar. Tex corona.
Klimatförändringar
Genom FN samarbetar länder för att hitta lösningar på klimatförändringar och skydda planeten för framtida generationer. De har över 190 medlemsländer.
Flyktingar
är personer som tvingas lämna sitt hemland för att de är i fara. De kan vara i fara på grund av krig, förföljelse, våld, eller på grund av andra orsaker som gör att det inte är säkert att bo kvar i deras land.
Exil
innebär att en person tvingas lämna sitt hemland och bosätta sig i ett annat land, ofta på grund av politiska orsaker, förföljelse eller hot. Personen i exil kan vara en politisk flykting som inte kan återvända hem utan risk för sitt liv eller sin frihet.
Asyl
Asyl är när en person söker skydd i ett annat land eftersom de inte kan eller vill återvända till sitt eget land
Papperslösa
är personer som lever i ett land utan att ha rättsligt upprättade dokument som bevisar deras identitet eller rätt att vara där. Rättsliga dokument används för att visa att en person har rätt att bo, arbeta eller få andra tjänster i ett land.
Bistånd
är hjälp som ges från ett land, en organisation eller en grupp för att stödja andra länder eller människor i behov. Det kan vara ekonomiskt stöd, varor eller tjänster som syftar till att förbättra levnadsförhållanden eller lösa problem som fattigdom, sjukdom, utbildning och naturkatastrofer.
Humanitärt bistånd: Hjälp vid nödsituationer, som efter naturkatastrofer eller konflikter. Det kan vara mat, vatten, mediciner och skydd.
Utvecklingsbistånd: Stöd som ges för att hjälpa länder att förbättra sina ekonomier, utbildningssystem eller hälsovård.
Flyktingbistånd: Stöd till flyktingar, till exempel genom att ge dem skydd, mat eller boende.
Bistånd syftar till att minska lidande och hjälpa människor att få bättre livsvillkor.
Skillnad asyl och exil :
Asyl är en formell ansökan om skydd i ett annat land, medan exil handlar om att vara utomlands, ofta för att undvika fara i hemlandet.
När började FN och varför?
År 1946, Det hände efter andra världskriget. Kanske för att det inte ska hända igen.
Hur många medlemsstater?
193
Grundar 1946?
Roosevelt -USA
Stalin - sovjet
Woodrow Wilson - Storbritannien
Hur kan man förebygga krig och konflikter?
Medling (diskuterar)
Fredsbevarande styrkor - ser till så att folk har det bra
Bistånd ( ger mat och skydd på utsatta områden, flyktingläger ger ut pengar till dem. Hjälper de i nöd)
FN-stadgan.
FN-stadgan består av 19 kapitel och 111 artiklar och beskriver hur FN ska arbeta.Regler för staters agerande mot varandra ( Bara för det är krig får man inte göra hur man vill, tex senapsgas förr)
Domstol de länders ägare som gör saker som ej är tillåtet. Tex putin (ej bomba sjukhus eller skolor)
Millenniemålen
Var åtta globala mål som FN satte upp år 2000 för att förbättra världen innan 2015. Målen handlade om att minska fattigdom, förbättra hälsa, utbildning och jämställdhet, samt skydda miljön.
Hur många globala mål har FN?
- Handlar om att minska fattigdom, skydda miljön och skapa en mer rättvis värld.
Vad är FN?
Förenta Nationerna (FN) är en organisation där nästan alla världens länder samarbetar för fred, mänskliga rättigheter och utveckling.
FN:s viktigaste mål?
Bevara fred och säkerhet – Stoppa krig och konflikter.
Skydda mänskliga rättigheter – Se till att alla behandlas rättvist.
Hjälpa fattiga länder – Arbeta för utbildning, sjukvård och bättre livsvillkor.
Skydda miljön – Bekämpa klimatförändringar och miljöproblem.
Har FN några utmaningar?
1.FN kan ha svårt att stoppa krig eftersom vissa länder har veto-rätt i Säkerhetsrådet (USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien).
2.FN kan inte tvinga länder att följa beslut eller avtal,
3.FN har ingen egen inkomst utan är beroende av att länder betalar sin avgift.
Vad är FN:s fyra huvudmål?
Att bevara internationell fred och säkerhet – Genom att lösa konflikter och förhindra nya krig.
Att främja vänskapliga relationer mellan länder – Genom samarbete och dialog för att minska spänningar och misstro.
Att främja respekt för mänskliga rättigheter – Skydda människor från förtryck och orättvisor.
Att vara ett centrum för att samordna världens handlingar för att uppnå dessa mål – Genom att samla länder för att lösa gemensamma problem som fattigdom och klimatförändringar.
Vilka är FN:s 5 huvudorgan?
Generalförsamlingen – Här samlas alla medlemsländer för att diskutera och fatta beslut om viktiga globala frågor.
Säkerhetsrådet – Ansvarar för att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Det har fem permanenta medlemmar med veto-rätt.
Internationella domstolen – Löser tvister mellan länder och ger vägledning i internationell rätt.
Sekretariatet – Ansvarar för att genomföra FN:s arbete och består av FN:s anställda, inklusive generalsekreteraren.
Ekonomiska och sociala rådet (ECOSOC) – Arbetar med ekonomisk och social utveckling, och hanterar frågor som fattigdom, utbildning och hälsa.
Vad gör FN:s fredsbevarande styrkor?
Fredsbevarande styrkor (de så kallade blå hjälmarna) är trupper som FN skickar till konfliktområden för att hjälpa till att bevara eller upprätta fred.
Deras uppdrag kan vara att övervaka vapenvilor, skydda civila, dela ut humanitär hjälp, eller skapa stabilitet i länder där det råder krig eller våld.
De får endast agera om alla parter i konflikten godkänner det, vilket innebär att de inte tvingar sig själva på några länder eller grupper.