ESG 1.0 Flashcards
Ympäristövastuun asioita ovat esimerkiksi:
- Kasvihuonekaasupäästöt (CO2)
- Energiankulutus
- Vedenkulutus ja jäteveden määrä
- Jätteiden määrä ja vaarallisten aineiden käyttö
- Raaka-aineiden kulutus
- Ekologiset vaikutukset, mm. luonnon monimuotoisuus (biodiversiteetti)
Sosiaalisen vastuun asioita ovat esimerkiksi:
Ihmisoikeudet
* Yksityisyydensuoja
* Tietosuoja
* Tuoteturvallisuus ja -laatu
* Työntekijöiden tyytyväisyyteen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat
* Työntekijöiden tasa-arvo ja syrjintä
* Paikallisyhteisöjen kohtelu
Taloudellisen vastuun / hallintotavan asioita ovat esimerkiksi:
Korruption ja lahjonnan torjunta
* Rahanpesun torjunta
* Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta
* Verovastuullisuus (missä verot maksetaan)
* Hallituksen riippumattomuus ja moninaisuus (esim. sukupuoli, ikä osaaminen ja etninen alkuperä)
* Johdon palkitseminen
* Eettiset periaatteet (code of conduct)
* Sisäinen tarkastus
K:n kestävän kehityksen 17 tavoitetta ovat:
- Ei köyhyyttä
- Ei nälkää
- Terveyttä ja hyvinvointia
- Hyvä koulutus
- Sukupuolten tasa-arvo
- Puhdas vesi ja sanitaatio
- Edullista ja puhdasta energiaa
- Samanarvoista työtä ja talouskasvua
- Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuuria
- Eriarvoisuuden vähentäminen
- Kestävät kaupungit ja yhteisöt
- Vastuullista kuluttamista
- Ilmastotekoja
- Vedenalainen elämä
- Maanpäällinen elämä
- Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto
- Yhteistyö ja kumppanuus.
YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (Principles for Responsible Investment, PRI)
Periaate 1: Sisällyttää ESG-asiat sijoitusanalyysiin ja päätöksentekoprosesseihin.
Periaate 2: Toimia aktiivisena omistajana ja sisällyttää ESG-asiat omistuskäytäntöihin.
Periaate 3: Edistää asiaankuuluvaa ESG-raportointia sijoituskohteissa.
Periaate 4: Edistää vastuullisen sijoittamisen periaatteiden hyväksymistä ja käyttöönottoa sijoitustoimialalla.
Periaate 5: Tehdä yhteistyötä muiden sijoittajien kanssa edistääkseen vastuullisen sijoittamisen periaatteiden käyttöönottoa.
Periaate 6: Raportoida toimistaan ja työnsä edistymisestä vastuullisen sijoittamisen periaatteiden toteuttamisessa.
Vastuullisen pankkitoiminnan periaatteet
Periaate 1: Linjaukset (alignment). Linjaamme strategiamme yhdenmukaiseksi kansainvälisten viitekehysten kanssa. Strategia tukee yksilöiden tarpeita ja yhteisön tavoitteita kuten kestävän kehityksen tavoitteissa, Pariisin ilmastosopimuksessa ja muissa olennaisissa kansallisissa ja alueellisissa viitekehyksissä tuodaan julki.
Periaate 2: Vaikuttaminen ja tavoitteiden asettaminen (impact & target setting). Kasvatamme jatkuvasti positiivisia vaikutuksiamme ja pienennämme negatiivisia vaikutuksia, ja hallitsemme toimintojemme, tuotteidemme ja palveluidemme aiheuttamia riskejä ihmisille ja ympäristölle. Asetamme ja julkaisemme tavoitteet, joihin voimme vaikuttaa merkittävimmin.
Periaate 3: Asiakkaat (client & customers). Toimimme vastuullisesti asiakkaidemme kanssa kannustaen heitä kestäviin käytäntöihin ja mahdollistaen heidän taloudellisen toiminnan, joka luo yhteistä vaurautta nykyisille ja tuleville sukupolville.
