Endogena & Exogena processer Flashcards
Astenosfär
Astenosfären är det flytande skiktet som ligger precis under litosfären, alltså själva jordskorpan. Astenosfären är alltså den flytande massan som kontinentalplattorna rör sig på.
Konvektionsströmmar
konvektionsströmmar innebär att den varma magman (i manteln) som värms av jorden kärna vilket skapar strömmar när den varma magman stiger mot astenosfären. Det är dessa strömmar som får kontinentalplattorna att röra sig.
Oceanplatta
En oceanplatta är en en del av jordskorpan (Litosfären) som är helt under ett hav, dessa är tunnare och mer kompakta än kontinentalplattor
Kontinentalplattor
en kontinentalplatta är en del av jordskorpan (Litosfären) som består av landmassa, denna är tjockare och mindre kompakt än oceanplattorna
Subduktion
Subduktion är när en tyngre tunn tektonisk platta (ofta oceanisk) trycks ned under en lättare tjock platta (ofta kontinental). Detta leder till att den tunna plattan delvis smälter av värme och tryck vilket leder till mer magma som kan komma upp ur vulkanutbrott. Där de möts bildas ofta djuphavsgravar
Konvergens
Konvergens är när två plattor av samma tjocklek och tyngd krockar med varandra, då kommer materialet tryckas dels uppåt och del nedåt. Detta skapar bergskedjor på ytan.
Friktionszon
Är där två tektoniska plattor dras lägst med varandra. Detta resulterar i många jordbävningar
Spridningszon
en spridningszon är där två tektoniska plattor glider isär, i glipan kommer lava att välla upp och skapa en oceanrygg (bergskedja).
Platt-tektonik
platt-teknonik är teorin om att jordskorpan är uppdelad i olika delar som driftar över tid.
Bergskedjevecning
Bergskedjevecning är när bergskedjor skapas då plattor kolliderar.
Endogena processer
Endogena processer är de processer som bygger upp lånestrukturer från insidan.
Förkastning
Förkastning är när det sker en förskjutning av tektoniska plattor, detta leder till jordbävningar och eller sunamis.
stratovulkan
är vulkaner som är spetsiga. dessa uppkommer då magma som är trögflytande pga mycket kisel gör att vulkanen bir hög.
sköldvulkan
är vulkaner som är mer rundade detta så magman är mer flytande pga lite kisel
Horst
En horst är ett upphöjt område av jordskorpan som har blivit förskjutet uppåt mellan två förkastningar. Det är ett resultat av horisontell spänning i jordskorpan, ofta vid riftsystem eller där förkastningar bildas.
Gravsänka
En gravsänka (även kallad graben) är ett sänkt område i jordskorpan som har bildats när marken mellan två parallella förkastningar har sjunkit ner. Detta sker vanligtvis i områden med divergenta plattgränser, där jordskorpan sträcks ut och spricker på grund av att tektoniska plattor rör sig ifrån varandra.
Jordskalv
Jordbävning
Öbåge
det är när när två oceaniska plattor åker samman (subduktion) och den ena smälter till magma. Magman kommer då komma upp i massa vulkaner längst platgrensen, vilket är öbågen
Hot spot
är varma fläckar i Astenosfär som leder till att vulkaner drycker upp mitt på kontinentalplattor, när paltorna sedan rör på sig bildas det som ett pärlband med vulkaner
exogena processer
processer som bryter ner landskap
Vittring
kemisk vittring är surt rägn som förstör berg och mekanisk är solsprängning eller frostsprängning
eurotion
Erosion är en geologisk process där jord, berg och andra material på jordytan nöts ner, transporteras bort och omformas. Denna process sker över tid och påverkar landskapets utseende. Erosion kan ske på grund av flera naturliga krafter, som vatten, vind, is och gravitation.
Morän
Morän är en jordart som bildas när en glaciär rör sig över marken och plockar upp, transporterar och slutligen lämnar efter sig löst material. Den består av en blandning av material i olika storlekar, allt från stora block och stenar till sand, silt och lera.
rullstensås
En rullstensås är en långsträckt rygg av sorterat material som bildades under istiden av smältvatten från glaciärer. När isen smälte, rann smältvattnet fram i tunnlar under isen, och strömmande vatten förde med sig grus, sand och stenar. När vattnets hastighet minskade, avsattes dessa material i åsformationer.
Högsta kustlinjen
Högsta kustlinjen (HK) är den nivå i landskapet dit havet nådde som högst efter den senaste istiden, när inlandsisen smälte bort. Under istiden trycktes jordskorpan ner av isens tyngd, men när isen smälte steg havsnivån temporärt i förhållande till landytan. När trycket från isen försvann började marken sakta höjas genom landhöjningen.