Dynamisk tingsrett Flashcards
Hvordan vurderes det om en erverver kan ekstingvere en eiendomsrett?
- Hvilken lov regulerer dette?
- Tinglysingsloven § 12
- Hvilken bestemmelse regulerer dette?
- Hvilken bestemmelse som er danner grunnlaget for vurderingen, avgjøres etter å identifisere hva slags konflikttype det er tale om
- Hjemmelskonflikt, jf. § 27 (1): om at erververen/B vier tillit til det som faktisk fremkommer av grunnboken som legitimerer A/avhenderen, altså grunnbokens positive troverdighet.
- Suksesjonskonflikt, jf, § 20 (1), jf. § 21 (1): Der erververen/B vier tillit til det som ikke fremkommer av grunnboken. Dette er grunnbokens negative troverdighet.
- Hvilken bestemmelse som er danner grunnlaget for vurderingen, avgjøres etter å identifisere hva slags konflikttype det er tale om
- Hjemmelskonflikt, jf. § 27 (1)
-
Virkeområde
- “Kan den innsigelse at grunnbokhjemmelen skyldes et ugyldig dokument, ikke gjøres gjeldene”
- Innebærer at opprinnelig hjemmelshaver har en innsigelse om at dokumentet som gir avhenderen A grunnbokshjemmeln er et “ugyldig dokument”.
- Kan bestemmelsen komme til anvendelse mot ekstinksjon av offentlige krav?
- I Rt. 2009 s. 30 (Øyer Statsallmenning). Saken gjaldt eom eiere av seks gårdsbruk hadde eiendomsrett eller kun bruksrett til særskilt matrikulerte setrer i Øyer statsallmenning. Ble det reist spørsmål om tinglysningsloven § 27 kunne komme til anvendelse hva gjaldt offentligrettslig regulering av en et seter. Dommen kom til at det ikke kan skje ekstinksjon etter tingl. § 27 mot et slikt offentligrettslig kravt. Det ble vist til uttalelse fra Falkanger som at det må være tale om “privatrettslig ugyldighet”. Dommeren viste i sin argumentasjon til at ordlyden innebærer at ervereren må ha handla i tillt til et ugyldig dokument mellom rette eier og overdrager for at det skal skje en ekstinksjon. Når det da ikke kunne vises til at overdrageren var legitimert gjennom et ugyldig dokument der rette eier var part, herunder staten, er det ingen plass for ekstinksjon etter tingl. § 27.
- Materielle vilkår
- Det oppstilles fire vilkår
- 1) Avtaleerverv: Evervsgrunnlaget må være en avtale mellom erverver B og avhender A
- 2) Legitimasjon: Avhender A må være innehaveren av grunnbokhjemmelen
- Dette kan ses nærmere om i § 14. Den sier at innehaveren av grunnbokhjemmelen er den grunnboken utpeker som eier av den aktuelle retten.
- 3) Sikringsakt: Erververen B må sikre sitt erverv av rettigheten ved å få den tinglyst
- Dette gjøres gjennom registrering, i form av tinglysning.
- 4) God tro “
- Det er et spørsmål om erververen var i god tro om at avhenderen A hadde rett til å avhende retten til erververen.
- Sikker rett det er tale om hvorvidt erververen har vært i aktsom god tro.
- Det må vurderes opp mot omsetningssituasjonen, tingens art og forholdene ellers.
- Spørsmålet er om erververen var i aktsom god tro om at avhenderen hadde rett til å avhende retten.
- Det oppstilles fire vilkår
-
Virkeområde
Kan en erverver S være beskyttet mot avhenderens (A) kreditorer (Bk) i det tilfellet der S ikke har fått løsøretingen overlevert til seg?
- Dette er ikke regulert i lov, men må løses på bakgrunn av ulovfestet rett.
- For at en erverver skal være beskyttet mot kreditorekstinksjon av en løsøreting, er utgangspunktet at formuesgodet må være overlevert fra avhenderen til erververen. Dette utgangspunktet er forankret i sikker rett.
- I dette typetilfellet er løsøretingen imidlertid ikke blitt overlevert til erververen. Vedkommende vil etter dette utgangspunktet ikke være beskyttet mot kreditorekstinksjon.
