Flashcards: Nerv- och endokrinasystemet + Sinnena

1
Q

Vilken är det endokrina systemets viktigaste funktion?

A

Att signalämnena i blodet upprätthåller homeostasen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är homeostas?

A

Organismens upprätthållande av konstanta och stabila förhållanden i och runt kroppens alla celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är ett hormon?

A

Kemiskt ämne som verkar som signalämne. Skickar budskap i flytande form. För att få kallas ett hormon måste ämnet ha förmåga att påverka någonting.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är skillnaden på fettlösliga och vattenlösliga hormoner?

A

Fettlösliga= Långsamma. Det kan ta dagar eller veckor innan dem utövar sin effekt.
Vattenlösliga= Snabba. Kan verka efter några sekunder och ha full effekt inom 1 minut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är ursprunget till hormonerna? Samt vilken effekt har dessa?

A

Ursprunget till hormonerna är vad vi kallar en endokrina celler. Hormonerna frisätts antingen i kapillärerna eller i vävnadsvätskan runt en endokrin körtel, det som heter interstitium. Om hormonet frisätts till kapillärerna och fraktas iväg med blodet som alltså är det vanligaste och viktigaste att lära sig om. Då kallar vi det endokrin sekretion. Då kommer hormoner kunna påverka organ och vävnader som befinner sig långt borta. Om hormonet däremot frisätts lokalt, alltså lokalt till interstitium, då är målet att påverka grannceller. När hormon inte transporteras med blodet och fungerar lokalt då kallas det för parakrin sekretion. Hormoner har också olika strukturer och därför har dem också lite olika effekt eller verkan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur fungerar fettlösliga/ steroidhormoner? Nämn exempel på dessa.

A

Pga. sin fettlöslighet kan dem direkt passera cellmembran. Där inne påverkar dem produktionen av proteiner via cellens DNA i cellkärnan. Att påverka något från DNA är en ganska långsam process, därför har dessa hormoner en långsam effekt. Ex. på fettlösliga hormoner är tyroideahormonerna (bildas i sköldkörteln), kortisol och könshormonerna (testosteron).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur fungerar vattenlösliga-/ peptid-/ proteinhormoner? Nämn exempel på dessa.

A

Kan inte passera cellmembran, istället verkar dem på specifika receptorer som sitter på ytan på målcellerna. Vattenlösliga hormoner har en väldigt snabb effekt. Dem här receptorerna utlöser nämligen kaskadreaktioner in i cellerna, alltså stora kedjereaktioner som blir starkare och starkare. Alla dem andra ämnena inuti cellen som vidareför information kallas för second messengers. Dem för vidare budskapet från hormonet. Ett bra exempel på de är Insulin och tillväxthormon. När insulin stimulerar insulinreceptorer på målcellerna då öppnas det upp för sockertransport in i cellen och detta sker alltså direkt utan någon väntetid och som ett resultat så faller nivån av glukos i blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad består det hormon/ endokrina systemet av? Huvudfunktioner?

A

Endokrina körtlar som producerar hormon. Hormonsystemet skickar information till olika målceller via blodet så att deras aktivitet är anpassad efter kroppens behov. Hormonsystemet och nervsystemet samarbetar med informationsöverföring i kroppen. Omsättning av näringsämnen. Dvs. om vi ska lagra eller förbruka näring. Tillväxt och utveckling. Elektrolyt- och vätskebalans. Reproduktion. Hormonsystemet och nervsystemet sköter tillsammans kroppens homeostas. För att kroppen ska vara i homeostas så måste alltså pH, temperatur, blodtryck, salt- och vätskebalans, måste vara stabil i och runt alla celler i kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vart bildas hormoner? Hur tas dem emot och överförs? Hur fungerar våra hormonreceptorer?

A

Hormonerna som produceras i en bestämd endokrin cell verkar endast på bestämda celler- målceller. Alla dom olika hormonerna reglerar alltså specifika målceller. Det är möjligt för att alla målceller har specifika hormonreceptorer i sina cellmembran. Alla hormoner når ut till alla celler, men kan endast utöva sin verkan på de målceller som har en hormonreceptor som matchar det aktuella hormonet. En målcell kan ha flera olika hormonreceptorer på ytan, och kan därför påverkas av flera olika hormoner för att fullfölja sina funktioner. En cell kan alltså påverkas av olika hormoner men måste alltid ha rätt matchning mellan receptor och hormon. Ett enskilt hormon kan ha olika verkan på olika celler. Olika mekanismer kan utlösas i olika celler. Beroende på hur budskapet tolkas, vilka andra hormoner man väljer samt vilka receptorer dem har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad gör dem endokrina körtlarna? Ge exempel på dessa.

A

Producerar och frisätter hormon direkt i blodbanan. Exempel: Hypotalamus & Hypofysen, Sköldkörteln, Bisköldkörtlarna, Bukspottkörtlarna, binjurarna, könskörtlarna (äggstockar och testiklar).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad har hypotalamus för funktion och vad heter denna körtel på latin?

A

Latin= Hypothalamus. Kontroll central som kontrollerar aktiviteten i både nervsystemet och hormonsystemet.
-Ligger i mellanhjärnan och är “högsta chef” för både hormonsystemet och det autonoma nervsystemet. Samarbete mellan hormonsystemet och det autonoma nervsystemet. Produceras releasing hormoneras. Hypotalamus innehåller en spännande hybrid mellan klassiska nervceller och hormonproducerande celler, vi kallar dem för neuroendokrina celler. Det är dem här som släpper ut realising hormonerna ner till hypofysen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad har hypofysen för funktion och vad heter denna körtel på latin?

A

-Latin= Hypophysis. -Ligger strax under hypotalamus. Tar emot order från hypotalamus och fungerar som en slags mellanchef och har endast ansvar för hormonsystemet. Hypofysen frisätter många olika hormoner som utövar kontroll på de övriga endokrina körtlarna i kroppen.
-Ligger under hypotalamus och har två lober/ delar(framlob=adenohypofysen och baklob= neurohypofysen). Synnerverna korsar i samma område och det förklarar varför första tecknet på en hypofys tumör kan vara synstörningar, det är alltså för att tumören växer och trycker på synnerven. Hypofysen fungerar som en slags mellanchef vars uteslutande funktion är hormonsystemet.

Hypotalamus kontroll av hormonsystemet sker via hypofysen, hypofysen fungerar därmed som “mellanchef” med ansvar för de endokrina körtlarna. Den enda som har befogenhet att bestämma över hypofysen är hypotalamus (chefen själv).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad har Glandula Thyreoidea för funktion?

A

Producerar tyroideahormoner som reglerar ämnesomsättningen i alla celler. Ligger på halsen, precis under struphuvudet. Normalt är körteln så liten och mjuk att den inte kan utskiljas från annan vävnad på halsen. Består av två sidolober och ett isthmus (mittlob). Producerar tyroideahormonerna T3 och T4 som reglerar ämnesomsättningen. T=tyreoidea.
-Tyreoideahormonerna produceras i tyreoideakörteln efter stimuli från hypofysen (TSH)
-Tyreoideahormoneran T3 och T4 styr ämnesomsättningen
-Med “ämnesomsättningen” menar vi egentligen metabolismen, som är alla de processer där näringsämnen används i bildandet av energi, och att avfallsämnen förs bort från kroppen
-Tyreoideahormonerna styr intensiteten som cellerna jobbar i
-Tyreoideakörteln kontrolleras av hypotalamus och hypofysen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad har Glandulae Parathyroideae för funktion och vart ligger dessa körtlar?

A

Paratyreoideakörtlarna producerar paratyreoideahormon (PTH) som bidrar till reglering av kalciumbalansen. Bisköldkörtlarna ligger på baksidan av thyroidea. Dock har dessa körtlar ingenting med varandra att göra. Paratyreoideakörtlarna producerar paratyreoideahormon (PTH) som bidrar till regleringen av kalciumbalansen i kroppen.
-Om man tar bort delar av tyreoidea så är en komplikation att man även råkar ta bort paratyreoidea. Därmed får dessa patienter hypokalcemi med andra ord för låga värden av kalcium i blodet.

Paratyreoideahormon

PTH- funktion

Paratyreoideahormon (PTH) produceras och frisätts av paratyreoideakörtlarna.

PTH reglerar koncentrationen av Ca2 i blodet.

Tre huvudmekanismer:

Ökar reabsorption av Ca2 i njurar. Dvs. se till att mindre kalcium följer med ut i urinen och istället kommer tillbaka in till blodet.

Ökar absorption av Ca2 från tarm.

-PTH stimulerar omvandling av vitamin D till kalcitriol (aktivt vitamin D) i njurar

-Kalcitriol (definieras som ett hormon). leder till ökad absorption av Ca2 från tarm. Dock är PTH nödvändigt för att få till detta.

Frigör Ca2 från benväv. Dvs. göra så att skelettet som ju är fullt av kalcium frigör mer kalcium till blodet.

PTH hämmar reabsorption av fosfat i njurarna, och ger därmed lägre koncentration av fosfat i blodet, så att mer fosfat (ett av flera salter i blodet) förs ut i urinen.

PTH-reglering

PTH regleras av koncentrationen av kalcium i blodet. Varför det inte är negativ feedback är pga. att negativ feedback ska per definition koncentrationen av ett ämne i blodet reglera ny produktion av samma ämne. När det gäller PTH och kalcium blir det inte precis så för här Vitamin D och kalcitriol mellanled. Dessutom är inte hypofysen med, någonting som också krävs för att det ska handla om klassisk negativ feedback. PTH- reglering är alltså inte ett exempel på negativ feedback. Men det liknar om man bortser från mellanleden.

Om det är lite kalcium i blodet kommer det bli mycket PTH och om det är mycket kalcium i blodet så blir det lite PTH. Kalciumjonerna binder till receptorer i paratyreoidea. Den bindningen ger sänkt frisättning av PTH. Om det är massvis med bindningar mellan kalcium och receptorer blir det mindre PTH. Är det lite bindningar blir det mycket PTH.

Negativ feedback- När ett ämne reglerar produktionen av sig själv. Som du ser är det inte fallet i PTH- regleringen. Här är det kalcium som reglerar frisättningen av PTH.

D-vitamin hämmar produktion och frisättning av PTH. Alltså mycket kalcium och mycket vitamin D ger mindre PTH.

Visste du att…?

-Det finns också ett tredje hormon från tyreoidea som heter kalcitonin.

-Det hormonet har motsatt effekt av PTH (ger upptag av kalcium i ben och ökad utsöndring av kalcium i njurarna), men har liten praktisk betydelse i jämförelse med PTH och kalcitriol som tillsammans har huvudansvaret för Ca2 - regleringen. Det är en slags extra säkerhets mekanism i tillägg till den reglerings mekanismen som vi precis har gått igenom.

Vitamin D- metabolismen

Tillförsel och aktivering

D- vitamin kan tillföras genom:

Den magiska länken mellan PTH och aktivt vitamin D, alltså kalcitriol är däremot mycket viktigare att ha full översikt över.

PTH omvandlar vitamin D till kalcitriol. Det är kalcitriol som ger upptag av kalcium från tarmen.

Men hur får kroppen tag på vitamin D? Jo, D-vitamin kan tillföras genom solen och via kosten. I motsättning till vad vissa hälsokost produkter vill ha det till så blir man inte brun av vitamin D men man blir brun av UV- ljuset från solen och i den processen omvandlar huden vitamin D från kolesterol. Dessutom finns det vitamin D i fet fisk och fisklever olja och ost, äggula och mjölkprodukter har ofta tillsatt vitamin D.

D- vitamin som intas eller bildas behöver aktiveras i njurarna. Produkten blir det magiska länkhormonet kalcitriol (aktivt vitamin D).

Allvarlig D-vitamin brist är väldigt ovanligt men det finns uppmätningar av lägre nivåer, b.la. hos äldre och i vissa invandrar grupper. Det här beror troligtvis på att deras hud exponeras för lite för solen. Saknar man D-vitamin kan man få svagare skelett och bli väldigt trött.

D-vitamin bidrar till ökad koncentration av kalcium i blodet genom att stimulera upptag från tarmen. För det är nämligen ett mål.

Vitamin D leder till ökat kalcium i blodet genom att stimulera upptag av kalcium i tarmen.

Skelettmetabolism är extremt komplicerat så det du ser här är faktiskt lite för enkelt framställt än när vi ska lära oss om benskörhet (osteporos) senare i sjukdomslära. Kalcitriol kan faktiskt bidra till att frigöra kalcium från benväv. Men bara om vi saknar kalcium i blodet och varför nämner jag det här? För att det här är anledningen till att vi alltid ger D-vitamin tillsammans med kalcium till patienter med osteoporos. För annars kan D-vitamin i teorin verka negativt med tanke på benbildning och skeletthälsa.

Men om vi fokuserar på netto effekten av D-vitamin på skeletthälsa så är det klart uppbyggande. För D-vitamin kommer båda hämma PTH och sörja för tillräcklig kalcium mängd i blodet. Slutligen behöver jag nämna att vitamin D antas ha en viktig roll också i immunförsvaret. Men mekanismerna är inte helt klarlagda.

Praktik

-Barn med allvarlig brist på Vitamin D kan få rakit

-Tillstånd ger missformat och mjukt skelett

-Ger smärta och ökad risk för frakturer

Parathyreoideakörtlarna producerar PTH som frisätts till blodet och i njurarna så gör PTH så att kalcium hålls kvar i blodet alltså reabsorberas och att D-vitamin blir aktiverat i njurarna och blir till kalcitriol (aktivt D-vitamin). Kalcitriol tar sig till tarmen och leder till ökat upptag av kalcium där. I benväv gör PTH så att kalcium frigörs. PTH ger alltså ökad koncentration av kalcium i blodet. D-vitamin är med i kärnan av figuren. Blir det för mycket kalcium då kommer det att hämma PTH frisättningen från paratyreoideakörtlarna. Det är inte negativ feedback men det är snarlikt. Tillräckligt mycket aktivt vitamin D (kalcitriol) kommer också hämma PTH.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad har Pancreas för funktion? Hur fungerar detta?

A

Har två huvudtyper av celler: dem exokrina som matspjälknings enzymer till tarmen och dem endokrina som insöndrar hormoner till blodbanan. Det finns två typer av endokrina celler: Alfa- celler som producerar Glukagon och Betaceller som producerar insulin. Dem här två hormonerna har motsatt effekt. Insulin sänker blodglukos medan glukagon är ett stresshormon som ökar blodglukosnivåerna. Men båda reglerar koncentrationen av glukos i blodet. Har en endokrin del och en exokrin del.
Endokrina pankreas är dom celler i pankreas som producerar hormoner. Dem kallas ofta för de langerhanska öarna (ö-celler) och producerar insulin.Ca 2% av cellerna i pankreas producerar hormoner som frisätts i blodet. Dessa specialiserade celler finns i små områden som kallas langerhanska öar. De langerhanska öarna innehåller två celltyper:
-alfaceller- producerar glukagon
-betaceller- producerar insulin
Trots att endokrina pankreas endast utgör en liten del av körtelvolymen är dessa celler livsviktiga då de reglerar glukosnivån i blodet.
De övriga 98% av körteln kallas exokrina pankreas och producerar bukspott som utsöndras i gastrointestinala kanalen.
Diabetes typ 1 orsakas av svikt i betacellernas insulinproduktion. För utan betacellerna blir det inget insulin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad har binjurarna för funktion? Hur skiljer man delarna i körteln åt? Vad heter dessa på latin?

A

Latin= Glandulae suprarenales. Skiljer märg och bark åt. Binjuremärg latin= medulla glandula suprarenalis. Binjurebark= Cortex glandula suprarenalis. Har fått namn efter lokaliseringen på toppen av vardera njure. Består av bark (cortex) och märg (medulla). Barken är det yttersta lagret av binjurarna. Märgen är den innersta delen av binjurarna. Man skulle kunna tro att barken och märgen samarbetade och hade massa gemensamt eftersom att dem valt att vara ett och samma organ men icke. Bark och märg har helt och hållet annorlunda ursprung ända från fosterlivet. Hormonerna som dem producerar har faktiskt inte heller någonting med varandra att göra. Både anatomiskt och fysiologiskt så måste vi nästan se på bark och märg som två olika organ. Även om dem ligger ihop packade tillsammans i ett och samma organ som kallas binjurarna.
Binjurarnas hormoner

Har fått namn efter deras belägenhet på toppen av vardera njure

Består av bark (cortex) och märg (medulla)

De två delarna har olika ursprung helt från fosterstadiet, och hormonerna de producerar har helt olika funktioner i kroppen

Binjurarna (glandulae suprarenales)

-Glandulae= körtel

-Supra= över

-Renales= har någonting med njurar att göra

Binjurarna är alltså körtlar som ligger på toppen av njurarna.

Barken (cortex) är det yttersta lagret av binjurarna. Barken har tre under indelningar:

Märg heter medulla.

Binjuremärgen är den innersta delen av binjurarna.

Man skulle kunna tro att barken och märgen har ett tätt samarbete med massa saker gemensamt men det här är kroppens andra anatomiska “one life stand”. Binjurebarken packar bokstavligt talat in binjuremärgen där dem ligger tillsammans i en extremt intensiv skedning. Men dem har alltså ingenting att göra med varandra funktionellt.

Binjurebarken har tre olika lager som producerar olika hormoner:

Aldosteron (saltbalans)

Kortisol (blodglukos och inflammation)

Androgener (sexualfunktion och könskarakteristika)- Uttalas ofta manliga men kvinnor producerar också androgener

-Ju längre in i binjurebarken du kommer desto sötare blir det ända tills det blir stress.

Binjuremärgen räknas som en del av det autonoma nervsystemet och inte hormonsystemet enligt anatomin. Förklaringen till det ligger i att märgcellerna utvecklades från samma embrionala ursprung som det sympatiska nervsystemet.

