Final questions 2022 (a) Flashcards

1
Q

Σ’ένα δοχείο όγκου 44.82L τοποθετούμε 262.6g αέριου ξένου(Xe). Η θερμοκρασία είναι 0°C και η πίεση 1atm. Ποιός ο συντελεστής συμπίεσης (Z) για το αέριο ξένο (Xe)? Ποιές δυνάμεις κυριαρχούν? Ερμηνεύστε ποιοτικά το αποτέλεσμα.
Δεδομένα: Γραμμοατομική μάζα (Α.Μ.) ξένου (Xe) 131.3g/mol. Συντελεστές Van der Waals για το αέριο ξένο (Xe): a(atmL^2mol^-2): 4.137 και b (10^-2Lmol^-1): 5.160

A

notebook
Ζ=1. Το αέριο είναι ιδανικό. Απουσία διαμοριακών δυνάμεων
Ο συντελεστής συμπίεσης (Z) μπορεί να οριστεί ως ένα αδιάστατο μέγεθος που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς των πραγματικών αερίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις από την ιδανική συμπεριφορά αερίου.
Το ξένο είναι ένα ευγενές αέριο και είναι γνωστό ότι έχει ασθενείς διαμοριακές δυνάμεις. -
Σε πίεση 1 atm και θερμοκρασία 0 βαθμών Κελσίου, οι συνθήκες δεν είναι ακραίες. Σε χαμηλές πιέσεις και μέτριες~ θερμοκρασίες, τα αέρια είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται ιδανικά επειδή οι διαμοριακές δυνάμεις έχουν μικρότερη επιρροή.(απουσία)
Το Xe είναι ένα μονοατομικό αέριο. Τα μονοατομικά αέρια συνήθως παρουσιάζουν συμπεριφορά πιο κοντά σε αυτήν ενός ιδανικού αερίου, επειδή δεν υπάρχουν πρόσθετες επιπλοκές από μοριακές αλληλεπιδράσεις όπως αυτές που παρατηρούνται στα διατομικά ή πολυατομικά αέρια.
Σε αυτό το σενάριο, οι συνθήκες είναι κοντά/ στις ιδανικές συνθήκες.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly