Eko - společenstva Flashcards

1
Q

Definujte termín společenstvo (biocenóza). Uveďte alespoň jeden příklad suchozemského a jeden příklad vodního společenstva.

A

Společenstvo (biocenóza) je soubor všech populací různých druhů organismů, které obývají určitý prostor a vzájemně se ovlivňují.
Příklady: Smíšený les, Sladkovodní jezero

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vysvětlete, jaký je rozdíl mezi pojmem společenstvo a pojmem ekosystém.

A

Společenstvo (biocenóza) je soubor všech živých organismů v daném prostředí, které spolu vzájemně interagují. Ekosystém je širší pojem, který zahrnuje nejen tyto živé organismy, ale také jejich neživé prostředí a vzájemné interakce mezi živými a neživými složkami. Ekosystém tedy poskytuje komplexnější pohled na ekologické procesy a vztahy v přírodě.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Definujte termín stanoviště. Uveďte alespoň jeden příklad stanoviště a také příklad organismu, který takové stanoviště obývá.

A

Stanoviště je konkrétní část přírodního prostředí, která má specifické fyzikální a chemické vlastnosti, jež ovlivňují možnosti života organismů. Tato oblast může mít charakteristické vlastnosti jako teplota, vlhkost, osvětlení, typ půdy, dostupnost vody a další faktory, které ovlivňují schopnost organismů přežívat a rozmnožovat se. Příklad: Smíšený les -> Srnec obecný

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vysvětlete termín lokalita.

A

Termín lokalita používá k označení konkrétního místa nebo prostoru v přírodě, který je analyzován nebo studován z hlediska biologických a ekologických aspektů. Lokalita může být jakékoli místo, které je definováno určitými geografickými a ekologickými parametry, jako jsou geografické souřadnice, typ krajiny, typ půdy, klimatické podmínky a druhové složení.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vysvětlete termín dominanta. Uveďte alespoň dva příklady společenstva a dominanty v tomto společenstvu.

A

Druh ve společenstvu, který má rozhodující vliv na jeho charakter. Nemusí to být dominantní/nejfrekventovanější druh, ale druh(y) bez nichž by společenstvo zaniklo nebo ztratilo svůj charakter (např.: bobr, akát, rys na Šumavě)
Lesní společenstvo v mírném pásu – Dub letní
Trávníkové společenstvo na louce – Černýš luční

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vysvětlete, co to je druhová rozmanitost. Jaký je současný celosvětový trend druhové rozmanitosti a čím jej vysvětlujeme?

A

Druhová rozmanitost je biologický pojem označující bohatství druhů v daném ekosystému nebo na určitém území. Je měřena počtem různých druhů organismů (např. rostlin, živočichů, hub, mikroorganismů), které se v tomto prostoru vyskytují
Současný trend druhové rozmanitosti je negativní a naznačuje pokles počtu druhů na celém světě. Tento pokles je především důsledkem lidské činnosti a nazýváme ho biologická krize. Hlavními faktory, které tuto krizi způsobují, jsou: Ztráta přirozených habitatů, Fragmentace ekosystémů, Klimatické změny, Přímé vyhynutí

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Popište, co je podstatou teorie ostrovní biogeografie a podstatou Územního plánu ekologické stability

A

Teorie ostrovní biogeografie se zaměřuje na studium biologických společenství na izolovaných geografických jednotkách, jako jsou ostrovy, jezera nebo horské vrcholy, které jsou obklopeny nevhodným prostředím pro život (např. moře, poušť, náročný terén). Podstatou této teorie je zkoumání, jak faktory jako velikost, izolace a stabilita prostředí ovlivňují druhovou rozmanitost a dynamiku populací na těchto izolovaných místech.
Územní plán ekologické stability (Landscape Ecology) je přístup k ekologii, který se zaměřuje na studium a analýzu ekologických systémů ve větším měřítku, konkrétně na úrovni krajiny. Tento plán se snaží pochopit vzorce rozložení a interakce mezi různými ekosystémy a druhy v daném geografickém prostoru.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vysvětlete termín sukcese. Udejte alespoň dva příklady sukcese v české krajině.

A

Sukcese je ekologický proces, při kterém se mění druhové složení a struktura společenstev na určitém stanovišti v průběhu času. Tento proces probíhá ve fázích a může být buď primární, nebo sekundární. Primární = Nastává na nově vzniklých nebo drasticky změněných stanovištích, kde dříve nebyly žádné organismy. Sekundární = probíhá na stanovištích, která byla dříve obydlena, ale byla narušena.
Příklad: Začátek: Po opuštění zemědělských polí začne růst pionýrské druhy rostlin, jako jsou byliny a traviny.
Pokračování: Postupně se objevují keře a první náletové dřeviny, jako je bříza (Betula pendula) nebo olše (Alnus glutinosa).
Vrchol: Po několika desetiletích může dojít k vývoji smíšených nebo listnatých lesů s dominantními druhy, jako jsou dub (Quercus robur) a buk (Fagus sylvatica).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vysvětlete termín klimax. Uveďte alespoň dva příklady klimaxu na Zemi.

A

Poslední fáze sukcese. Klimaxové společenstvo: V této fázi se stabilizuje druhové složení a struktura společenstva. Struktura a funkce ekosystému se mění velmi málo, ne-li vůbec.
Příklad: Tropický deštný les, Smíšené temperátní lesy (střední Evropa)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly