Eigenschappen Flashcards
Wat maakt een stof hydrofiel? (goed oplosbaar in water)
Als er zich veel OH- en NH- groepen in een molecuul bevinden, kunnen er veel waterstofbruggen gevormd worden. H-bruggen zorgen ervoor dat een stof hydrofiel is.
Wat zijn de eigenschappen van een zuiver metaal?
Metaalbindingen (bindingen tussen positieve atoomresten en vrije elektronen), maken een metaal hard doordat de positieve en negatieve deeltjes elkaar sterk aan trekken. Zuiver metaal is ook goed vervormbaar, doordat de laag metaalatomen in een metaalrooster goed langs elkaar kunnen schuiven. De metaalbindingen blijven hierbij intact
Wat zijn de eigenschappen van keramiek?
De bekendste vorm van keramiek is aardewerk, gemaakt van klei.
Natte klei bestaat uit platen met daartussen watermoleculen en metaalionen. Hierdoor kunnen de platen langs elkaar bewegen en is de klei vervormbaar.
Bij het opdrogen van de klei verdampt het water, waardoor de klei niet meer vervormbaar is. De afstand tussen de platen blijft gelijk. Hierdoor is de klei bros en kan de klei weer gemakkelijk water opnemen en zacht worden.
Bij het bakken van de klei kunnen de kleiplaatjes naar elkaar toe bewegen door de toegenomen energie. Hierbij vormen zich sterke ionbindingen tussen de negatieve groepen in de plaatjes en de positieve metaalionen tussen de plaatjes. Het materiaal kan geen water meer opnemen en is blijvend hard geworden.
Wat zijn de eigenschappen van een legering?
Metaalbindingen (bindingen tussen positieve atoomresten en vrije elektronen), maken een metaal hard doordat de positieve en negatieve deeltjes elkaar sterk aan trekken.
Een legering is in tegenstelling tot een zuiver metaal niet goed vervormbaar. Doordat er in een legering meerdere soorten metaaldeeltjes zijn, kunnen ze door hun verschil in diameter niet zo goed langs elkaar schuiven. Hierdoor zijn legeringen harder dan zuivere metalen.
Een korte polymeerketen …
is de vanderwaalsbinding zwakker, waardoor het materiaal zachter is.
Bij een lange polymeerketen …
is de vanderwaalsbinding sterker, waardoor het materiaal harder is.
polymerisatiegraad
molaire massa repeterende eenheid
Bij veel zijketens …
zijn de vanderwaalskrachten zwakker, waardoor het materiaal zachter is.
Bij weinig zijketens …
zijn de vanderwaalskrachten sterker, waardoor het materiaal harder is.
Bij veel OH- zijketens …
kunnen er veel waterstofbruggen gevormd worden, waardoor het materiaal sterker is. Polymeren met veel OH- ketens zijn sterker dan polymeren zonder zijketens.
amorf
De extreem lange polymeermoleculen liggen door elkaar gekronkeld, vergelijkbaar met een bord spaghetti.
kristallijn
De polymeermoleculen liggen parallel langs elkaar, als een doos ongekookte spaghetti.
weekmakers
kleine moleculen die zich tussen polymeermoleculen nestelen, waardoor de afstand tussen de polymeermoleculen groter wordt en de vanderwaalsbindingen worden verzwakt. Ze kunnen namelijk gemakkelijker langs elkaar bewegen.
Thermoplast
polymeermoleculen kunnen langs elkaar bewegen
smeltbaar
lineaire structuur (geen crosslinks
Thermoharder
polymeermoleculen kunnen niet langs elkaar bewegen
niet smeltbaar
netwerkstructuur (veel crosslinks)