Producerar hormoner som är viktiga för kroppens upprätthållande av stressreaktion (sympatikusaktivering) över tid:

-Adrenalin

-Noradrenalin

-Binjuremärgen aktiveras när sympatikus aktiveras och är på ett sätt ett extra lager med stresshormoner som nervsystemet bestämmer över. Reglering av märgen går direkt från chefen själv (hypotalamus), mellanchefen (hypofysen) med ansvar för hormonsystemet och bestämmer alltså över binjurebarken.

-Minnesregel: “Ju längre in i barken du kommer, desto sötare blir det. Och när du kommer till sex, så är det lätt att bli sympatikusaktiverad”. Salt—> Socker—> Sex —> Stress

Binjurebarken

Ytterst: aldosteron (mineralkortikoid)

Produceras i binjurebarkens yttersta lager. Här sker RAAS. Här produceras hormonet aldosteron.

Aldosteron är det viktigaste hormonet för att öka natriumkoncentrationen i blodet. Aldosteron bidrar till reglering av elektrolytbalansen i kroppen dvs. saltbalansen.

-Aldosteron ökar reabsorptionen av Na i distala tubuli och samlingsrören i njurarna

-När natrium tas upp kommer vatten följa med (tack vare osmotiska krafter), och aldosteron påverkar därmed också blodtrycket

-Mer vätska i blodet= ökat blodtryck

Aldosteron bidrar till att sänka kaliumkoncentrationen i blodet

-Ökar sekretionen (utsöndringen) av K i distala tubuli och samlingsrören i njurarna

-Mycket aldosteron kommer ge ökat natrium och reducerat kalium i blodet.

RAAS reglerar kroppens blodtryck och vätskebalans.

Aldosteron är en del av renin-angiotensin- aldosteron- systemet som beskrivs närmare i avsnittet om njurarna.

-Både vid blodtrycksfall och lågt natrium så kommer njurarna frisätta ett ämne som heter renin. Renin är ett enzym som först och främst leder till bildandet av angiotensin 1 och som därefter vidare omvandlas till angiotensin 2 med hjälp av ett enzym från lungorna.

En av angiotensin 2´s många effekter är att öka frisättningen av aldosteron från binjurebarkens yttersta lager. Aldosteron ökar reabsorption av salt från njurarna och samma sak gör angiotensin 2 på egen hand. Ökar man mängden salt och vatten i blodet så kommer det påverka blodtrycket direkt.

Angiotensin 2 ger i tillägg en direkt kontraktion i många av kroppens arterioler. Därmed ökar blodtrycket som ett resultat av både ökad minutvolym och ökat totalt perifert motstånd.

Mitten: kortisol (glukokortikoid)

Produceras i binjurebarkens mellersta lager

Kortisol är ett livsviktigt stresshormon med verkan på kroppens alla celler

Kortisol är ett kraftigt katabolt (nedbrytande) hormon.

Kortisol stiger vid stress och kriser. I kristid ger vi krispaket och sparade lager töms. Det sker b.la. genom att öka blodglukosen.

Huvuveffekterna av kortisol:

-Ökar glukoskoncentrationen i blodet genom att stimulera nebrytning av glykogen i lever och skelettmuskulatur

-Stimulerar glukoneogenesen (nybildning av socker) i lever

-Båda dem här åtgärderna gör så att blodsockret stiger.

-Stimulerar nedbrytning av protein och fett. När man bryter ner bygger man inte nytt.

-Hämmar DNA- syntes

-Verkar inflammationsdämpande (hämmar immunsystemet). Kortisol förhindrar immunsystemet från att gå helt “bananas” under stressreaktioner.

Kortisol ökar blodglukos och “sugar coatar” också immunresponsen. Det ligger i namnet att socker är centralt. Glukokortikoid= sockerbarks hormon.

Praktik…

-Läkemedel som innehåller kortisolliknande ämnen kallas ofta steroider eller kortikosteroider. Steroider är centrala i behandlingen av en rad sjukdomar där inflammation är en del av orsaken till sjukdomen (autoimmun sjukdom, hudsjukdomar, reumatism, astma m.fl.). Dessa läkemedel ökar risken för stigande blodsocker och diabetes.

Reglering av kortisol:

-Hypotalamus (neuroendokrina celler) frisätter CRH (Corticotropin- releasing hormone) som verkar på hypofysens framlob.

-Dem endokrina cellerna i hypofysens framlob svarar med att frisätta ACTH (Adrenokortikotropiskt hormon). ACTH är ett stimulerande hormon som stimulerar binjurebarkens mellersta lager. Därmed produceras det aktiva hormonet kortisol.

-Nivån av kortisol regleras med negativ feedback. Det aktiva hormonet kortisol verkar hämmande på produktionen av stimulerande hormoner från både hypotalamus och hypofysen. Då avtar produktionen av det aktiva hormonet. Negativ feedback ser alltså till att vi varken får för mycket eller för lite aktiv kortisol i blodet.

Innerst: Androgener

Produceras i binjurebarkens innersta lager

Androgener är ett samlingsnamn för testosteron (som produceras i testiklarna) och andra liknande ämnen med samma effekt som produceras i binjurebarken

Androgener kallas “manliga könshormoner”, även hos kvinnor. Har samma effekt som testosteron fast mycket mildare, det är anledningen till att androgener kallas manliga könshormoner även hos kvinnor

Det produceras androgener i binjurebarken hos båda könen, men effekten av dessa är endast delvis kartlagt:

-Hos män: samma som testosteron, men svagare. Utveckling av manliga könskarakteristika, muskelmassa, sexualdrift och -funktion

-Hos kvinnor: sekundära pubertetsförändringar (adrenarke). Kroppsbehåring och fetare hud. Sexualdrift.

-Androgenerna kontrolleras också av ACTH. Både androgener och kortisol stimuleras av ACTH.

Produktion av androgener i binjurebarken stimuleras av ACTH från hypofysens framlob, och regleras med negativ feedback

Binjuremärgen tillhör det autonoma nervsystemet

Binjuremärgen räknas som en del av det autonoma nervsystemet, därmed extremt viktig för våra stressreaktioner.

Neuroendokrina celler i binjuremärgen frisätter adrenalin och noradrenalin till blodet som respons på aktivitet i sympatikus

-Förstärker stressreaktioner

-Upprätthåller stressreaktionen över längre tid vid behov. Fungerar som ett slags lager av stresshormon. Nervändarna i sympatikus behöver hjälp om stressreaktioner ska pågå över tid. Här kommer binjuremärgen till undsättning.

Noradrenalin passar också med definitionen av ett hormon när det frisätts från binjuremärgen men binjuremärgen frisätter mycket mer adrenalin (80 %) än noradrenalin (20 %). Dem här två molekylerna är nästan identiska. Dem har samma effekt på målorgan och dem har samma effekt som det sympatiska nervsystemet har via sin aktivering. Men det finns en viktig skillnad: Effekten av cirkulerande adrenalin och noradrenalin varar längre. Man kan nästan se på adrenalin och noradrenalin från binjuremärgen som “back up” lager för stress. Binjurarna förstärker och hjälper sympatikus med stressreaktioner som pågår över tid. I tillägg har adrenalin och noradrenalin med ursprung i binjuremärg längre hållbarhet i blodet.

Effekter av adrenalin och noradrenalin:

-Är stresshormoner som gör kroppen redo för kamp. När du kan det kan du nästan resonera dig fram till effekterna.

-Får arterioler att dra ihop sig. Speciellt till dem organ som inte är viktiga för krig t.ex. huden och tarmen.

-Ökar hjärtats minutvolym. Ökar när vi stänger kranen till icke vitala organ.

-Dilaterar kranskärl och arterioler till skelettmuskler

-Ökar nivån av glukos i blodet

-Ökar nivån av fettsyror i blodet. Som en slags energireserv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vilka hormoner producerar binjurebarken?

A

Barken producerar tre hormontyper från tre olika lager:
-Aldosteron (saltbalans): Bidrar till att öka koncentrationen av natrium och vatten i blodet genom att öka reabsorption av natrium och vatten i njurarna. Aldosteron kommer från det yttersta lagret i binjurebarken och behöver ses i sammanhang med ett system som kallas RAS som reglerar långtids blodtryck.
-Kortisol (B-glukos och inflammation)- Påverkar blodglukos nivåerna och dämpar inflammation. Kortisol är också ett stresshormon och ursprunget är binjurebarkens mellersta lager.
-Androgener (manliga könshormoner), (sexualfunktion och könskarakteristika)

: olika verkan på kvinnor och män.
Män: bidrar till manliga könskarakteristika och sexualdrift.
Kvinnor: sekundär pubertetsförändringar och sexualdrift
Minnesregel för binjurebarken: Det blir sötare ju längre in man kommer. Salt (aldosteron) ytterst, socker (kortisol) i mitten och sex (androgener) längst in.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vilka hormoner produceras i binjuremärgen?

A

Märgen räknas som en del av det autonoma nervsystemet och frisätter adrenalin vid sympaticusaktivering. -Adrenalin verkar som ett stresshormon.
-Gonaderna (ovarier och testiklar)
-Kvinnors äggstockar (ovaria) producerar östrogen och progesteron som ger kvinnligt utseende och egenskaper.
-Män testiklar (testes) producerar testosteron som ger manligt utseende och egenskaper. Ex. påverkar testosteron muskelmassa, behåring och har även effekter på CNS i hur vi beter oss.
-Producerar hormoner som är viktiga för kroppens stressreaktion (sympatikusaktivering)
-Adrenalin
-Noradrenalin
-Minnesregel, binjurarna: “Ju längre in du kommer, ju sötare blir det- helt tills det blir stress”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vilka hormoner producerar njurarna (renes)?

A

Renin, EPO och kalcitriol

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Vilka hormon producerar mag-tarmkanalen?

A

Gastrin, sekretin och kolecystokinin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Vilket hormon producerar levern?

A

IGF

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Vilket hormon producerar placenta?

A

hCH

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Vilket hormon producerar hjärtat?

A

ANP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Vilket hormon producerar epifysen (corpus pineale)?

A

Melatonin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Vad producerar immunsystemet?

A

En rad olika signalämnen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Vad har adenohypofysen (framloben) för funktion? Vilka hormoner utsöndras här?

A

Har ett portasystem som fungerar som en förbindelse mellan nervcellerna i hypotalamus och de hormonproducerande cellerna i framloben. I hypofysens framlob så finns det ett venöst portasystem. Här kan realising hormonerna släppas lös och flyta runt. Du kan ju tänka dig att det här portasystemet är som en korridor mellan chefen och mellanchefens kontor. Adeno, ett ord som man sätter framför det mesta som har med körtlar att göra och adenohypofysen innehåller alltså massa körtelceller som bildar olika typer av hypofyshormoner:
-TSH, LH, FSH, PRL, GH, ACTH
-Framloben producerar sex hormoner med stimulerande effekt på helt olika endokrina körtlar och organ i kroppen.
-GH (Growth hormon) = tillväxthormon. Tillväxtfrämjande. Speciellt längdtillväxt regleras av GH.
-TSH-Tyreoideastimulerande hormon= Stimulerar till ökad ämnesomsättning via sin påverkan på tyroideakörteln på halsen.
-ACTH-Adrenokortikotropt hormon= Stimulerande hormon med flera funktioner. ACTH styr den hormonella delen av stressreaktioner i kroppen. ACTH ökar produktionen och frisättningen av ett hormon som heter kortisol från binjurebarken.
-FSH= Follikelstimulerande hormon. Sexualfunktion och reproduktion.
-LH= Luteiniserande hormon. Sexualfunktion och reproduktion.
-Prolaktin- Styr produktionen av bröstmjölk.
-Hypofysens framlob innehåller en rad olika endokrina celler som stimuleras av releasinghormoner (RH) från hypotalamus.

-Framloben producerar sex olika hormoner:

GH (tillväxthormon)- styr generell tillväxt. Särskilt längdtillväxten.

TSH (tyroideastimulerande hormon)- Styr ämnesomsättningen.

ACTH (adrenokortiktropt hormon)- Styr kortisol frisättningen och därmed också stressresponsen.

FSH (follikelstimulerande hormon)- Stimulerar mognaden av äggceller och produktion och mognad av sädesceller.

LH (luteiniserande hormon)- Stimulerar ägglossning och produktion av testosteron hos män. Samt progesteron och östrogen hos kvinnor.

-Gemensamt för FSH och LH är att dem styr sexualfunktioner.

PRL (prolaktin)- Gör om bröstvävnad till mejerier.

-Minnesregel “FLAT PIG” minus i. Då har du första bokstäverna till alla hormonerna från framloben.

GH (Tillväxthormon)- Verkar på muskler, skelett och levern. GH är särskilt viktig för längdtillväxt. Men GH är också ett stresshormon, det kan bidra till att öka koncentrationen av glukos i blodet när vi är i behov av snabb näring till cellerna. Det är inte lika viktigt för blodsocker (blodglukos) regleringen som insulin och glukagon men du bör känna till det. GH stimulerar också syntesen alltså nybildningen av proteiner. GH har en generell tillväxtfrämjande verkan på de flesta celler.

ACTH- Verkar på binjurebarken. Särskilt viktig är effekten på det mellersta lagret där glukokortikoiderna produceras. Däribland det mest kända stresshormonet Kortisol. Kortisol är superviktigt för både stressrespons och för blodsockerreglering. ACTH leder också till frisättning av mineralkortikoider t.ex. aldosteron och androgener. Mineralkortikoider påverkar saltbalansen medan androgener påverkar sexualfunktion. ACTH stimulerar binjurebarkens tre lager till frisättning av sina hormoner. Kortisol är viktigast!

TSH- Verkar på ämnesomsättningen genom att stimulera tyreoidea. Dem aktiva ämnesomsättnings hormonerna från Tyreoidea heter T3 och T4. TSH stimulerar tyreoidea till produktion och frisättning av T3 och T4, som reglerar metabolismen i alla kroppens celler.

FSH- Verkar på celler i ovarierna och testiklarna. Hos kvinnor ger det mognad av ägg och östrogenproduktion. Hos män ger det sädescellproduktion och mognad.

LH- Verkar också på ovarier och testiklar. Hos kvinnor ger det stimuli till ägglossning och stimulerar östrogen och progesteron produktion. Hos män stimulerar det testosteron produktion.

-Både FSH och LH reglerar sexualfunktion och reproduktion. Detta hormoner jobbar tätt tillsammans i ett noga reglerat samspel.

PRL- Verkar på bröstkörtlar och ger produktion av bröstmjölk (mejeri). Reglerar tillväxt och mognad av de mjölkproducerande körtlarna i bröstväven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Vad har neurohypofysen för funktion? Vilka hormoner frisätts här?

A

Det finns inga hormonproducerande endokrina celler i själva bakloben. Hormonerna som frisätts från bakloben produceras av neuroendokrina celler i hypotalamus. Kan en nerv producera hormoner? Det är inte en klassisk nerv, det är en neuroendokrin cell, det betyder att det är en blandning mellan hormonproducerande körtel och nervcell. Dem hormonerna som insöndras från hypofysens baklob produceras av nervcellskroppen i hypotalamus och transporteras i deras nervtrådar dvs. axoner ner till bakloben och där lagras och frisätts dem efter behov. Neuroendokrina celler liknar mer en nervcell än en körtelcell. Men frisätter alltså hormoner ut till blodet. Inte neurotransmittorer till en synaps. För att hypofysens baklob inte producerar hormoner på egen hand är den egentligen inte en endokrin körtel. Hormoner som frisätts från bakloben: ADH och OXT.
-Oxytocin- Amning och förlossning.
-ADH (Antidiuretiskt hormon)- Verkar direkt på njurarna. Det här är superviktigt för vätskebalansen i kroppen, genom att öka reabsorption av vatten från samlingsrören.
Bakloben frisätter (PRODUCERAS EJ HÄR, UTAN I HYPOTHALAMUS!!!) två hormoner:

  1. Oxytocin. Får mejerierna att tömma sig och hjälper även till under förlossningen genom att stimulera sammandragningarna av livmodern.

ADH (antidiuretiskt hormon)- ADH ökar reabsorptionen av vätska i njurarna.

ADH- Verkar i njurarnas samlingsrör. Ger ökad reabsorption av vatten från samlingsrören i njurarna, reglerar på så sätt blodets osmolaritet. Frisätts vid vätskebrist/ törst och ökar reabsorptionen av vatten från samlingsrören. Reglerar alltså vätskebalansen i kroppen.

OXT- Verkar på livmoder och bröstkörtlar. Bidrar till sammandragning av livmoder vid förlossning. Samt utdrivning (frisättning) av bröstmjölk vid amning (efter födseln). Stimulering av bröstvårtorna frisätter oxytocin som gör att bröstkörtlarna frigör bröstmjölk. Kontraherar livmodern under förlossning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Vad har gonaderna-, ovarierna-, och testiklarna för funktion?

A

Ovarierna befinner sig i bäckenet på varsin sida av livmodern. Ovarierna producerar de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron samt äggceller. Testiklarna är lokaliserade i scrotum (pungen) hos män. Testiklarna (testes) producerar det manliga könshormonet testosteron och sädesceller. Både äggstockarna och binjurebarken hos kvinnor frisätter små mängder androgener (förstadier till testosteron) som gör att kvinnor får pubeshår och hår under armarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Hur fungerar realisinghormoner?

A

Releasinghormoner reglerar hormonproduktionen från framloben. Omvänd: “Catch and Realease”. Det startar med att hypotalamus skickar ut releasing hormoner och så fångas budskapet upp av hormonproducerande celler i hypofysens framlob. Här finns det många olika celltyper och dem reagerar olika på releasinghormoner och frisätter då olika framlobshormoner som respons på realisinghormonerna som dem matchar budskapet från.
-Hypotalamus producerar sex olika releasinghormoner som stimulerar eller hämmar framlobens hormonproduktion.
-GHRH (Growth hormone- releasing hormone)

-CRH (Corticotropin- releasing hormone)

-TRH (Thyrotropin- releasing hormone)

-GnRH (Gonadotropin- releasing hormone)

-Doapamin- hämmar prolaktin

-Somatostatin-hämmar framför allt GH och TS

-Hypotalamus producerar också två hormoner som frisätts i blodet via hypofysens baklob.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Vad är en hormonaxel?

