ES 1 - videos rinka Flashcards

1
Q

ES RŪŠYS:

A

Institucinė: ES struktūra institucijos, teisės šaltiniai, principai.
Procedūrinė/Administracinė: procedūros, procesai ES lygmenyje.
TT ir BT - tiesioginiai ir netiesioginiai ieškiniai

Materialinė/Konstitucinė: ES esmė, sureguluoja tas sritis kurose ES gali veikti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

PRINCIPAI

A
  1. Subsidiarumas - organizacinis principas, teigiantis, kad aukštesnio lygio organizacijos neturi kištis į žemesnio lygio organizacijos veiklą, bet turi joms padėti vykdyti šią veiklą. Dėl to šis principas draudžia priskirti aukštesnio lygio organizacijai funkcijas, kurias gali atlikti žemesnio lygio organizacija (kuriuo lygiu yra efektyviausia taikyti). Valstybės institucijos turi atlikti tik tas funkcijas, kurios negali būti efektyviau įvykdomos mažesnių, lokalesnių valdžios vienetų
    1. Integralumas - viena bendra visumas (derinimas, harmonizacija)
    2. ES viršenybė - aukštesnis veikimas prieš nacionalines teises.
      a. Sprendime Van Gend en Loos prieš Nederlandse Administratie der Belastingen (byla 26/62) Teisingumo Teismas paskelbė, kad ES institucijų priimti teisės aktai gali sukurti juridines teises, kuriomis fiziniai ir juridiniai asmenys galėtų remtis valstybių narių teismuose. Taigi Sąjungos teisė veikia tiesiogiai.
      b. Sprendime Costa prieš ENEL (byla 6/64) Teisingumo Teismas toliau rėmėsi tiesioginio veikimo principu ir rėmėsi mintimi, kad sutarčių tikslams būtų pakenkta, jei Sąjungos teisę būtų galima padaryti priklausomą nuo nacionalinės teisės. Kadangi valstybės narės perdavė tam tikrus įgaliojimus ES, jos apribojo savo suverenias teises, todėl tam, kad ES normos būtų veiksmingos, jos turi būti viršesnės už bet kurią nacionalinės teisės nuostatą, įskaitant konstitucijas.
      Tiesioginio taikymo/veikimo - asmenys gali pasinaudoti šiomis teisėmis ir tiesiogiai remtis ES teise nacionaliniuose ir Europos teismuose, nepriklausomai nuo to, ar egzistuoja nacionalinės teisės normų tikrinimas (t. y. kai nacionalinėje teisėje nėra numatyta apskundimo teismine tvarka galimybė).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Yra du tiesioginio veikimo aspektai: vertikalusis ir horizontalusis?

A
  • Vertikalusis tiesioginis veikimas turi įtakos asmenų ir valstybės santykiams. Tai reiškia, kad asmenys gali remtis ES teisės nuostata valstybės atžvilgiu.
    • Horizontalusis tiesioginis veikimas turi įtakos asmenų tarpusavio santykiams. Tai reiškia, kad asmuo gali remtis ES teisės nuostata kito asmens atžvilgiu.
    • Atsižvelgdamas į nagrinėjamo akto rūšį, Teismas pripažino arba visišką tiesioginį veikimą (t. y. horizontalųjį tiesioginį veikimą ir vertikalųjį tiesioginį veikimą), arba dalinį tiesioginį veikimą (apsiribojantį vertikaliuoju tiesioginiu veikimu).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tiesioginis veikimas ir pirminė teisė

A
  • Savo sprendime Van Gend en Loos byloje Teismas nustatė, kad pirminei teisei taikomas tiesioginio veikimo principas. Tačiau jame yra sąlyga, kad pareigos turi būti tikslios, aiškios ir besąlyginės ir kad jos neturi reikalauti papildomų nacionalinių ar europinių priemonių.
    Sprendime dėl Becker Teismas atmetė tiesioginį veikimą, kai šalys įgyvendindamos atitinkamą nuostatą turi diskreciją, nors ir minimalią. Byloje Kaefer ir Procacci prieš Prancūzijos valstybę Teismas patvirtino, kad atitinkama nuostata buvo besąlyginė, nes nepaliko valstybėms narėms diskrecijos, ir todėl jos veikimas yra tiesioginis.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tiesioginis veikimas ir antrinė teisė

A

Tiesioginio veikimo principas taip pat susijęs su antrinės teisės aktais, tai yra ES institucijų priimtais aktais, tokiais kaip reglamentai, direktyvos ir sprendimai, kurie yra priimami remiantis sutartyse nustatytais principais ir tikslais. Tačiau tiesioginis veikimas priklauso nuo akto rūšies.
* Reglamentai yra tiesiogiai taikomi valstybėse narėse, kaip nurodyta Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 288 straipsnyje, todėl turi tiesioginį poveikį. Tačiau, laikantis bendrųjų principų, tai taikoma tik su sąlyga, kad taisyklės yra pakankamai aiškios, tikslios ir susijusios su atskiros teismo proceso šalies padėtimi (tiesioginis veikimas, kaip paaiškinta teismo sprendime Politi v Ministero delle finanze).
* Direktyvos yra valstybėms narėms skirti aktai, kurie turi būti perkelti į nacionalinę teisę. Tačiau tam tikrais atvejais Teismas pripažįsta direktyvų tiesioginį veikimą, kai siekiama apsaugoti asmenų teises. Todėl savo sprendime byloje Van Duyn prieš Home Office nustatė, kad direktyvos veikimas yra tiesioginis, kai jos nuostatos yra besąlyginės ir pakankamai aiškios bei tikslios ir kai ES valstybė narė neperkelia direktyvos iki nustatyto termino. Tačiau ji gali būti tik tiesioginio vertikaliojo veikimo. Valstybės narės privalo įgyvendinti direktyvas, tačiau valstybė narė negali remtis direktyvomis prieš asmenį (žr. sprendimą Ratti byloje).
* Sprendimai gali turėti tiesioginį poveikį, kai juose kaip adresatas nurodoma valstybė narė. Todėl Teismas pripažįsta tik tiesioginį vertikalųjį veikimą (sprendimas byloje Hansa Fleisch prieš Landrat des Kreises Schleswig-Flensburg).
* Tarptautiniai susitarimai. Savo sprendime byloje Demirel prieš Stadt Schwäbisch Gmünd Teismas pripažino tam tikrų susitarimų tiesioginį veikimą pagal tuos pačius kriterijus, nurodytus Van Gend en Loos byloje.
* Nuomonės ir rekomendacijos neturi teisinės galios. Vadinasi, jos neturi tiesioginio poveikio.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

ES teisė grindžiama trimis šaltiniais: kokiais?

A

pirmine teise, pagrindiniais ES teisės principais ir antrine teise (plačiau aprašoma normų hierarchijoje).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

PIRMINIAI TEISĖS ŠALTINIAI

A
  • Pagrindiniai pirminės teisės šaltiniai yra ES steigimo sutartys: ES sutartis, SESV ir Europos atominės energijos bendrijos steigimo sutartis (Euratomas). Šiose sutartyse nustatomas ES ir ES valstybių narių kompetencijų (įgaliojimų) pasiskirstymas, įskaitant ES institucijų įgaliojimus. Todėl jomis nustatoma teisinė sistema, pagal kurią ES institucijos dirba siekdamos įgyvendinti politiką.
  • Pirminė teisė taip pat apima:
    ○ keičiančiąsias ES sutartis;
    ○ protokolus, pridedamus prie steigimo sutarčių ir keičiančiųjų sutarčių;
    ○ naujų valstybių narių stojimo į ES sutartis;
    ○ Pagrindinių teisių chartiją (nuo Lisabonos sutarties – 2009 m. gruodžio mėn.).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

ANTRINIAI TEISĖS ŠALTINIAI

A

Visi teisės aktai, kurie yra priimti remiantis sutartimis tam tikrose srityse. (Direktyvos, reglamentai, sprendimai, “soft law”)
1. Reglamentai
2. Direktyvos
3. Sprendimai
4. Nuomonės
5. Rekomendacijos
6. Netipiniai aktai - tokie kaip institucijų darbo tvarkos taisyklės ir tarpinstituciniai susitarimai.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

SKIRTUMAS nuo tarptautinių susitarimų

A

Tarptautiniai susitarimai su ES nepriklausančiomis šalimis arba tarptautinėmis organizacijomis yra laikomi neatskiriama ES teisės dalimi. Jie skiriasi nuo pirminės ir antrinės teisės. Remiantis ESTT sprendimu byloje Meryem Demirel prieš Stadt Schwäbisch Gmünd (byla 12/86), tarptautiniai susitarimai gali turėti tiesioginį poveikį, o savo teisine galia jie viršesni už antrinės teisės aktus, todėl pastarieji turi juos atitikti. Jų nuostatos turi tiesioginį poveikį, jei jomis yra nustatytas aiškus ir tikslus įpareigojimas, kuris nepriklauso nuo tolimesnių priemonių priėmimo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

KITI ŠALTINIAI

A
  1. ESTT praktika
    1. tarptautinė teisė, kuri dažnai yra įkvėpimo šaltinis ESTT plėtojant savo praktiką. ESTT remiasi rašytine ir paprotine teise.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

4 laisvės - gamybiniai faktoriai

A

Materialinės teisės branduolį sudaro visos rinkos sukūrimas (4 laisvės - gamybiniai faktoriai), seniau vadinosi Europos bendrijų ekonominė teisė.
1. Kapitalų judėjimas
2. Prekių judėjimas
3. Asmenų/darbuotojų judėjimas
4. Paslaugų judėjimas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

nuo ko prasidėjo ES?

A

istorija notes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kas yra ES?

A
  1. Tarptautinė organizacija
    1. Turinti valstybes nares
    2. Tarptautinės sutartys
    3. Tikslai, kurias seka institucijos (EK ir EP) - o jos priima teisės aktus, kurie yra būtini tikslams siekti.
    4. Reglamentas - autonamiškai atsiduria valstybėse (kvalifikuota narių dauguma).
    5. Direktyva - kvalifikuota balsų dauguma - turi suderinti vaklstybės pačios.
    6. Teisminė priežiūra.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Atslaisvintas prekyba - pliusai:

A
  • Gausėja pasiūla - naudinga vartotojams.
    • Mažėja kaina
    • Ekonomiškau naudojami resursai
    • Valstybės, kurios negamina tam tikrų prekių, jas perka - tampa priklausomos nuo kitų valstybių, ko pasekoje tos valstybės yra mažiau linkusios veltis į karą.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

PRANAŠUMAI

A

ABSOLIUTUS PRANAŠUMAS/ AUTKRATIJA -
ekonomikoje – pranašumas, įgyjamas tam tikros prekės gamyboje, kai šalis (regionas, įmonė, individas) gali ją pagaminti naudodama mažiau tokių pačių išteklių (žemės, darbo, kapitalo) negu kitos šalys (regionai, įmonės, individai).
Jeigu šalis A prekę X pagamina per 10 darbo valandų, prekę Y – per 15, šalis B – atitinkamai per 30 ir 18 darbo valandų, tai šalis A abiejų rūšių prekių gamyboje turi absoliutųjį pranašumą. Šalis A stengsis specializuotis jas gaminti ir parduoti.

ABSOLIUTUS PRANAŠUMAS/KOSMOPOLITINIS
Kuomet viena šalis vpš negamina (priklauso nuo geografinio išsiskirstymo pvz. portugalijoje vynas, o JK audiniai)

Darbo kaštų
LYGINAMASIS PRANAŠUMAS/AUTARKIJA
pranašumas, įgyjamas tam tikros prekės gamyboje, kai šalis (regionas, įmonė, individas) gali ją pagaminti mažesnėmis alternatyviosiomis išlaidomis negu kitos šalys (regionai, įmonės, individai).
Pavyzdžiui, pirmoji šalis, norėdama pagaminti A prekės vienetą, turi atsisakyti B prekės trijų vienetų gamybos, antroji šalis, norėdama pagaminti tos pačios A prekės vienetą, turi negaminti B prekės dviejų vienetų. Šiuo atveju antroji šalis turi lyginamąjį pranašumą prieš pirmąją šalį gamindama A prekę, nes turi atsisakyti mažiau B prekės vienetų, tai yra jos A prekės gamybos alternatyviosios išlaidos mažesnės už pirmosios šalies.

LYGINAMASIS PRANAŠUMAS/KOSMOPOLITINIS
Kuomet viena šalis vpš negamina (priklauso nuo geografinio išsiskirstymo pvz. portugalijoje vynas, o JK audiniai)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

INTEGRACIJOS FORMOS:

A
  • Preferencinė prekybos erdvė/zona - kelios šalys susitaria, kad jos prekiaus tam tikra preke palankesniu rėžimu. (pvz. nulinis muitų tarifas) susitarimo pagrindu.
    • Laisvosios prekybos erdvė/zona - dvi ar daugiau valstybių, kurios susitaria, kad prekyba vyks tam tikroms prekėms tam tikru atlaisvintu rėžimu, susitarimu. Kokias prekes ir kaip. (pvz. muitai, kvotos nuimamos) - PVZ. EFTA (Europos laisvosios prekybos asociacija, įsteigta 1960 m. JK: 4 valstybės narės (Norvegija, Šveicarija, Islandija, Lichtenšteinas). PLIUS - NAFTA (North America FDA)(JAV, Kanada, Meksika)
      Tačiau šalys išlaiko nepriklausomybę su kitomis išorinėmis šalimis. (savi muitai)
    • Muitų sąjunga - talpina FTA ir išorinę dimensiją prekėms (prekės cirkuliuoja laisvai susitarimo viduje nėra tarifų, bet ir su išore sukuriamas “bendras” ir tas pats muitų tarifas) - numatyta nuo pat pradžių Europos bendrijos.
    • Bendroji rinka - ne tik prekių judėjimas viduje bet ir kiti ekonominiai faktoriai. (gali judėti darbuotojai, paslaugos, kapitalas) - laisva vidaus rinka. Laikui bėgant atsiranda ir asmenų, ne kaip darbuotojų, judėjimas.
    • Ekonominė ir monetarinė sąjunga - talpina visas prieš tai minėtas. Bendradarbiavimas ir kitose srityse - bendra humanitarinė politika. (pvz. fiksuotas keitimo kursas arba bendra valiuta)
    • Politinė sąjunga - bendras organas, kuris reguliuoja tam tikras ritis pvz. bendra saugumo politika.
    • Visiška sąjunga - nebelieka atskirų valstybių, kaip vienetų ryšiams su išore. Sprendžiami klausimai kaip socialinis draudimas.
17
Q

VIDAUS RINKA: (trys faktoriai, kurie būtini tam kad ji gerai funkcionuotų)

A
  1. Teisės aktų derinimas - skirtos institucijoms, kad geriau funkcionuotų rinka, kad egzistuotų bendras standartas.
    1. Laisvas prekių judėjimas; laisvas asmenų judėjimas; paslaugų teikimo laisvė ir įsisteigimas; laisvas kapitalo judėjimas
    2. Konkurencijos taisyklės; valstybės pagalba(tam tikros valatybės vykdomas jautrus sektorius - taisyklių turinys) (adresatai: privatūs asmenys) - kad neiškraipytų rinkos funkcionavimo.

Skirtos valstybėms narėms - priimdamos aktus, negali sudaryti kliūčių šių ekonominių faktorių judėjimui.

18
Q

Vidaus rinka?

A

vidaus sienų neturinti erdvė, kurioje pagal sutarčių nuostatas užtikrinamas laisvas prekių, asmenų, paslaugų ir kapitalo judėjimas.

19
Q

Kas dar gali priklausyti ES išimtinei kompetencijai, nes priešingu atveju vidaus rinkos sukūrimas sugriaus ją?

A

muitai

20
Q

Bendroji rinka?

A

Bendroji rinka (common market)– tai tokia multinacionalinė integracijos forma, kurios tikslas yra panaikinti visas kliūtis prekybai tarp bendrijos narių, siekiant nacionalines rinkas sujungti į vieningą rinką (single market), kurioje būtų sudarytos tokios sąlygos, kokios yra ir valstybės vidaus rinkoje (internal market)„

21
Q

VIDAUS RINKOS REGULIAVIMO METODAI:

A

Pagal tai, kas nustato tas taisykles:
* Host state control/decentralizuotas/ekonominės veiklos - ekonominės veiklos (priimančios valstybės taisyklės)
* Home state control - kilmės valstybės taisyklės
* Hormonized market - taisyklės priimamos ES lygmeniu. Centralizuotas/konkuruojantis modelis - ES harmonizuota standartas maždaug per vidurį.

Šie modeliai, kaip tokie neegzistuoja, tačiau jie yra maišomi.

Šiuo metu - harmonizuota ir kilmės valstybės - veikia ES.

22
Q

REGULIAVIMO METODAI (apie kiekvieną)

A
  1. Jei taikome “ekonominės veiklos modelį” - vadinasi, mano prekė turi atitikti taisykles pagal tą valstybę, į kurią įvežames prekes. (jei tarkim, aš vežu bambalius, bet čia pagal taisykles turi būti stiklas - vadinasi neleis man pardavinėt.
    1. “home state/kilmės valstybės” - abipusio pasitikėjimo modelis - užtenka kad įvežama prekė atitiktų savos valstybės taisyklės.
      Ar galima iš A įvežti į B? galima, nes turi atitikti A taisykles.
      Čia paprastai, valstybės stengsis kiek įmanoma labiau žeminti standartus, kad pritrauktų investuotojus.
      Visur gali cirkuliuoti, nes valstybė kuri priima prekes negali neįsileist prekių. Nebent siekiama apsaugoti kažkokius aukštesnius standartus tam tikrų valstybių.
    2. O ES, nustatytas vidurys/centralizuotas modelis (taisyklės nustatomos visiems bendrai vienodos, kurias nustato kažkokios ES institucijos, harmonizuoti standartai): ten viskas panašiai, bet su sąlyga, kad ji saugi vartotojui, ar pan.
23
Q

BALTOJI KNYGA

A

1980 pabaigoje pastebėta infliacija. Dėl įvairių priežasčių, nes tuo metu reikėjo atstatyti pasaulį nuo karo, tai maždaug šiuo metu jis pasibaigė.

Baltoji knyga 1985, pasiūlė priemones, kurios turi būti įgyvendintos per ganėtinai trumpą laiką.
Baltoji knyga - ES Komisijos leidžiami popieriai, siūlančios konkrečias priemones konkrečiu klausimu.
8 metų terminas pašalinti įvairias muitų, diskriminuojančių taisyklių valstybėse narėse. Akivaizdu kad 1992 nebuvo to pasiekta.

Taip pat ji siūlė priimti labai daug teisės aktų iki tam tikros datos.
Trys kliūtys:
1. Fizinės - kontrolės punktų prie sienų pašalinimas.
2. Techninės - skirtingi techniniai standartai (produktai, sertifikavimai, bandymai, kapitalo judėjimas, viešieji pirkimai, dėl ko nėra bendrų taisyklių)
3. Fiskalinės - dėl kai kurių skirtingų mokesčių (akcizai..)

24
Q

Sutarčių laisvė (kas, prieš ką, kada?) išimtys.

A

Kas?
Šiais straipsniais gali pasinaudoti ES piliečiai ir juridiniai asmenys, taip pat ir ES piliečių šeimos nariams (nebūtinai ES piliečiams); Ir EFTA teritorijoje (EEE); Šveicarija su ES dvišaliais susitarimais; ES piliečiai kurie gyvena kurį laiką ES teritorijoje;

Prieš ką?
Valstybių narių institucijos (priimančios ir kilmės valstybės); Kvazivalstybinės institucijos - privačios organizacijos, kurioms perduota reguliavimo funkcija;

Kada galima pasiremti?
Tarpvalstybinis elementas - cross border.
Turi būti sienos kirtimas.

Išimtys:
Laisvės ribojamos, nes nėra absoliučios judėjimo laisvės. Apart bendrų (viešas saugumas..).
Išimtys yra skirtingos, kurios nustatytos sutartyse, ir teismas išskirs tam tikrą išimčių grupę.