Eksamensøving Flashcards

1
Q

fysiske kart

A

For å kunne sekvensere et større genom må man ha et såkalt “struktur-kart” på plass.

Dette oppnår man med to ulike tilnærminger:
genetisk kartlegging (koblingsanalyse)
fysisk kartlegging (f.eks BAC-bibliotek)

Fysisk kartlegging omfatter bruk av genteknologiske verktøy for å laget et genom-kart.
–fluorescence in situ hybridisation
–BAC-contigs
–DNA sekvens

The relative distances between positions on a genetic map are calculated using recombination frequencies, whereas a physical map is based on the actual number of nucleotide pairs between loci

  • DNA deles opp i kortere eller lengre fragmenter.
  • Fragmentene klones i f.eks en BAC -vektor.
  • I hvert fragment identifiseres enten et restriksjonsmønster (fingerprinting) eller fragmentene sekvenseres.
  • Fysisk kartlegging vil si å ordne delvis overlappende fragmenter etter hverandre i en sammenhengende struktur.
  • Contigous arrays of overlapping fragments (contigs).
    Selve DNA-sekvensen er det «beste» fysiske kartet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

C-verdi paradokset

A

C-verdi paradokset er at det ikke er noen sammenheng mellom C-verdi og kompleksiteten av en organisme. Dette skyldes at store deler av DNA ikke koder for proteiner.

Den haploide DNA-mengden hos en eukaryot utgjør C-verdien. Mengden DNA reflekterer hverken antallet gener eller organismens kompleksitet.
Variasjon i DNA-mengde mellom organismer er i hovedsak forårsaket av ikke-kodende DNA, gjerne repetert DNA (og polyploidi).
Kostnaden ved å replikere et stort genomet ved celledeling håndteres ulikt i ulike organismer.
lengde på livssyklus
tilgang på P, N og energi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvorfor sammenlikne genomsekvenser?

A

Innen arter:

  • Kan finne ut beslektning (om de er i familie)
  • Farskapstest
  • Om en egenskap er arvelig
  • Medisinsk behandling

Mellom arter:

  • Dersom sekvenser likner kan man anta at de har en liknende funksjon selv i ulike arter.
  • Slektskap
  • Se på eventuelle egenskaper hos en art som har blitt “borte” (pseudogener), da de er uttrykt i andre arter
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kromatin

A

Kromatin er komplekset av DNA og proteiner i cellekjernen. Man skiller hovedsakelig mellom to typer kromatin, eukromatin og heterokromatin, alt etter hvor tett sammenpakket (kondensert) DNAet er. Hvor tett DNAet er pakket varierer i de ulike fasene av cellesyklusen og celledelingen.

Kromatin er kombinasjonen av DNA og proteiner som utgjør innholdet i en cellekjerne. Kromatinets viktigste funksjon er å pakke DNA sammen så det ikke tar opp for mye plass i cellekjernen, å forhindre skade på DNA, å kontrollere genuttrykk og DNA replikasjon. Den viktigste proteinkomponenten i kromatin er histoner, som pakker DNAet sammen. Kromatin finnes kun i eukaryotiske celler, prokaryoter har en annen form for DNA-organisering som kalles “genophore” (Eng.).

Kromatinstruktur er avhenging av flere faktorer. Den generelle strukturen varierer etter hvilket nivå av cellesyklusen vi er på: under interfase er kromatinet strukturelt løspakket for å gi tilgang til RNA- og DNA polymeraser som transkriberer og replikerer DNAet. Lokal kromatinstruktur under interfase er avhengig av DNAets gener: DNA med gener som ofte transkriberes er løsere pakket og er ofte assosiert med RNA polymeraser (kalles ofte eukromatin) mens DNA med inaktive gener ofte er assosiert med strukturelle proteiner (kalles ofte heterokromatin).

Når cellen forbereder seg til celledeling pakkes kromatinet tettere for å støtte deling av kromosomene under anafase. I denne delen av cellesyklusen er de individuelle kromosomene i mange celler synlige i et vanlig optisk mikroskop (se bildet).

Generelt kan vi si det er tre nivåer av kromatinorganisering:

DNA pakket rundt histoner danner nukleosomer; “perler på en snor” struktur (eukromatin).
Et 30 nm fiber som består av nukleosomer i deres mest kompakte form (heterokromatin).
Metafase kromosomer under mitose og meiose, den tetteste mulige pakkingen av kromatiner. (fakultativt heterokromatin–kan eksistere både som heterokromatin og eukromatin)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

eukromatin

A

Gjennom store deler av cellesyklusen er mesteparten av kjerne-DNAet utstrukket. En mindre tett pakking som dette innebærer at genene i dette området er tilgjengelig for avlesning (transkripsjon). Slikt kromatin kalles eukromatin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

heterokromatin

A

Heterokromatin er de regionene av kromosomene som forblir tett sammenfoldet, kondensert, gjennom hele cellesyklusen. Sammenpakking av DNAet skjer ved hjelp av histoner.