A

Definierar hela regleringskedjan för specifika hormoner. En hormonaxel måste inte nödvändigtvis gå via hypothalamus och hypofysen men dem två examineras ofta på tentor. Den andra favoritaxeln som testas tentan är hormonaxeln som styr frisättningen av stresshormonet Kortisol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Vad är en ämnesomsättningsaxel?

A

Den som historiskt sätt dyker upp oftast på tentor. Det är också den som man ofta förhåller sig till i praktiken. För ämnesomsättnings rubbningar är såpass vanliga. På en helt vanlig kontroll hos husläkaren så mäter man ofta TSH, T4 och ibland även T3.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Vad är negativ feedback?

A

Ett sätt att reglera hormonproduktion och därmed också hormonkoncentrationen i blodet. Negativ feedback är en princip där koncentrationen av ett hormon i blodet reglerar ny produktion av samma hormon. Koncentrationen av ett ämne i blodet kommer reglera och oftast begränsa ny produktion av samma ämne. När ett aktivt hormon reglerar koncentrationen av sig själv. Det är viktigt med rätt mängd hormon i blodet. I vissa fall kan felreglering i hormonsystemet ge livshotande sjukdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Vilka hormonaxlar är negativ feedback aktuella för?

A

-Hypotalamus (“högsta chef”), hypofysen (hypofysens framlob som “mellanchef”) och perifer endokrin körtel (skickar ut det aktiva hormonet). Hypofysens baklob har inte negativ feedback för där är det inga hormonproducerande celler.
–Hypotalamus frisätter ett hormon som påverkar hypofysens framlob, ett så kallat realisinghormon. Hypofysens framlob kommer fånga upp budskapet och frisätta ett stimulerande hormon som påverkar den perifera endokrina körteln till att frisätta det aktiva hormonet. Det aktiva hormonet får lov att reglera frisättningen av sig själv.-Om det blir för mycket av det aktiva hormonet i blodet då kommer cellerna i hypofysen och hypotalamus registrera det här. Det resulterar i att dem bromsar eller stoppar sin frisättning av realisinghormon och stimulerande hormon. Det här sker med mekanismer som vi kallar negativ feedback. När det inte frisätt något stimulerande hormon till den perifera körteln då kommer körteln begränsa ny produktion av det aktiva hormonet. På det här sättet har det aktiva hormonet reglerat och normaliserat koncentrationen av sig själv.

När koncentrationen av ett hormon blir hög kommer negativ feedback att öka, och koncentrationen av hormonet blir lägre och normaliseras.

-Det heter negativ feedback för att effekten från det aktiva hormonet från hypofysen och hypotalamus är negativ. Negativ feedback fungerar som en broms. Det aktiva hormonet är själva bromsen, ju mer av det aktiva hormonet, ju mer trycker man på bromsen.

Om koncentrationen av ett aktivt hormon blir för lågt försvinner bromsen helt. Hypotalamus och hypofysen kan fortsätta obegränsat med produktionen av realising hormoner och stimulerande hormoner. Det leder igen till att den perifera körteln producerar mer aktivt hormon så att koncentrationen i blodet stiger till normala värden.

När koncentrationen av ett aktivt hormon blir låg kommer negativ feedback att upphöra, som leder till att koncentrationen och produktionen av hormonet stiger igen och normaliseras.

-Vissa tror att låg koncentration av det aktiva hormonet utlöser positiv feedback. Dvs. att det skickas stimulerande signaler till hypofysen och hypotalamus om att producera mer realisinghormon och mer stimulerande hormon. Men det finns inte positiv feedback i det här systemet, det finns endast negativ feedback.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Ge exempel på hormoner som inte styrs av negativ feedback.

A

-Insulin och glukagon: regleras av blodglukosnivå

-Paratyroideahormon (PTH): regleras av koncentrationen av Ca2 i blodet

-Negativ feedback är aktuell för dem hormoner som styrs av hypotalamus och hypofysen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Hur fungerar positiv feedback? När tillstöter detta?

A

Ovanligt. Någonting som du bara kommer lära dig om under kapitlet reproduktion. Det kan bara vara den fantastiska kvinnofysiologin som tar upp det här från verktygslådan. Då fungerar det alltså tvärtom. Ökad koncentration av ett ämne i blodet kommer resultera i en flodvåg av samma ämne. Det här är alltså fysiologiskt ovanligt, undantaget är om du är kvinna med ägglossning. Då vänder sig negativ feedback till positiv feedback. Man får en LH topp och familjenamnet är redo att föras vidare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Hur styr negativ feedback ämnesomsättningen?

A

Tyreoideaaxeln består av Hypotalamus som frisätter TRH. Hypofysen som frisätter TSH och tyreoideakörteln på halsen som frisätter tyreoideahormonerna T3 och T4. Dessa är några av dem vanligaste blodproven som tas på vårdcentraler, vårdhem och sjukhus. När nivån av tyreoideahormoner stiger, alltså stora mängder aktivt hormon finns i blodet, då måste produktionen bromsas. Tillgång och efterfrågan. Ledningen vill inte ha mer aktivt hormon än vad kroppen har användning för. Alltså kommer negativ feedback att öka och det leder till mindre TRH från hypotalamus och mindre TSH från hypofysen. Av dem här två är det bara TSH vi mäter rutinmässigt i blodet. Mindre TSH leder till att tyreoidea inte får lika mycket stimuli. Det resulterar i reducerad produktion av tyreoideahormoner.
-Om knegarna på ämnesomsättnings fabriken inte får stimulering och motivation från ledningen. Då faller produktionen. Motsatt kommer låga nivåer av tyreoideahormoner leda till att bromsen släpps upp helt och då får vi mindre negativ feedback. Ledningen kommer fortsätta med det som är vanligt nämligen att tjata på sina arbetare och dem tjatar med hjälp av mer TH och mer TSH. Då får thyreoidea eller fabriken stimuli igen och produktionen av thyreoideahormoner, produkten ökar för att möta efterfrågan. På så sätt reglerar thyreoideahormonen, produktionen av sig själv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

Hur fungerar negativ feedback vid hypo- och hypertyreos?

A

-Om du inte förstår negativ feedback i möten med patienter med låg ämnesomsättning, så har du väldigt lite att bidra med i behandlingen. Du behöver bara blodproverna TSH från hypofysen T4 och ev. T3 från thyreoidea. Då har du en full översikt i praktiken.
-Vid låg ämnesomsättning, hypotyreos, kommer patienten ha en sjukdom i thyreoidea som leder till att körteln producerar mindre thyreoidea hormoner, alltså kommer bromsen aldrig vara på. För kroppen vill ju ha mer T4 och T3. Hypotalamus och Hypofysen kommer göra vad dem kan, så ledningen pushar på med TSH för att öka produktionen av T3/T4 och tjatar på körteln men oavsett hur mycket ledningen tjatar så är arbetarna i fabriken sjukanmälda. Utan arbetare kan ju inte fabriken producera mer thyreoideahormoner-. Därför kommer ett blodprov från en patient med låg ämnesomsättning, visa låga mängder T4 och högt TSH. Hypofysen försöker piska thyreoidea men det hjälper inte. Det här är negativ feedback i praktiken.
-Motsatt kallas hög ämnesomsättning för hypertyreos. Då har patienten en sjukdom som gör att tyreoidea går på hög varv och pressar ut hormoner på löpande band. Då blir bromsen verkligen intryckt. Negativ feedback mekanismen jobbar alltså på hög varv och ledningen, alltså hypofysen och hypotalamus försöker bromsa produktionen så gott dem kan. Här kommer blodprovet visa högt T4 och lågt TSH. Men här fungerar inte bromsen. Problemet sitter i den sjuka thyreoidea körteln som gör precis som den vill oavsett hur lite stimuli den får ovanifrån.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

Hur produceras thyreoideahormoner? Vad har dem för funktion?

A

-Thyreoideahormonerna produceras i tyreoideakörteln efter stimuli från hypofysen (TSH). Som i sin tur stimuleras av Hypotalamus. Annars vägrar körteln att leverera varorna.
-Produktion av tyreoideahormoner är beroende av jod. I Norden får vi ofta i oss tillräckligt med jod, men i andra delar får man inte i sig det via kosten och kan leda till jodbrist, vilket i sin tur kan leda till brist på thyreoideahormoner i kroppen.
-Tyreoideahormonerna kallas T3 och T4

-T3= trijodtyronin= tre jodatomer

-T4= tyroxin= fyra jodatomer

I blodet transporteras merparten av T3 och T4 bundet till plasmaproteiner, endast en liten andel som fria hormoner (fritt T3 och fritt T4)

Det är den fria andelen som är aktiv och verkar tillbaka på hypofysen och hypotalamus med negativ feedback. Det är också den fria andelen som vi mäter i blodprover.

Hypotalamus (chefen) producerar TRH, det är en klar order till hypofysen (mellanchefen) om att producera thyreoideastimulerande hormon (TSH). TSH verkar som ett stimulerande hormon för tyreoideakörteln. När thyreoideakörteln blir stimulerad av TSH, då ökar produktionen av T3 och T4. Det är dem aktiva hormonerna som verkar på ämnesomsättningen till målcellerna. Som i praktiken är alla celler i kroppen, båda dem aktiva tyreoideahormonerna T3 och T4, verkar hämmande på hypofysen och hypotalamus. Det här är klassisk negativ feedback, som alltså hindrar att koncentrationen av thyreoideahormoner blir för hög. Dem aktiva hormonerna som produceras av thyreoideakörteln har alltså möjlighet att påverka ledningen genom att skicka negativ feedback. När det är fullt av thyreodeahormon måste ledningen bromsa produktionen och acceptera att folket inte kan ta emot dessa mängder av tyreoideahormoner.

Tyreoideahormonerna, T3 & T4- Funktioner

Tyreoideahormonerna styr ämnesomsättningen i nästan alla celler

Hormonerna har en hel rad funktioner i kroppen:

-Ökar ämnesomsättningen och förbränningen

-Ökad förbränning ger ökad kroppstemperatur. För när cellerna jobbar hårdare så producerar dem också mer värme.

Tyreoideahormonerna är också nödvändiga för att vi ska få en normal längdtillväxt. Thyreoideahormonerna har också betydelse för att nervsystemet fungerar som det ska. För det första gör dem så att utvecklingen av nervsystemet redan när vi ligger i mammas mage sker normalt. För det andra ökar dem ledningshastigheten i nerverna. För det tredje förstärker dem effekten av det sympatiska nervsystemet. Dvs. förstärker förmågan till stressreaktioner. Alla funktionerna är stimulerande. Fungerar som nödvändigt bränsle för kroppen.

För att T3 och T4 ska kunna ha någon effekt på celler måste dem först komma in i cellerna. Det är den fria fraktionen som kan komma in i cellerna, alltså inte bundet. På insidan så görs T4 om till T3, så att det är T3 som binder till receptorer i cellkärnan. Den bindningen leder till att sättet som cellerna läser av generna på ändras. Då blir också cellens aktivitet ändrad.

Praktik. Låg ämnesomsättning (hypotyreos) drabbar ungefär 4% av befolkningen. Kvinnor har 5- 10 gånger högre risk att insjukna. Hypotyreos kan b.la. leda till viktuppgång, trötthet, köldintolerans, menstruationsrubbningar, förstoppning och muskelsmärtor.

Jod är ett viktigt spårämne som thyreoideakörteln är helt beroende av för att kunna producera sina thyreoideahormoner. Struma kan ha flera orsaker, men när sjukdomen uppträder i förbindelse med jodbrist, då är det ett uttryck för att kroppen kämpar med att producera tillräckligt med thyreoideahormoner och den försöker då kompensera med att själva körteln växer i volym. För kroppen tänker att den saknar byggklossarna och då bygger jag en större fabrik för då kanske jag får fler byggklossar men det fungerar ju självklart inte så.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
39
Q

Vad är tillväxthormon (Growth Hormone)? Hur produceras dessa? Vad har dem för funktion?

A

Tillväxthormon produceras i hypofysens framlob. Tillväxthormon är inte ett stimulerande hormon som verkar på en annan körtel. Tillväxthormon har nästan alla celler i kroppen som målceller. Det är liksom ett led mindre att ta hänsyn till när vi lär oss om tillväxthormon.

Tillväxthormon (GH) produceras i hypofysens framlob och har effekt på de flesta vävnaderna i kroppen.

-Principen med ett releasinghormon från hypotalamus gäller också för GH. Faktiskt är det lite mer komplicerat med ett hämmande hypotalamus hormon som kallas somatostatin.

Tillväxthormon räknas som ett stresshormon för att frisättningen ökar vid fysisk och psykisk stress.

-Tillväxthormon frisätts också vid fasta och det är därför mycket uppmärksamhet knutet till tillväxthormons verkan i förbindelse med olika dieter som involverar periodisk fasta.

Tillväxthormon stimulerar levern till produktion av IGF (insulin- like- growth factor).

-Tillväxthormon verkar i stor grad direkt på målcellerna men vi behöver få med oss en liten omväg också. Tillväxthormon verkar också via levern. Tillväxthormoner stimulerar nämligen levern att producera IGF, som är det vi kallar för en tillväxt faktor, det är alltså både tillväxtfaktorn i sig och IGF från levern som har tillväxtfrämjande effekter på dem flesta vävnaderna.

-GH har en ganska klassisk negativ feedback mekanism men endast till hypotalamus.

-Det finns också en indirekt hämningsmekanism via koncentrationen av IGF från levern. Vi kan inte kalla hämningen på höger sida av figuren för klassisk negativ feedback. Kom ihåg definitionen av negativ feedback. Det gäller när ett ämne reglerar produktionen av sig själv direkt. Här sker det indirekt.

-Välj inte tillväxthormon om du får en öppen fråga om negativ feedback på tentan. Det är dumt att trassla till det för sig själv. Det är mycket tryggare att välja tyreoidea eller kortisolaxeln.

Både GH och IGF verkar på målcellerna

GH ger negativ feedback till hypotalamus och det är också en indirekt hämningsmekanism via IGF från levern

Effekt av GH

Stimulerar längd- och breddtillväxt av skelett

-När epifysplattorna i benen stänger sig stoppas längdtillväxten

-Benen kan fortfarande växa på bredden

Stimulerar tillväxt av brosk och bindväv

Tillväxthormon har en hel rad effekter på metabolismen:

-Stimulerar proteinsyntes i de flesta vävnader

-Stimulerar fettnedbrytning och ökar mängden fria fettsyror i blodet

-Ökar blodglukosnivån genom att motverka insulins verkan:

-Sänker glukosupptag i celler (motsatt till insulin)

-Ökar produktion av glukos i lever (motsatt till insulin)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
40
Q

Vad är pankreashormoner? Hur produceras dessa? Vad har dem för funktion?

A

-Pankreas ligger i övre delen av buken och producerar insulin, glukagon och matspjälkningsenzymer. Pankreas stimuleras inte av hypofysen. Produktion och frisättning av både insulin och glukagon stimuleras däremot av blodsocker koncentrationen i blodet

Insulin och glukagon

De två viktigaste hormonerna för blodglukoskontroll är insulin och glukagon från Langerhanska cellöar i pankreas

Insulin och glukagon har motsatt effekt på glukosnivån i blodet

Insulin

Produceras i betacellerna i pankreas

Stiger vid ökad glukoskoncentration i blodet

Sänker blodglukosnivån genom att öka upptag av glukos i cellerna

Glukagon (tillhör våra stresshormoner)

Produceras i alfacellerna i pankreas

Stiger när blodglukoskoncentrationen faller i blodet

Ökar blodglukosnivån snabbt genom att bl.a. frigöra glukos från glykogenlagren

Insulin och blodglukos

Förskoleversion

Hur kommer glukos in i cellen?

Transportmolekylen för glukos

Det är många saker som flyter runt i blodet. En sak som vi hittar i blodet särskilt efter måltider är socker eller glukos. Låset (glukos kan inte röra sig från blodet till cellen) mellan blodet och cellen (vi behöver en nyckel som kan låsa upp det här låset så att glukos kan smita in i cellen). Den nyckeln heter insulin. Insulin öppnar alltså låset som håller glukos på utsidan av cellen. Om cellerna blir erbjudna så säger dem absolut inte nej för cellerna älskar socker. Låset alltså själva transportmekanismen eller transportnyckeln kallas för GLUT4.

“Insulin är som en nyckel som öppnar dörren för glukos in i cellerna”

Insulin är i verkligheten inte i direkt kontakt med GLUT4.

Glukos är helt beroende av insulin för att komma in i cellerna.

Cellsocker= Glukos som befinner sig inne i celler.

Vuxenversion

-Mitt i bilden ser du ett cellmembran som avskiljer blodet från insidan av en cell. Här ser du glukosmolekyler i blodet som strömmar förbi. En av dem här försökte precis komma in i cellen men glukos kan inte passera cellmembranet på egen hand. Nu ska du få se hur cellerna tar upp glukos. Eller för att vara helt konkret, nu ska du få se hur 80% av celler i kroppen tar upp glukos. Upptag i muskelceller och fettceller fungerar precis så som jag ska förklara för dig nu, medan glukosupptag i hjärnan fungerar på ett annorlunda sätt, faktiskt helt utan insulin.

-Här ser du vad som händer efter att vi har ätit. Då har vi vanligtvis en hel del socker dvs. glukos i blodet. Den här glukosen finns det behov av på insidan av våra celler. Men för att komma in på insidan av cellen så behöver glukosmolekylerna passera cellmembranet. Då måste dem passera igenom en transportmolekyl. Den molekylen heter GLUT4 (Glukos Transportör Typ 4). Den molekylen är helt beroende av insulin för att fungera. Det finns flera olika GLUT- molekyler men i praktiken är det bara GLUT4 som du bör kunna.

-Det finns ett problem i den här figuren. Glukos kommer inte in i cellen och varför det? Jo, för att GLUT4 transportören är stängd. Låset är stängt och det finns ingen nyckel. Vi behöver alltså på ett eller annat sätt öppna låset alltså GLUT4 molekylen. Nyckeln är insulin och fungerar även i vuxenversionen, men låsmekanismen är lite mer komplicerad. Det finns en insulinreceptor som indirekt öppnar GLUT4, men insulinreceptorn öppnar inte GLUT4 helt utan vidare, först är den beroende av att bli stimulerad av insulin. Därefter när insulin stimulerar receptorn då utlöses det komplicerade kaskadreaktioner inne i cellen. Dem här resulterar till det du såg. GLUT4 öppnas så att glukos strömmar in eller rättare sagt diffunderar in för det är det som sker via GLUT4. På det här sättet sänks blodglukosen. Glukos försvinner ut från blodet och in i cellerna. Insulin sänker glukosnivån i blodet.

-I verkligheten så ligger GLUT4 molekylerna egentligen i det vi kallar för vesikler (bubblor inne i cytosolen). När insulin binder till sin receptor kommer dem här rekryteras och integreras i membranet som GLUT4 på den här figuren. Men dem stannar bara i membranet i 3- 5 minuter om inte insulinreceptorn stimuleras av mer insulin förstås. Om det inte kommer mer insulin går dem tillbaka in i vesikler igen. Den här processen repeteras om och om igen.

-När insulinreceptorn stimuleras av insulin utlöses det kaskadreaktioner inne i cellerna som leder till att GLUT4 molekyler från vesiklar inne i cellerna translokeras till cellmembranet. Det här resulterar i transport av glukos in i cellen.

Insulin sänker glukosnivån i blodet.

-Många moderna diabetesbehandlingar verkar direkt på GLUT4 molekylerna eller mekanismerna som styr öppning och stängning av just denna.

Insulin och glukagons huvudeffekter och reglering

När koncentrationen av glukos i blodet ökar efter en måltid. Då kommer betacellerna i pankreas reagera och producera insulin. Insulin kommer då att sänka blodglukos nivån. Både genom att öka upptaget från blodet till cellerna men också genom att främja lagring av glukos som glykogen i lever och muskler. Insulin är därför ett anabolt hormon. Det bygger upp.

Om situationen däremot är motsatt alltså att nivån av glukos i blodet sjunker när vi fastar. Då kommer alfacellerna i pankreas att producera glukagon och glukagon ökar blodglukosen. Insulin är ett uppbyggande anabolt hormon för kroppen som b.la. tillför cellerna glukos.

Glukagon är ett hormon som verkar motsatt, dvs. katabolt. Det förbrukar kroppens reserver. B.la. genom att flytta lagrat glukos över till blodet.

Glukagon har många andra effekter än bara på glukos. Glykogenolys betyder att bryta ner sockerlager. Glukoneogenes betyder att producera nytt socker. Båda bidrar starkt till att öka blodsockret.

Som sagt glukagon är ett katabolt hormon. Dvs. bryter ner våra energilager. Det är inte länge man behöver vara hungrig innan fettlagren startar sin nedbrytning.

Insulin sänker blodglukosen genom att flytta glukos från blod och över och in i cellerna. I tillägg kommer insulin bidra till det vi kallar glykogenes som betyder lagring av glukos som glykogen i muskler och lever. Insulin bygger inte bara glykogen men även fett och proteiner, alltså muskler. Allt det här sker när blodglukosen stiger. Det är logiskt för vi bygger ju inte upp när vi är hungriga och när cellerna har lite näring. Vi bygger upp när vi har ett överskott alltså efter måltider. Men det är också en utmaning för patienter med diabetes typ 2 eftersom att dem snabbt lägger på sig om dem får insulin som behandling.

Det autonoma nervsystemet har också en inverkan på regleringen av blodglukosen. Om du har stoppat magen full i tacos och ser på din favorit serie en fredagskväll, då är det en extremt parasympatisk sak att göra, “rest and digest”. Det är det parasympatikus gör bäst. Parasympatikus hjälper till i uppbyggande processer när kroppen vilar. Då är det inte så konstigt om parasympatikus är kopplat till produktion av insulin. För insulin är ett anabolt uppbyggande hormon. Om du däremot skulle springa ifrån en tiger som håller på att äta upp dig, då är du i “fright, fight, flight” läge. Sympatikus är ju den del av nervsystemet som aktiveras vid stress. Glukagon är ett stresshormon. Då är det ju självklart logiskt att en stressreaktion är kopplat till frisättningen av glukagon. Om du ska springa iväg från en tiger behöver du allt socker som du kan få ut i blodomloppet. Då är glukagon nyttigt att ha. Det finns många fler faktorer som stimulerar glukagon produktion än blodglukos. Du kan t.ex. nämna aminosyrakoncentrationen i blodet, tillväxthormon, kortisol, en del hormoner från matspjälkningssystemet, CCK, inkretiner från tarmkanalen. Alla dem har en viss effekt men dem är inte så viktiga som det jag fört upp i figuren här.

Kom ihåg att det inte är så att det antingen produceras insulin eller glukagon. Det finns faktiskt alltid lite produktion av båda delar men balansen mellan dem två ändras.

Diabetes Mellitus

Försmak på sjukdomslära

Två helt olika sjukdomar. Det enda gemensamma är egentligen att båda sjukdomarna obehandlat ger höga glukosnivåer i blodet. Annars är det mer olikt än likt. Det finns relativt få personer med diabetes typ 1 i Sverige och relativt många med diabetes typ 2.

Diabetes Mellitus typ 1 (DM1)

-Relativt få personer med DM1 i Sverige.

-Du kan tänka på DM1 som att man saknar nyckeln till låset som för glukos in i cellerna. Mekanismen för utveckling av diabetes typ 1 är autoimmunt angrepp på betacellerna i pankreas. Dvs. dem celler som producerar insulin.

-Problemet med DM1 är absolut insulinbrist (nyckelbrist till GLUT4).

-Det är riktigt romantiskt för både alfaceller och betaceller att vara tillsammans på dem här öde öarna. Men det är inte lika kul när betacellerna plötsligt dör och försvinner. Romantik är det rätt så sparsamt med när du sitter kvar helt ensam. Utan insulin får inte flertalet av kroppens celler tillgång till socker längre. Allt socker blir istället kvar ute i blodbanan. Det är alltså inte bara alfacellerna som får kärlekssorg när betacellerna försvinner.

-Dödligheten av diabetes typ 1 på en öde ö utan tillgång till insulin är 100 %.

-Behandling av DM1 riktar sig mot att korrigera absolut brist på insulin. Därför är det livsviktigt för dem här patienterna att få tillfört insulin regelbundet. Flera gånger om dagen. Antingen i form av sprutor eller med hjälp av en insulinpump. Utöver det är livsstil och kosthållning särskilt viktigt för att förebygga komplikationer.

Diabetes Mellitus typ 2 (DM2)

-Ca 400 000 med DM2 i Sverige (stora mörkertal). Den här typen av diabetes kan man gå länge med utan att upptäcka.

Pga. minskad känslighet för insulin och/ eller relativ insulinbrist

-Personer med DM2 saknar inte insulin, tvärtom. Tidigt i sjukdomsförloppet har dem massvis med insulin. Problemet här är att GLUT4- molekylerna har blivit mindre känsliga för insulin. Det är alltså någonting som är fel med själva låset dvs. transportmekanismen. Det finns tillräckligt med insulin (nycklar) men glukosen kämpar fortfarande för att komma in i cellerna. Då ökar kroppen insulinproduktionen ytterligare men utan att det blir till en hjälp. Man brukar sig att patienter med DM2 är insulinresistenta. Men bara när det gäller glukos för insulinet kommer fortfarande kunna bidra till ökad fettinlagring så man kommer fort in i en ond cirkel med ökande utmaningar på livsstilen. Dem viktigaste faktorerna för att utveckla DM2 är en ogynnsam livsstil, osund kosthållning och inaktivitet. Men genetiken spelar också en stor roll. Vissa är mer sårbara än andra för att utveckla problem med låsmekanismen som ger insulinresistens.

-Om du sätter en genomsnittlig person med DM2 på en öde ö utan insulin så kommer många kunna bli helt friska från sjukdomen. För dem kommer sannolikt gå ner i vikt och bli mer aktiva. Men som sagt spelar genetiken en stor roll för dessa patienter men en sund kosthållning och viktnedgång är helt centrala faktorer i behandlingen.

-I tillägg finns det olika typer av läkemedel som via olika mekanismer behandlar insulinresistensen. Det blir en slags låsolja som smörjer låset. Men även med moderna läkemedel behöver en hel del patienter med DM2 få insulin för att uppnå kontroll på blodglukosen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
41
Q

Hur regleras blodsockret?

A

Blodglukosreglering

-Insulin sänker blodglukosnivån och flyttar blodglukos in i cellerna.

-Glukagon höjer blodglukosnivån och får hjälp av både adrenalin, kortisol och tillväxthormon.

Kolhydratmetabolismen- viktiga begrepp

Glukos= monosackarid

Glykogen= polysackarid (grenar av glukos länkade samman)

Blanda inte ihop glykogen (polysackarid) och glukagon (hormon)!

Kolhydratmetabolismen- olika processer

Glykogenes= Syntes av glykogen från glukos. Glykogen tillverkas från glukos. Anabol process, någonting byggs upp.

Glykogenolys= Nedbrytning av glykogen till glukos.

Glukoneogenes= Nybildning av glukos från andra näringsämnen än kolhydrater (aminosyror, fettsyror). Anabol process, någonting byggs upp.

Glykolys= Nedbrytning av glukos till mindre delar.

-Lys= nedbrytning. Allts om slutar på lys är katabola processer, någonting bryts ner.

Effekter av insulin

Insulin

Viktigaste hormonet i absorptionsfasen, perioden efter måltid när näringsämnena flyter runt i blodet och redo för att tas upp i cellerna. Fasen där du är mätt.

Frisätts från betaceller i pankreas som respons på ökad blodglukos.

Insulin verkar på de flesta celltyper

Anabol verkan (uppbyggande), även om insulin sänker blodsockret. Det är logiskt då det är när man har överskott som man bygger upp saker.

Påverkar hur kroppen behandlar kolhydrater. Men påverkar också kroppens hantering av protein och fett.

Insulins huvudeffekter

Sänker glukosnivån i blodet genom att:

-Stimulera till transport av glukos in i celler. Särskilt in i leverceller, muskelceller och fettceller.

-Stimulera till syntes och lagring av glykogen i lever och skelettmuskulatur.

Insulins verkan på proteinmetabolismen:

-Ökar upptag av aminosyror i celler

-Ökar proteinsyntes, särskilt i skelettmuskulatur

Eftersom insulin bygger upp kroppen så ökar insulin upptaget av aminosyror (byggstenarna i ett protein), upptaget in i cellerna. Utan insulin är det omöjligt att bygga muskler och alla skulle vara döda.

Insulins verkan på fettmetabolismen:

-Ökar syntes av fettsyror och triglycerider i leverceller vid överskott av glukos

-Stimulerar till upptag och lagring av fria fettsyror i fettväv. Fettsyrorna som bildas i levercellerna transporteras med blodet och så kommer insulin se till att dem lagras i fettväven.

Glukagon

Viktigaste hormonet i postabsorptionsfasen dvs. vid fasta. När du är hungrig för att kroppen inte tillförts näringsämnen, alltså under och efter måltider, då är insulin chefen, utöver det har glukagon härradömme.

Glukagon frisätts av alfaceller som respons på lågt blodglukos.

Glukagon verkar särskilt på lever och fettväv.

Katabol effekt (nedbrytande). Glukagon kan inte bryta ner lagrat socker i skelettmuskulatur eftersom glukagon har nedbrytande effekter i kroppen så är det logiskt att vi kallar det för katabolt.

-När vi inte har tillgång på näringsämnen så skulle det vara jätte konstigt om vi började bygga, det är ju därför som man ser folk på gymmet dricka proteinshake med panik i ögonen i fruktan för att glukagon ska vinna kampen om blodsockret. Dem vill ha insulineffekt inte glukagon effekt.

Glukagons huvudeffekter

GLUKAGON ÖKAR BLODGLUKOSEN OCH FRIA FETTSYROR I BLODET GENOM ATT MOBILISERA LAGRAT FETT UT FRÅN FETTCELLERNA!

Ökad nedbryttning av lagrat glykogen till glukos (glykogenolys), särskilt i lever. Sockerlagren i levern bryts ner och därmed friges glukos till blodet så att blodglukosen ökar.

Ökad produktion av glukos i levern (glukoneogenes): nybildning av glukos (från andra näringsämnen än glukos) i lever med utgångspunkt i aminosyror och vissa typer av fettsyror. Levern tar alltså andra tillgängliga näringsämnen och skapar nytt socker av det. Den här processen kallas glukoneogenes. Detta ökar blodglukosen.

-Hjärnan har ett absolut behov för glukos även under långvarig fasta

Ökad nedbrytning av fett (lipolys)

-Frigör fettsyror från fettväv som kan brytas ned vidare genom betaoxidation i lever

-Fettsyror kan därefter ombildas genom ketogenes

-Ketogenesen producerar ketonkroppar som fungerar som energiersättning för muskler och delvis också hjärna vid långvarig fasta.

-Glukagon hämmar också lagring av fett

Sammanfattning av insulins och glukagons effekter

Insulin

I levern:

Ökad syntes och lagring av glykogen

Ökad fettsyrasyntes

I muskelcellerna:

Ökad proteinsyntes

Ökad syntes och lagring av glykogen

I fettcellerna:

Ökad lagring av fett.

-Det gäller också DM2 patienter som tar insulin som en del av behandlingen.

Glukagon

I levern:

Ökad glukogenolys

Ökad glukoneogenes

I muskelceller:

Ingen effekt

I fettceller:

Ökad lagring av fett

Ökad lipolys (nedbrytning av lagrat fett)

Stresshormoner

Adrenalin, Kortisol och tillväxthormon

ÖKAR BLODGLUKOSEN och påverkar ämnesomsättningen!

-Vid stress behöver vi socker som näring för att kunna springa från vargen. Då måste vi få glukosen ut från lagren och över till blodet så att den kan användas.

Adrenalin

Produceras i binjuremärgen

Frisättningen styrs av det autonoma nervsystemet.

Har samma effekt som glukagon. Skillnaden är att medan pancreas frisätter glukagon vid lågt blodglukos så frisätter det sympatiska nervsystemet adrenalin vid stress. Adrenalin kommer tillsammans med glukagon att jobba för att dra upp blodglukosen. Adrenalin ökar också nivån av fria fettsyror i blodet.

Ökar blodglukosen. Hunger tolkas som stress i det autonoma nervsystemet och effekten av adrenalin kommer snabbt.

Katabol effekt

Stimulus: sympatikusaktivering

Kortisol

Produceras i binjurebarken.

Stimulerar glukoneogenes i lever

Stimulerar glykogenolys

Katabol effekt

Ökar blodglukosen

Tillväxthormon

Produceras i hypofysen

Ökar blodglukosen (tillsammans med glukagon) genom att stimulera glukoneogenes i levern

Hämmar upptag av glukos i vävnad

Främjar lipolys dvs. nedbrytning av fett

Hämmar några av insulinets effekter

Kan inte klassificeras som katabolt för att det trots allt har många anabola effekter i kroppen.

Blodglukosreglering

“Kampen om blodglukos”

-Vid för låg blodglukos får hjärnan inte tillräckligt med socker och svimmar. Därför har kroppen sett till att det finns fler medhjälpare som kan dra åt samma håll som glukagon: stresshormonerna: adrenalin, kortisol och tillväxthormon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
42
Q

Vilka andra organ frisätter hormoner? Vilka hormoner är dessa och vad har dem för funktion?

A

Andra organ som frisätter hormoner

Epifys (corpus pineale) i hjärnan

Melatonin reglerar sömnmönstret och dygnsrytmen.

Njurar

Erytropoitein (EPO) reglerar produktion och utveckling av erytrocyter

Kalcitriol (aktivt D-vitamin) reglerar kalciumupptag från tarmen

Placenta (moderkaka)

Humant koriongonadotropin (hCG) är centralt i utveckling och reglering av graviditet. Vid positivt blodprov av detta hormon vet man att patienten är gravid.

Hjärtat

Natriuetisk förmaksfaktor (ANP) ökar Na - utsöndringen i njurarna och sänker därmed blodvolymen.

-Frisätts om det blir för mycket sträckning i hjärtats förmaksväggar, det är ett tecken på för hög blodvolym. ANP kommer då bidra till att reducera blodvolymen genom att det ökar njurarnas utsöndring av natrium och då följer vatten med ner i toaletten.

Fettväv

Leptin sänker aptit och deltar i reglering av kroppsvikt

-Frisätts av fettceller när dem är i en process där dem lagrar fett och är ett slags “Tack för maten/ Jag är mätt hormon”.

  • Därför skulle man kunna tro att leptin är det perfekta bantningsmedlet. Tyvärr är leptinproduktionen redan väldigt hög hos överviktiga. Det verkar som att man på ett sätt kan bli resistent för leptinet.

-Det har också visat sig att leptinproduktionen avtar under och efter en bantningskur. Det innebär att ju slankare man blir desto mer hunger känner man. I tillägg så regleras även ämnesomsättningen ner så att man faktiskt behöver färre kalorier efter en bantningskur än före. Det förklarar också varför många lägger på sig igen som en jojo efter att dem har bantat.

Tarmkanal

Gastrin, sekretin och kolcystokinin, som alla reglerar matsmältningen (och stimulerar insulinproduktion).

Lever

IGF (insulin- like- growth factor) har samma verkan på målceller som tillväxthormon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
43
Q

Vår hjärnvävnad utgörs av två olika typer av celler. Namnge de två olika celltyperna och ange dess huvudsakliga funktion.

A

-Neuroner (nervceller)- Särskild uppbyggnad för både nätverkskommunikation och blixtsnabb signalöverföring över stora avstånd längs axoner.

-Gliaceller (stödjeceller)- Ger mekaniskt stöd till nervcellerna. Försörjer nervcellerna med syre och näring. Förbättrar nervledningen och påverkar signalöverföringen i synapserna. Bekämpar inkräktare och tar hand om döda nervceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
44
Q

Vilka undertyper delas nervcellerna in i? Vad har dessa för funktion? (CNS)

A

Delas in i 4 undertyper i CNS:

-Astrocyter- Mekaniskt stöd och viktig del av blod- hjärnbarriären. Kontrollerar den kemiska miljön i CNS. Omsluter synapserna och påverkar kommunikationen.