- Det kan imidlertid være tale om tilfeller der besittelsen går over fra avhender til erverver på det vis at avhenderen skal sitte med tingen på vegne av kjøperen. Også kalt constitutum possessorium.
- I dag er oppfatningen for norsk rett av en avtale om at avhenderen skal sitte med tingen på vegne av erveren, ikke umiddelbart/ubetinget innebærer at løsøretingen er i erververens besittelse, i kontrast til tysk rett.
- Dette har vært til gjenstand for rettsavgjørelser:
-
Rt. 2010 s. 231 Kudommen
- Gjaldt et tilfelle der elleve kyr ble solgt til slakt. Partene avtalte at selgeren skulle ha kyrene til de var utmelka. Prisen skulle fastsettes etter vekt i slakta tilstand, men kjøperen betalte inntil videre en avtalt kjøpesum. Da selgeren gikk konkurs, ble bare én ku levert. Flertallet i Høyesterett på fire dommere mente at kjøperen ikke hadde vern, og at de ti andre kyrene dermed inngikk i konkursboet. Mindretallet mente at eiendomsretten ble overført samtidig med at kjøpsavtalen ble gjort, og at selgeren satt med kyrene på vegner av kjøperen og hadde vern. I alle tilfeller måtte eiendomsretten gå over når kyrene var utmelka, hvilket de var før konkursen, mente mindretallet.
-
Rt. 1912 s. 263 Jarnskrapdommen
- Gjaldt en sak der et skipsverft i mars 1908 hadde solgt at jernskrap for året 1908. Skrapet ble samlet i en haug på selgerens (verftets) eiendom. Da selgeren gikk konkurs i februar 1909, var noen av skrapene hentet, men det lå fremdeles 100 tonn med skrap i haugen, og av disse hadde kjøperen betalt for 94 tonn. Kjøperen hadde bedt om at dette kunne ligge til februar 1909. Flertallet i Høyesterett på fem dommere mente at kjøperen hadde vern for sin rett til skrapet, mens mindretallet viste til kudommen Rt. 1910 s. 231 og mente at kjøperen ikke hadde vern. Mindretallet mente at skrapet ble levert eller overført til kjøperens rådighet
-
HR-2021-2248-A (Aurstad Maskinutleie)
- Et konsernselskap solgte en del maskiner til et annet konsernselskap. Kjøperen leide det tilbake til selgerselskapet. Maskinene ble derfor værende igjen. Selgerselskapet gikk konkurs kort tid etter salget. Høyesteretts flertall på fire dommere mot én kom, i motsetning til lagmannsretten, til at kjøperselskapet ikke hadde rettsvern for eiendomsretten til de solgte maskinene på beslagstidspunktet. Selgers konkursbo kunne derfor ta beslag i disse. Det ble lagt til grunn at selgeren som hovedregel må fratas rådigheten over løsøre for at kjøper skal oppnå rettsvern mot selgerens kreditorer. Det var ikke grunnlag for å gjøre unntak fra denne hovedregelen for avtaler om salg og samtidig tilbakeleie.
- Avsnitt 60:
- En oppsummering viser at den alminnelige oppfatningen i litteraturen i minst 60 år i hovedsak, men ikke unisont, har vært at det som hovedregel eller utgangspunkt gjelder krav om overlevering eller at selger på annen måte fratas rådigheten over gjenstanden. Underrettspraksis tyder på det samme, jf. Høgetveit Berg, Beslagsretten side 426 med videre henvisninger. Det synes også allment akseptert at kjøper har rettsvern mot selgers kreditorer der selger sitter med gjenstanden utelukkende i kjøperens interesse og ved større tilvirkningskontrakter, der et krav om overlevering kan være et effektivt hinder for en helt nødvendig finansieringsordning. I slike tilfeller er faren for kreditorsvik liten. Dette viser i tillegg at det i begrenset utstrekning er oppstilt unntak fra hovedregelen, at de aktuelle unntakene gjelder tilfeller som ikke kan likestilles med sikkerhetsstillelse, og der faren for kreditorsvik er liten. Om det i tillegg må oppstilles unntak ved ordinære forbrukerkjøp, går jeg ikke inn på, da dette uansett ikke har betydning for avtaler mellom profesjonelle parter
- Avsnitt 68:
- Mitt syn er videre at det bør kunne oppstilles unntak fra dette kravet for kontraktstyper der faren for kreditorsvik er liten og gode grunner taler for å ikke kreve en rettsvernssakt. Jeg kan etter dette ikke se at det er grunnlag for å gjøre unntak fra hovedregelen om overlevering ved kontrakter om salg og samtidig tilbakeleie
- Videre trekker dommen opp med å vurdere kontraktstypen i sin alminnelighet, og viser til at typetifellet har betydelige likehter med pantsettelse der det etter panteloven § 3-2 gjelder et overleveringskrav. Slike situasjoner har blitt benyttet til å omgå håndpantregelen osv.
