Extern Vattenrening - Sidor i bok: 99-218 Flashcards
Beskriv kortfattat vad kolloidala partiklar är? Vad finns det för problematik med dessa och för enkelhetens skull, nämn några reningssystem som passar och INTE passar!
Beskrivning: Det är fina och väldigt små partiklar som är fasta och suspenderade i vätskan. De är inte avsättbara ämnen.
Problematiken hör ihop med att ha rätt reningssystem för de. Eftersom att kolloidala partiklar är små och finpartikulära passar det inte att ha partikelavkiljningstekniker som sedimentering, flotation eller galler med större spaltvidd eftersom dessa lämpar sig för större föroreningar och partiklar, dvs suspenderat material. Tekniker som passar att ta hand om kolloidala partiklar är framförallt Silar med mycket liten maskvidd, exempelvis mikrosiling eller filtertekniker som sandfilter. Dessa är så kallade polermetoder och sätts oftast i slutet av anläggningen för att uppnå en högre reningsgrad.
Beskriv kortfattat vad som inkluderar stora partiklar ? Vad finns det för problematik med dessa och för enkelhetens skull, nämn några reningssystem som passar och INTE passar!
Beskrivning: Det kan vara föroreningar som kommer i större storlekar eller fibrer. Dessa är avsättbara ämnen.
Problematiken med dessa är att om dessa inte avskiljs eller rensas så kan det förekomma problem i form av exempelvis igensättning eller driftstörningar i form av mindre reningsgrad för anläggningen. För att avskilja denna typ av föroreningsförekomst passar sedimentering, flotation, grovrensgaller, bågsilar i massaindustrin. Finrensgaller och andra metoder som är polersteg är inte passander
Beskriv skillnaden mellan ett grovrensgaller och ett finrensgaller. Vad används dessa till och vad är egenskaperna med dessa reningsmetoder?
Galler används som ett förbehandlingssteg/avskiljningssteg för relativt stora uppslammade partiklar men även större föroreningar som exempelvis tygtrasor. De är alltså partikelavskiljningstekniker.
Mekanismen för galler är densamma, man utnyttjar att de inkommande partiklarna har en större storlek än spaltvidden i ett galler, vilket gör att de avskiljs från avloppsströmmen. Ett grovrensgaller har en större spaltvidd än ett finrensgaller men syftet är densamma.
Vad är syftet med silar? Beskriv skillnaden i avskiljningsmetoderna för partikulära föroreningar mellan Trumsilar, Bågsilar och Mikrosiling. Vad är varderas mekanism?
Syftet med silar är att avskilja suspenderat material och silar används som ett alternativ till galler inom kommunal avloppsrening.
Trumsilar: En trumsil är en roterande trumma där mantelytan är en sil med en liten maskvidd. Trumman roterar genom förtjockade massa, extraherar vätska genom ett vakuum, och lämnar fastämnen, i form av en kaka, på ett permeabelt membran på trumänden.
Bågsilar: Dessa förekommer som ett processinternt steg inom massa- och pappersindustrin. Syftet med bågsilar här är att avskilja cellulosafibrer från avloppsvattnet och till fördel får man en återvinning av fibrer. Det ger alltså ett ökat råvaroutbyte.
Mikrosiling: Det är en sil med mycket liten maskvidd och mikrisiling används för att avskilja mycket finpartikulära föroreningar. Därav sätter man den som ett slutsteg, dvs en polermetod för att kunna bidra till en högre reningsgrad till anläggningen.
Beskriv avskiljningsmekanismen med ett filter och funktionen med filterkakan? Beskriv och förklara hur ett kontinuerligt sandfilter fungerar. Även avskiljningsmekanismen skall förklaras
Ett filter består av en filterduk och dessa kan ge mycket rent vatten, de används som en polermetod. När partiklarna avskiljs byggs det upp ett lager på filterytan, vilket kallas för filterkaka. Filterkakan korrelerar med filtrets reningsförmåga, när det byggs upp för mycket lager på filterytan kommer det tillslut ge ett högt tryckfall över filtret. Det här hanteras genom filterspolning med hjälp av backspolning eller tryckluft.
Ett sandfilter är ett utformningsbart filter som ser ut som en sandbädd. Mekansimen bygger på att partikelföroreningar fastnar på fillermaterialet och fastnar i porer när de passerar genom filter och hålls kvar i porerna. Tillslut sätts filtret igen och därav måste det rensas med exempelvis spolning. Ett konventionellt sandfilter begränsas alltså av att inte kunna igenhålla större mängder av fastnade föroreningar men medan i ett kontinuerligt sandfilter sker en konstant filterrensning´.
Beskriv mekanismen för Sedimentering och Flotation!
Sedimentering: Mekanismen med sedimentering bygger på att föroreningarna/partiklarnas densitet är lägre än den omgivande vätskan de ligger i. Därmed kommer de tyngre föroreningarna att sjunka till botten av sedimenteringsnläggningen när flödeshastigheten i omgivningen sjunker/retarderar tillräckligt mycket. Partiklar med längre densitet strävar mot ytan och denna avskiljningsmetod kräver ett uppsamlingssteg för flytande partiklar och sediment. Avskiljningsresultatet bygger på ytbelastningen, det vill säga bassängs yta i förhållande till ström som ska behandlas. Ju större ytbelastning i relation till flöde - desto större partiklar kan hanteras.
Flotation: Mekanismen med flotation bygger på att man tillför luft mekaniskt vilket gör att partiklar som önskas avskiljas får en lägre densitet än omgivande vätska och strävar därmed mot ytan, dvs de flyter. Luftbubblorna sätts alltså på slampartiklarna.
Beskriv olika utformningar/mekanism av konventionell sedimentering, det vill säga bassängutformning (cirkulär och rektangulär) och mekanism.
Utformningen av konventionella sedimenteringsbassänger kan vara horisontell respektive vertikala genomströmning men utformningsvis kan de vara rektangulära respektive cirkulära bassänger. I cirkulära bassänger tas vatten in i centrumet och ut ur periferiet, vilket beror på att man vill undvika turbulens, vilket görs vid uttaget i periferi.
Beskriv och förklara utformning samt avskiljningsmekanism för lamellsedimentering.
Sedimentering utnyttjar densitetskillnaden mellan partiklar och dess omgivande vätska, där genomströmningshastigheten retarderas tillräckligt för att tyngre partiklar ska kunna sjunka till botten av bassängen. Avskiljningsresultatet bygger på ytbelastningen, det vill säga bassängs yta i förhållande till ström som ska behandlas. Ju större ytbelastning i relation till flöde - desto större partiklar kan hanteras.
I lamellsedimentering placeras skivor (Lameller) snedställt i bassängen där vätskan ska passera igenom. Vätskan/vattnet får på grund av det här en längre vandringsväg i jämförelse med partiklarna och det här resulterar i att man får en mycket god avskiljning och en mycket kompakt anläggning.
Beskriv och förklara utformning samt avskiljningsmekanism för mikroflotation samt konventionell flotation.
Jämför en fördel och en nackdel med flotation och sedimentering!
Flotation bygger på att tillförda luftbubblor gör att slampartiklar får en lägre densitet än omgivande vatten, vilket gör att slampartiklarna strävar mot ytan.
Mikroflotation bygger på att man i en annan mindre vätskeström tillför luft under högt tryck och sedan tillsätter detta behandlade vatten till flotationsbassängen med vatten som har vanligt atmosfärstryck. Det här kommer göra att en skillnad i densitet ges och luftbubblor bildas, vilket gör att partiklarna kan lyftas till ytan. I en konventionell flotation så blåses luft in direkt i flotationsbassängen med hjälp av hög tryckluft.
Fördelen med flotation är att man erhåller en mycket kompakt anläggning och att ytbelastningen kan vara upp till 10 gånger högre än sedimenteringen. Nackdelen är att flotation är en extremt energikonsumerande partikelavskiljningsmetod.
Rymning av partiklar orsakar stora avskiljningsförluster i resultatet för en sedimenteringsbassäng. Ange och motivera 3 åtgärder för det här problemet.
- Byt riktning på inflödet. Flödet kan placeras uppifrån istället för ett plugg-inflöde.
- Minska turbulensen, sjunkna partiklar kommer därav inte sträva mot ytan igen.
- Ta ut vatten ett par dm under vattenytan så att partiklar på ytan inte kommer med i uttaget.
Ange den aeroba nedbrytningsreaktionen och ange en mycket viktig förutsättning för dess funktionalitet. Beskriv även förändringen i näringsinnehållet i ett avloppsvattnet.
Org. mtrl + O2 -> CO2 + H20 + torrt slam + värme. En viktig förutsättning för aeroba processer är att de aeroba mikroorgansimerna som bryter ned BOD (lättnedbrytbart syrekrävande organiskt material) har fri tillgång till syre. Eftersom de aeroba bakterierna även kräver näring så erhåller man en reduktion av avloppsvattnets näringsinnehåll (fosfor och kväve) - detta kallas för mikrobiell assimilation.
Ange den aneroba nedbrytningsreaktionen och ange en mycket viktig förutsättning för dess funktionalitet.
