FI01 Flashcards
aforismi
eli mietelause, tiiviissä ja usein runollisessa muodossa ilmaistu ajatus
agnostikko
[kreik. a (ei) + gnostós (tiedetty) ”ei tiedetty”] henkilö, jolla ei ole tällä hetkellä tietoa tai näkemystä jonkin asian suhteen. Arkikielessä agnostikolla yleensä tarkoitetaan henkilöä, joka ei ota kantaa jumalan olemassaoloon. Agnostikko ei siis kiellä tai myönnä jumalan olemassaoloa.
ajatuskoe
kuvitteellinen tilanne, jonka avulla pyritään havainnollistamaan tai perustelemaan jotain näkemystä
analyyttinen tieto
jotain mikä tiedetään todeksi pelkkien ilmaisujen merkitysten perusteella, eikä se näin ollen lisää tietoamme (vrt. synteettinen tieto). Esim. kaikki poikamiehet ovat naimattomia.
argumentti
väite tai johtopäätös ja sen oikeuttamiseen esitetyt perustelut eli premissit
argumentin muoto
johtopäätöksen ja premissien rakenne ja niiden väliset suhteet. Argumentin muoto ei riipu argumentin sisällöstä.
argumentin sisältö
se mitä argumentin premissit ja johtopäätös käsittelevät
argumentointi
väitteiden ja näkemysten perustelu
argumentum ad hominem
[lat. ”henkilöön kohdistuva argumentti”] eli henkilöön vetoaminen on argumentin tai väitteen kritisointia sen perusteella, kuka on väitteen tai argumentin esittänyt. Ad hominem on yleensä epämuodollinen virhepäätelmä, joka perustuu relevanssivirheeseen.
argumentum ad logicam
[lat. ”logiikkaan kohdistuva argumentti”] eli virhepäätelmään vetoaminen on muodollinen virhepäätelmä, jossa oletetaan, että johtopäätös on epätosi, koska päättely on sisältää virhepäätelmiä tai on muuten heikkoa. Ad logicam on aina virhepäätelmä.
aristoteelinen
Aristoteleen filosofian mukainen tai siihen perustuva
arkitieto
arkipäiväinen tieto, joka on erotettavissa esimerkiksi tieteellisestä, filosofisesta tai uskonnollisesta tiedosta. Tyypillisesti arkitieto on tiedostamatonta, perustuu henkilökohtaiseen kokemukseen ja on tietotaitoa.
art
[engl. ”taide” tai ”taito”] englannin kielessä toisinaan käytetty yleistermi ei-eksakteista tieteistä (vrt. science). Sen alaisuuteen kuuluvat tyypillisesti esimerkiksi historia, kirjallisuuden- ja taiteentutkimus, filosofia ja yksittäisten kielten tutkimus.
arvosubjektivismi
käsitys, jonka mukaan arvot ovat subjektiivisia
astrologia
tähdistä ennustaminen (näennäistiede)
astronomia
tähtitiede
ateisti
[kreik. a (ei) + theós (jumala) ”ei jumalaa” tai ”ilman jumalaa”] henkilö, joka ei usko jumalan olemassaoloon. Arkikielessä ateistilla tarkoitetaan henkilöä, joka kieltää jumalan olemassaolon.
attribuutti
määre
auktoriteettiin vetoaminen
näkemyksen puolustamista sillä perusteella, että jokin auktoriteetti tai asiantuntija on puolustanut sitä. Auktoriteettiin vetoaminen on epämuodollinen virhepäätelmä silloin, kun auktoriteetti ei ole käsiteltävän kysymyksen asiantuntija, eikä näin ollen hänen käsityksensä ole sen parempi kuin kenen tahansa muun asiaan vihkiytymättömän.
autonomia
itsenäisyys, riippumattomuus, yksi tieteen tyypillisistä tunnusmerkeistä
bioetiikka
sovelletun etiikan osa-alue, joka käsittelee biologian ja lääketieteen tutkimuksesta nousevia erityisesti elämään ja kuolemaan liittyviä eettisiä kysymyksiä, kuten aborttia, eutanasiaa, kloonaamista tai kantasoluhoitoja
Brittiläinen empirismi
1600- ja 1700-luvulla erityisesti Isossa-Britanniassa vaikuttanut empirismin suuntaus, jonka merkittävimmät edustajat olivat John Locke, George Berkeley ja David Hume
causa sui
[lat. ”itsensä syy”] jokin mikä on itse itsensä syy
cogito ergo sum
[lat. ”ajattelen siis olen”] René Descartesin kuuluisa lausahdus, jonka mukaan oman ajattelun ja sitä kautta oman minuuden olemassaolo on kiistatonta