-
Rt. 2010 s. 231 Kudommen
- Det har også skapt en diskusjon i den juridiske teorien med mange ulike meninger, og det dominerende synspunktet har stadig endret seg.
- Lilleholt tar til ordet for at utgangspunktet fremdeles er at rettsvern krever fratakelse av besittelse, men at det likevel skal åpnes for unntak eksempelvis der løsøretingen er stilt til disposisjon for kjøperen eller der tingen blir værende hos selgeren for tilleggsarbeid og lignende. Ettersom de faktiske situasjonene er så varierende, må hensynene bak reglene om kreditorekstinksjon og rettsvern mot kreditorer avgjøre hvor langt dette utgangspunktet skal strekkes, herunder hensynet til notoroitet og vern mot kreditorsvik.
- Typetilfeller som kan tenkes unntatt:
- Der tingen er hos selgeren i kjøpers interesse (interesselæren Brækkhus/Hærem)
- Tilvirkningsavtaler ved løsøreting
- Jeg tror Lilleholt viser her til tilvirkningsavtaler hvor det er blitt forhåndsbetalt et beløp/kreditt til selgeren, og det er inngått i avtalen at kjøperen har blitt eier.
- Lilleholt sier at den vanlige oppfatningen på ved slike avtaleforhold er at kjøperen skal ha separatstrett bør gdotas, fordi det er har sammenheng med at det er behov for en slike finansieringsmodeller samtidig som at forholdene rundt avtalen normalt er såpass gjennomsiktige at faren for kreditorsvik er liten.
- Enteprisekontrakter
- Der arbeidet blir utført på byggherrens eiendom, er det vanlig å avtale at det som er utført på bygget, skal tilhøre byggherren, og det samme gjelder for materialer som er tilført byggeplassen for å byges inn, når materialene er betalte. Det er vernet av materialene som er av interesse her. I disse tilfelle har HR gitt uttrykk for at byggherren er vernet sine materialer, jf. Rt. 1990 s. 59 Myra Båt, og at lovgiver selv har bygd på samme løsning i bustadsoppføringslova § 47.
- Den vanlige detaljhandelen/hverdagshandel.
- Her varierer forholdene mye. I utgangspunktet skjer dette nesten alltid som overlevering mot samtidig betaling, og ved kortbruk.
- Fjernsalg - kjøp på nettet
- Her er forskuddsbetaling mest vanlig.
- Liten fare for kreditorsvik ved privatpersoner som kjøpere.
- Typetilfeller som kan tenkes ikke unntatt
- Salg - og tilbakeleie
- Se HR-2021-2248-A Aurstad Maskinutleie
- Sikringsoverføring
- Her står vilkåret om fratakelse av årdighet sterkest. Der transakasjonen ligger nære en pantsetting, som i tilfelle av sikringsoverføring, der det skal skje et etteroppgjør når kjøperens krav mot selgeren er gjort opp. Her er løsningene usikre.
- Salg - og tilbakeleie
- Oppsummering av Lilleholt
- utgangspunktet kan være et vilkår om fratakelse av rådighet, i fysisk betydning. Unntak bør gjøres der tingen står til disposisjon for erververen, der bare transporten står igjen, og der tingen er hos selgeren i kjøpers interesse, for eksempel for utførelse av tilpassninger. Videre bør det godtas unntak i noen tilfeller der hensynet til tjenlige transaksjoner taler for det, samtidig som at faren for kreditorsvik er liten.
- Typetilfeller som kan tenkes unntatt:
Hvilken betydning har avtalepant for tredjemannskonflikter?
- I første rekk utfordrer dette tanken om hvorvidt det er tale om kreditorekstinksjon eller avtaleekstinskjon.
- Avtalepant er en form for avtaleekstinksjon, fordi det ikke er tale om kreditoekstinksjon. Kreditoreksitnksjon er tale om utleggstakere og konkurs. En som har avtalepant er derfor ikke en dekningssøkende kreditor, men en omsetningserverver. Det er enda ikke noe form for “tvang”.
- Siden det er tale om avtaleekstinksjon, vil disse reglene komme til anvendelse med tilhørende krav om god tro og legitimasjonsbetraktninger.
Hvilken betydning har en poforma avtale om eiendomsoverdragelse med opprinnelig eier og ny eier dersom en utleggstaker vil ta utlegg i den nye eierens eiendom?
- Når det skal vurderes om en utleggstaker kan ta utlegg, må vurderingen starte i deknl. § 2-2
- Utgangspunktet av § 2-2 er at en utleggstaker kan kun ta utlegg i det som tilhører skyldneren på beslagstiden
- Spørsmålet blir om den aktuelle gjenstanden tilhører skyldneren Y på beslagstiden
- Tiden for det aktuelle beslaget er TID.
- Eiendommen var overført fra X til Y.
- Det fremgår imidlertid av forarbeidene til bestemmelsen at det må tas grunnlag i det reelle eierforholdet, ikke det formelle.
- Reelt sett var overdragelsen kun dannet ved proforma, som innebærer at det ikke er en reell avtale.
- Reelt sett vil eiendommen fremdeles tilhøre X. Den er derfor ikke overført og tilhører ikke Y
- Utleggstaker kan derfor ikke ta utlegg i eiendommen, fordi den tilhører ikke Y.
Generelt om pant
-
Hva er pant?
- Panterett handler om å skaffe seg finansiering. Panteretten fungerer som en av en rekke sikkerhetsrettigheter.
-
Hvorfor pant?
- Tidvis nødvendig for omsetningen, særlig for næringslivet.
- SAS-eksemplet om konkurs og leasingavtaler.
- Viktig for næringslivet for å forsikre gunstige vilkår for vekst - ved å sikre gunstige rentekostnader og andre avbetalingsmuligheter som på sikt vil sikre kostbare investeringer.
-
Panterettens grunnstrukturer
- Panterett defineres i pantel. § 1-1 (1) “Med panterett menes en særrett til å søke dekning for et krav (pantekravet) i ett eller flere bestemte formuesgoder (pantet)”.
- Her er det særretten til å søke dekning for et krav som er verdt å fremheve her. Panterett sikrer panthaver ved konkurs eller mot andre utleggstakere.
-
Inndeling mellom underpant og håndpant
- Underpant, se pantel. § 1-1 (2)
- En panterett der rådigheten over pantet ikke blir fratatt eieren
- Vanligst ved registrerbare formuesgoder som fast eiendom
- Håndpant, se pantel. § 1-1 (3)
- En panterett der rådigheten over pantet blir fratt eieren
- Mer vanlig for løsøre
- Underpant, se pantel. § 1-1 (2)
-
På hvilke måter kan panterett stiftes?
-
Avtalepant
- Stiftet ved avtale.
- Vesentlig kjennetegn at den er stiftet frivillig av gjenstandens eier
- Eksisterer et “panterettslig legalitetsprinsipp” nedfelt i pantel. § 1-2 (29, som innebærer at avtalefesttet panterett bare kan stiftes rettsgyldig der dette er hjemlet i panteloven eller i en annen lovbestemmelse. Det foreligger defor ingen kontraktsfrihet for panteretter.
- Begrunnelsen for legalitetsprinsippet er at panteretter også vil gå utover andre kreditorer - dette være usikede kreditorer eller panthavere med lavere prioritet, og det kreves derfor en viss kontroll slik at de øvrige kreditorene kan bli kjent med panteretten.
- Fordringshaveren vil fremdeles at dekning i ethvert formusegode som tilhører skyldneren på beslagstiden etter deknl. § 2-2, så dette gjelder kun panteretten isolert.
-
Utleggspant
- Stiftes av myndighetene ved domstolenes hjelp, ved at kreditor gjennom en rettsprosess (rettslig inkasso) skaffer pantesikkerhet for kravet i noe skyldneren eier. Deretter blir dette solgt for å dekke skyldnerens gjeld
-
Legalpant
- Oppstår ved lov, for eksempel parkeringsavgift, hvor loven gir hjemmel for at staten kan ta pant i bilen.
-
Avtalepant
- Greit å bemerke seg at en panterett fremdeles kan være gyldig inter parter selv om det ikke er etablert rettsvern til å la den gjelde mot øvrige kreditorer.
Pant - Individualisering og beløpsspesifisering
- Panteloven § 1-1 (1) viser til at det kan søke dekning for et krav i “bestemte formuesgoder”.
- Dette uttrykker at det må særskilt nevnse de ting som panteretten skal omfatten. Se § 3-17 (4).
- Dette fordi man ved tvangsrealisasjon må vite hva man skal tvangsrealisere.
- Men for næringspant som varelagerpant vil det riktignok være varelageret som er pantsatt, og ikke enkeltgjenstander i varelageret.
- Dette anses likevel som tilstrekkelig spesifisert for varelagerpanterettens formål
- Panteretten må dessuten spesifisere et bestemt beløp eller høyeste beløpet for pantekravet, jf. pantel. § 1-4.
- Dette kan likevel unntas dersom det “følger av denne lov”, noe som gjerne vil følge av reglene om håndpant.
- Her kommer det noe om Rt. 2000 s. 1043 Vallerudtoppen og Rt. 1004 s. 775 Yousuf, men uten at jeg vet hva.
- Dette uttrykker at det må særskilt nevnse de ting som panteretten skal omfatten. Se § 3-17 (4).
Avhendelse av pant og frempantsettelse
- Avhendelse
- Panthaveren har overfor eieren “rett til å avhende panteretten og til å frempantsette den, når ikke annet er avtalt eller fremgår av forholdet, jf. pantel. § 1-10 (1).
- Uttrykk for det alminnelige utgangspunktet om at man alltid kan avhende sine rettigheter, med mindre annet er avtalt.
- Må bemerkes at pantel. § 1-10 (1) ikke er hjemmelen for å avhende panteretten videre, da en slik rett til å avhende sine rettigheter ellers ikke krever hjemmel.
- Panthaveren har overfor eieren “rett til å avhende panteretten og til å frempantsette den, når ikke annet er avtalt eller fremgår av forholdet, jf. pantel. § 1-10 (1).
- Frempantsette
- Innebærer å pantsette panteretten.
- Husk at en som får overdratt en fordring, ikke får bedre rett en fordringshaver
- Altså, der A skylder et pengekrav til bank B, der banken B selger panteretten og kravet videre til C. C vil i utgangspunktet da ikke få bedre rett enn det B hadde til A.
- Men! Norsk rett åpner for at pantefordringer kan godtroerverves. Så dette kan utfordre utgangspunktet og ramme debitor A dårlig
- Men det er likevel lite praktisk, da verdien av panteretten sjeldent stemmer når skyldneren betaler ned på et lån, og da må en profesjonell part oppsøke hva som faktisk er verdien av pantefordringen. Det er bare greit å merke at muligheten er der, og Norge er et av få lang i Europa som åpner for dette.
Regler for pant i realregistrerbare formuesgoder.
- Generelt
- Det sentrale ved realregistrerte formuesgoder er at registeret er ordnet etter de formuesgoder som rettigheten gjelder, jf. pantel. § 1-1 (4).
- De klassiske realregistrerbare formuesgoder er
- Fast eiendom
- Skip
- Fly
- Pant i fast eiendom
- Regulert av kap 2 i panteloven.
- § 2-1
- Reguler hva som kan pantsettes ved avtalepant i fast eiendom
- “eiendomsrett til fast eiendom”
- “tinglyst særlig rett til fast eiendom”
- f.eks. tinglyste bruksretter
- “ideell andel i slike rettigheter”
- Bruksrett eller eiendomsrett
- Dette må likevel ses sammenholdt kravet til omsettelighet i § 1-3 (2). Dette vil for eksempel medføre at at realservitutter ikke kan pantsettes, ettersom de ikke kan avhendes særskilt.
- Med “fysisk del av fast eiendom” i andre ledd mener gårdsnummer og et bruksnummer, som ikke kan pantsettes.
- Reguler hva som kan pantsettes ved avtalepant i fast eiendom
- § 2-2 Hva panterett i fast eiendom omfatter
- Grunnen, hus og andre byggverk og tilbehør og rettigheter.
- ^Når annet ikke er avtalt”, men som må sammenholdes med hjemmelskravet i § 1-2 (2).
- Dette vil føre til at man ikke kan pantsette selve gården og avtale at sauene og traktoren følger med i pantet, for det finnes egne regler for landbrukstilbehør og motorvogn. Da vil en slik pantavtale være ugyldig.
- Dette innebærer at det er en mulighet for partene til å begrense panterettens rekkevidde etter avtale, men ikke mulig å utvide den.
- § 2-5 Rettsvern for fast eiendom
- Første ledd angir at rettsvern for panteretten i fast eiendom oppnsår ved tinglysning.
- Om tinglysning, se tingl. § 20 og loven ellers.
- Det er stiftelsestidspunktet som angir hvilken panterett som har prioritet, jf. pantel. § 1-13
- § 1-13 “Når to eller flere har panterett i samme formuesgode, går den retten foran som først ble påheftet, om ikke annet er avtalt eller følger av reglene om rettsvern”
- Det innebærer at den panterett som ble heftet på gjenstanden først, som får prioritet.
- Bestemmelsen oppstiller unntak i “om ikke annet er avtalt eller følger av reglene om rettsvern”.
- Dette viser til at dersom panteretten skal forskyves av andre regler om rettsvern, så må det foreligge et godtroerverv eller kreditorbeslag.
- Tinglysningen for rettsvern er nødvendig ettersom panteretten er et underpant, da pantet forblir i eierens besittelse jf. pantel. § 2-5 (1), sml. § 1-7 (1)
- Første ledd angir at rettsvern for panteretten i fast eiendom oppnsår ved tinglysning.
Regler for pant i realregistrerbart løsøre - Skip og Fly
- Vil stort sett være tilsvarende for fast eiendom.
- Kan løsøretingen registreres i et realregister, kan det pantsettes og vil få rettsvern ved registrering i vedkommende register, jf. pantel. § 3-3.
- Kan ikke løsøre registreres i et realregitser, vil man måtte avtale håndpanterett for å få rettsvern, jf. § 3-2, jf. § 3-1.
- Tilsvarende reguleringen fnines for driftstilbehør og varelagerpant, jf. § 3-4 og § 3-11 (4), det disse ikke kan pantsettes dersom de kan pantsettes etter §§ 3-3, 3-8, 3-9 eller 3-10.
Generelt og oversikt om pant i løsøre som ikke er realregistrerbart
- § 3-1
- Hovedregelen for pant i ikke-realregistrerbart løsøre er at slik pant abre kan få rettsvern etter reglene i § 3-2 om håndpant, dersom ikke annet er fastsatt i kapittel 3 i panteloven, jf. § 3-1
- Unntakene er
- Realregistrerbart løsøre etter § 3-3
- Pant i driftstilbehør etter § 3-4 til § 3-10
- Varelagerpant etter § 3-11
- Salgspant etter § 3-14 flg.
- Unntakene vil dermed være mest aktuell for næringsdrivende, og hovedregelen om håndpant vil ha mest praktisk betydning for privatpersoner.
- Begrunnelse:
- Tanken har vært å begrense realkreditten. Hvis ikke, hadde privatpersoner pantsatt alt de hadde, slik at det ikke ville vært noe igjen til de andre usikrede kreditorene.
- Dessuten blir notoritet og publisitet dårlig ivaretatt, fordi det er vanskelig å fastslå når noe har blitt overlevert og se at gjenstanden er pantsatt. En slik manglende notoritet vil være dårlig egnet til å fastslå utgangspunktet for omstøtelsesfristene.
- Hva er løsøre?