Periaate 4: Sidosryhmät (stakeholders). Teemme ennakoivaa, vastuullista ja osallistavaa yhteistyötä olennaisten sidosryhmien kanssa yhteiskunnan tavoitteiden saavuttamiseksi.
Periaate 5: Hallinto ja kulttuuri (governance & culture). Sitoudumme näihin periaatteisiin tehokkaan hallinnon ja vastuullisen pankkikulttuurin avulla.
Periaate 6: Läpinäkyvyys ja vastuullisuus (transparency & accountability). Tarkastelemme säännöllisesti näiden periaatteiden yksilöllistä ja kollektiivista täytäntöönpanoa ja olemme avoimia ja vastuullisia niin positiivisista kuin negatiivisista vaikutuksistamme sekä panoksestamme yhteiskunnan tavoitteisiin.
direktiivi ei-taloudellisen tiedon raportointivelvollisuudesta (Non-Financial Reporting Directive, NFRD
NFRD-raportointidirektiivin tavoite on varmistaa, että tulevaisuudessa yritysten vastuullisuudesta ja kestävyysvaikutuksista on saatavilla riittävästi tietoa.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)
määrittelee NFI-direktiiviä tarkemmin mitä asioita yrityksen on kestävyydestä raportoitava ja laajentaa raportointivelvoitteen koskemaan mahdollisesti myös aiempaa pienempiä yrityksiä. Samalla muiden kuin taloudellisten tietojen raportointi muuttuu termiltään kestävyysraportoinniksi. Terminologian muutoksella halutaan
1 Koskee suuria, yleisen edun kannalta merkittäviä yhtiöitä, eli listayhtiöitä, luottolaitoksia ja vakuutusyhtiöitä, joiden henkilömäärä ylittää tilikauden aikana keskimäärin 500 henkeä. Lisäksi yhtiön liikevaihdon tulee olla yli 40 miljoonaa euroa tai taseen 20 miljoonaa euroa
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)
Yritysten kestävyysraportointidirektiiviä (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD-raportointi)
GRI (Global Reporting Initiative)
Global Reporting Initiative (GRI) on kansainvälinen aloite, jonka tavoitteena on luoda yleisesti hyväksytty toimintamalli yhteiskuntavastuun raportointiin. GRI-ohjeistoa rakennetaan eri sidosryhmien välisenä yhteistyöhankkeena. GRI on itsenäinen säätiö ja YK:n ympäristöjärjestön UNEP:in yhteistyöelin.
TCFD
Finanssialalla suosittu Task Force on Climate-related Financial Disclosure (TCFD) korostaa ilmastoriskien taloudellisia vaikutuksia yrityksen toimintaan. Euroopan komissio on arvioinut, että lähes puolet euroalueen pankkien riskialttiudesta liittyy suoraan tai epäsuorasti ilmastonmuutokseen.
Ilmastoriskit jaotellaan tyypillisesti siirtymäriskeihin (ns. transitioriskeihin) ja fyysisiin riskeihin. Siirtymäriskejä syntyy ihmisten ja yhteiskunnan alkaessa muuttaa toimintaansa ilmastonmuutoksen vuoksi. Tällaisia riskejä ovat esimerkiksi poliittiset/lainsäädännölliset riskit (esim. muutetaan lainsäädäntöä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi). Fyysiset riskit voivat olla akuutteja eli ajoittaisia, esimerkiksi myrskyjä. Krooniset fyysiset riskit ovat luonteeltaan pysyvämpiä, kuten ilman lämpötilan nousu tai meriveden pinnannousu. Suomessa ilmastonmuutoksen fyysisten riskien arvioidaan painottuvan tulvimiseen ja meriveden nousuun ja olevan maltillisempia kuin monella muulla alueella Euroopassa.