-Oligodendrocyter- Producerar myelin i CNS.

-Mikroglia- Fungerar som immunceller i CNS (liknar makrofager).

-Ependymceller- Producerar cerebrospinalvätska.

45
Q

Vilka undertyper delas nervcellerna in i? Vad har dessa för funktion? (PNS)

A

Gliaceller finns även i två undertyper i PNS:

-Schwannceller- Producerar myelin i PNS.

-Satellitceller- Fungerar ungefär som astrocyter

46
Q

Vad är blod- hjärnbarriären? Hur möjliggörs processen?

A

Tillgodoser strikt kontroll på vad som kan passera från kapillärer till cerebrospinalvätskan och hjärnvävnaden. Omsluter alla kapillärer i CNS och är en osynlig barriär. Alla hjärnvävnadskapillärer behöver lite extra mekaniskt stöd så att dem inte är lika lätta att tränga igenom som vanliga vävnadskapillärer. Och det är uppbackningen från framförallt astrocyter som gör den anatomsika grunden för BBB. -Möjliggörs av tre mekanismer:

Astrocyternas utskott. Dessa lägger sig intill kapillärerna och fungerar som en extra barriär. (På utsidan av kapillärerna).

Tight junctions (täta cellförbindelser) mellan kapillärernas endotelceller. Speciell anpassning i alla kapillärer i CNS. Kapillärerna kan kallas kontinuerliga, betydande i CNS där man vill ha strikt kontroll över vad som kommer in och ut ur kapillärerna.

Selektiva transportkanaler till hjärnvävnaden. Det enda sättet för ämnen att ta sig från blodet och in i hjärnvävnaden. Den strikta kontrollen släpper b.la. in glukos och aminosyror och andra vattenlösliga näringsämnen transporteras med specifika transportproteiner/ via selektiva transportkanaler över BBB till hjärnvävnaden. Det finns ett viktig undantag. BBB kan inte stoppa fettlösliga molekyler. Därför måste läkemedel som ska ha verkan i hjärnan vara fettlösliga ex. narkosmedel.

47
Q

Vad är myelin? Hur fungerar detta?

A

Isolererande fettlager som ökar ledningshastigheten hos aktionspotentialer i nervcellen.

48
Q

Vad är ranviers noder? Hur fungerar dessa?

A

När axon är myeliniserade kan aktionspotentialer “hoppa” mellan Ranviers noder istället för att fortplanta sig långsamt via jonkanaler längs axonet. Men även succesivt via spänningsstyrda Na -kanaler i axonets membran.

49
Q

Vad är vit substans?

A

Områden med många myeliniserade axon (mycket isolerande fett) får vit färg och kallas därför vit substans. I vit substans sker snabb fortledning av nervsignaler.

50
Q

Vad är grå substans?

A

-Områden med många synapser (kopplingar mellan nervceller) får grå färg och kallas därför för grå substans. Grå substans är kopplingsstationer mellan nervceller.

51
Q

Vad är nervledning? Hur fungerar den?

A

-Nervledning= Signalöverföring i och mellan nervsystemets nervceller, eller i nerver som innerverar muskler och körtlar. Kombination av elektrisk och kemisk signalöverföring.

-Den summerade elektriska spänningen i axonhalsen avgör om en aktionspotential ska skickas. Excitatoriska synapser uppmuntrar nervcellerna att skicka aktionspotential. Inhibitoriska synapser reducerar nervcellernas förmåga att skicka aktionspotentialer.

-Inhibitoriska synapser skickar en negativ laddning in i cellen så att insidan blir mer negativ och då blir det mindre troligt att en aktionspotential kommer skickas.

-Excitatoriska synapser bidrar med positiv laddning in i cellen. Dem gör nervcellens insida mer positiv och mindre negativ.

-I axonhalsen summeras positiva och negativa laddningar upp. Om axonhalsområdet når ett bestämt tröskelvärde då utlöses en aktionspotential. Då får vi en elektrisk överföring av aktionspotentialen längs axonet. Därefter en kemisk signalöverföring i synapserna i nervändslutet.

-Om dem excitatoriska synapserna är fler än dem inhibitoriska då skickas en aktionspotential längs axonet. Nervcellerna skickar signalen vidare via synapser vid nervändslutet till andra nervceller, muskler eller körtlar.

Elektrisk signalöverföring- Aktionspotentialer överför elektrisk information väldigt snabbt längs axonet mot nervändslutet

Kemisk signalöverföring- Nervcellerna kommunicerar med andra nervceller, muskler eller körtlar genom att överföra kemisk information i kontaktpunkter som heter synapser

-All nervledning sker pga. snabba förändringar av elektrisk spänning över nervcellernas membran

-I vila har nervcellerna en mer negativ insida än utsida, och det här tillståndet kallas för vilomembranpotential. Det är alltså en spänningsskillnad mellan insida och utsida på ca -70 mV.

-När nervcellen skickar en aktionspotential förändras nervcellens insida kortvarigt från negativ till positiv

-Na /K - pumpen skapar en kemisk gradient. Mycket Na ackumuleras på utsidan och mycket K ackumuleras på insidan.

-Hos alla nervceller har vi väldigt specifika kanaler som hela tiden läcker K . Detta skapar den elektriska gradienten.

-Både spänningsstyrda Na kanaler och spänningsstyrda K kanaler gör att aktionspotentialer skapas.

52
Q

Vad är vilomembranpotentialen?

A

Nervcellens tillstånd i vila dvs. när den inte skickar signaler. Ca -70 mV.

53
Q

Vad bestämmer om en aktionspotential ska skickas iväg eller ej?

A

Summan av excitatoriska (stimulerande)- och inhibitoriska (hämmande) synapser bestämmer om en aktionspotential ska skickas eller inte i axonhalsen. Om den elektriska spänningen i axonhalsen når ett visst tröskelvärde så kommer det att utlösa en aktionspotential. Aktionspotentialen leder vidare till en synaps i nervändslutet som antingen är i kontakt med en muskel, körtel eller en annan nervcell.

54
Q

Vad är refraktärperioden?

A

Hindrar aktionspotentialen från att vandra baklänges (i retur) längs axonet efter att ha nått nervändslutet. Refraktärperioden är när nervcellen är extra negativ på insidan och därmed inte kan stimuleras igen till att skicka en ny nervsignal.

55
Q

Vad är en aktionspotential?

A

En kortvarig förändring i spänning i nervcellen från negativ till positiv och sedan tillbaka till negativ. En aktionspotential är en kortvarig förändring i cellmembranets spänning med förmåga att fortplanta sig väldigt snabbt från cellkropp till nervändslut

56
Q

Är vissa aktionspotentialer starkare än andra?

A

Nej! -Aktionspotentialer är inte starka eller svaga, dem är alltid likadana. Aktionspotential kan inte öka i styrka utan om du vill kasta en boll hårdare ökar du frekvensen på dem aktionspotentialer som skickas till muskeln.

57
Q

Vad utlöser en aktionspotential?

A

För att utlösa en aktionspotential måste nervcellen stimuleras över tröskelvärdet på -55 mV. Om spänningsskillnaden över membranet blir mindre negativ än ungefär -55 mV i axonhalsområdet då kommer en aktionspotential att utlösas.
-Inhibitoriska synapser kommer hyperpolarisera nervcellen dvs. göra nervcellen ännu mer negativ på insidan och sänka vilomembranpotentialen. Excitatoriska synapser kommer depolarisera nervcellen dvs. göra den mindre negativ på insidan och därmed höja vilomembranpotentialen men också närmare tröskelvärdet och aktionspotentialen.
-Aktionspotentialen fortplantar sig längs axonet som en elektrisk signal. Det här sker med hjälp av spänningsstyrda Na -kanaler. När dem är i vila, då är dem stängda. När Na -kanalerna kan vi påvisa en negativ insida längs axonet. Insidan är alltså negativ när axonet inte leder signaler. Men om det kommer positiva signaler från axonhalsen som överstiger tröskelvärdet i axonhalsområdet, då kommer var och en av dem spänningsstyrda Na - kanalerna över axonet att reagera på det här i tur och ordning. Dessa kanaler öppnar sig och tillåter Na att komma in på insidan av axonet. Att Na strömmar in beror på att det finns mer Na på utsidan än på insidan, därför diffunderar Na in. Eftersom Na är positivt laddat bidrar detta till en positiv våg som sprids och öppnar nya spänningsstyrda Na kanaler som fortplantar sig och förstärker vågen. En repitiv process där Na - kanaler öppnas och stängs i en våg över axonet. Insidan har gått från negativ till positiv. Kort efter att vågen har passerat blir insidan negativ igen.
-Nervcellen måste återgå till sin vilomembranpotential för att kunna skicka nya aktionspotentialer.

-En del av processen med att bilda en vilomembranpotential består av att Na /K -pumpen aldrig slutar pumpa. Den gör så att vi får massor av Na på utsidan av nervcellen. Na vill därför väldigt gärna komma in i cellen igen genom diffusion. Dem spänningsstyrda Na - kanalerna som vanligtvis är stängda öppnar sig en kort stund när membraner når ett tröskelvärde på ca -55 mV.

-Na /K -pumpen har också sett till att det är mycket K på insidan av cellen som gärna skulle vilja komma ut. Det läcker lite K åt båda hållen genom K läckagekanalerna. I samband med aktionspotentialen är allt du behöver fokusera på dem spänningsstyrda K kanalerna som öppnar sig vid tröskelvärdet. Båda dem spänningsstyrda kanalerna öppnas vid tröskelvärdet. När dem är öppna så kan dem transportera Na respektive K . Båda blir tillsagda att öppna sig när nervcellen passerar den bestämda spänningsnivån i axonhalsen som vi kallar tröskelvärdet. Men dem spänningsstyrda Na kanalerna är snabba medan spänningsstyrda K kanaler är långsamma. Na -kanalerna reagerar snabbt vid tröskelvärdet medan K kanalerna är tröga och öppnar sig så småningom.

Vid tröskeln öppnas “snabba” spänningsstyrda Na -kanaler

-Natrium strömmar in i cellen och depolariseras

-Både kemisk och elektrisk gradient verkar i samma riktning, alltså från utsidan och in i cellen

-Cellens insida blir positiv och kanalerna stängs

Lite försenat öppnas “långsamma” spänningsstyrda K -kanaler

-K strömmar ut och cellen repolariseras

-Både kemisk och elektrisk gradient verkar i samma riktning, alltså från insidan och ut ur cellen

-Cellens insida blir åter negativ och kanalerna stängs (långsam stängning bidrar till refraktärperioden).

-Varför blir nervcellerna under en kort period ännu mer negativa än vilomembranpotentialen. Detta beror på den långsamma K -kanalen, som tar längre tid på sig att stänga sig såsom den är långsam att öppna. Den långsamma stängningen orsakar refraktärperioden innan vi slutligen kommer över och tillbaka till vilomembranpotentialen.

-Under vilomembranpotentialen kommer Na /K -pumpen bidra till att Na pumpas tillbaka till utsidan och att överskottet av K längs membranet kommer tillbaka till insidan.

58
Q

Vad är skillnaden på ett myeliniserat och ett omyeliniserat axon?

A

-Omyeniserat- Från den ena spänningsstyrda Na -kanalen till nästa. Depolariseringsvågen sker då långsammare.

-Myeliniserat= Myelin fungerar som elektrisk isolering. Mellan dessa myelinskidor finns det avbrott av myelin som heter Ranviers noder. När myelin finns närvarande som isolering. Då behöver inte aktionspotentialen återuppstå för varje kanal längs axonet utan kan istället hoppa från nod till nod. Dessa noder blir som regenererings/ supersnabba laddningsstationer. Utan dem här skulle förändringen från negativ till positiv insida dö ut. Man behöver alltså fylla på med Na för att hålla signalen igång. Myelin är isolerande och hjälper till att säkerställa spänningsskillnaden så att den inte går förlorad. Detta gör signalöverföringen blixtsnabb.

59
Q

Vad är synapser? Hur är dem uppbyggda? Vad gör dem? Vilka delar och begrepp är inkluderade?

A

Synapser består av:

Presynaptiskt membran (nervändslut)

-Innehåller vesikler med en bestämd typ av neurotransmittor

-Aktionspotentialen öppnar spänningsstyrda kalciumkanaler och Ca2 strömmar genom det presynaptiska membranet

-Kalcium gör att vesiklerna tömmer neurotransmittorer ut i synapsspalten (genom exocytos)

Synapsspalt

-Genom diffusion strömmar neurotransmittorer över till det postsynaptiska membranet

-Synapsspalten är mycket smal (20 nm)

Postsynaptiskt membran (dendrit eller muskel/körtel)

-Ligandstyrda jonkanaler öppnas vid kontakt med rätt neurotransmittor

-Specifika joner kommer strömma in från synapsspalten och stimulera eller hämma en ny nervsignal

-Neurotransmittorer som finns kvar i synapsspalten återupptas i det presynaptiska membranet eller tas bort av enzymer i synapsklyftan

Om en synaps fungerar stimulerande eller hämmande avgörs av vilken neurotransmittor som frisätts och av vilken receptor som finns på det postsynaptiska membranet

Neurotransmittor (transmittorsubstans)- Kemiskt signalämne som vidareför en elektrisk nervimpuls från nervcellens nervändslut och över en synapsspalt (då som en kemisk signal) till en ny nervcell, körtelcell eller muskelcell.

Neurotransmittorer

Acetylkolin- Viktigaste effekt: Neuromuskulär synaps.

Noradrenalin- Stress.

Serotonin- Aptit, sömn, inlärning, humör.

Dopamin- Motorik och motivation.

Endorfiner- Kroppens egna smärtstillande, frisätts även vid b.la. skratt och andra njutningsfulla aktiviteter (CNS).

GABA- Hämmande i CNS, sänker vilomembranpotentialen (hyperpolarisering)

Glutamat- Stimulerande i CNS, höjer vilomembranpotentialen (depolarisering)

Så fort signalen har förts över kommer neurotransmittorer att rensas bort från synapsspalten med hjälp av enzymer eller genom återupptag i det presynaptiska membranet

60
Q

Vad är kärnor i CNS?

A

Små ansamlingar av nervcellskroppar. Här är det synnerligen tätt med synapser som delar samma funktion i CNS.

61
Q

Hur är hjärnbarken (cortex) uppbyggd?

A

Här är den gråa substansen indelad i olika skikt och har därför en större och plattare utbredning.

62
Q

Vilka nerver är perifera?

A

Kranialnerver, spinalnerver och perifera nerver

Info till och från sensoriska celler, muskler och körtlar

Relativt enkelt (några få miljoner celler)

Indelas i tre undergrupper

-Det motoriska

-Det sensoriska

-Det autonoma

63
Q

Vad är kranialnerver? Hur är dem uppbyggda?

A

Leder signaler till och från övre delen av CNS dvs. hjärnan. Tillhör PNS och ligger på utsidan av hjärnan. Dem kommer ut från hjärnan och hjärnstammen.

12 par kranilanerver utgår från hjärna och hjärnstam

11 av dessa leder information till och från huvud, hals och svalg

10 av dessa 12 har ursprung i kärnor i hjärnstammen

Dem två andra är kranialnerv 1- n. olfactorius- luktnerven samt nr 2- n. opticus- synnerven.

Vagusnerven kommunicerar även med flera av våra inre organ

64
Q

Vilka är våra 12 kranialnerver?

A

Alla 12 kranialnerver:

N. olfactorius- luktnerven.

N. opticus- synnerven.

N. oculomotorius- ögonrörelsenerven.

-Reglerar pupillstorlek.

N. trochlearis- Rullmuskelnerven.

N. trigeminius- Trillingnerven. Sensorik ansikte (tre grenar- från huden på ansiktets övre, mellersta och nedre del). Samt motorisk information till tuggmuskulatur.

N. abducens-Sidtittarnerven.

N. facialis- Ansiktsnerven. Ansiktsmimik.

N. vestibulocochlearis- Balans- och hörselnerven.

N. glossopharyngeus- Tung- och svalgnerven. Sväljning.

N. vagus- Kringströvande nerven. Viktigaste autonoma nerven. Viktig för parasympatikus. Blandad nerv.

N. accessorius- Extranerven/ Binerven.

N. hypoglossus- Tungmuskelnerven. Sväljning och tuggrörelser.

65
Q

Vad är spinalnerver? Funktion? Vilka är dem?

A

Spinalnerver= Leder signaler till och från nedre delen av CNS dvs. ryggmärgen. Tillhör PNS och ligger på utsidan av ryggmärgen. Leder motorisk information ut från ryggmärgen och tar emot sensorisk information in till ryggmärgen.

Leder information till och från extremiteter och inre organ.

31 par spinalnerver utgår från ryggmärgen

-8 cervikala (från halsen)- Alla spinalnerven i nacken förutom den åttonde löper ut på ovansidan av sin kota. Medan C8- nerven kommer ut på undersidan av C7-kotan. Därefter stämmer antal kotor överens och nedanför den cervikala regionen kommer spinalnerverna ut på undersidan av sin kota.

-12 torakala (från bröstryggen)

-5 lumbala (från ländryggen)

-5 sakrala (korsryggen)

-1 coccygeal

De viktigaste perifera nerverna till tentan

Plexus brachialis- Flera av spinalnerverna som kommer från halsen samlas i ett nätverk som heter plexus brachialis.

N. radialis- Löper neråt längs tumsidan.

N. ulnaris- Löper neråt längs lillfingersidan.

N. medianus- Löper neråt mitt emellan dessa två.

-Alla dessa tre har både motoriska och sensoriska fibrer.

N. ischiadicus- Kroppens största nerv i diameter. Har sitt ursprung från ryggkota L4- S3. Den förmedlar sensorisk information om b.la. beröring från nästan hela nedre extremiteterna och förmedlar även motoriska signaler, i synnerhet till muskulatur på baksida lår, vad och fot.