- Ikke fått noe entydig svar på, bare en avgrensning mot fast eiendom
- Høyesterett har definert fast eiendom som gjenstander som er “varig tilknyttet grunnen”
- Derfor kan bygge- og arbeidsbrakker ehavne i en slag gråsone. Her mener HFM at det burde vært sentralt hvorvidt dette er brakker som er tilknyttet vann og kloakk, og om det er meningen at disse skal være stående i lengre tid
- Verdipaperer kan også håndpansettes etter § 4-1.
- Dette omfatter også omsetningsgjeldsbrev “og dermed likestitle dokumenter” samt omsetningspapirer som representerer en andelsrett i et selskap, jf. § 4-1 (2).
Nærmere om rettsvern for håndpantrett for løsøre (som er ikke realregistrerbart)
- Rettsvern for håndpantrett reguleres etter pantel. § 3-2.
- Det kommer frem at håndpantrett får rettsvern ved at pantet “overleveres” til panthaveren eller en annen som påtar seg å sitte med for panthaveren, “slik at eieren ikke selg har hånd om det”, jf pantel § 3-2 (2).
- Dette overlveringskarvet kan sammenlignes mede overlveringskravet for eiendmomsrett eller bruksrett, og dette besittelseskravet er generelt sentralt i formueretten. Det bør derfor ses i sammenheng med dsise.
- Ordlyden er i utgangspunktet absolutt om at pantsetter ikke har hånd om pantet.
- Det er viktig at eieren reelt sett ikke har selvstendig rådighet over pantet, jf. forarbeidene
- Dette gjelder selv de tilfelelr der pantsetters kunnskap og konpetanse er nødvendig for vedlikehold og reparasjoner
- Hvis det innebærer at panthaver leverer fra seg håndpantet, må rettsvernet også bortfalle.
- Her kan uansett pantet overleveres til en annen som påtar seg å sitte med panteobjektet for panthaveren, jf. bestemmelsen. Så lenge
- andre setning om nøkkelpant og andre lignende tiltak
- Må være tiltakt som fratar eieren rådigheten over pantet.
- Brækhus tar til orde for at det muligens også kan omfatte overlvering av nøkler til bil eller låsbart maskinere, evt. overlevering av vital del av maskineri.
- HFM mener at dette ikke sikrer god publisitet eller notoritet
- Rt. 1927 s. 423 om nøkkelpant. Ble lagt avgjørende vekt på at konkursskyldneren var i besittelse av en ekstra nøkkel til begge låsene, og at banken ikke hadde forsikret eller sikret om at konkursskyldneren ikke hadde adgang til rommene. Da var heller ikke rådighetsberøvelsen tilstrekkelig effektiv. Banken kunne f.eks. sikret seg bedre ved å sette sin egen hengelås på dørene, eller i hvert fal sikret seg mot at skyldneren ikke fremdeles brukte varene.
- § 3-2 (3)
- Kan også få rettsvern der pantet på pantsettelsestiden er hos en annen enn eieren, men vilkår om
- “når besitteren har fått melding om pantsettelsen”
- “og om at eieren ikke har rett til å rode over pantet”.
- Kan også få rettsvern der pantet på pantsettelsestiden er hos en annen enn eieren, men vilkår om
- Det kommer frem at håndpantrett får rettsvern ved at pantet “overleveres” til panthaveren eller en annen som påtar seg å sitte med for panthaveren, “slik at eieren ikke selg har hånd om det”, jf pantel § 3-2 (2).
- Oppsummering av håndpant
- Håndpant i løsøre må sikre at rådigheten effektivt fratas pantsetteren.
- Rådigheten må dessuten fremstå som tilfredsstillende, og i rimelig utstrekning må panthaver kontrollere at rådighetsbegrensningen faktisk respekteres av eieren.
- Effektiv fratakelse av rådigehten vil blant annet innebære at en tredjemann som sitter med tingen må ha en selvstendig stilling overfor pantsetter, og ikke f.eks. være ansatt eller underlagt styringsrett.
Pant i tingsinnbegrep - Generelt
- Det finnes tre tingsinnbegrep
- Driftstilbehørspant
- Varelagerpant
- Factoringpant
- Behandles under pengekrav.
- Det som er sentralt med disse panterettene, er at man ikke tar pant i enkeltgjenstander. Snarere er disse panterettene ment å omfatte alt løsøre og de viktigste rettigheter i næring.
