Enbart teoriträning Flashcards
USA drogs steg för steg in i konflikten utan att ledningen var medveten om vad som hände. Den amerikanska hjälpen till Sydvietnam började i liten skala när hela Vietnamkonflikten verkade vara ett obetydligt problem. Så småningom ökade motståndet och därmed även de amerikanska insatserna tills USA var invecklat i ett regelrätt krig utan att man visste hur det hade gått till. När man väl hade kommit så långt var det inte lätt att dra sig ur. Teori?
Realism
De regimer som USA stöder är, liksom Sydvietnam, ofta korrumperade och tyranniska, och de amerikanska företagen bedriver en regelrätt utplundring av fattiga länder. Därför möts USA av ett allt hårdare motstånd, där FNL i Vietnam bara var en del. Motståndet är internationellt därför att USA:s makt är internationell. Teori?
Strukturalism
Inga av de råvaror som fanns i Vietnam var livsviktiga för USA. Däremot innebar krigets kostnader en mycket svår belastning på USAs ekonomi. En lovande social reformpolitik hejdades, och hela västvärldens valutasystem kom i gungning av de amerikanska utgifterna i Vietnam. Deltagandet i kriget var ett stort misstag präglad av en självbild hos personer som försvarsminister McNamara och president Johnson. Teori?
Konstruktivism
Otrevliga handlingar som Vietnamkriget är ett nödvändigt verktyg i en ofullkomlig värld och ledare måste använda krig när det är i nationellt intresse. Med detta sagt måste en ledare vara extremt försiktig när hen bestämmer var och när hen ska använda militärmakt eftersom våldet också kan slå till.
Realism
Den kollektiva identiteten baseras ofta på minnet av krig. Första klassens medborgare är krigshjälten. Den dominerande maskuliniteten legitimeras genom att man glorifierar krigshjälten och associerar mänsklig excellens med duglighet i strid.
Feminism
En stabil ekonomi är viktigt för att göra ett land starkt nog att motstå yttre påtryckningar. Därför gav USA ekonomisk hjälp till fattiga länder. Men även privata investeringar bidrar till utvecklingen. Av den anledningen var det inte bara ett intresse för företagen utan också ett nationellt säkerhetsintresse för USA att skapa goda förutsättningar för privata investeringar i fattiga länder som Sydvietnam. Teori?
Liberalism
Det var USA:s skyldighet att försvara vänskapligt sinnade stater mot kommunistisk aggression. Visserligen var en del av dessa länder långt ifrån några mönsterdemokratier, men där fanns dock större möjligheter till demokratisk utveckling på lång sikt än i kommunistiska stater. Teori?
Liberalism
Vietnamkriget var i grunden ett maktspel mellan USA och Sovjetunionen. Om Sydvietnam föll skulle kommunisterna stimuleras av framgången, de ickekommunistiska regimerna i området skulle demoraliseras, förlora förtroendet för USA och lätt falla offer den kommunistiska offensiven. Teori?
Realism
USA hade skapat ett imperium, men det var inte som de gamla kolonialmakternas välden grundat på direkt kontroll utan på indirekt inflytande. Det amerikanska imperiet byggde – och bygger - på ekonomisk dominans med fast kontroll över råvarumarknaderna i Asien. USA försvarade sina ekonomiska intressen med både politiska och militära medel.
Strukturalism
Det var en omöjlig uppgift för USA att militärt besegra Nordvietnam och FNL och att bygga upp en livsduglig statsbildning i Sydvietnam mot befolkningens vilja. Bombningarna mot Nordvietnam träffade fel mål eftersom FNL hade sina rötter i Sydvietnam och huvudsakligen rekryterades därifrån. USA styrdes av idén att det var ett krig mellan Nordvietnam och Sydvietnam när det egentligen handlade om ett inbördeskrig i Sydvietnam. Teori?
Konstruktivism
Vietnamkriget uppstod som en följd av det patriarkala system som existerade i både USA och Nordvietnam där principen att internationella konflikter löses med kamp och krig i stället för fredliga förhandlingar var den förhärskande. Teori?
Feminism
En kommunistisk seger i Europa, Asien eller någon annanstans skulle rubba maktbalansen, och USA skulle riskera att bli isolerat i en kommunistisk värld. En supermakt kan inte undandra sig sitt ansvar utan att riskera hela sin ställning.
Realism
Fokus ligger på de lägre klassernas umbäranden och den konflikt som uppstår när ekonomiskt svagare aktörer domineras av starka. Teori?
Strukturalism
Krig är nästan omöjliga att förutse eftersom olika konflikter beror på olika saker. Intressen hos internationella aktörer är föränderliga och inte statiska identiteter. Teori?
Konstruktivism
Teorin fokuserar främst på en ekonomisk grundidé om den ojämlika kapitalismen som en grund för en ökad ojämlikhet och orättvisa.
Strukturalism
En maskuliniserad kultur inom internationell diplomati och inom försvarsindustrin har bidragit till att krig skilts från mänskliga känslor.
Feminism
Det finns alltid ett ömsesidigt behov av samarbete över gränser. Samarbete på lång sikt lönar sig oftast. Teori?
Liberalism
Det normala förhållandet som råder i världen är krig, fred är ett undantag. Detta beteende beror på den mänskliga naturen som är aggressiv och egoistisk.
Realism
Teorin menar att regeringar är nödvändiga för att skydda individer från att skadas av andra, men att regeringar själva kan utgöra ett hot mot friheten.
Liberalism
Makten är alltid ojämnt fördelad. Den starkaste aktören gör vad den vill medan den svagaste får anpassa sig om den vill överleva. Roten för detta beteende kan man finna i människans egoistiska natur. Teori?
Realism
Demokratiska stater krigar inte med varandra och krig är endast tillåtet i självförsvar. Folkets vilja ska respekteras av staterna. Andra stater kan ingripa om friheterna inskränks. Teori?
Liberalism
Aktörernas handlande kan bara förklaras genom de rådande strukturer som existerar där sociala grupper och stater är ekonomiskt underordnade andra.
Strukturalism
Teorin fokuserar för mycket på stater och reducerar andra faktorer som kan spela in på förhållandena, t ex religion, ideologi, ekonomi, språk och kultur.
Realism
Aktörers identitet och intressen är viktiga för att förklara internationella relationer. Teori?
Konstruktivism
Med enkla begrepp förklarar teorin varför krig och konflikter inte har förändrats trots industrialisering, ekonomisk utveckling m m. Teori?
Realism
Filosofer som Kant, Lock, Smith och Mill menar att människan är en rationell varelse, vilket möjliggör en fredlig samlevnad internationellt. Teori?
Liberalism
Begreppet soldat hänvisar till militariserade personer som bär vapen och är problematiskt eftersom det osynliggör bärare, kockar, vårdare och sexslavar i konflikter. Teori?
Feminism
Staten ska värna om de mänskliga fri- och rättigheterna. Individens mänskliga rättigheter och frihet ska garanteras av staten. Internationella organisationer är viktiga för att nå fred och säkerhet. Teori?
Liberalism
Manliga perspektiv dominerar internationella relationer där manlighet mäts i militarism och medborgarskap samt konkurrenskraftig individualism och förnuft. Teori?
Feminism
Möjligheten att agera internationellt avgörs främst av hur mycket militär makt en stat har.
Realism
Orsak till konflikter handlar mycket om historiska oförrätter som lyfts fram trots att århundraden gått men också att staters ambitioner ändras över tid. Teori?
Konstruktivism