N.fibularis- Löper längs yttersidan av vaden på lilltå sidan.

N. tibialis- Löper i mitten och över på stortå sidan.

N. femorialis- Går ner på framsidan av låret och ner mot insidan av knät och den försörjer b.la. flera av dem stora musklerna på framsida lår.

N. phrenicus- C3- C5. Livsviktig nerv. Löper från nacken ner till vår viktigaste andningsmuskel, nämligen diafragma. Om man får en skada på nacken över kota C3 där phrenicus löper ut förlorar diafragma sin nervförsörjning och då har man förlorat kontrollen och funktionen över sin viktigaste andningsmuskel. RIP.

N. vagus- Försörjer många av våra inre organ med autonoma fibrer. Vagusnerven har förgrenar till b.la. luftvägar, hjärta, lever, bukspottkörteln, magsäcken och tarmkanalen.

66
Q

Vad har cortex cerebri för funktion?

A

Ansvarar för högre mentala funktioner.

-Består av två hemisfärer med grå substans som innehåller nervceller.

-Ett komplext nätverk av synapser som b.la. ger människor högre kognitiva förmågor (tänka, planera, kritiskt bedöma saker) och personlighet. Aktiviteten i cortex cerebri kan man i stor grad kontrollera själv. Den kunskapen använder vi aktivt i det som kallas kognitiv terapi. Vi tänker i hjärnbarken och vad vi tänker här påverkar vad vi känner djupare inne i hjärnan. Vi kan inte kontrollera vad vi känner men vi kan i stor grad påverka vad vi tänker.

67
Q

Vad har Diencephalon för funktion?

A

Talamus-Sensorisk kopplingsstation. Limbiska systemet- Känslocentrum. Hypotalamus-Chef över nerv- och hormonsystemet. Hypofysen-Mellanchef för hormonsystemet.

68
Q

Vad har Truncus encephali för funktion? Hur är den uppdelad? Vad har dessa respektive delar för funktion?

A

Flera livsviktiga regleringscentrum och reflexcentrum samt huvudvägar för sensoriska och motoriska signaler. Tio av våra 12 kranialnerver löper ut från hjärnstammen. Vi kan dela in hjärnstammen i tre delar:

-Mitthjärnan (Mesencephalon)- Här finns det samlingar av nervceller med stor betydelse för b.la. syn, hörsel och balans. Den här delen har också betydelse för motivation och motorisk rörelse.

-Hjärnbryggan (Pons)- Här finns det kranialnerver som styr hörsel, balans, ansiktes sensorik och motorik.

-Den förlängda märgen (Medulla Oblongata)- Sträcker sig rätt ner till ryggmärgen (medulla spinalis) där den startar. Här finns flera viktiga kontrollcentrum som b.la. styr andning, blodtryck och sväljning. En stor stroke i medulla oblongata kan omöjligt vara förenligt med liv pga. alla livsviktiga regleringsfunktioner som huserar där.

-Hjärnstammen är även central för reglering av sömn och medvetande. Om du ska jobba inom anestesi kommer du ge många läkemedel som påverkar just hjärnstammen.

Förbindelse mellan ryggmärgen och resten av hjärnan

Tio av kranialnerverna har ursprung i hjärnstammen

Hjärnstammen delas ofta in i tre delar:

1.Mitthjärnan (mesencephalon)

-Betydelse för motivation och samarbetar med basala ganglierna om rörelse

2.Hjärnbryggan (Pons)

-Ger upphov till kranialnerver som styr hörsel, balans, ansiktssensorisk samt reflexcentrum för huvud- och ögonrörelser.

-Innehåller kontrollcentrum för blåstömning

3.Förlängda märgen (medulla oblongata)

-En skada i det här området är oftast helt oförenligt med liv.

-Innehåller kontrollcentrum för en rad livsviktiga autonoma funktioner, b.la. andningscentrum och blodtryckscentrum.

-Ger ursprung till n. vagus som ger autonom reglering av hjärta och viscerala (matspjälknings) organ.

-Reflexcentrum för kräkning, sväljning, hostning och nysning.

69
Q

Vad har cerebellum för funktion?

A

Längst bak och ner i kraniet. Särskilt involverad i överordnad styrning och inlärning av rörelser. Den tar emot en kopia av alla motoriska och sensoriska signaler och baserat på dem här kopiorna så kommer lillhjärnan kunna jämföra det som var den planerade rörelsen med hur den faktiska rörelsen blev. Detta har en stor betydelse för inlärning. En skada i lillhjärnan kommer medföra att du verkar vara rätt så berusad. Det är för att du inte kommer kunna koordinera muskulaturen varken när du pratar eller när du rör dig.

Särskilt viktig för balans och koordinering av rörelser

Tar emot en “kopia” av alla motoriska och sensoriska signaler

Därmed kan lillhjärnan jämföra önskad rörelse (dem motoriska signalerna ut från hjärnan) med faktiskt utförd rörelse (dem sensoriska signalerna på väg in till hjärnan). Man kan säga att det sker en konstant dialog mellan sensoriskt och motorisk information.

Viktig för b.la. koordination, balans och inlärning

Skada i lillhjärnan

Nervfibrerna korsar inte i medellinjen som i övrigt i hjärnan.

Symtom på samma sida. En skada på lillhjärnans vänstra sida ger också koordinations problem på vänster sida av kroppen. En skada på lillhjärnan kommer också att medföra att du låter och ser full ut. Det är för att du inte kommer kunna koordinera musklerna. Både när du ska prata och röra på dig.

70
Q

Vad har corpus callosum för funktion?

A

En plattform av förbindelser med vit substans som fungerar som en förbindelseväg mellan dem två hjärnhalvorna.

71
Q

Vad är dem basala ganglierna? Position? Funktion? Vilka sjukdomar kan tillstöta här och hur?

A

-Ansamling av kärnor precis under själva barken med avgörande betydelse för b.la. initiera rörelse. För en normal motorik.

-Parkinssons sjukdom- Drabbar basala ganglierna och gör att dem här patienterna får problem med flera saker. En av dem är initiera och komma igång med rörelser. T.ex. bara att komma igång och gå. Det var inga slump att jag sa olja kugghjulen för rörelser blir ofta hackiga om basala ganglierna inte fungerar som dem ska.

72
Q

Hippocampus funktion och postition?

A

-Ligger i tinngloben och har stor betydelse för minne, inlärning och lokalsinne. Sorterar information som ska lagras och är därför extremt viktig för minne, inlärning och orientering.

73
Q

Bulbus olfactorius: funktion och postion?

A

-Strängformad utväxt på undersidan av hjärnans pannlob som tar emot sensorisk luktinformation.

74
Q

Hur är hjärnan uppbyggd?

A

Storhjärnan har två hemisfärer

-Hjärnans veck= Vindlingar (gyri)

-Mellan hjärnans veck= fåror (sulci)

-Centralfåran (Sulcus centralis)- särskilt anatomiskt viktig för den skiljer den motoriska barken som ligger framför centralfåran från den sensoriska barken som ligger bakom centralfåran.

“Motorn fram och ser till att bilen kan röra på sig. Sensorerna till bakvarnaren sitter bak. Dem registrerar informationen och ger den till dig om omgivningen runt bilen.

75
Q

Vilka lober är hjärnan uppdelad i? Medicinsk terminologi.

A

-Lobus frontalis
-Lobus parietalis
-Lobus temporalis
-Lobus occipitalis
-Gränserna för dem här tre första är tydliga om man följer den djupa centralfåran och en annan djup fåra som kallas sidofåran.

76
Q

Vilka är dem viktigaste hjärnbarkområde? Varför? Funktion?

A

De viktigaste hjärnbarkområdena

Motorisk bark (framför centralfåran)

Behandlar alla motoriska signaler på väg ut från hjärnan

Sensorisk bark (bakom centralfåran)

Behandlar all sensorisk information som hjärnan tar emot

Frontal bark (allra längst fram i hjärnan)

Högre mentala processer, val, motivation, självkritik och känslokontroll

-Vid sjukdomen frontallobsdemens som i synnerhet drabbar nervcellerna i just frontalloben då kommer personen få förändrat beteende som att hämningar faller bort med opassande handlingar och initiativ löshet som resultat.

Synbark (längst bak)

Tar emot all visuell information och tolkar den

Hörselbark och hjärnans två språkområden (Översta delen av temporalloben, precis nedanför sidofåran)

Hörselbarken tar emot nervsignaler från hårcellerna i innerörat och gör att vi får en medveten uppfattning av ljud och utöver det finns där två olika språkområden:

Broca: språkproduktion (aktiv motorisk funktion- framför centralfåran och hörselbarken).

Wernicke: språkförståelse (sensorisk funktion bakom centralfåran och hörselbarken)

Det finns ett funktionellt överlapp när det kommer till språkuppfattning genom hörsel men kom ihåg att språk är mycket mer än ljud. Att läsa någonting kräver också språkförståelse så det är ganska så genialt att språkförståelsens barkområde ligger mittemellan hörsel och synbark.

-Språkområdena ligger hos dem allra flesta i vänster hemisfär. Men dem kan också ligga på höger sida. Det är lite som att vara höger eller vänsterhänt.

-Får du en stroke eller en annan skada som drabbar Brocas område så får man expressiv afasi. Dvs. problem med att prata. Vid stroke eller skada i Wernickes område får man impressiv afasi dvs. problem med att förstå. Afasi betyder egentligen bara rubbning i språk.

Hippocampus (Ungefär i mitten av temporalloben)

Minne, inlärning och lokalsinne

77
Q

Hur organiseras den motoriska och sensoriska barken?

A

Organisering av motorisk och sensorisk bark

Organiseringen av den motoriska barken är inte slumpmässig. Det finns en extrem systematik och ordning i både den motoriska och sensoriska barken på båda sidor om centralfåran.

Med dem primär motoriska barken och primärsensoriska barken specificerar du att du menar just dem här specifika områdena. Dem här specifika områdena är även väldigt specifikt indelade i sig själva. Den här kunskapen har man stor nytta av vid t.ex. diagnostik av stroke.

Primär motorisk bark på höger sida av figuren visar kontroll över fötter ligger högst upp. Därefter kropp och händer. Innan områdena som styr motorik i ansikte som ligger längst ner mot sidan.

Lite fram och ut på sidorna ligger premotorisk bark. Pre= framför. I dem här områdena på varsin sida planeras sammansatta rörelser som involverar flera och gärna helt olika områden i primär motoriska barken.

-Låt oss säga att du ska göra en riktigt hög spark under din kick boxningsträning. Då är det ju nödvändigt för balansen att musklerna i ryggen böjer kroppen bakåt. Det kommer även vara naturligt att föra armarna lite bakåt för att inte tippa framåt tillsammans med foten som flyger fram. Att man kan koordinera sina samtidiga rörelser, det kan vi tacka premotoriska barken för.

Supplementära motorområdet

-Funktionen är egentligen precis samma som i premotorisk bark men området har större ansvar för att båda sidor av kroppen rör sig smart i förhållande till varandra. Områdena ligger väldigt nära varandra i varje hjärnhalva, vilket gör detta logiskt.

78
Q

Talamus funktion?

A

-Sensorisk kopplings- och sorteringsstation för alla sensorisk nervsignaler på väg upp till den sensorisk barken bakom centralfåran.

79
Q

Hypothalamus: Funktion? Position?

A

-Ligger under talamus

-Kontrollcentrum för det autonoma nervsystemet (det icke viljestyrda nervsystemet)

-Hypotalamus ligger även en bit längre fram i hjärnan än delarna i det stora ursprunget av tvärsnittet. Även om hypotalamus ligger en bit fram i hjärnan så tillhör den fortfarande mellanhjärnan.

-Det här området är ursprunget för t.ex. en sympatikus aktivering.

Överordnat kontrollcentrum för stora delar av hormonsystemet via hypofysen

Centrum för temperatureglering

Registrerar osmolaritet (partikeltäthet) i blod och styr därmed törst

Reglerar hungerkänsla och aptit

Påverkar sexualdrift

80
Q

Hypofysen: Position? Funktion?

A

3.Hypofysen (precis under hypotalamus)

Extremt närvarande och kompetent “Mellanchef” för hormonsystemet under kontroll från “högsta chefen” hypotalamus

-Överordnat ansvar för dem olika hormonkörtlarna

-I området mellan hypotalamus och hypofysen så ligger självaste synnerven. Om patienten får en tumör som växer i hypofysen, som faktiskt inte är så ovanligt, då kan dem första symtomen drabba just synnerven genom att man får tunnelseende.

81
Q

Limbiska systemet: Funktion? Position?

A

Viktiga för känslor (emotioner)

-Överlappar betydligt med storhjärnan rent anatomiskt men notera att centrum för våra emotioner ligger nära inpå kopplingcentralen för sensoriska nerver till hjärnan dvs. talamus.

82
Q

Corpus pineale: Funktion? Position?

A

5.Epifys

Heter även corpus pineale

Reglerar dygnsrytm

83
Q

Capsula interna: Funktion? Position? Uppbyggnad?

A

Capsula interna är som en motorväg för all motorisk information på väg ut från hjärnbarken till kroppens muskler. Basala ganglierna ligger precis utanför den här motoriska motorvägen. Man kan säga att dem blir lite mer som bensinstationer för motoriska signaler vid sidan av vägen. Här kan man både olja kugghjul och motivera föraren till att nå sitt muskelmål.

-Dem sensoriska signalerna från kroppen kommer upp precis bredvid capsula interna. Men sensoriska signaler får inte köra längs motorvägen direkt till hjärnbarken. Dem måste passera vägtullen för sortering och det gör dem i talamus. Men på sista sträckan upp till sensoriska barken så får även dem sensoriska signalerna plats i capsula interna.

84
Q

Hur fungerar hjärnans blodförsörjning? Vad är Willis ring? Vilka blodkärl går från- och till hjärnan med blod?

A

-Total fyra blodkärl leder blod till hjärnan. Två på varsin sida, samma namn på båda sidorna.

-Willis ring (circulus arteriousus)- Livsviktig för blodet i hjärnvävnaden. Allt blodflöde till hjärnan kommer in i den här rondellen från olika platser och gör så att om en av dem här inåtledande kärlen skadas, då är inte hoppet ute.

-Dem största blodkärlen som leder blod till hjärnan är carotisartärerna som sitter på halsens båda sidor. A. carotis interna som leder blod in till den främre delen av Willis ring. Carotisartärerna har en delningspunkt på halsen, en så kallad bifurkation. Där skiljs en artärgren av till käke, tunga och delar av ansiktet. Den kallas för a. carotis externa och försörjer inte hjärnvävnaden med blod. Innan carotisartären delar på sig så heter den a. carotis communis och själva delningsplatsen innehåller blodtryckssensorer. Genom att palpera a. carotis externa på halsen känner du pulsen, precis under käken.

-A. vertebralis- På varsin sida. Dessa går ihop precis innan dem går in i den bakre delen av Willis ring. Dem heter vertebralis för att dem löper längs och är delvis täckta av halskotor upp och längs den bakre delen av halsen. Vertebral betyder att det har något med ryggkotorna att göra.

-På höger sida är ursprunget till a. carotis communis en huvudgren från aorta som heter Truncus brachiocephalicus. På vänster sida så går a. carotis communis direkt ut från aorta. Platsen där vertebralis artärerna kommer från båda sidor är a. subclavia.

-Från willis ring finns det tre huvudförgreningar vidare ut i hjärnvävnaden. Största delen av hjärnvävnaden på båda sidor får blod från den stora a. cerebri media. Den mellersta och övre delen av hjärnan försörjs av a. cerebri anterior. A. cerebri posterior förenklat försörjer bakre och nedre delen av hjärnvävnaden.

-Sammanfattat: Två huvudartärer upp till willis ring på båda sidor. Tre huvudartärer ut från willis ring på båda sidor. Det mesta av blodet till hjärnvävnaden går via a. cerebri media på varsin sida. Fyra kärl kommer från hjärtat till hjärnan via Willis ring. Båda a. carotis interna kommer in i den främre delen och båda a. vertebralis samlar sig i ett gemensamt kärl vid hjärnstammen och kommer in i Willis ring bakifrån.

-Att få en infarkt i a. cerebri media ger i regel dramatiska symtom och det kan ge utbredda skador som du kan se på en DT-bild.

-Dem tre huvudartärerna som leder blodet från Willis ring och till hjärnvävnaden. När vertebralis artärerna kommer in bakifrån i Willis ring så slår dem ihop sig och heter då a. basilaris. Den här gemensamma artären har massa med små avstickare som försörjer hjärnstammen innan den tömmer sig i Willis ring. Sedan har vi alltså fyra artärer som leder blod till hjärnan när vi räknar med båda sidorna. Här pekar jag återigen på dem två största som kommer in i främre delen och så är det ihopslagningen av vertebralis artärerna, a. basillaris som kommer in i bakre delen. Pga. sammanslagningen av vertebralis, den sista biten så är det strängt räknat endast tre vägar in i Willis ring.

-Att dem här kärlförbindelserna bildar en ring bidrar till att en del blod kan komma fram även om ett av dem här blodkärlen skulle täppas ex. vid en stroke.

-Eftersom artärerna heter samma sak på båda sidor, så räcker det att vi går igenom dem på ena sidan.

-A. cerebri anterior- Huvudförgreningen längst fram. Den försörjer främre och mellersta delen av hjärnbarken dvs. cortex. Typiska symtom vid stroke i a. cerebri anterior är kognitiva förändringar och förlust av funktion i motsatt sidas nedre extremiteter.

A. cerebri media- Största och mellersta. Försörjer största delarna av hjärnbarken och capsula interna (motorvägen ut från hjärnan). Typiska symtom vid stroke här kommer vara förlust av funktion i motsatt sidas hand eller ansikte. Eller förlust av tal och språkfunktion. Statistiskt sätt ofta här blodpropparna hamnar vid stroke. Det kommer kunna drabba ansiktsmimik, tal och armar. Le, prata och lyfta alltså…

A. cerebri posterior- Den sista huvudgrenen och sitter längst bak i Willis ring. Den försörjer bakre delen av hjärnbarken, delar av lillhjärnan och hjärnstammen. Typiska symtom vid stroke här kommer vara synbortfall, balansproblem och i värsta fall död, om stroken drabbar hjärnstammen och påverkar andningscentrum.

85
Q

Vilka hinnor består våra hjärna av? Hur är dem uppbyggda?

A

-Hud—> Periost (benhinna)—>Skallben—>Dura mater—>Arachnoidea—>Pia mater—>Hjärnan

-Dura mater- En kraftig hinna som ligger tätt emot skallbenet. Att den är kraftig återspeglas i det svenska namnet som är “den hårda hjärnhinnan”.

-Araknoidea- Fäst till Dura mater och följer inte med ner i hjärnan veck. Mellan araknoidea och den innersta hinnan så finns det små fästtrådar och det är dem här som har gett araknoidea sitt namn. För att dem här trådarna ser ut lite som spindelväv.

-Pia mater- Väldigt tunn och känslig hinna. Den ligger innerst av hjärnhinnorna, närmast hjärnan och följer ytan ner i dem djupaste vecken (fårorna) i hjärnbarken (hjärnans yta). På svenska heter den kärlhinnan för att den innehåller synliga blodkärl.

-Det finns också två andra potentiella hålrum mellan hjärnhinnorna. I motsats till subaraknoidalrummet som faktiskt är ett vätskefullt hålrum, men dem andra två, i dem tillfällena ligger hinnorna så tätt intill varandra att dem inte är ett hålrum så länge allting är som det ska. Men det kan teoretiskt uppstå ett hålrum eller ett rum, om t.ex. ett blodkärl brister och det blöder in mellan hinnorna. Det första ligger under Dura mater och då blir benämningen subduralrummet. En subduralblödning är inte ett helt ovanligt akut neurologiskt tillstånd som ofta uppstår när äldre och sköra människor ramlar. Alkoholmissbruk är också en viktig riskfaktor.

-Det sista potentiella hålrummet är rummet ovanför Dura mater= Epiduralrummet. Blödningar i det här hålrummet ser vi oftast hos unga människor med allvarliga skallskador.

-Meningit (hjärnhinneinflammation) drabbar först och främst dem två innersta hjärnhinnorna. Mikroberna som orsakar infektion kan påvisas i cerebrospinalvätskan.

-När man använder samlingsnamnet hjärnhinnor menar man alla tre bindvävshinnor (meninger) som omger hjärnan och ryggmärgen (hela CNS).

-Den del av hjärnhinnorna som täcker ryggmärgen kan benämnas som ryggmärgshinna och badar i samma cerebrospinalvätska.

86
Q

Vad är cerebrospinalvätska? Vart produceras den? I vilket rum cirkulerar den? Vad har den för funktion?

A

-Mellanrummet mellan araknoidea och Pia mater. I det här området så finns det cerebrospinalvätska. Mellanrummet heter subaraknoidalrummet och ligger under araknoidea.

-Cerebrospinalvätskan står i tät kontakt både anatomiskt och funktionellt med vensinus i hjärnan.

-Cerebrospinalvätska (likvor) är vätskan som hjärnan ligger och badar i. I verkligheten är vätskan normalt helt klar och genomskinlig.

-Cerebrospinalvätskan tillverkas i ventrikelsystemet. Ventrikelsystemet består av fyra hålrum där vätskan produceras. Dem här hålrummen står i kontakt med varandra och även i kontakt med subaraknoidalrummet. Dem två laterala ventriklarna (en i varje hjärnhalva). Mellan dem laterala ventriklarna i mitten ligger den tredje ventrikeln. Längst ner hittar vi den fjärde ventrikeln, även den lite mer i mitten.

-Cerebrospinalvätskan cirkulerar hela tiden i ventrikelsystemet.

-Det är celler i särskilda kärlhinneveck som bidrar till produktionen av vätskan. Dem här vecken heter plexus choroideus. Cellerna som är involverade i produktion av cerebrospinalvätska är gliaceller och heter ependymceller.

-Cerebrospinalvätskan cirkuleras och dräneras ut från hjärnan till olika vensinus. Dem för sedan vätskan över till det venösa systemet.

-Cerebrospinalvätska är 100-200 ml färglös, klar vätska som cirkulerar i subaraknoidalrummet så att hela CSN är omgiven av vätska

-Hjärnan blir en slag ubåt inuti kraniet.

-Hjärnan väger normalt ca 1400 g, men omsluten av vätska sänks vikten till 25 g.

-Därmed undviker hjärnan tryckskador och cirkulationen förbättras. Cirkulationen går lekande lätt till dem områden i hjärnan som annars hade varit tryckta mot kraniet. Det ger även en stötdämpande funktion som gör att man undviker tryck och stötskador.

-Cerebrospinalvätskan förnyas hela tiden. Produktionen sker i ependymcellerna.

-Ansamlingar av cellerna (plexus choroideus) av ependymceller (specialiserade gliaceller)

-Absoberas bort via araknoidalvilli till venösa sinus som ligger inkapslade i dura mater.

-Cerebrospinalvätsan som återvinns blir alltså en del av blodet och det är inget problem att blanda cerebrospinalvätska i blodet. Det är främst vatten med lite salter och socker.

-cerebrospinalvätskan cirkulera hela tiden i subaraknoidalrummet påväg mot sinus och därifrån dräneras den ut från hjärnan via araknoidalvilli till det venösa blodet.

-Cerebrospinalvätskans funktioner:

-Reglerar tryck i kraniet

-Skyddar hjärnvävnaden- “vattenkudde”

-Viktig för hjärncellernas ämnesomsättning och genom att göra hjärnan i princip viktlös gör det att blodcirkulationen i hjärnan blir väldigt bra

-Vid misstanke om neurlogisk sjukdom eller infektion i CNS så kan det bli aktuellt att hämta fram en viss typ av nål för en lumbalpunktion. Där man tappar ut några droppar cerebrospinalvätska från ländryggen på en patient. Det man tappar ut fyller man i olika provrör som analyserar vidare. Detta görs vid misstanke om meningit (om vätskan blivit gul istället för genomskinlig, då kan man ev. också odla fram mikrober som har orsakat infektionen i och runt hjärnan), encefalit, subaraknoidalblödning (blod i cerebrospinalvätskan) , multipel skleros (MS), Borrelia (som kan ha nått CNS), Tidigt vid Alzheimers sjukdom

-Då cerebrospinalvätskan ligger så tätt in på CNS som det bara är möjligt. Med bra anatomi kunskap kommer du långt. Själva ryggmärgen går ner till lumbalkota: L1-L2 hos vuxna. Nedanför hänger spinalnerverna som lös spaghetti på sätt och vis. Blandat med cerebrospinalvätska. Dem här nervtrådarna som hänger ner, har fått det gemensamma namnet: Cauda equina. Här är det tryggt att sticka utan att göra någon skada på nerverna. För har du testat att spetsa spaghetti med en nål i kastrullen någon gång, då förstår du att det är svårt att pricka. Det är alltså säkert att sticka ner nålar nedanför själva ryggmärgen. Dem flesta brukar sticka i höjd med L4 (i höjd med höftkammen).

87
Q

Vad är ett vinsinus? Funktion? Position? Uppbyggnad?

A

-Vensinus- viktiga för dränering av venöst blod från hjärnan och för överskott av cerebrospinalvätska. Precis på toppen av hjärnan, precis under kraniet så finns det ett stort vensinus. Sträcker sig från främre delen av hjärnan och helt ner till baksidan av lillhjärnan.

-Vensinuset (sinus transversus) är förbundet med halsvenerna längts ner: Vv. jugularis som går ner till höger sida av hjärtat. Övre längsgående vensinuset: sinus sagittalis superior som förbinds med sinus transversus. Dessa vensinus är ihopkopplade med jugularisvenerna som leder venöst blod tillbaka ner till hjärtat.

-Venösa sinus töms i halsvenerna (v. jugularis) på båda sidor på väg till hjärtat

88
Q

Hur är ryggmärgen uppbyggd? Hur många spinalnerver har vi? Vad gör dessa?

A

Diskbråck- Spinalnerver kan utsättas för tryck eller skada och i värsta fall även ryggmärgen.

-31 par spinalnerver som tillsammans leder all motorisk information ut från ryggmärgen och som även tar emot all sensorisk information in till ryggmärgen. Spinalneverna får sina namn utifrån vilken ryggkota dem utgår ifrån. Vi har 8 cervikala spinalnerver, men kom ihåg att vi bara har 7 st halskotor. Det innebär att alla spinalnerver i halsen förutom c8, kommer ut från ovansidan av sin ryggkota. Medan c8 nerven kommer ut på undersidan av c7 kotan. Därefter stämmer antal kotor och spinalnerverna överens neråt. Nerverna fortsätter att komma ut på undersidan av sina kotor därifrån och neråt. Vi har 12 thorakala, 5 lumbala och 5 sakrala spinalnerver och 1 coccygeal.

-Nerverna till skillnad från ryggmärgen går nämligen genom små hål i ryggkotorna som heter foramen invertebrale. Dem tjocka nerverna som går ut genom öppningen är spinalnerverna. I motsats till ryggmärgen så är spinalnerverna en del av det perifera nervsystemet. Nerven är ihopkopplad med ryggmärgen som en byxkrok eller i y-form. Den har två olika rötter till märgen. En främre/ ventral nervrot och en bakre/dorsal nervrot. Den bakre roten är lätt att känna igen för den har ett spinalganglion på sin rot.

-Ryggmärgen ligger tryggt placerad omgiven av ben. Det orangefärgade kring ryggmärgen ska illustrera fett och bindväv.

-Längst fram i ryggmärgen ligger framhornet (ventralrot) och längst bak: bakhornet (dorsalrot). Dem motoriska synapserna ligger i ventralroten och sensoriska i dorsalroten. Mellan fram och bakhornet ligger en liten bulk som kallas sidohornet och här finns det autonoma synapser.

-Foramen Intervertebrale- Foramen betyder öppning. Intervertebrale betyder mellan ryggkotor. Det här området beskrivs ofta extra noggrant i MR- svar eftersom det är en relativt trång passage för spinalnerverna här.

-I mitten av ryggmärgen finns det grå substans, med sina fram- och bakhorn. Grå substans- gott om synapser dvs. kopplingar mellan nerver. Runt den grå substansen finns det vit substans. Det betyder att det finns gott om myeliniserade axoner där och därmed så vet vi att där sker mycket nervledning längs axonerna.

-All nervvävnad på utsidan av grå- och vit substans dvs. utanför ryggmärgen tillhör det perifera nervsystemet. Det sticker ut två nervrötter på båda sidor. Den främre och den bakre nervroten. Främre roten har inte något spinalganglion, bakre roten har ett spinalganglion. Främre och bakre nervroten går ihop till en gemensam spinalnerv. Dvs. att en spinalnerv består av nervfibrer från 2 nervrötter

-Motoriska nerver löper i den främre nervroten. Cellkroppen ligger med alla sina dendriter i din grå substansen. Sensoriska nerver på väg in till CNS går via den bakre nervroten. Den sensoriska cellen har cellkroppen i det där spinalganglion.

-Grå substans i ryggmärgen är som kopplingsstationer för horisontella signaler. Alltså en slags lång rad med vägkorsningar neråt där signaler kan komma in och ut ur CNS på olika nivåer. Vit substans - “E6”. En väldigt lång motorväg. Här leds signaler vertikalt, alltså mellan hjärnan och den aktuella spinalnerven. Om vi tänker oss att vi följer ett axon neråt i vit substans från hjärnan, då är det som att glida fram på motorvägen, ända tills man kommer fram till sin avfart på rätt nivå. På vilken nivå avfarten befinner sig beror på om signalen ex. ska till handen eller foten. Vid rätt nivå går axonet över till grå substans, precis innan sin avfart och kopplingsstation ut till det perifera nervsystemet.

89
Q

Hur är en ryggkota uppbyggd?

A

-Ryggmärg omges av ryggkotorna. Ryggmärg är nervvävnad och ligger alltså skyddad i mitten av figuren. Ryggkotan ligger runt omkring och skyddar den. Ryggkotan består av benvävnad, brosk och lite bindväv och främre delen av ryggkotan ligger in mot buksidan, som kallas ventralsidan och är den viktbärande delen av ryggraden.

-Taggutskottet (spinalutskott)- Dem man kan känna bak på ryggen. Ryggsidan kallas för dorsalsidan.

-Ryggkotor är benväv och mellankotsskivor är fasta och lätt rörliga med en broskliknande struktur, fylld med en stötdämpande gelé i mitten. Mellankotsskivan benämns ofta som disk. Den stora klumpen av ryggkotan som mellanskivan ligger mellan heter kotkropp.

90
Q

Vad är ett dermatom? Hur fungerar dessa?

A

-Dermatom- Ett specifikt område av huden där alla sensoriska receptorer skickar sina signaler in till CNS via samma spinalnerv.

-Ländryggen leder information till och från våra nedre extremiteter. Här ser du fyra ryggmärgssegment: L3, L4, L5, S1. Låt oss säga att din patient har svåra smärtor i ryggen och är väldigt svag när han sträcker ut underbenet, så faller det tom ihop på ena sidan när han försöker sitta på huk. Utöver detta har han nedsatt känsel över din inre fotknölen och insidan av vaden. Då är lite anatomi kunskap allt man behöver för att med stor säkerhet veta ganska så exakt var hans diskbråck sitter och det är faktiskt utan någon avancerad MR-undersökning. Om du vet att L4:s myotom går till dem fyra musklerna på framsida lår som används för att sträcka ut benet. Då får man en misstanke om att det kan vara något som pressar mot den motoriska L4-roten. Motoriska symtom gav alltså misstanke om diskbråck i L4- nivå. Dermatomen kan också identifiera sensoriken och vart blocket sitter. Vår patient hade nedsatt känsel över den inre fotknölen och lite upp över insidan av vaden. Där benämningen passar bra in med L4 på dermatom kartan. Sensoriska intryck från fram- och insidan av underbenet går in på L4-nivå, så då stämmer myotom fynd och dermatom fynd rätt så bra. Om det här var min patient på vårdcentralen skulle jag sagt: “Jag tror att du har ett L4- diskbråck.”. Sannolikt så hade jag kanske förklarat lite mer än så. Men varför säger jag att jag tror att du har ett L4 diskbråck, ska vi inte veta säkert inom vården? Som du ser finns det ett litet överlapp mellan dermatomen. L4 är uppsatt i två olika dermatom. Då finns alltså ett icke så obetydligt överlapp mellan segmenten. Vilket är tur: en backup-lösning om en nervrot är skadad.

-Symtom på diskbråck som klämmer in på ryggmärgen: Akuta ökande smärtor och domningar och muskelbortfall i båda benen samtidigt eller akuta problem att tömma urinblåsan.

91
Q

Vad är ett myotom? Hur fungerar dessa?

A

-Myotom- En specifik muskelgrupp som tar emot sina motoriska signaler från CNS via samma spinalnerv. Ex. när du böjer underarmen använder du biceps, när du sträcker ut använder du triceps. Biceps får det mesta av sin nervfförsörjning från spinalnerv C6. Därför kan vi säga att myotomet för spinalnerv C6 är biceps. Biceps kontrollerar böjningen, alltså flexion av underarmen. Om patienten har ett stort diskbråck som pressar mot den motoriska nervroten för C6, då kan du förvänta dig att den här rörelsen blir svagare. Det här testar man klinisk genom att hålla emot rörelsen som patienten gör och jämföra det med den motsatta friska sidan. När du sträcker ut armen (extenderar), då är det triceps som gör det mesta av jobbet. Triceps får flest av sina nervsignaler från den motoriska roten hos C7. C7:ans myotom är triceps.

92
Q

Vad är en nervbana?

A

Samling av flera nervfibrer (axoner) med samma anatomiska förlopp och liknande funktion

93
Q

Hur sker korsningen i medellinjen?

A

-En nervbana löser motsvarande uppgift på motsatt sida. Det finns tusentals olika banor för att kunna upprätthålla alla kroppens funktioner.

Höger hjärnhalva styr och tar emot signaler från vänstra delen av kroppen (och tvärtom). Nervbanorna korsar därför till motsatt sida av kroppen. Dem flesta nervbanorna korsat mitten i hjärnstammen, men vissa nervbanor gör det i ryggmärgen. Smärta och temperatur är ex. på nervbanor som korsar medellinjen i ryggmärgen. Vanlig hudsensorik däremot korsar i hjärnstammen. Var nervbanor korsar kan vara helt avgörande när man ska ställa neurologiska diagnoser.

-Sprittuss blir kallt. Temperatur och smärta följer samma nervbanor och korsar på samma ställe i ryggmärgen och om patienten inte känner temperaturskillnaden av sprittussen kommer vederbörande inte heller känna någon smärta.

-Symtom på vänster sida kroppen är en skada i höger hjärnhalva och tvärtom.

94
Q

Vad är en sensorisk nervbana? Hur är den uppbyggd? Hur fungerar sensorisk signalöverföring?

A

-Sensoriska nervbanor= Leder nervsignaler från sensoriska receptorer i hud, senor, muskler och leder (PNS) till hjärnan (CNS). Såsom smärta, beröring, vibration men även olika receptorer i muskler och leder.

En sensorisk nervbana anger vägen en nervsignal följer från en sensorisk receptor i det perifera nervsystemet till sensorisk hjärnbark på motsatt sida i centrala nervsystemet.

-Tre nervceller krävs för att leda en nervsignal genom en longitudinell sensorisk väg

-Sensoriska signaler går alltid i den bakre nervroten

-Nästan alla sensoriska signaler korsar medellinjen i hjärnstammen

-Undantag är signaler för smärta och temperatur som korsar medellinjen i ryggmärgen.

-Påväg till sensorisk hjärnbark går signalerna via talamus

-Talamus fungerar som en sensorisk sorteringscentral som sorterar de sensoriska signalerna innan de når sensorisk hjärnbark (bakom centralfåran)

95
Q

Vad är skillnaden på afferent och efferent fiber?