Org.mtrl -> Co2 + Metangas + H20 + torrt slam. Den anaeroba nedbrytningsreaktionen sker i frånvaro av syre. Tillskillnad från den aeroba där man får energi rik värme och kräver luftning (energikostsamt) så får man energirik metangas. Anaeroba processer lämpar sig när man har ett slam med väldigt hög organisk koncentration.
Det förekommer 2 typer av mikroorganismer, bakterier och mikrodjur. Förklara inom dessa två kategorier de olika typer av bakterier/mikrodjur, samt deras funktion. Vad är resultatet av att ha för många mikrodjur eller för lite?
Bakterier: I bakteriekulturen förekommer frisimmande bakterier, dessa bryter ned löst organiskt material. Det förekommer även flockformiga bakterier som bildar flockar (avkiljbart slam) men även trådformiga bakterier som bildar filament.
Mikrodjur: Dessa kan inte bryta ned löst organiskt material och deras förekomstformer är encelliga mikrodjur som äter de frisimmande bakterierna. Men även flercelliga mikrodjur som äter frisimmande samt flockbildande bakterier men även organiska partiklar.
Det är viktigt att ha en balans mellan mängden av dessa mikroorganismer. För lite mikrodjur kommer ge för mycket frisimmande bakterier vilket skapar problem för sedimenteringen sen. För mycket mikrodjur ger för få bakterier, vilket i sin tur resulterar i dålig bakterierening.
Beskriv och förklara hur en konventionell biologisk damm fungerar. Beskrivningen skall omfatta dels vilka föroreningar som avskiljs och fördelar respektive nackdelar med reningsmetoden. Berätta gärna hur och varför man kan optimera den biologiska bädden?
Den biologiska dammens utformning liknar en mindre sjö där reningen sker naturligt som i vattendrag. De föroreningarna som avskiljs är organiska material i suspenderad form. Den biologiska dammen har förutom sina mikroorganismer för nedbrytningen, även alger som hjälper till under de varma årstiderna. Org. mtrl + O2 -> CO2 + H20 + torrt slam + värme.
Nackdelar med biologiska dammen: Den är årstidsbegränsat till varmare klimat. När det är kallare får sämre avskiljningsgrad på grund av kallare temperatur och att det är mer syrefattigt. En annan nackdel är att den har väldigt stort ytbehov, vilket innebär att uppehållstiden är lång. Den långa behandlingstiden leder till en begränsad slamproduktion.
Fördelar: Den biologiska dammens anläggningskostnader är väldigt låga och skötseln är ej särskilt krävande.
För att öka den biologiska dammens kapacitet kan man tillföra mekanisk luftning, vilket förekommer i industriell rening av vatten. Luftningen gynnar mikroorganismernas nedbrytningsprocess då de är aeroba. Däremot blir anläggningarna väldigt stora.
Beskriv och förklara hur aktivslam-processen (konventionellt utformad aktivslamanläggning) är utformad och fungerar. Av beskrivningen skall framgå vad som avskiljs, vilka reaktioner som sker, vad som sker med föroreningarna i vattnet samt hur processen, tekniskt genomförs.
En aktivslamprocess utformning är att man först har en luftningsbassäng där man behandlar försedimenterad avloppsvatten med hjälp av kraftig luftning och mikroorganismer. Luften trycks vanligen ned i bassängen med stora kompressorer och blåses ut som bubblor genom perforerade rör, gummimembran eller keramiska material. Luftningen leder även till att mikroorganismerna kan bryta ned det organiska materialet lättare. Följt av detta kommer en sedimenteringsbassäng där slammet och vattnet avskiljs. Slammet recirkuleras (returslammet) tillbaka till luftningsbasssängen. Anledningen till återföringen av slammet är att man önskar en hög koncentration av mikroorganismer, dvs en hög slamålder, för att erhålla en långgående reduktion av organiskt material.
Reaktionen som sker i processen är följande:
Organiskt mtr + O2 -> Co2 + H20 + Torrt Slam + Värme
Genom att låta mikroorganismerna utnyttja avloppsvattnets föroreningsinnehåll som föda kommer man åt även lösta organiska föroreningar. Mikroorganismerna växer till och förökar sig och denna cellproduktion kan avskiljas ur processen genom sedimentering (eller flotation). Mikroorganismerna kräver för sin tillväxt även näringsämnen av olika slag t.ex. fosfor och kväve. Vid en biologisk rening kommer man därför även att erhålla viss reduktion av avloppsvattnets innehåll av näringsämnen (s.k. mikrobiell assimilation).