Eten en Drinken Flashcards

1
Q

Welk kookboek der kookboeken werd uitgegeven door de Katholieke Vorming van Landelijke Vrouwen (KVLV)?

A

Ons Kookboek

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Van welke vis zijn kaviaar de eitjes?

A

Steur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Uit welke cactussoort wordt tequila gemaakt?

A

Agave

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hoe heet het Latijns-Amerikaanse visgerecht waarbij rauwe vis gemarineerd wordt in citroen of limoen en waar vervolgens uien, chilipepers, peper en zout aan wordt toegevoegd?

A

Ceviche

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is het oudste gepatenteerde synthetisch voedsel ter wereld?

A

Margarine

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Welk vlees wordt gebruikt bij de bereiding van Osso Bucco?

A

Kalfsvlees

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Allium cepa, lid van de Liliaceae-familie, is één van ‘s werelds meest gebruikte groenten. Wat is het?

A

Ajuin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Dit gerecht, gemaakt met oa kip, eieren, rivierkreeftjes en cognac, zou het lievelingsgerecht van Napoleon geweest zijn en is vernoemd naar een belangrijke veldslag die hij won in Italië. Volgens de legende zou hij het voor elke veldslag laten bereiden omdat het hem geluk zou brengen. Om welk gerecht gaat het?

A

Kip Marengo

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Welke koffie dankt zijn naam aan het Italiaanse woord voor ‘bevlekt’, een verwijzing naar het wolkje melkschuim dat aan een espresso wordt toegevoegd?

A

Caffè Macchiato

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Welke sterke drank krijg je na het destilleren van appelcider?

A

Calvados

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Welke vallei in Californië is één van de bekendste wijnstreken van Noord-Amerika?

A

Napa-vallei

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

In welke Japanse bereidingswijze worden ingrediënten zoals groenten en vis in beslag gedoopt en vervolgens gefrituurd?

A

Tempura

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat zijn de 6 erkende Belgische trappistenbieren?

A

Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

AB InBev is de grootste brouwerij ter wereld. Waarvoor staat AB?

A

Anheuser-Busch

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Welke beroemde cocktail wordt gemaakt met tequila, triple sec, limoen en zout?

A

Margarita

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Welke beroemde cocktail maak je met rum, ananassap en kokosmelk?

A

Piña Colada

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Wie tegenwoordig hip wilt doen, bestelt een alcoholvrije cocktail die bestaat uit een mix van pompelmoessap en tonic. Een logische naam hiervoor is pom-ton, maar hoe wordt het drankje nog genoemd?

A

Eskimo

18
Q

Welke chilipeper haalt een scherptegraad van 2,2 miljoen Scoville-eenheden, en is daarmee de pikantste chilipeper ter wereld?

A

Carolina Reaper

19
Q

Wij zoeken het eerste alcoholvrije speciaalbier van België. Om het met hun woorden te zeggen: “Wat is de naam van het bier dat even zot en lekker is als de Brugse Zot, maar dan alcoholvrij?”

A

Brugse Sportzot

20
Q

Het merk dat we zoeken, is de Aldi-cola. Zelfs het blikje lijkt tegenwoordig een kopie van Coca cola. Wij willen graag de naam van het huismerk dat Aldi gebruikt voor hun frisdranken.

A

River

21
Q

Tegenwoordig vind met tientallen soorten ham, meestal genoemd naar de streek waarvan ze afkomstig is of naar de voeding die de varkens krijgen. Er bestaat ook een Spaanse hamsoort waarvan de naam gelinkt is aan de poten van het varken. Hoe heet deze ham?

A

Pata Negra

22
Q

We zoeken de naam van deze coctail. Deze is waarschijnlijk ergens in de jaren 40 ontstaan. Het is een mengsel van wodka en vers geperst sinaasappelsap.

A

Screwdriver

23
Q

In welke abdij worden de Westvleteren trappisten gebrouwen?

A

Sint-Sixtusabdij

24
Q

We zoeken het enige trappistenbier dat buiten Europa gebrouwen wordt, nl. in de Saint Joseph’s Abbey in de Verenigde Staten. Tot 2013 overleefden de monniken van confituur en marmelades, maar in de zoektocht naar nieuwe inkomsten brachten ze een bezoek aan enkele Belgische trappistenbroeders, en ontwikkelden ze hun eigen trappist. Wat is de naam van deze trappist?

A

Spencer

25
Q

We zoeken een nationaal gerecht van Zwitserland dat bestaat uit geraspte aardappel die meestal in een ronde koekvorm wordt gebakken. Wat is de naam?

