Exetera Flashcards
Hur sätts marknadspriset i en samhällsekonomi?
I en marknadsekonomi sätts priset på varor och tjänster huvudsakligen genom samspelet mellan utbud och efterfrågan.
Utbud
Utbud är den mängd av en vara eller tjänst som producenter är villiga att sälja vid ett visst pris. Om priset på en vara stiger, är producenter ofta villiga att erbjuda mer av den varan, eftersom de kan få bättre betalt.
Efterfrågan
Efterfrågan är den mängd av en vara eller tjänst som konsumenter är villiga att köpa vid ett visst pris. När priset stiger minskar ofta efterfrågan, eftersom varan blir dyrare för konsumenterna.
Jämnviktspris
Jämviktspriset är det pris som uppstår där utbudet och efterfrågan möts. Det är den punkt där den mängd som konsumenterna är villiga att köpa är lika stor som den mängd som producenterna är villiga att sälja. Vid denna punkt råder marknadsjämvikt, och ingen över- eller underskott på varan uppstår.
Marknadsekonomi som ekonomiskt system
Marknadsekonomi innebär att marknaden styrs av utbud och efterfrågan utan statlig inblandning.
Planekonomi som ekonomiskt system
Planekonomi betyder att staten styr ekonomin och bestämmer priser och produktion.
Blandekonomi som ekonomiskt system
Blandekonomi är en kombination av marknads- och planekonomi, där vissa delar är marknadsstyrda och andra statligt reglerade.
Grön ekonomi som ekonomiskt system
Grön ekonomi fokuserar på hållbar utveckling och miljövänliga ekonomiska beslut.
Vad är riksbankens uppdrag?
Riksbanken ansvarar för att upprätthålla prisstabilitet genom att kontrollera inflationen och styra räntan i Sverige. Dessutom ansvarar de för att ge ut pengar och säkra betalningssystemet.