DNA-innholdet av heterokromatin fordobles i den sene syntesefasen (S). På grunn av den tette pakkingen vil ikke DNA-innholdet i heterokromatinet uttrykkes ikke aktivt som hos eukromatin.

Heterokromatinet består av repeterte biter av DNA, og disse finnes ved sentromeren (midtpartiet), ved endene av bestemte kromosomer (telomerer) og på den lange arm av Y-kromosomene og de deler av X-kromosomene som inaktiveres hos kvinner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Histoner

A

Histoner er en gruppe proteiner som finnes i cellekjernen bundet til DNA-et (cellens gener).

Faktaboks
UTTALE histˈoner
Funksjon
Histonene fungerer delvis ved å pakke inn og beskytte DNA-et mot mekanisk skade, og delvis ved å regulere aktiviteten av de enkelte genene.

For at alt DNA skal få plass inne i cellekjernen, må det pakkes og kondenseres. Kromosomområder som pakkes tett sammen ved hjelp av histoner kalles kondensert kromatin eller heterokromatin.

Oppbygning
Histoner er små proteiner som er rike på aminosyrene arginin og/eller lysin, noe som skaper en positiv ladning som fører til en ionebinding med det negativt ladde DNA-et. Områder av DNA-et som er pakket med histoner er lite tilgjengelige for avlesning av gener (transkripsjon).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

epigenetikk

A

Epigenetikk er vitenskapen om arvbare, reversible endringer i genaktivitet uten at rekkefølgen på DNA-sekvensen endrer seg. Genene inneholder informasjon om egenskapene en organisme potensielt kan ha, men epigenetiske mekanismer styrer om egenskapene kommer til uttrykk eller ikke. Endringer i genuttrykk kan arves fra celle til celle gjennom celledelingen (mitosen), eller fra foreldre til avkom gjennom kjønnscellene (meiosen).

Selv om DNA-sekvensen i cellene i for eksempel huden, øyet eller nervene er identisk, har disse cellene svært forskjellige egenskaper. Dette skyldes at det er forskjellige gener som er aktive i de ulike celletypene, og disse forskjellene kommer blant annet som følge av epigenetiske modifikasjoner (endringer) som har blitt etablert og opprettholdt under utviklingen. De epigenetiske modifikasjonene består av metylering av DNA-tråden og kjemiske modifikasjoner av histonene som DNA-et er bundet til.

Epigenetikken er også et bindeledd mellom arv og miljø, fordi den på molekylnivå forklarer hvordan miljøpåvirkning kan endre uttrykket til de fleste gener. Ved fødselen er en organisme et produkt av genene og miljøpåvirkningene den arver av sine foreldre. Samtidig kan epigenetiske modifiseringer organismen samler opp gjennom sin levetid påvirke hvordan den blir, hvilke sykdommer den får og hvordan den eldes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

X-kromosominaktivering

A

Kvinner har to X-kromosomer og menn bare ett, allikevel har de lik mengde av de fleste genproduktene kodet for av gener på X-kromosomet. Dette skyldes en prosess der X-kromosomene tidlig i fosterutviklingen gjennomgår en tilfeldig inaktivering slik at i gjennomsnitt halvparten av fars og halvparten av mors X-kromosomer blir dekket med ett protein som kalles heterokromatin. Dette hindrer avlesning av de genene som er dekket, hvilket er langt de fleste. Inaktiveringen skjer på 16–64-cellestadiet i fosteranlegget og er permanent for avkom av en og samme celle. Rent tilfeldig kan det skje inaktivering av de fleste kromosomer fra far eller mor, såkalt skjev X-inaktivering. I slike tilfeller kan kvinnelige arvebærere for en X-bundet recessiv sykdom vise tegn på sykdom som man vanligvis bare ser hos gutter, som blødersykdom eller Duchennes muskeldystrofi.

Forskjellen i hvilke gener som er uttrykket hos personer med for lite eller for mye X-kromosommateriale, som hos kvinner med Turners syndrom eller menn med Klinefelters syndrom der det bare er ett X-kromosom aktivt, må ha noe med de kliniske trekk som sees hos slike personer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Epistasi

A

Situasjonen der effekten av et gen på organismens fenotype er avhengig av hvilke andre gener som er til stede i organismen.

Epistasis refererer til interaksjonen mellom to eller flere gener, der den samlede effekten av genene på fenotypen er forskjellig fra effekten hvert enkelt gen alene har på fenotypen.