A

Rösti

26
Q

Voor deze vraag gaan we op zoek naar een klassiek vleesgerecht dat letterlijk ‘holle botten’ betekent. De basis van het gerecht zijn kalfsschenkels die met onder andere uien, wortels en bleekselderij worden gestoofd in witte wijn. Het gerecht wordt meestal geserveerd met risotto of pasta en wordt afgewerkt met gremolata, een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie.

A

Ossobuco

27
Q

Dit Zweeds traditioneel gerecht bestaat uit gefermenteerde Oostzeeharing en heeft een zeer indringende geur. Door de organische zwavelverbindingen die tijdens het gisten zijn ontstaan, lijkt de geur op die van rotte eieren of van een stinkbom. Wat is de naam van dit gerecht?

A

Surströmming

28
Q

Het gerecht dat we voor deze vraag zoeken werd aan het einde van de negentiende eeuw het nationaal gerecht van Hongarije, toen de Hongaren zochten naar symbolen van nationale identiteit om zich binnen het Oostenrijks-Hongaarse Rijk te onderscheiden van andere nationaliteiten. Het gerecht is een stoofpot van rundvlees, groenten, rode uien en kruiden.

A

Goulash

29
Q

Het betreft een veelzijdige barbecue die zowel om te grillen, te roken en als oven gebruikt kan worden. Naam graag van het bedrijf en de gelijknamige keramische barbecue die bekend is omwille van zijn donkergroene kleur.

A

The Green Egg

30
Q

In 2017 vond Callebaut volgens hen de vierde soort chocolade uit, naast de melk-, pure en witte chocolade. De roze kleur en de bessensmaak zijn typerend voor deze chocolade en zijn volledig afkomstig van de cacaoboon die gebruikt wordt. Er worden dus geen extra smaak- of kleurpigmenten toegevoegd. Hoe heet deze chocolade?

A

Ruby

31
Q

Van u vernemen we graag de naam van een familiale brouwerij gelegen in Brugge, ook bekend als Brouwerij Henri Maes. In september 2016 nam de brouwerij een dubbele bierpijpleiding in gebruik die de brouwerij aan het Walplein verbindt met de bottelarij in het Waggelwater. De leiding is 3,2 km lang en zit op sommige plaatsen 34 meter diep onder de grond.

A

De Halve Maan

32
Q

Wat is de Nederlandse naam van Artemisia dracunculus, een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae)? Het kruid is afkomstig uit Centraal-Azië. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. Het vormt een bestanddeel van de fines herbes, een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen. Het is vooral bekend als ingrediënt in klassieke sausen zoals bearnaise en bechamel.

A

Dragon

33
Q

We zoeken de naam van een groep Mexicaanse sterkedranken die gedestilleerd worden uit agavesap. Tequila is een bekend voorbeeld van deze drank en wordt enkel geproduceerd in de buurt van Santiago de Tequila.

A

Mezcal

34
Q

Na de garnaal vorig jaar is de vis van het jaar in 2023 weer een echte vis. Wat is de vis van het jaar 2023?

A

Schartong

35
Q

De muskaatnoot kennen we waarschijnlijk allemaal. Deze werd gedurende lange tijd alleen op de Molukken gekweekt, onder monopolie van de Oost- Indische Compagnie. Zaden van deze vrucht werden Europa binnengesmokkeld en zo kon men het monopolie van de Compagnie doorbreken. Hoe noemt men de gedroogde zaadmantel van de nootmuskaat, die in de keuken gebruikt wordt als specerij?

A

Foelie

36
Q

Om zeker te zijn dat een taartbodem goed uitbakt, kan het nuttig zijn om de bodem eens voor te bakken zonder vulling. Hierbij kan men gebruik maken van keramische bakparels om de bodem plat te houden. Hoe heet deze techniek?

A

Blind bakken

37
Q

In de Indische keuken wordt vaak gebruik gemaakt van een geklaarde vorm van boter. Het kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden. Hoe noemt men deze vetstof?

A

Ghee

38
Q

Wie Ethiopisch gaat eten, moet niet meteen bestek verwachten. Het eten wordt traditioneel geserveerd met een soort zure pannenkoek, die gebruikt wordt om het eten mee vast te nemen en in de mond te steken. Hoe heet deze pannenkoek?

A

Injera

39
Q

We zoeken een fruitsoort die oorspronkelijk afkomstig is uit China, maar waarvan de Nederlandse naam verwijst naar Perzië, waar Europeanen dit fruit voor het eerst tegenkwamen. Over welk fruit gaat het?

A

Perzik

40
Q

We zoeken de naam van een streekbier uit de Zennevallei. Het grootste kenmerk van dit bier, is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. Het is een koolzuurarm bier, met een zeer zurige smaak.

A

Lambiek