A

-Nerver som leder information till hjärnan bestäms och benämns som afferenta fibrer (inåtledande). -Nerver som leder information från hjärnan benämns som efferenta fibrer (utåtledande).

96
Q

Vad är en motorisk nervbana?

A

Leder nervsignaler från motorisk hjärnbark (CNS) ut till skelettmuskulatur (PNS).

–Motoriska nervbanor= En motorisk nervbana anger vägen en nervsignal följer från motorisk hjärnbark till en synaps mot skelettmuskulatur på motsatt sida av kroppen.

-Två nervceller från motoriska barken krävs för att leda en nervsignal genom en longtudinell motorisk väg, i det här fallet till en skelettmuskel.

-Motoriska signaler går alltid ut genom den främre nervroten

-Alla motoriska signaler till distala skelettmuskler korsar medellinjen i hjärnstammen

-Postural muskulatur (muskler längst ryggen som håller oss uppresta, tar både emot korsade och okorsade motoriska signaler) tar även emot motorisk information som ej korsat medellinjen

97
Q

Vad är ett neuron?

A

-Nervcell (neuron)= En typ av cell i nervsystemet vars uppgift är att samla in, bearbeta och överföra information i form av nervsignaler. Nervcellen består av en cellkropp, flera dendriter och ett axon med efterföljande nervändlut.

98
Q

Vad är en nervfiber?

A

Nervcellens axon (med eventuell omslutande myelinskida).

99
Q

Vad är en nerv?

A

En nerv består av flera axoner (nervfibrer) från olika nervceller som är samlade i ett knippe. Samma nerv kan leda både sensoriska, motoriska och autonoma nervsignaler.

100
Q

Vad är en synaps?

A

Synapser är kontaktpunkter där nervceller kan kommunicera eller överföra information till andra nervceller, muskelceller eller körtelceller. Signalerna överförs kemiskt över en synapsspalt med hjälp av neurotransmittorer.

101
Q

Ge exempel på en sensorisk bana (överföringen).

A

Från hud till hjärnbark: 1.Receptor i huden på vänster hand

2.Leds till ryggmärgen via sensorisk nervfiber i det perifera nervsystemet

3.In till ryggmärgen via den bakre (dorsala) nervroten

4.Synaps till sensorisk nervcell i centrala nervsystemet i ryggmärgens bakhorn

5.Korsning av medellinjen i hjärnstammen

6.Innan signalen i den här banan kan komma upp till vår medvetenhet i sensoriska barken så måste den ta ett viktigt stopp på vägen nämligen i talamus. Talamus är en slags “sorteringscentral/ kopplingsstation” för sensorisk information påväg till hjärnbarken.

7.Synaps in till sensorisk bark som ligger bakom centralfåran

-Tre nervceller från den sensoriska receptorn i periferin och upp till hjärnbarken i CNS. Första synapsen finns i den grå substansen i ryggmärgen. Andra synapsen i talamus efter att signalen har korsat medellinjen. Sista synapsen är uppe i den sensoriska barken

102
Q

Ge exempel på en motorisk nervbana (överföringen)

A

Från hjärnbark till skelettmuskel. 1.Motorisk bark, framför centralfåran

2.Ut ur storhjärnan genom capsula interna dvs. “super motorvägen” för motoriska signaler.

3.Korsning av medellinjen i hjärnstammen

4.Synaps i motoriskt framhorn i ryggmärg innan vi hittar den första synapsen i en motorisk nervbana. Det betyder att det första axonet i den här nervbanan kan bli nästan 1 meter långt. Synapsen i framhornet i ryggmärgen är självklart grå substans.

5.Ut ur ryggmärg via främre nervrot

6.Leds ut till muskel via motorisk nervfiber i det perifera nervsystemet

7.Neuromuskulär synaps (kontaktpunkten) mot skelettmuskel. Här är det neurotransmittorn Acetylkolin som används.

103
Q

Skillnaden mellan sträck- och böjreflex. Hur fungerar dessa processer?

A

-Komplexa reflexer (tankar, känslor och beteende)

-Posturala reflexer (reglerar kroppens ställning)

-Kombinerade reflexer (en reflex kan indirekt påverka en annan)

-Sträckreflex (senreflex)

-Böjreflex- reflektorisk drar sig undan från något som är smärtsamt

-Det autonoma nervsystemet- Baserar sig i stor grad på reflexer. Ex. blodtrycksreflex, kräkreflex, avföringsreflex, enteriska reflexer, pupillreflex och ögonrörelser.

Reflexer

-Aktiviteten i kroppens muskler och körtlar styrs i stor grad automatiskt och omedvetet

-Detta sker med hjälp av reflexer, där särskilda sensoriska celler står i direkt koppling till specifika muskler eller körtlar

-Det finns hundratals olika reflexbågar i kroppen och alla kan man förstå med hjälp av fem gemensamma element

-Ex. lårmuskeln sträcks ut när man slår på patellasenan med en reflexhammare. Lårmuskeln som hastiskt sträcks ut och bli längre svarar reflektoriskt med att spänna sig och då dra ihop sig så att muskeln blir kortare igen och därmed flyger benet fram. Reflexer är alltså inte viljestyrda. Reflexer är direkta kopplingar med sensoriska celler och nervceller som går ut till muskler eller körtlar. Kopplingen för det sker oberoende från hjärnbarken.

Fem element är gemensamt för alla reflexer

1.Receptor (sensorisk cell)- Ett stimulus måste utlösa en reflex i en receptor. Ett utlösande stimulus registreras alltid i en eller annan form av en sensorisk receptor även kallad sinnescell. I det här fallet är vårt stimulus en utsträckning av en sena. När man slår på senan sträcks den ut och blir längre. Tänk dig att du har en gummisnodd mellan tumme och pekfinger och sedan slår du med en liten hammare i mitten, på din tenta kan receptorn som efterfrågas vara både i en muskel och en sena. I praktiken är det ingen skillnad. Både receptorn i muskeln och i senan sträcks ut samtidigt eftersom att muskel och sena hör ihop.

-Särskilda sensoriska celler (muskelspolar) registrerar sträck i muskulaturen efter slag på patellasenan

2.Inåtledande sensorisk nervcell (afferent)- Receptorn ger upphov till en nervsignal och den nervsignalen måste ledas in till ryggmärgen. Oavsett vilken reflex man pratar om så sker det alltid via en inåtledande sensorisk nervcell. Inåtledande fibrer kallas afferent. En annan viktig detalj här är att den inåtledande sensoriska nervcellen går via den bakre nervroten till ryggmärgens bakhorn

-Informationen om att muskeln sträcks ut skickas nu till ryggmärgen och det sker via inåtledande sensoriska nervceller, även kallade afferenta perifera fibrer. Dem här signalerna går in till ryggmärgen via den bakre nervroten

3.Reflexcentrum (CNS)- Ryggmärgen är det som vi kallar för reflexcentrum i det här fallet. Enkelt förklarat betyder det att det är i ryggmärgen som det finns direktkopplingar ut till muskler eller körtlar som aktiveras av specifika sensoriska nervceller. Ryggmärgen har också som funktion att leda den här sensoriska signalen upp till hjärnan, men när vi pratar om ryggmärgens roll som reflexcentrum så är funktionen att koppla sensoriska intryck direkt till handling utan att signalen först måste ett varv till hjärnan.

-Reflexcentrumen är utspridda beroende på var inåtledande nervcellerna kommer ifrån och valt att koppla om. Pupillreflexens reflexcentrum går in till hjärnstammen t.ex., men när vi testar reflexer i benen och då har vi reflexcentrum i ryggmärgen, rätt så långt ner i ryggmärgen också. Dem sensoriska signalerna kopplas direkt över till motoriska celler. Motoriska celler som motverkar den oväntade sträckningen som uppstod i muskeln. Det är lite som ett kontrakt som sensoriska och motoriska nervceller har skrivit i förväg med varandra. Reflexerna är alltså förhandsprogrammerade med hjälp av synapser mellan sensoriska och motoriska nervceller. Så om en särskild muskelgrupp oväntat sträcks ut, så kommer samma muskelgrupp reflektoriskt att stramas åt igen. Den kommer försöka att motverka det som precis hände. Utan sådan här reflexer kan man glömma att ta sig en tur i ojämn terräng i ex. skogen.

  • Reflexcentrumet kopplar om sensorisk information till motoriska celler utan att cellerna går upp till hjärnan först. Om dem hade behövt gå via hjärnan för att kunna utföras där. Då hade det tagit mycket längre tid för kroppen att reagera. Men lika viktigt att precisera är ju att signalerna även transporteras upp till hjärnan som en liten kopia för hjärnans kännedom. Om du fått din patellarreflex testad någon gång, så vet du ju om att den sker och du känner ju att benet rör på sig men rörelsen kickar igång innan du hinner reagera på den. Signalen kopplas även om upp till hjärnan, men den signalen kommer fram lite senare än signalen som kommer tillbaka till muskeln.

4.Utåtledande motorisk nervcell (efferent)- Efter omkopplingen i reflexcentrum så går det en utåtledande motorisk nervcell ut från ryggmärgen och det här är det fjärde elementet i alla reflexbågar.

-Går via den främre nervroten påväg ut till musklerna. Motoriska celler går tillbaka till samma muskel för att kunna motverka sträckningen som uppstod när vi hamrade på knät. Punkten där nervcellen kopplar in sig mot muskeln heter neuromuskulär synaps.

5.Effektor (muskel eller körtel)- Det som sker som svaret på vårat stimulus. I det här fallet är det att strama åt muskeln som inledningsvis förlängdes

-Det är här den synliga delen av en reflexbåge sker, alltså rörelsen eller svaret som utlöses. Effektorn är alltså muskulaturen på framsida lår i detta tillfälle. Här är ju svaret att underbenet rör sig framåt och knäleden sträcks ut. Extension i knät. Något som är en följd av kontraktion i quadriceps muskulaturen på framsida lår.

-I samma reflexbåge som vi har studerat nu kommer det finnas fler muskler än dem på framsida lår som involveras. Det hade ju inte gått särskilt bra om både musklerna på framsida lår och musklerna på baksida lår kontraherade samtidigt. Då hade ju underbenet stått stilla för att dem jobbar ju mot varandra. Det vill inte kroppen, det får vi undvika. Kroppen har ju självklart en lösning på det. Det är tack vare någonting som kallas för hemmande interneuron. Hämmande mellannervceller kan man säga. Dem här är intergrerade i nästan alla reflexbågar och vad dem här inteneuronen gör är i regel att hämma antagonisten, alltså musklerna som har motsatt effekt till den rörelse som kroppen vill utföra. I det här fallet när vi vill att quadriceps ska spännas, så definieras den här muskelgruppen som agonist. Det är quadriceps som utför den önskade handlingen, vilket var att motverka att muskelgruppen sträcktes ut genom att dra ihop sig igen. Då kommer muskulaturen på baksida lår att vara antagonisten i sammanhanget. Antagonisten är som regel musklerna som har förmåga att göra den motsatta rörelsen. Dem här hämmande interneuronen kommer då att stoppa signaler till antagonisten samtidigt som signalen till agonisten släpps fram. För att vi inte ska bli “spralliga sprattel dockor” så står alla reflexer under konstant hämning från hjärnan. Inte såpass stark hämning att dem inte kan utlösas. Men tillräckligt stark att det ändå är en liten tröskel för reflexer att utlösas. Det är ju väldigt bra för annars hade det blivit på tok för mycket ofrivilliga rörelser som hade varit ganska onödiga och faktiskt rätt så besvärliga. Reflexerna är finkalibrerade och ska utlösas i rätt situationer. Så om man får en skada i CNS så ser man att reflexerna blir starkare och det beror på att skadan har stört hjärnans hämning av reflexerna. Starka reflexer är därför inte nödvändigtvis ett bra tecken, åtminstone inte om det finns en tydlig sidoskillnad mellan kroppshalvorna. Återigen, det är inte så att hjärnan aldrig får reda på vad som händer i kroppen, allt går ju upp till hjärnan. Däremot så är det viktigt att förstå att responsen från effektororganet sker innan hjärnan har tagit emot signalen om vad som faktiskt händer.

Interneuron- Tänk dig att du trampar på en spik. Förskolevariant: Vi låsas att det bara är en muskel som reflektoriskt lyfter upp foten som ett svar på smärtan. Vi låsas samtidigt att det bara är en muskel som används för att trampa ner foten. I verkligheten är det självklart fler muskelgrupper inblandade, men förenklar för att förstå det komplexa. Därför låsas vi att det bara är två muskler som är involverade när man trampar på spikar, “Trampa” och “Inte- trampa”-musklerna. Du har ju lärt dig att alla reflexbågar måste inom ett reflexcentrum där en omkoppling sker dvs. en synaps. Här ser du den sensoriska signalen om att foten har trampat på en spik. Den signalen går till ryggmärgen. Men ser du att den faktiskt inte kopplar sig direkt till den motoriska nervcellen som leder till “lyfta-foten” muskeln. Det finns någonting däremellan. Grejerna däremellan är dem smarta interneuronen. Dem gör så att våra reflexer går rätt till och att dem är koordinerade. Det gröna interneuronet är bara ett mellanled, men här ska det understrykas att dem är stimulerande, så den skickar reflexen vidare till agonisten, alltså “lyfta foten muskeln” men foten hade ju inte kunnat lyfta om vi samtidigt inte slappnade av i trampa muskeln. Men det uppnår man med ett parallellt hämmande interneuron som bromsar aktiviteten i “trampa-muskeln”. Interneuronen ser till att vi kör full gas på “lyfta-foten”-muskeln och full broms på “trampa”- muskeln”. Så vi ser att ett och samma sensorisk stimulus i det här fallet smärtan att trampa på en spik, ger möjlighet att aktivera flera smarta reflexbågar samtidigt via dem här interneuronen. När flera muskelgrupper aktiveras eller hämmas samtidigt så blir våra reflektoriska rörelser meningsfulla och koordinerade, precis som vi vill ha det.

Böjreflexens fem delar

1.Receptor (sensorisk cell)

-Receptorer som registrerar smärta och temperatur. Dem kommer reagera när fingret kommer i kontakt med eldslågan och därifrån skickas en signal med inåtledande sensoriska nervceller, våra afferenta fibrer.

2.Inåtledande sensorisk nervcell (afferent

-Det är en nervcell som tillhör perifera nervsystemet. Sensoriska nerver dyker självklart inte ut från handleden som på figuren, utan den går däremot längs hela armen och in till ryggmärgen i halsregionen via den bakre roten.

3.Reflexcentrum (CNS)

-Där den bildar en synaps i reflexcentret i CNS. I regel så är det mer än bara en synaps. För i ryggmärgen så har ju dem här geniala interneuronen sin plats, som ser till att vi får en lämplig och koordinerad reflex rörelse. Dem ser till att reflexer inte motverkar eller stör varandra. Dem släpper förbi rätt signaler, åt rätt håll, vid rätt tidpunkt, samtidigt som vissa signaler måste stoppas från att åka åt andra håll. Just nu så har vi bara ett stimulerande neuron här.

-Självklar finns det ju även synapser för att leda informationen upp till hjärnan. Men reflexen bryr sig inte om det. Innan hjärnan registrerat vad som hänt, så kommer den motoriska signalen att dra undan fingret redan innan hjärnan uppfatta vad som hänt.

4.Utåtledande motorisk nervcell (efferent)

-Vägen vidare ut är enkel, via en utåtledande motorisk nervcell i PNS, en så kallad efferent signal, som går ut genom framroten.

5.Effektor (muskel eller körtel)

-Sista delen av reflexbågen är självklart rörelsesvaret, att dra tillbaka fingret i det här fallet. Som kan ske genom ett eller ofta flera effektororgan, som alltså jobbar tillsammans. I det här fallet kommer biceps vara en av dem viktigaste musklerna för att få bort armen. För biceps kommer kontrahera och bidra till att man väjer bort från smärtkällan genom att böja överarmen. Ett hämmande interneuron får inte glömmas för den här reflexbågen också, samma koppling som ger kontraktion av biceps kommer även se till att triceps inte kontraherar. Triceps är ju på andra sidan av överarmen och hade annars kunnat se till att motverka biceps. Alla reflexer dämpas från hjärnan. Hjärnan kan man säga är rätt så kritisk till reflexer. Den ställer krav på att kroppen ska vara helt säker på att en reflex verkligen behöver utföras. Skada i CNS ger därför ofta kraftigare reflexer medan skador i PNS ger svagare eller inga reflexer alls.

104
Q

Varför har vi våra sinnen? Vilken funktion uppfyller dessa?

A

Avkänning av sinnestimuli är helt avgörande för att kunna reagera så lämpligt som möjligt på vad som händer både utanför och inuti kroppen. Avkänning är överföring av nervsignaler via nervbanor från sensoriska receptorer till cortex cerebri (hjärnbarken).

105
Q

Vad är perception?

A

Medveten tolkning av sinnesintryck. Understryker att sinnesintrycken befinner sig i cortex cerebri. På sätt och vis har dem blivit mer eller mindre medvetna för oss. Ibland reagerar vi aktivt på sinnesintryck innan vi hinner tänka oss för.

106
Q

Vad är reflexer?

A

Omedveten och automatisk koppling mellan sinnesintryck och beteende eller rörelse. I motsats till perception så är reflexer direkta kopplingar mellan sinnesintryck beteenden eller rörelser. Reflexer baserar sig också på avkänning. Närmare bestämt sensoriska nervsignaler in till ett reflexcentrum i ryggmärgen, eller också hjärnstammen. Svaret är förhands programmerat och överförs till utåtledande motoriska nervceller. Reflexen är oberoende av vår medvetenhet och avslutas med lämplig rörelse/reaktion.

107
Q

Vad är balans?

A

Huvudets position, rotation och acceleration.

108
Q

Vad är smärta?

A

En livsviktig tillbakadragnings mekanism i kroppen.

109
Q

Vad är proprioception?

A

B.la. leders position eller annan kroppsuppfattning. Det hjälper oss b.la. var armar och ben befinner sig i tid och otid. Dessutom är proprioceptions receptorer viktiga när vi ska lära oss och underhålla motoriska färdigheter.