Ekonomistyrning Flashcards
Budget
den ekonomiska planen för kommande period (oftast år men man kan göra månadsbudgetar eller kvartalbudgetar också).
Budgetering
själva processen att ta fram budgetar men också att följa upp och verka efter dem.
Resultatbudget
beskriver förväntade intäkter och kostnader som leder fram till det budgeterade resultatet. Den budget vi menar när vi i vardagen pratar om ”budgeten”.
Likviditetsbudget
beskriver företagets påverkan på likviditeten i form av in- och utbetalningar. En god likviditet skapar förutsättningar för investeringar osv.
Budgeterad balansräkning
visar balansräkningen vid periodens slut som vi förväntar oss att den kommer att se ut och är påverkad av RB och LB.
Två typer av delbudgetar
Avdelningsbudgetar för att styr olika enheter samt funktionsbudgetar för att planera verksamheten och dess aktiviteter baserat på verksamhetsplanerna.
Mangement by exception
att hantera och analysera avvikelserna av budgetarbetet. Jämföra vad vi trodde om året med vad utfallet faktiskt blev. Ifrågasätta varför det blev bättre eller varför det blev sämre.
Ta fram inbetalningar
inkomst från försäljning + IB kundfordringar –UB kundfordringar.
Ta fram utbetalningar
: KSV-IB varulager+ UB varulager + levskulder –levskulder. Men om vi bara har utgiften från början så räcker det att beakta levskulderna.
Beräkna krediter
lämnade krediter till kunder beräknas som (omsättningen/360)kredittid.
Då får vi fram genomsnittliga kundfordringar vid årets slut. Genomsnittliga leverantörsskulder vid årets slut beräknas istället som (utgift för inköp/360)kredittid.
Uppbyggnadsmetoden
Delbudgetar byggs upp till huvudbudgetar. Bottom-up. Vanlig i högkonjunktur och stora företag, ger utrymme för kreativitet, lärande och engagemang. Problem: tidskrävande och krig mellan enheter om resurser.
Nedbrytningsmetoden
top-down. Huvudbudgetar från ledningen först med krav på underliggande enheter som sedan gör delbudgetar utifrån det. Kommunikation uppifrån och ned. Ej utrymme för medarbetares engagemang. Auktoritär. Vanlig i lågkonjunktur.
Iterativa metoden
blandning. Ledningens övergripande mål möter underliggande enheters framtagna förutsättningar. Kommunikation båda vägar.
Rörlig budget
uppdateras med faktiska verksamhetsvolymen som då påverkar de rörliga intäkterna och rörliga kostnaderna.
Flexibel budget
vidareutveckling på rörlig, tar inte bar hänsyn till volymen utan också andra faktorer som produktmix, kvalitet, antal orders etc. problemet är att man tappar ansvaret för de faktorer man låter variera (som man justerar i efterhand).
Reviderad budget
hela budgeten ändras då stora förändringar sker (ex om konkurrenten går i konkurs) då budget 1 blir irrelevant. Vissa gör dock reviderade budgetar hela tiden för att hålla de levande och aktuella som ett komplement till budgeten (likt prognos).
Rullande budget
budgethorisonten flyttas hela tiden framåt, ingen fast referenspunkt men uppnår mycket hög aktualitet.
Budgetsimulering
Arbetar med olika tänkbara utfall i själva uppställandefasen av budgetering. Utgår från en mest trolig budget och ser på hur olika händelser ex ökad efterfrågan får för effekter på budgeten. Skapar beredskap för olika handlingsalternativ.
Nollbasbudgetering
utgår från noll och tar fram beslutspaket med tröskelpaket och tilläggspaket där de analyseras och rangordnas utifrån vad som är viktigt för verksamheten. Man startar alltså från noll (ist för att utgå från dagens verksamhet) för att ifrågasätta allt. Bäst effekt i offentlig sektor som ej har konkurrenter.
Ändamålsbudgetering
söker samband mellan kostnader/intäkter och vilka faktorer som påverkar dem. Alltså en variabilitetsprincip. Man söker svar på frågan varför resurserna används, alltså ändamålet.
