fallstudies Flashcards

1
Q

Vad är en fallstudie?

A

Tanken med en fallstudie är att belysa det generella genom att titta på det specifika. För att något skall betraktas som ett fall är det viktigt att det har en tydlig identitet som tillåter att det studeras isolerat från dess kontext. Om fallet saknar slutpunkt, utsida och gränser smälter det samman med andra sociala fenomen och går inte att betraktas som ett fall. I grund och botten måste ett fall:
Vara en helt fristående enhet.
Ha mycket tydliga gränser.
(engelska: Case study) är en forskningsstrategi som syftar till att ge djupgående kunskaper om det man undersöker.
Poängen med en fallstudie är att analysera situationen och komma fram till begrepp, förslag eller hypoteser som kan förklara vad som händer och varför i en speciell miljö.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fördelar med en fallstudie:

A
  • Man kan undersöka fenomen på djupet.
  • Mer detaljerad information än ytliga undersökningar. •Fokusen ligger på relationer och processer. Fallstudier ägnar uppmärksamhet åt hur relationer och sociala processer i detalj fungerar i sociala sammanhang. Det gör de eftersom forskaren är intresserad inte bara av vad som händer i sammanhang utan också av att förklara varför saker inträffar.
  • Det verkliga värdet av en fallstudie är att den ger möjlighet att få tillräckligt detaljer för att reda ut komplexiteten i en given situation. Fallstudien är en forskningsstrategi som fokuserar på att förstå den dynamik som finns i en enskild inramning.
  • Inom fallstudier kan olika metoder och typer av data användas i undersökningen. Den inte bara tillåter detta, den inbjuder och uppmuntrar faktiskt forskaren att göra det för att få en helhetssyn. Alla lämpliga metoder kan användas för att undersöka de relationer och processer som man finner intressanta.
  • Fallstudier används främst för att upptäcka information (genom att följa en induktiv logik)
  • Den föreslår nya vägar att utforska eller att den förklarar hur aspekter i fallet sammanflätas.
  • Kan användas för forskning, för att testa hypoteser och sina teorier i miljöer.
  • Upptäckterna av fallstudier används för utveckling av teorier. De tenderar att ses som en startpunkt för forskning som en förklarande eller undersökande bas som hjälper utvecklingen av teorin.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför är relationer och processer viktiga för en fallstudie?

A

Relationer och processer inom sociala miljöer hänger samman med varandra. För att förklara varför saker inträffar som de gör inom en särskild fallstudie miljö är det nödvändigt att förstå hur de olika facetterna i miljön är sammanlänkade. Fallstudien fungerar bra i detta sammanhang eftersom den snarare har en helhetssyn perspektiv än tittar på enstaka faktorer i det som sker. Den betraktar fallet som en helhet, i dess fullständighet, och på så sätt upptäcka hur de många delarna påverkar varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nackdelar med fallstudier:

A
  • Kan vara svårt att veta vilken information som skall exkluderas och vilket som skall inkluderas.
  • Att få tillgång till olika omgivningar för fallstudier kan vara en krävande del i forskningsprocessen.
  • För fallstudier kan även tillgång till olika dokument, människor och miljöer skapa etiska problem när det gäller sekretess.
  • Strategin tenderar även att fokusera på processer snarare än mätbara slutprodukter. Till sin spets kan den ibland ses producera mjukdata då den använder kvalitativ data och tolkande metoder. Fallstudier är relativt accepterat när det gäller att tillhandahålla beskrivningar av en situation men rätt olämpliga till analyser och utvärderingar. Detta är dock inget som är hugget i sten men det är viktigt för forskaren att vara medveten om dessa uppfattningar. Det krävs noggrann uppmärksamhet på detaljer och noggrann användning när fallstudier tillämpas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Typer av fallstudier?

A

Den typiska undersökningsenheten: Ett typiskt fall. Det valda fallet liknar de andra som kunde ha valts, resultatet kan därför med stor sannolikhet tillämpas på andra fall. Resultatet kan generaliseras.

Den avvikande undersökningsenheten: Kontrast till normen. Man kan se en bestämd faktor i relief, med dess effekter mycket tydliga.

Den teoriprövande undersökningsenheten: Relevans för tidigare teorier. Används för att pröva eller bygga på färdiga teorier.

Den minst sannolika undersökningsenheten: ? s. 98

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly