Elsäkerhet Flashcards
Hur definieras en starkströmsanläggning?
Anläggning för sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan vara farlig för personer, husdjur eller egendom.
Vem har ansvaret för en starkströmsanläggning?
Ansvaret fördelas på arbetsgivaren och innehavaren.
Vilket eller vilka påstående är korrekta? 1, Innehavarens ansvar är att se till att anläggningen är utförd och att den underhålls enligt gällande föreskrifter och standarder. 2, Innehavaren och arbetsgivaren kan vara en och samma person. 3, Elsäkerhetsledaren ansvarar för att de elarbeten som hör till anläggningens drift, utförs av person med nödvändig sakkunskap och erfarenhet. 4, Arbetsgivaren ansvarar för att de elarbeten som hör till anläggningens drift, utförs av person med nödvändig sakkunskap och erfarenhet. 5, Innehavaren och arbetsgivaren kan inte vara en och samma person. 6, Elinstallationsföretaget ansvar är att se till att anläggningen är utförd och att den underhålls enligt gällande föreskrifter och standarder.
1, 2, 4
Vem har ansvaret för personalens säkerhet vid elarbeten?
Ansvaret för personalens säkerhet, när ett elarbete ska utföras ligger på arbetsgivaren.
Vem utser den som ska vara elsäkerhetsledare under ett elarbete?
Arbetsgivaren utser en för arbetet ansvarig person, En elsäkerhetsledare.
Vilka påstående är korrekta för en person som är elsäkerhetsledare? 1, Meddelar eldriftledaren att anläggningen är klar för funktionsprovning och driftsättning. 2, Kunna avbryta ett påbörjat arbete om förutsättningarna ändras t.ex. åskväder. 3, Kontrollera det utförda arbetet. 4, Att eventuella skyddsåtgärder är gjorda t.ex. vid arbete nära spänning. 5, Måste själv handgripligen bryta spänningen. 6, Kontrollera att anläggningen är spänningslös och säker innan arbetet påbörjas.
1, 2, 3, 4, 6
Vem har ansvar för att det görs tillsyn av en anläggning?
Innehavaren har ansvar för att det görs tillsyn av anläggningen.
Vad innebär periodisk tillsyn?
Periodisk tillsyn innebär en noggrann kontroll av anläggningen med bestämda tidsintervall.
Vad är sant om fortlöpande tillsyn?
Kontrollera att apparatskåp och elcentraler är låsta och nyckeln förvaras oåtkomligt för obehöriga. Kontrollera stickproppar och sladdar på apparater. Kontroll av skyddsledare. Kontrollera att nödutgångar inte är blockerade.
Vem har enligt ellagen och föreskrifterna ansvaret för anläggningens utförande och skötsel?
Anläggningsinnehavaren har det övergripande ansvaret för anläggningens utförande och skötsel.
Vilka påstående är korrekta? 1, Företaget ansvarar för att den som utför arbetet har rätt kunskaper. 2, För att ändra eller reparera en fast installerad anläggning krävs auktorisation som elinstallatör eller att personen ingår i elinstallationsföretagets egenkontrollprogram 3, För att byta en trappomkopplare till en vanlig strömbrytare krävs ingen auktorisation som elinstallatör. 4, Vem som helst får lägga elrör i väggen, bara det kontrolleras av en installatör. 5, Man får lägga elrör och dra fram ledare till uttag och brytare om man har nödvändig kännedom. 6, För att mäta med en spänningsprovare i en central eller i ett apparatskåp krävs auktorisation som elinstallatör eller att personen ingår i elinstallationsföretagets egenkontrollprogram.
1, 2
Vad innebär att man “fastnar” vid strömgenomgång?
Musklerna drar ihop sig, man krampar.
Vilka grupper delas orsakerna till personolycksfall in i?
Ljusbågar och strömgenomgång.
Vilket eller vilka påståenden är korrekta när det gäller orsak till egendomsskador? 1, Elutrustning som är gammal och sliten. 2, Säkringar som är för klena i förhållande till belastningen. 3, Säkringar och jordfelsbrytare som löser ut väldigt ofta. 4, Skadad isolering på ledarna i en kabel. 5, Överbelastning.
1, 4, 5
Vem har det yttersta ansvaret för planering av ett elarbete?
Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för planeringen.
När man arbetar på en anläggning utan spänning, vad bör man tänka på?
Kontrollmäta att anläggningen är spänningslös. Kontrollera arbetet när man är klar. Skydda mot tillkoppling.
Vilka påstående är korrekta när det gäller arbete nära spänning? 1, Riskområdet vid lågspänning är 30cm från spänningsförande del. 2, Den som deltar i arbetet ska vara en fackkunnig eller instruerad person. 3, Elsäkerhetsledaren ska instruera om säkerhetsavstånd. 4, Spänningsförande delar ska avskärmas..
2, 3, 4
Vilka påstående är korrekta när det gäller arbete med spänning? 1, Arbete med spänning får utföras sedan risk för brand eller explosion har eliminerats. 2, Vid arbete med spänning ska man ha ändamålsenlig personlig skyddsutrustning. 3, Man ska skydda från tillkoppling det vill säga låsa och skylta. 4, Man ska frånskilja den anläggningsdel som man ska arbeta med. 5, För att få arbeta med spänning krävs särskild utbildning.
1, 2, 5