Esimerkiksi kansainvälinen energiajärjestö IEA (International Energy Agency) arvioi,
että pelkästään energiantuotantoon tehdyt investoinnit kasvattavat BKT:ta maailmanlaajuisesti neljä prosenttia vuoteen 2050 mennessä. IEA:n skenaarion mukaan energian kulutus on tuolloin pienentynyt kahdeksan prosenttia nykyisestä samalla, kun maailmantalous on kaksinkertaistanut. Hyvä esimerkki odotettavissa olevasta energiantuotannon murroksesta on IEA:n arvio, jonka mukaan öljyyn ja puhtaaseen energiaan tehdyistä yhteenlasketuista investoinneista öljyn osuus oli vuonna 2020 yli 90 prosenttia, mutta puhtaaseen energiaan tehtävät investoinnit kasvavat niin, että jo vuonna 2030 osuudet ovat yhtä suuret.
TCFD-raportissa
TCFD-raportissa yritys kertoo sijoittajille ja muille tärkeille sidosryhmilleen miten se arvioi ilmastoriskin vaikuttavan sen hallintoon, strategiaan, riskienhallintaan ja mittareihin ja tavoitteisiin. Mikäli ilmastonmuutos on yritykselle merkityksellinen riski, sijoittajan on tärkeää hahmottaa miten yritys ja sen johto on valmistautunut ilmastoriskin hallintaan. Tulokset kannustetaan raportoimaan julkisesti.
ESG-luokitukset saattavat vaihdella eri luokittajien välillä,
- Kattavuuserot (scope divergence): yksi luokittaja sisällyttää reittaukseen kasvihuonekaasupäästöt, työntekijöiden vaihtuvuuden ja ihmisoikeudet kun taas toinen ei ota huomioon näitä kaikkia.
- Painotuserot (weight divergence): luokittajat antavat eri ESG:n osa-alueille vaihtelevan painoarvon, esim. E (ympäristö) 50 %, S (social) 25 % & G (governance) 25 %, tai ihmisoikeudet saa suuremman painoarvon kuin vaikka lobbaus.
- Mittauserot (measurement divergence): luokittajat mittaavat samaa ESG-ominaisuutta eri indikaattoreilla. Esimerkiksi yksi luokittaja arvioi yrityksen
18
sosiaalisia vaikutuksia työntekijöiden vaihtuvuuden perusteella toisen laskiessa työtapaturmien määrää. Molemmat arvioivat sosiaalisia vaikutuksia, mutta ne voivat johtaa erilaisiin reittaustuloksiin. - Aineistoerot (data divergence): reittaajat keräävät aineistoa eri lähteistä. Jotkut luokittajat hyödyntävät pelkästään julkisia tietolähteitä (esim. yritysten vastuullisuusraportit) ja toiset lähettävät yrityksille tarkentavia kyselyitä.
VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN STRATEGIAT
4.1. Poissulkeminen
Poissulkeminen (tai negatiivinen seulonta) on perinteinen vastuullisen sijoittamisen menetelmä, jolla on historia eettisessä sijoittamisessa3. Tyypillisesti eettinen sijoittaja tekee sijoituspäätöksensä arvopohjansa mukaisesti eikä sijoita esimerkiksi ns. syntiosakkeisiin eli alkoholiin, tupakkaan, aseteollisuuteen, aikuisviihteeseen tai uhkapeleihin. Eettisillä sijoittajilla on ennen ollut usein uskonnollinen arvopohja, mutta nykyään sijoituskohteiden valintaan vaikuttavat yhä useammin myös muut eettiset näkemykset kuten ympäristöideologia, mukaan lukien ilmastonmuutoksen torjunta (Silvola & Landau, 2019). Useat rahastot raportoivat poissulkemisen kohteita, joita edellä mainittujen lisäksi voivat olla esimerkiksi eläinkokeet, geenimuuntelu, ydinvoima, palmuöljy, torjunta-aineet ja hiili. Vastuulliset sijoittajat tekevät poissulkemista myös kansainvälisten normien tai sijoituskohteeseen liittyvien ESG-riskien vuoksi.