Aktivitetsbaserad budgetering
fokus på de aktiviteter som krävs för att nå målen och kundernas efterfrågan. Fastställer aktiviteterna innan man tittar på vilka resurser som krävs för det. Hitta balans mellan företagets befintliga resurser och behovet till aktiviteterna.
Resursorienterad budgetmodell
tar utgångspunkt i befintliga resurser. Handla rom att förstå vilka aktiviteter som är värdeskapande och icke-värdeskapande i verksamheten.
Vad är RT och hur kan det måttet uppdelas?
RT är räntabiliteten eller avkastningen på totalt kapital och beskriver alltså hur väl driften fungerar. Vad får vi för avkastning på vårt arbete i verksamheten? Måttet delas upp i VM och KOH.
Vinstmarginal
beskriver överskottet vi gör på försäljningen. Alltså hur mycket företaget tjänar per omsatt krona. Beräknas som (resultat + finansiella intäkter) /omsättningen
Kapitalomsättningshastighet
Beskriver hur många sådana vinstgivande affärer som kunnat göras under perioden, alltså hur många ggr kapitalet gått igenom ”rörelsen” och blivit till pengar. Har med kapitalbasen att göra. Ju lägre kapitalbindning desto snabbare hastighet på snurret. Beräknas som omsättningen/totala kapitalet.
Du-Pont-modellen
förklarar sambanden och dynamiken bakom företagets kapitalavkastning. Används för att förklara en given avkastningsnivå, härleda olika delmål från en målavkastning samt simulera känsligheten i avkastningen.
ISO-modellen
syftet med modellen är att visa lämpligaste strategin för företaget för att öka sin avkastning. På axlarna återfinns VM och KOH. Ex kanske ser att man behöver få upp VM (genom prisökning eller kostnadsminskning) eller få upp KOH (genom att minska kapitalbindningen, ex på lagret eller minska kredittiden för kunder). Avkastningen är konstant längs varje ISO-kurva. Handlar om att utnyttja marginalnyttan bäst beroende på vilket utgångsläge man har.
Sysselsatt kapital
Totalt kapital minus icke-räntebärande skulderna. Detta pga att verksamheten till viss del finansierar sig själv med hjälp av leverantörsskulder, skulder till anställda etc. Detta kapital är då inte sysselsatt i verksamheten på samma sätt som resterande och har dessutom inget avkastningskrav.
Rs
genomsnittlig låneränta. Beräknas som räntekostnader/skulder. Ägarna vill förstås att RE ska vara större än RS annars kostar våra tillgångar/kapitalet mer än vad det ger dem i avkastning.
Residualresultat
ett prestationsmått i absoluta tal, men ej genomslag pga svårt att jämföra då det ej uttrycks i procent.
Prestationsmått och hållbar utv.
finns många olika mått inom ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet men överlag syftar de alla till att samhällets utveckling idag inte får påverka framtida generationers möjligheter negativt. Handlar om att ta ansvar för värdekedjan, både hållbara leverantörer, egna hållbara processer och produktens hållbara livscykel.
Livscykelkalkylering/analys
belyser den miljöpåverkan en vara, tjänst eller process/aktivitet har under hela sin livscykel. Från utvinning av råmaterial tills då den skrotas/återvinns. ALLA kostnader den bidragit till inräknas.
Kostnadslåsningsfenomenet
produktens kostnad bestäms redan i produktutvecklingsstadiet genom beslut om produktens egenskaper och tillverkningssätt mm. När tillverkningen väl sätter igång är besluten givna och framtida kostnader inlåsta.
När kan företag bidra mest till hållbarhet?
i investeringssituationer då investeringar kan få stor effekt samt är syftade till framtiden.
Produktkalkylering
sammanställningar av intäkter och/eller kostnader för ett visst kalkylobjekt i en viss kalkylsituation.
Kalkylobjekt ex
ex kund, tjänst, order, projekt etc. Alltså inte bara varor och tjänster.