Ved epistasis er altså effekten av et gen avhengig av den genetiske bakgrunnen genet befinner seg i. Den genetiske bakgrunnen utgjør alle andre gener som organismen har. Gitt at det eksisterer genetisk variasjon i en populasjon, det at organismer har forskjellige genvarianter for diverse gener, vil epistasis føre til at effekten av et gen varierer fra organisme til organisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Eksempler på kjønnsbundet arv

A
  • fargeblindhet
  • muskel dystrofi
  • Blødersyke
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Meiose

A

Meiose (gr. meioun - å lage mindre; meiosos - forminskelse) - Reduksjonsdeling. To påhverandre følgende kjernedelinger hvor en diploid celle (2n) gir fire haploide kjerner (n). Derved blir kromosomtallet halvert. Meiosen kan deles i to faser: Meiose I og meiose II. Segregasjon (atskillelse) og overkrysning og reassortering av kromosomer skjer i meiosen. Meiose I atskiller homologe par med kromosomer, ikke søsterkromatider. I interfase er kromosomene dekondenserte og har sin spesielle plassering i cellekjernen, også avhengig av hvor store genomene er. Meiose halverer kromosomtallet og gir mulighet for rekombinasjon av nye alleler. I meiose I skjer det bytting av genetisk materiale mellom homologe kromosomer. De homologe kromosomene holdes sammen av synaptonemale komplekser. I meiose II er det atskillelse av søsterkromatider. Kohesiner er proteiner som holder søsterkromatider sammen.
Meiose II atskiller søsterkromatider. Meiose I omfatter første profase (hvor overkrysning skjer), første metafase, og første anafase hvor homologe kromosompar (og ikke søsterkromatider som i mitosen) atskilles og går til motsatt side i cellen. Meiose II starter med andre profase, og fortsetter med andre metafase (centromeren festet til spindelapparatet), andre anafase hvor centromeren deles som i mitose og kromosomene går til motsatte poler og andre telofase avslutter meiose ved at det dannes fire datterceller med det halve kromosomtallet som foreldrecellen.

Etter denne første reduksjonsdelingen har dattercellene haploid kromosomtall, riktignok med dobbelt sett kromosomer. Ved den andre reduksjonsdelingen separeres så de fordoblede DNA-molekylene i hvert kromosom fra hverandre, som ved vanlig vekstdeling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

genetiske markører

A

En genetisk markør er et gen eller en DNA-sekvens som er knyttet til et karaktertrekk hos et individ, for eksempel gjennom genetisk kobling.

Genetiske markører er gjerne kortere strekk som kan kobles til bestemte genvarianter, slik at de kan oppdages i enklere analyser av DNA enn sekvensering av hele gener eller genomer. DNA-analyser som DNA-typing eller en gentest kan dermed kartlegge et individs variant av et gen ved å studere individets variant av en genetisk markør. Genetiske markører har ofte kjent posisjon på kromosomet.

Genetiske markører har mange bruksområder innen biologien, for eksempel i kartlegging av genomer, eller avdekking av karaktertrekk som kan komme til uttrykk i organismen (fenotyper) eller som kan arves (genotyper). Innen medisin brukes genetiske markører i stor grad i diagnostikk.

Genotype brukes i dag nok mer for å beskrive den konkrete situasjonen i DNA, f.eks TT eller CT

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Eksempler på genetiske markører

A
Genetiske markører
- Fenotype
–Blodgrupper/serumproteiner
–RFLP
–Mikrosatellitter
–SNP
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Egenskaper som trengs hos genetiske markører

A

For at en DNA-sekvens skal kunne benyttes som genetisk markør må den inneholde et variabelt element som går igjen hos flere individer, en polymorfisme. Det variable elementet kan være en endring, også kalt mutasjon, i en enkelt av DNAets byggesteiner (nukleotidene) eller det kan være en endring i flere nukleotider. Variasjon i et enkelt nukleotid kalles en SNP.

Flere ulike typer variasjon i lengre sekvenser benyttes som genetiske markører. De vanligste formene for genetiske markører identifisert i det menneskelige arvestoffet er SNPer, mikrosatellitter og indels (insertion-deletions). Mikrosatellitter er en form for kopitallsvariasjon, der variasjonen ligger i antall ganger sekvensen er repetert. Indels er en samlebetegnelse på insersjoner og delesjoner, som innebærer insetting eller fjerning av ett eller flere nukleotider. Mange genetiske markører har blitt identifisert, blant annet gjennom sekvensering av hele det menneskelige DNA-materiale (se human genomprosjektet).

Den genetisk markøren har vanligvis en kjent plassering i DNAet. Markøren kan befinne seg innad i genet som koder for karaktertrekket markøren er koblet til, eller den kan befinne seg utenfor genet. Dersom markøren befinner seg utenfor genet vil den normalt nedarves sammen med genet det assosieres med på grunn av genetisk kobling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Blodtyper og serumproteiner som markører

A

På 60-tallet ble det utviklet blodtypingsmetoder basert på antistoff, disse representerte en ny generasjon genetiske markører.
•Variasjon i serumproteiner kunne vises ved elektroforese, og disse ble også brukt som genetiske markører.
•Disse ”tidlige” genetiske markørene var først og fremst viktige i avstammingskontroll.
•Mange studier ble også utført for å kople disse markørene til produksjonsegenskaper.
•XXIst International Conference on animal blood groups and biochemical polymorphisms, Turin, Italy 1988.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP)

A

På 70-tallet gjorde genteknologien det for første gang mulig å undersøke genetisk variasjon direkte på DNA-nivå.•Ved denne metode kuttes DNA i korter biter ved hjelp av et restriksjonsenzym som gjenkjenner en ”signatur” i DNA-sekvensen •F.eks gjenkjenner enzymet EcoRI sekvensen GAATTC. (46 = 4096)•På grunn av sekvensvariasjon mellom individer vil ikke restriksjons-mønsteret være identisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Mikrosatellitter

A

Da Polymerase Chain Reaction (PCR) ble introdusert av Kary Mullis in 1983 ble det raskt utviklet nye markører som var raskere å analysere (genotype).•En type markører som ble svært viktige var såkalte mikrosatellitt-markører.•A typisk mikrosatellitt-markør består av 1, 2, 3 or 4 bp som er repetert 10 til 20 ganger (tandem-repetert).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Single Nucleotide Polymorphisms (SNP)

A

•SNP betyr at en enkelt posisjon (et nukleotid) i genomsekvensen viser variasjon.
•I en gitt posisjon kan enten nukleotidet A (adenine) eller nukleotidet C (cytosine) bli funnet.
•SNP-markører har en rekke fordeler:
–de forekommer ofte i genomsekvensen (1/300)
–er egent for automatisert genotyping
–finnes i både kodende og ikke-kodende områder
–SNPer er mer stabile enn mikrosatellitter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

genetiske kart (koblingskart)

A

•Basert på rekombinasjon mellom markører
•Avhengig av familiestruktur for å identifisere markører/gener som ikke segregerer uavhengig (er koblet).
•Genetiske kart er viktig for å identifisere rekkefølgen av markørene på de ulike kromosomene.
•Den fysiske avstanden (i bp) blir ikke nødvendigvis riktig beregnet med denne metoden på grunn av:
–Mer rekombinasjon nær telomerene og mindre nær centromerene
–”recombination-hot spots”
–Ulik rekombinasjonsfrekvens mellom kjønn

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Interferens

A

•Overkryssing finner sted ved at det dannes chiasmata. •Tilstedeværelsen av en chiasmata kan påvirke sannsynligheten for at en ny etableres like ved, noe som kan påvirke antallet doble overkryssinger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Mendels arvelover

A

•Mendel’s 1. lov:
–Lov om segregering (adskillelse):alleler fra samme gen separeres når det dannes gameter (meiosen)

•Mendel’s 2. lov:
–Lov om uavhengig fordeling: alleler fordeles uavhengig av hverandre under dannelsen av gameter–Her hadde Mendel utrolig flaks……..7 kromosmer, 7 egenskaper, ingen linket

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Punktmutasjoner

A

•”Missense” mutasjoner – medfører aminosyreendring (vanligvis i base 1 eller 2 i tripletten). Effekten avhenger av hvor i proteinet mutasjonen inntreffer
.•”Nonsense” mutasjoner – introduserer ”stop codon”. Medfører at translasjon avsluttes uten at proteinet er komplett. Ofte alvorlig effekt.
•”Silent” mutasjoner – fører ikke til endring i genproduktet. •”Frameshift” mutasjoner – endring i leseramme. Oppstår ved insersjon eller delesjon av en eller flere basepar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Gross mutasjoner

A

•Medfører betydelig endringer i DNA (en lengre DNA - sekvens)
–Delesjoner bortfall av DNA – sekvens
–Isersjoner insersjon av ekstra sekvens normalt fra andre steder på genomet
–Rearrangering segmenter av DNA som bytter plass med hverandre.

25
Q

Meiose

A
•Meiosis I
   –DNA blir duplisert
   –Paring av homologe kromosomer
   –Etablering av chiasmata
   –Utbytting av kromosomsegmenter (rekombinasjon)
   –Reduksjonsdeling
•Meiosis II
   –Kromosomene rekondenseres
   –Centromeren deles som ved mitos 
   –4 haploide celler dannes
26
Q

Grunner til å sekvensere genom

A

•Det humane genomprosjektet:
medisinsk forskning
•Identifisere gener (genetisk variasjon) som
•disponerer for sykdom
•forårsaker sykdom
•Hva kan slik informasjon benyttes til?
–diagnose
–identifisere nye ”drug targets”
–personalised medicine–genterapi (aktualisert med CRISPR)

27
Q

Long range sequencing

A

•Long range sequencing «3rd generation» er et nyere alternativ til BAC-strategien.
–Pacific Biosciences long-read sequencing (PacBio)
–Nanopore sequencing (NanoPore)
•Disse teknologiene kan lese flere titalls kB sammenhengende

28
Q

pseudogener

A

•Gener som har en eller flere inaktiverende mutasjoner, slik at de ikke lenger kan produsere et aktivt protein.
•Ofte forårsaket av nonsense
– mutasjoner.
–Processed pseudogenes: DNA-kopier av mRNA. Mangler promotor og introner.–Gene fragements: Mangler 5’- eller 3’-regionen av genet.

