Ekologi Flashcards
Environmental economics (Kuznets kurva)
Ekonomi med ekologiska inslag? Typ standard ekonomi men man tar hänsyn till ekologiska aspekter. Ekologiska problem, t.ex klimatförändringar osv, sätts in i standard nyklassiska modeller.
Institutional approaches (Common Pool Resource approach, Adaptive management and resilience approach, Critical institutional approach)
CPR (gemensam resursförvaltning) -Ostrom, hur och varför fungerar/fungerar inte gemensamma resurspooler, svar på allmänningarnas tragedi. Adaptive management (adaptiv resursförvaltning) - hanterar naturen som att det inte finns en specifik balanspunkt. Flexibel i hur resurser ska förvaltas (multiple equilibrium). Fokus att förstå ekosystemens dynamik och hur institutioner ska vara föränderliga för att vara mer resilienta. CRI (critical institutional approach) - Förstå vikten av byråkratin. Förstå förhandlingar lokalt och globalt. Vilken roll spelar institutioner i förvaltningen etc. Betonar institutionalisering som en process för meningsskapande, kräver legitimitet för att uppnå hållbarhet. Institutioner legitimerar sig själva?
Politisk ekologi/ekonomi
Som fält berörs makt, tillgång till resurser, kunskap, och klimatet. Kritisk mot den ekonomiska modellen (homo economicus). Fokus på makt, strukturer, historia, och agens. Ett ramverk för analys mellan människor och miljö. Försöker koppla samman mikronivå aspekter av mänsklig ekologi och makronivå av politisk ekonomiska processer samman. (Låter som ekonomiskt och ekologiskt fält influerat av marxism, jämfört med “environmental economics” som antagligen är mer nyklassisk. Låter också som det finns ideologikritik i begreppet.
Resiliens (Skala)
Hur väl ett system klarar förändring utan att tappa grundläggande funktioner. Resiliensteori = anpassningsförmåga. Hur tåligt det är mot rörelser, avvikelser. Inom socio-ekologiska system finns det (minst) tre dimensioner av resiliens: social, ekologisk, och ekonomisk. Flexibilitet till förändringar, avsedda och oavsedda. Skala, Ur ett mikro- och makroperspektiv.
Skala
Ur ett mikro- och makroperspektiv. Grundläggande funktioner definieras genom skala.
Sårbarhet
Mått på hur hur resilient ett system faktiskt är. Motpol till resiliens. De faktorer som gör att en person, ett samhälle eller system inte klarar av kris.
Tröskel (tipping point)
När ett socio-ekologiskt system når gränsen. för kollaps eller transformation.
Transformation - när ett system förändras i grunden
Det som sker när ett SES har uppnått sin tipping point. T.ex bruksorter som kollapsar ekonomiskt för att gruvdriften är slut, eller när en skog blir till en savann.
Socio-ekologiska system (SES)
En analysmodell där sociala, ekologiska och ekonomiska aspekter tas i beaktning och ses som delar av ett större system, snarare än separata
Governance
Styrning på flera nivåer, koordinering.
System, ekosystem
Gemensamma aktörer som binds samma av gemensamma faktorer (plats, miljö, socio-ekonomisk ställning m.fl.)
Management/governance
Management: hantering, utförande, förvaltning, skötsel.
Governance: styrning, koordinering.
Äganderätt - statlig, privat, allmänningar, öppen tillgång
Vem har tillgång till resursen? Varför? Hur? Till vems fördel är ägandet? Varför förvaltas den gemensamt, varför inte? Allmänningar inte samma som CPR - allmänningar är traditionellt sett inte begränsade av regler som t.ex maxgräns för uthämtning o.s.v. Common pool resources styrs istället i mer reglerade former, de förvaltas både gemensamt, men hur de styrs skiljer sig mycket.
Substituerbarhet (rivalitet)
En person användande innebär reducering (av resursen inom CPR) hos de andra/från totalen.
Allmänningarnas tragedi
Från någon engelsk snubbe jag glömt namnet (Garrett Hardin) på: Om alla har tillgång till en resurs kommer resursen att sina. Folk är egoistiska och kommer inte att förvalta eller plocka ut tillräckligt lite för att systemet ska fortgå. Istället plockar man hela tiden ut så mycket man kan för att maximera sin egen vinst. Inom samma sfär som Homo Economicus och Rational Choice Theory m.m.
Ekosystembaserad förvaltning
Kännetecknas av en utveckling av kollektiva målsättningar och att naturens kapacitet präglar produktionen. Kräver flexibilitet i förvaltningen och kunskap utgör primär källa till framgång.
Samförvaltning
Gemensamt ansvar, “ett partnerskap i vilket lokalsamhället, användare, intresseorganisationer och andra berörda förhandlar om rättigheter och skyldigheter vid förvaltandet av ett specifikt område eller resurssystem”
Naturresurs
Något som tillhandahålls av naturen, ex. en tillgång som kan användas av människan. Kan kategoriseras utifrån egenskaper såsom: förnyelsebara, icke förnyelsebara, ändliga, outtömliga, biotiska och abiotiska.
Antropocentrisk natursyn (Naturerövrarperspektiv, Bevarandeperspektiv, Resursförvaltningspektivet)
Människan i centrum, kan innehålla olika syn på naturen (evigt kärl att utvinna allt i från, ska tas hand om e.t.c) men grundar sig alltid i att naturen är till för människans skull (människan har rätt att nyttja naturen för egen vinning). Vi förvaltar den långsiktigt eller kortsiktigt utifrån vilket värde den har för människan.
Naturerövrarperspektiv: Extrem utvecklingsoptimism. Alla miljöproblem går att lösa med tekniska medel och framsteg. Det finns ingen yttre gräns för tillväxt.
Bevarandeperspektiv: Fördelaktigt för människan att naturen bevaras.
Resursförvaltningsperspektiv: “Limits to growth”, introducerar miljökonsekvensanalys vid större projekt för att värna om naturen. Fokus på bärkraft avseende tillväxt och utveckling
Biocentrisk natursyn
Vilar på ett förhållningssätt att allt levande sätts i centrum och att alla levande individer har ett inneboende egenvärde.
Ekocentrisk natursyn
Skillnad från biocentrisk - ser på ekosystemet som helhet och inte individer i ekosystemet. Om t.ex en art är dålig för ekosystems överlevnad ska den arten utrotas, man tar inte nödvändigtvis hänsyn till artens inneboende “livsvärde”.
Hållbar utveckling
Hållbar utveckling
Oxymoron? Tanken att förena ekonomiska, ekologiska, och sociala frågor - en utveckling som inte negativt påverkar framtiden. Framtiden ska kunna få samma upplevelser eller tillgång till att uppfylla sina behov som nutiden. Vår utveckling ska inte på bekostnad av våra barn e.t.c
Historiska/antropogena klimatförändringar
Antropogena klimatförändringar förekommer på grund av människans handlande, processer eller effekter av mänsklig aktivitet.. Till exempel växthuseffekten. Historiska är resultat av planetens egna “naturliga” livscykel. (Se istiden)
Kausalitet
Sammanhängande händelseförlopp. T.ex växthuseffekten är ett resultat av antropogen aktivitet. A och B hänger ihop - ökad användning av fossila bränslen leder till ökad växthuseffekt o.s.v
Habitat
Livsmiljö
Biodiversitet
Ett mått på hur diversifierat ett ekosystem är. Hur många arter finns det, hur fungerar de här arterna tillsammans. Viktigt för att till exempel öka ett systems resiliens. Om ett system har få arter som liknar varandra är risken att sjukdom eller naturkatastrofer o.s.v slår ut hela systemet större.
Positiv/negativ feedback (feedback loops, tänk Mikes föreläsning)
Reinforcing feedback loop - ( T.ex population ökar i positiv spiral (tänk vargar i Yellowstone som får gnagare). Reinforcing drar syste
Balancing feedback loop- ( T.ex population minskar i negativ spiral)
Tänk Kuznets curve: reinforcing (positiv) riktar systemet åt ett visst håll skarpt, balancing riktar ner systemet igen för att återgå till ekvilibrium.
Abiotisk störning
Störning av icke-levande moment, ex. brand, surhetsnivåer i vatten.
Antagonistisk interaktion
Konkurrens, parasitism och predation.
Antropocena tidsåldern
Så länge människan haft möjlighet att påverka klimatet.
Art-yta samband
Större yta rymmer fler individer och olika arter.
Autotrof
Växter som nyttjar fotosyntes eller är självförsörjande är autotrofa. Både producent och konsument.
Biotisk störning
Störning av levande organismer. Ex. herbivorer, nedtrampning
Bärförmåga
Hur mycket ett system kan klara av innan det övergår till en annan form. Hur mycket vatten kan bägaren hålla innan den rinner över. Hur länge klarar skogen sig innan den blir en savann.
Diversitetsmått (olika typer)
Artantal, artsammansättning, jämnhet (evenness). Shannon diversity/Simpson diversity index.