Externredovisning Flashcards
Varför har vi både lagar och normer att följa
Lagarna som reglerar redovisningen, ÅRL och BFL, är s k ramlagar, de uttrycker bara i stora drag hur det ska gå till. Normerna kompletterar sedan för att få en fullständig bild av hur det ska gå till.
Vilket organ har ansvar för god redovisningssed?
Bokföringsnämnden, de har tagit fram alla K-regelverk som är obligatoriska att följa sedan 2014.
Vad innefattar god redovisningssed?
Dels praxis bland bokföringsskyldiga med hög kvalitet på sin redovisning men också uttalanden från experter som kompletterar lagen.
Beskriv kort de tre K-regelverken:
K1 gäller för enskilda näringsidkare som upprättar enkla bokslut. De företag som definieras som mindre kan välja att tillämpa K2 som också är förenklat. K3 är huvudregelverket som de flesta följer och gäller icke-noterade AB som gör årsredovisning och koncernredovisning.
Följer dotterbolagen alltid moderbolaget i koncernredovisning?
Nej, ofta sammanfallet koncernreglerna med regler för juridisk person men inte alltid. Avvikelser står i slutet av varje kapitel i K3.
FAR:s samlingsvolym:
Där har allt sammanställts, både lagar, kompletterande normer och allmänna råd från normgivare.
3 sätt att avsluta den löpande bokföringen på:
- Årsredovisning för alla AB och ekonomiska föreningar, vissa handelsbolag samt större företag.
- Årsbokslut för alla andra företag som inte gör årsredovisning.
- Förenklat årsbokslut för enskilda firmor med nettoomsättning på högst 3 milj.
Kriterier för att ses som ett större företag:
Minst två av följande villkor ska vara uppfyllda:
- Medelantalet anställda mer än 50 st under två senaste räkenskapsåren.
- Balansomslutningen mer än 40 miljoner kr för varje senaste två räkenskapsåren.
- Nettoomsättning mer än 80 miljoner kr för vart och ett av de senaste två räkenskapsåren.
Beskriv moder- och dotterföretag:
om ett företag äger andelar i en juridisk person, alltså äger andelar i AB, och genom ägandet erhåller röster för beslutsfattande. Moderföretag erhåller mer än 50% av rösterna till dotterföretaget. Tillsammans utgör de en koncern.
Anläggningstillgång:
en tillgång som är avsedd för stadigvarande bruk i företaget, dvs det omsätts inte under en produktionscykel. Finns 3 olika typer: immateriella, materiella och finansiella. I redovisningen är dessa begrepp dock ej strikta, använd det som avspeglar bäst.
Omsättningstillgångar:
ej avsedda för långvarigt bruk. Omsätts under en produktionscykel. Fyra undergrupper: varulager, kortfristiga fordringar, kortfristiga placeringar, likvida medel.
Eget kapital
visar hur ägarna bidragit till kapitalanskaffningen. Resultat och utdelning påverkar EK.
Alltid skillnaden mellan tillgångar och skulder.
Obeskattade reserver
vinster som ännu inte tagits ut och beskattats. Uppkommer när företaget använder bokslutsdispositioner i RR. Ca 22% blir skuld, 78% blir EK.
Avsättningar
skuld som är säker eller sannolik i sin förekomst, men lite oviss i fråga om belopp och tidpunkt då den ska infrias.
Skulder
Förpliktelse att betala en annan part en summa. Ska klassificeras i långfristiga och kortfristiga. Kort om den förväntas betalas inom 12 månader, alla övriga ses som långfristiga.
Beskriv RR
beskriver företagets samtliga intäkter och kostnader under året. Finns två uppställningar, funktionsindelad som ser till hur företaget är organiserat medan kostnadslagsindelad delar in kostnader i olika typer: varukostnad, personalkostnad etc.
Förvaltningsberättelse
rättvisande översikt över företagets utveckling, finansiella ställning och resultat. Hur räkenskapsåret varit och hur man ser den ekonomiska utvecklingen framöver. Information utöver den finansiella. För aktiebolag ska förslag på hur årets resultat ska disponeras ut.
Två kriterier för att vara en tillgång
• Resurs som företaget kontrollerar till följd av redan inträffad händelse.
• Resursen förväntas ge framtida ekonomiska fördelar.
Dessa krav gör att ex vissa internt upparbetade tillgångar inte inkluderas pga svårt att uppvisa inträffad händelse. Och personal och kunskap har vi ej kontroll över.
Vad är en skuld?
Befintlig förpliktelse pga inträffad händelse som förväntas ge utflöde av resurser som är ekonomiska fördelar.
K3 anger två kriterier för att ta upp en S eller T:
- Det ska vara sannolikt att den ekonomiska fördelen ska tillfalla/bortfalla.
- Det ska vara möjligt att mäta värdet på ett tillförlitligt sätt.
Detta medför bedömningar, den som bedömer ska kunna motivera hur den tänkte. Ex kundfordring från ett företag som håller på att kursa, är det sannolikt att få betalningen? Vissa upparbetade T svåra att mäta värdet, kan då ej tas upp. Får skriva i noter istället.
När är nedskrivning aktuellt?
När värdet på vår tillgång plötsligt sjunker och man anser att värdeminskningen är bestående. K3 säger att återvinningsvärdet (det högsta av det verkliga värdet och nyttjandevärdet) måste vara lägre än bokfört värde för att få skriva ned. Skriv då ned till återvinningsvärdet.
Återföring
När nedskrivningen inte var nödvändig pga nya omständigheter får man lägga tillbaka värdet som man en gång tog bort och lägga som intäkt i RR. Ej möjligt med goodwill.
Uppskrivning
Mer krav på sig än nedskrivning (som måste göras). När tillgångens värde väsentligt överstiger bokfört värde. Gäller bara AB och EF. Värdet måste vara tillförlitligt och bestående. OBS påverkar ej RR direkt (EK ist).
Hur kan en immateriell tillgång hamna hos företaget?
Antingen genom separat förvärv, dvs att man ansökt om patent, licens, köpt upp ett varumärke etc, eller genom intern upparbetning. Vid det senare gäller att det oftast kostnadsförs istället för att lägga in i BR.