29
Q

“Extragenic DNA”

A

•Sekvens som kommer i tillegg til gener og gen-relaterte sekvenser
.•Selv om disse områdene utgjør 70-80% av det humane genomet, har en begrenset kunnskap om funksjonen.
•70-80% av “extragenic” sekvens er unik eller består av lavt repetert sekvens.
•Resten er moderat- til høyrepetert sekvens.

30
Q

Satelitt DNA

A

•Majoriteten av satellitt
– DNA finnes rundt sentromeren hvor dette har en strukturell rolle. Dette deles gjerne inn i:
–Satellitt - DNA repeterte enheter på opptil 200 bp organisert som ”cluster” på opptil 5000 kbp.
–Minisatellitt - DNA repeterte enheter på opptil 25 bp organisert som ”cluster” på opptil 20 kbp.
–Microsatellitt - DNA repeterte enheter på opptil 4 bp organisert som ”cluster” på opptil 150 bp.
•CA-repetisjoner utgjør alene 0,5 % av hele genomet. Enkeltbase-repetisjoner utgjør ytterligere 0,3 %.

31
Q

Kromosomstruktur

A
  • Kromosomer er vanligvis bare synlige i forbindelse med celledeling.
  • Kromosomene varierer i størrelse og morfologi.
  • Hele kromosombildet hos en organisme kalles karyotypen.
  • I tillegg til størrelse og morfologi benyttes gjerne farging (G-banding) for å identifisere kromosomer.
32
Q

Denaturering

A
  • Double stranded DNA can melted (denatured) with heat. •The temperature at which 50% of a dsDNA is denatured is its melting temperature (Tm).
  • Sequence determines Tm, C-G are stronger than A-T.
  • Low salt, high pH or organic solvents (formamide) reduce the Tm.
  • @ 95°C, DNA is completely denatured.
33
Q

Annealing

A
  • Separate strands can be annealed (or reannealed) by dropping the temperature.
  • But cool strands too fast and they don’t have time to anneal correctly.
  • 1°C per 10s is slow.
  • Happens by through random collisions, matching sequences will be energetically stable, while non-matching will denature.
  • Sequence composition will influence annealing. Repeated DNA will meet and stabilize more often than unique DNA sequence.
  • So DNA can anneal to DNA, can RNA anneal to RNA, or DNA to RNA?
34
Q

Blotting

A

•Northern blotting; RNA
–RNA is extracted and gel separated. Probed with DNA or RNA probes
.•Western blotting; protein.
–Protein is extracted and separated. Probed with Antibodies.
•Southwestern blotting; DNA binding proteins.
–Protein is extracted and separated. Probed with DNA.

35
Q

Southern blotting

A

•Can be used to detect DNA sequences.
–DNA is fragmented and size separated by gel
–Gel is soaked in alkaline solution (high pH) to denature dsDNA
–ssDNA is transferred to nitrocellulose membrane, and “fixed” with UV or heat
–A labeled ssDNA probe is added in solution under conditions that favor annealing (hybridization).
•Membrane is washed to remove non-specifically bound probe
•Image is developed from membrane

36
Q

Polymerase Chain Reaction

A
•Enables the rapid, massive amplification of DNA sequences in vitro.
•Requires:
   –Polymerase
   –Primer (Forward + Reverse)
   –dNTP
37
Q

Dye-Based qPCR vs probe-based qPCR

A

Dye-based qPCR, uses SYBR-green stain and a cheap primer pair to detect presence / abundance of a single target.
–Stain is non-specific and off-target amplification and/or non-template amplification will bias results

Probe-based qPCR, uses sequence specific fluorescent probes and regular primers to specifically detect presence / abundance of one or more targets.

38
Q

Sanger

A

Uses regular PCR to amplify a single target, but includes modified nucleotides to stop and colorize the products.

•Key ingredient = dideoxynucleotides (ddNTP)

39
Q

Sanger vs. High-throughput Sequencing

A

Sanger
–Uses 96-well plates, each well has one template and one primer
–Requires pre-existing knowledge about the target or cloning
–Read lengths are 600-800 nts
–High quality
–Expensive and Slow

High throughput
–Millions of templates sequence simultaneously
–No cloning or preexisting knowledge required
–Read lengths are 100-1,000,000 nts
–Mid-High quality
–Cheap and Fast

Illumina sequencing

  • Sequencing-by-synthesis of amplified template (Illumina)
  • Colorized nt’s added one by one and images collected.

Oxford Nanopore
Direct sequencing of DNA in real-time (Oxford Nanopore) using electrical current blockage

40
Q

Applications and Implications of HTS

A

Limited only by our imaginations
•Genome sequencing, genome resequencing, variant discovery, explore structural variation, functional genomic analysis, mRNA sequencing, discovery of splice variants, gene expression analysis ….
•Important for human health, biotechnology, plant and animal breeding, understanding evolution, profiling ecosystem composition

41
Q

Biobank

A

Biobank er en samling av biologisk materiale fra planter, dyr eller mennesker. Systematiske samlinger av menneskelig (humant) biologisk materiale har eksistert i lang tid, blant annet i sykehus, laboratorier, akademiske institusjoner og i industrien.

Den fornyete interessen for biobanker er knyttet til utviklingen av genetikken og mikrometoder som kan analysere svært små mengder biologisk materiale. Humane biobanker kan brukes til analyse av genetiske faktorer, miljømessige faktorer som for eksempel miljøgifter og infeksjonsmarkører, og/eller sykdomsmarkører.

42
Q

Why sequence genomes?

A

Describe gene sequences (including regulatory sequences, intergenic sequences etc).
•Identify genetic variation (associate with phenotype / traits)
•Better understand evolutionary history and processes.
•Understand how the genome works as a whole (biological insight)
•Conserve and protect ecosystems•Improve agricultural / aquaculture production (welfare, production, nutrition)
•Improve understanding of molecular mechanisms and networks
•Create opportunities to improve human health
•Develop new treatments for infectious and inherited diseases
•Identify treatments to slow or reverse aging
•New approaches to feed the world
•Generate new biological synthetic fuels
•Generate new biomaterials

43
Q

Rekombinasjon

A

Rekombinasjon betyr at det dannes nye kombinasjoner av gener i kjønnscellene. Kalles også overkrysning.

Kjønnscellene lages gjennom en type celledeling som kalles meiose. I meiosen ligger kromosomene inntil hverandre før cellene deles i to. Da kan gener som ligger på forskjellige kromosomer bytte plass. Denne prosessen skjer i eukaryote celler. Det kan også skje en type rekombinasjon hos virus og bakterier, men det er en annerledes mekanisme.

Fordi det dannes nye kombinasjoner av gener fører rekombinasjon til at det blir mer variasjon i egenskaper hos organismene. Dette er en grunnleggende forutsetning for evolusjon (se utviklingslæren).

44
Q

Contigs and Scaffolds

A
  • A contigis a continuoussequenceof nucleotidesassembledfrom over lapping sequences(reads).
  • A scaffoldcontains2 or more linkedcontigs and somenumberof «N»’s
45
Q

Hva vi lærte vi fra å sekvensene det menneskeliget genomet

A
  • Genomic landscape is variable; gene distribution, CG content, CpGislands, transposable elements etc
  • Found 30,000 –40,000 genes (avgsize 3000 bases)•50% of genes have unknown function
  • About 50% of human genome derives from transposable elements
  • Mutation rate is 2x higher in males than females
  • Recombination is more frequent at the ends of smaller chromosomes
  • Found 1.4 million single nucleotide polymorphisms
46
Q

Impact of HGP

A
  • ENCODE project launched in 2003 to discover and understand functional parts of the genome
  • Stimulated the field of proteomics by providing a reference that can be used to predict protein / peptide masses.
  • Has proved that all life (eukaryotes, bacteria and archaea) has a common ancestor and helped answer evolutionary questions.
  • Drove development of computational and mathematical approaches, created open source software, inspired cross-disciplinary research
47
Q

Blastulationand differentiation

A

•Day 4-5, cells (200-300) begin to differentiate and move to form a blastula.
•The trophoblastcellsprotecttheInnerCell Mass (embryo).•ICM cells are pluripotent (can become any cell type; muscle, nerves, bone).
•ICM cells grown in culture are called Embryonic Stem cells(ES)
•Development of embryo has largely been controlled/ guided by the maternal mRNA.
•Day 6-12, ICM differentiates again into epiblast and hypoblast
.•Amniotic cavity will eventually surround feotus.
•Contact layer between epiblast and hypoblast is called a bilaminar disc

48
Q

QTL

Genmarkør assistert seleksjon (MAS)

A

Genteknologi brukt i avlsarbeidet. Ved å bruke genmarkører - «punkter» på genomet hvor det finnes forskjeller mellom individer - som «kartpunkter» å orientere etter, kan man lokalisere gener med effekt på en gitt egenskap (QTL).
A quantitative trait locus (QTL) is a region of DNA which is associated with a particular phenotypic trait, which varies in degree and which can be attributed to polygenic effects, i.e., the product of two or more genes, and their environment.[2] These QTLs are often found on different chromosomes. The number of QTLs which explain variation in the phenotypic trait indicates the genetic architecture of a trait. It may indicate that plant height is controlled by many genes of small effect, or by a few genes of large effect.

Typically, QTLs underlie continuous traits (those traits which vary continuously, e.g. height) as opposed to discrete traits (traits that have two or several character values, e.g. red hair in humans, a recessive trait, or smooth vs. wrinkled peas used by Mendel in his experiments).

Moreover, a single phenotypic trait is usually determined by many genes. Consequently, many QTLs are associated with a single trait. Another use of QTLs is to identify candidate genes underlying a trait. Once a region of DNA is identified as contributing to a phenotype, it can be sequenced. The DNA sequence of any genes in this region can then be compared to a database of DNA for genes whose function is already known, being this task fundamental for marker-assisted crop improvement.[3][4]

49
Q

Transgene dyr

A
  • Et dyr som har fått “fremmed DNA” stabilt inkorporert i kimcellebanen sies å være transgent.
  • For å sikre at DNA’et som tilføres inkorporeres i de fleste celler i kroppen må dette skje tidlig i individets liv, like etter befruktning.
  • Hvis det ”nye” DNA’et skal bli overført til neste generasjon, må det vare tatt opp i kimcellene.

•Det er ulike grunne til å lage transgene individer:
–Produsere viktige proteiner, for eksempel koaguleringsfaktor IX (biopharming)
–Forbedre eksisterende egenskaper (f.eks veksthastighet hos gris)
–Studere genfunksjon in vivo (f.eks knock out eksperimenter)
–Etablere sykdomsmodeller (imitere mutasjoner)

Eksempler
•Produsere medisiner i melk
•Produksjon av silke-protein i geitemelk (medisinske suturer og skuddsikre vester.
•Medisinsk og biologisk forskning. >98% av genmodifiserte dyr i England er mus (f.eks oncomus)
•Fisk er modifisert til å vokse raskere (laks), og til å lyse i mørket (akvariefisk).
•Endring av produksjonsegenskaper hos husdyr (vekst, sykdomsresistens).
•”Sunnere mat”, f.eks kjøtt med omega-3 fettsyrer.

50
Q

Metoder basert på embryonale stamceller (ES)

Homolog rekombinasjon

A

Metoder basert på embryonale stamceller (ES)•Pluripontente stamceller hentet fra muse-blastocyster har evnen til å vokse i kultur uten å miste pluripotensitet (problematisk i andre arter).•Etter å ha blitt tilbakeført til voksende blastocyster, kan de differensieres til alle typer celler og vev.•Dette har gjort det mulig med ”styrt” genoverføring ved hjelp av homolog rekombinasjon (i cellekultur).•Etter at man utviklet metoder for kloning ved kjerneoverføring, er det mulig å gjøre styrt genoverføring også i andre arter enn mus.

51
Q

Stamceller

A

•Etter at en sædceller har trengt gjennom eggets cellemembran, tar det normalt 16-18 timer før DNA fra disse to celletypene har fusjonert (hos menneske).
•Etter 3 dager har det befruktede egget delt seg til 8 celler, og etter 5 dager har egget utviklet seg til en blastocyst.
•Det befruktede egget vil være totipotent gjennom de første celledelingene opp til blastulanivå. Hver av disse cellene kan potensielt utvikle seg til et nytt individ.
13Stamceller
•Blastocysten består av et ytre cellelag som utvikler seg til placenta og fostermembraner, mens den indre cellemassen (ICM) kan utvikle seg til et foster.
•Den indre cellemassen er definert som pluripotent, og kan utvikles til alle typer celler og vev unntatt placenta og fosterhinner.
•Når de individuelle celle hos et embryo utvikler seg til et bestemt vev, dannes et nytt nivå av stamceller (multipotente stamceller).

52
Q

Genoverføring ved hjelp av embryonale stamceller:

A
  • Genoverføring til stamceller I en cellekultur.
  • Analyser om ”transgenet” er integrert (in vitro)
  • Lage kimære individer.
53
Q

Kontroll av transgen ekspresjon

A

Kontroll av transgen ekspresjon
•Konstitutive promotor
–Sørger for at transgenet blir uttrykt sterkt hele tiden.
•Celle- eller stadie spesifikke promotor
–Begrenset ekspresjon, avhengig av celle/vevstype og utviklingsstadie.
•Induserbare promotor
–Kontrolleres ved å tilsette en spesiell kjemisk ligand. F. eks. metallothionein promoteren hos mus blir indusert av tungmetallioner, slik som Zn2+.

