Efectele nulitatii Flashcards
Desfiintarea contractului si a actelor subsecvente
Art. 1254 (1): Contractul lovit de nulitate absoluta sau anulat este considerat a nu fi fost niciodata incheiat.
(2) :Desfiintarea contractului atrage, in conditiile legii, si desfiintarea actelor subsecvente încheiate in baza lui. (3) :In cazul in care contractul este desfiintat, fiecare parte trebuie sa restituie celeilalte, in natura sau prin echivalent, prestatiile primite, potrivit prevederilor art 1639-1647, chiar daca acestea au fost executate succesiv sau u avut un caracter continuu.
Nulitatea partiala
Art. 1255 (1): Clauzele contrare legii, ordinii publice sau bunelor moravuri si care nu sunt considerate nescrise atrag nulitatea contractului in intregul sau numai daca sunt, prin natura lor, esentiale sau daca, in lipsa acestora, contractul nu s ar fi incheiat.
(2) : In cazul in care contractul este mentinut in parte, clauzele nule sunt inlocuite de drept cu dispozitii legale aplicabile. (3) : Dispozitiile alin(2) se aplica in mod corespunzator si clauzelor care contravin unor dispozitii legale imperative si sunt considerate de lege nescrise.
Nulitatea contratului plurilateral
In cazul contractelor cu mai multe parti in care prestatia fiecarei parti este facuta in considerarea unui scop comun, nulitatea contractului in privinta uneia dintre parti nu atrage desfiintarea in intregime a contractului, afara de cazul in care participarea acesteia este esentiala pentru existenta contractului.
Daune-interese. Reducerea prestatiilor
Art. 1257: In caz de violenta sau dol, cel al carui consimtamant este viciat are dreptul de a pretinde, in afara de anulare, si daune-interese sau, daca prefera mentinerea contractului, de a solcita numai reducerea prestatiei sale cu valoarea daunelor-interese la care ar fi indreptatit.
Repararea prejudiciului in cazul nulitatii contractului incheiat in forma autentica
art. 1258: In cazul anularii sau constatarii nulitatii contractului incheiat in forma autentica pentru o cauza de nulitate a carei existenta rezulta din insusi textul contractului, partea prejudiciata poate cere obligarea notarului public la repararea prejudiciilor suferite, in conditiile raspunderii civile delictuale oentru fapta proprie.
refacerea contractului nul
art. 1259: Contractul nul poate fi refacut, in tot sau in parte, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de lege la data refacerii lui. In toate cazurile, comntractul refacute nu poate produce efecte decat pentru viitor, iar nu si pentru trecut.
Conversiunea contractului nul
art. 1260 (1): Un contract lovit de nulitate absoluta va produce totusi efectele actului juridic pentru care sunt indeplinite conditiile de forma si de fond prevazute de lege.
(2) :Dispozitiile alin(1) nu se aplica daca intentia de a exclude aplicarea conversiunii este stipulata in contractul lovit de nulitate sau reiese, in chip neindoielnic, din scopurile urmarite de parti la data incheierii contractului.
principiul retroactivitatii efectelor nulitatii
nulitatea produce efecte atat pentru viitor, cat si pentru trecut
nulitatea vizeaza efectele actului juridic intre partile acestuia, iar nu fata de terti
Exceptii de la principiul retroactivitatii
exceptii veritabile:
-situatia minorului de buna-credinta la incheierea casatoriei care pastreaza capacitatea deplina de exercitiu si ulterior anularii casatoriei
-situatia declararii nulitatii persoanei juridice care inceteaza fara efect retroactiv
-casatoria putativa-sotul de buna-credinta pastreaza statutul de sot dintr o casatorie valabila pana la momentul anularii casatoriei
-anularea unei casatorii nu are niciun efect asupra copilului rezultat din acea casatorie
exceptii aparente:
situatia pastrarii fructelor de catre posesorul de buna-credinta;
Principiul repunerii in situatia anterioara
toate prestatiile efectuate in baza unui contract anulat sunt supuse restituirii
vizeaza efectele actului juridic intre parti, iar nu intre terti
nu poate fi dispusa din oficiu de catre instanta
Exceptii de la principiul retroactivitatii
exceptii veritabile=cazurile in care din lege rezulta ca insusi actul isi produce efectele pana la momentul constatarii sau declararii nulitatii
exceptii aparente=cazurile in care din lege rezulta ca, in realitate, actul a fist desfiintat retriactiv , dar este dublat de un alt izvor de raporturi juridice care confera anumite drepturi i obligatii partilor, creand doar aparenta ca acestea ar fi efecte produse de actul juridic insusi.
exceptii de la principiul repunerii in situatia anterioara
in caz de anulare a actului pentru incapacitate, persoana lipsita de capacitate este obligata sa restituie doar in limita folosului realizat
partea tinuta la restituirea unui bun este liberata in tot sau in parte daca bunul piere fortuit
posesorul de buna-credinta pastreaza fructele
uzucapiunea imobiliara tabulara(daca posesorul unui bun imobil e de buna-credinta si inscrie bunul in cartea funciara, dupa 5 ani ramane proprietar inscris in cartea funciara)
Principiul desfiintarii actelor subsecvente
constatarea nulitatii sau anularea unui act juridic atrage si desfiintarea actelor subsecvente incheiate in baza lui.
Exceptii de la principiul desfiintarii actelor subsecvente
principii veritabile:
actele de conservare si administrare deja executate, incheiate cu un ters de buna-credinta de catre cel care a dobandit un drept printr un act nul sau anulat eficace
actele de administrare cu executare succesiva incheiate cu terste persoane de catre cel care a dobandit un drept printr un act nul sau anulat, daca sunt inca in curs de executare raman eficace
exceptii aparente:
dobandirea bunurilor mobile prin posesia de buna-credinta
cazul dobandirii bunurilor imobile prin uzucapiune tabulara sau extratabulara