54
Q

Kvalitative vs. kvantitative egenskaper

A

•Kvalitative er enten/eller egenskaper
–Horn – ikke horn
–Røde kyr vs. svarte kyr
•Kvantitative egenskaper
–Kan måles eller veies på en kontinuerlig skala
–Melkeproduksjon per dyr i løpet av et år i kg
–Tilvekst i gram per dag

55
Q

Kloning

A

Kjerneoverføring
Metoden som brukes, kalles kjerneoverføring
Man fjerner kjernen i et ubefruktet egg og setter i stedet inn kjernen fra en vanlig kroppscelle fra det individet som skal klones. Dersom egget utvikler seg som ved en normal befruktning, vil det dele seg gjentatte ganger og danne en blastocyst. Denne kan så settes inn i livmoren til en surrogatmor. Dersom embryoet så utvikler seg “normalt”, blir det født en genetisk ”kopi”, en klon, av det individet som cellekjernen opprinnelig tilhørte.

Ikke ekte klon
Siden mitokondriene i eggcella har egne gener, ble ikke Dolly helt identisk med sauen som avga kjernen. Det er ellers ingen ting i veien for at man kan bruke livmor, kroppscelle og egg fra samme individ.

Embryosplitting
Celleklump. Foto. Reproduktiv kloning kan også foregå ved at man splitter et embryo på 8-cellestadiet. Hver celle er da totipotent og kan gi opphav til et nytt individ.
Slik embryosplitting brukes en del i avl når man har krysset dyr med spesielt gunstige gener, ved formering av utryddingstruede arter eller når man ønsker identiske forsøksdyr. Slik embryosplitting skjer naturlig når det dannes eneggede tvillinger, trillinger osv.

56
Q

CAS 9 (CRISPR)

A

Cas9 (CRISPR associated protein 9) is a protein which plays a vital role in the immunological defense of certain bacteria against DNA viruses and plasmids and which is heavily utilized in genetic engineering applications. Its main function is to cut DNA and therefore it can alter a cell’s genome.

57
Q

Restriksjonsenzymer

A

Restriksjonsenzymer er enzymer som kutter i DNA-tråden på helt bestemte steder. Hvert restriksjonsenzym kjenner igjen spesifikke DNA-sekvenser og spalter DNA på dette stedet.

58
Q

Transkripsjon

A

Transkripsjon er syntese av RNA med DNA som templat. Transkripsjonen er prosessen der informasjonen i arvestoffet avleses og overføres til ulike klasser RNA-molekyler. DNA er templat både for mRNA (som bestemmer sammensetningen av proteiner gjennom translasjonen), for tRNA, rRNA og miRNA. Et gen er ofte definert som et område i DNA som blir avlest og gir opphav til et RNA-molekyl. Det er bare den ene DNA-tråden som blir avlest (templattråden eller antisensetråden), og den nylagede RNA-tråden er da identisk med den komplementære DNA-tråden som ikke blir avlest (sensetråden), bortsett fra at basen thymin (T) i DNA er byttet ut med uracil (U) i RNA-kopien.

Faktaboks
UTTALE transkripsjˈon
ETYMOLOGI av trans- og latin scribere, ‘skrive’
Trinn i transkripsjonen
Transkripsjonen blir katalysert av forskjellige RNA-polymeraser, som er enzymer med flere subenheter. Transkripsjonen foregår i tre trinn, og foruten RNA-polymerasen er en rekke andre proteiner involvert i prosessen.

Det første trinn er initieringen, hvor RNA-polymerasen binder seg til bestemte områder på DNA-molekylet i den ene enden av et gen. Dette skjer etter at andre proteiner, transkripsjonsfaktorer, først har bundet seg til DNA. De områdene av DNA hvor transkripsjonsfaktorer binder seg, kalles promotorsekvenser. Etter binding åpner dobbeltspiralen seg, det vil si at de to DNA-trådene skilles fra hverandre. Når så transkripsjonen har startet, beveger RNA-polymerasen seg langs DNA-tråden og binder sammen enkeltbyggesteiner (baser, nukleotider) til en etter hvert voksende RNA-tråd. Mens dette skjer, åpnes DNA-dobbeltspiralen stadig videre langs genet ved en glidelåslignende mekanisme. Denne delen av transkripsjonen kalles elongering. Transkripsjonen avsluttes ved terminering ved at den nysyntetiserte RNA-tråden løsner fra DNA på et sted med en bestemt DNA-sekvens (termineringssignal).

Transkripsjonsprodukt
Transkripsjon av gener som koder for proteiner gir mRNA som produkt. Det helt nylagede mRNA, som kalles primærtranskript, kan være ulikt i størrelse selv om det kommer fra samme gen. Dette er på grunn av forskjellig terminering. Primærtranskriptet blir umiddelbart modifisert ved at det henges på en ekstra G (guanin) i starten (mRNA cap), og at det kuttes i den andre enden på et bestemt sted, og et antall A-er (adenin) henges på (polyA hale). Deretter foregår mRNA-spleisingen ved at de delene av mRNA-molekylet som inneholder intron-sekvenser, blir kuttet ut, og eksonene blir spleiset sammen til det endelige mRNA-molekylet, som så forlater kjernen og går over i cytoplasma og binder seg til ribosomene. Her starter så translasjonen, som er en del av proteinsyntesen.