- Det sentrale hensynt for denne vide panteadgangen er behovet for driftskreditt og næringskreditt i næringsvirksomhet.
- Driver man med salg av varer, vil man ha intersse av å kjøpe inn for betydelige verdier, og man vil som regel ikke ha likvididet før man har fått solgt disse varene. Varelager binder således opp likviditet.
- Et mothensyn som kan trekkes frem er at adgangen kan bli så vid for å underpantsette næringsvirksomhet, at det ikke blir noe igjen til de øvrige, usikrede kreditorene - det såkalte “null-bo-problemet”.
- Det sentrale hensynt for denne vide panteadgangen er behovet for driftskreditt og næringskreditt i næringsvirksomhet.
- Fastsettelse av omfanget av tingsinnbegrepspanterettene
- Kunderegisterdommen i Rt. 1992 s. 1629.
- Spørsmålet var om ne registerering av bedriftens kunder var omfattet i driftstilbehørspantet. Høyesterett uttalte at det sterke reelle grunner for å anse et kundearkiv som omfattet av panteretten. Dette måtte anses som et vesentlig hensyn bak reglene om pant i driftstilbehør at de verdier som ligger i virksomheten bør holdes samlet ved realisasjon. Under et større perspektiv vil en slik synsvinkel tjene både panthaverens interesser, så vel som interessene til den bedrift som skal reise kapital gjennom slik pantsettelse.
- Kunderegisterdommen i Rt. 1992 s. 1629.
- Merk at de generelle vilkårene for pantsettelse i bl.a §§ 1-3 (2) og 1-4 også gjelder, herunder avhendelseskravet, maksbeløp for panteretten og hjemmelskrav for pant.
- Rettsvern
- Oppnås ved registerering i løsøreregistret, jf. § 3-6 for driftstilbehør og § 3-12 for varelager.
- Hvem kan pantsette tingsinnbegrep?
- Det er bare næringsdrivende, fordi det er tale om å underpantsette, jf. § 3-4
- Nærignsdrivende blir definert i § 3-5 som
- a «foretak registrert i Foretaksregisteret
- Hvem som kan/skal registreres i registrert følger av foretaksregisterloven §§ 2-1 og § 2-2, særlig § 2-1 nr.5
- Er man næringsdrivende hvis man er registrert i Foretaksregistret men ikke driver med økonomisk virksomhet?
- Skoghøy mener at når lovgiver har legaldefinert næringsdrivende i pantel. § 3-5 som alle som er registrert, bør man kunne forholde seg til det
- Brækhus mener at de som ikke driver økonomisk virksomhet ikke om fattes.
- Men dette er uansett lite praktisk, da pantsetting av tinginnbegrep er lite aktuelt for virksomheter som ikke driver økonomisk virksomhet.
- b (offentlige) institusjoner av sosial, humanitær eller lignende art som er drevet uten sikte på fortjeneste.
- a «foretak registrert i Foretaksregisteret
- Nærignsdrivende blir definert i § 3-5 som
- Det er bare næringsdrivende, fordi det er tale om å underpantsette, jf. § 3-4
Pant i driftstilbehør
- § 3-4
- Første ledd
- “Næringsdrivende kan pantsette driftstilbehør som brukes i eller er bestemt for hans næringsvirksomhet”,
- Dette gjelder også for driftstilbehør som er motorvogn, jf. § 3-8.
- Felles for disse pantene er at det er den hovedsakelige bruken som er avgjørende, jf. forarbeidene.
- Ordlyden “bestemt for” medfører at formålet med kjøpet er avgjørende.
- Men det finnes likevel egne bestemmelser i panteretten for når driftstilbehør kan falle bort.
- “Næringsdrivende kan pantsette driftstilbehør som brukes i eller er bestemt for hans næringsvirksomhet”,
- (2) Andre ledd
- Regulerer hva som er “driftsteilbehør”
- Positivrettslig opplisting som er uten rom for supplering, jf. Rt. 1992 s. 1629 Kunderegisterdommen.
- a) “annet utstyr” skal tolkes vidt, jf. forarbeidene og Kunderegisterdommen
- b) Immaterielle rettigheter. Vil gjerne omfatte lisenser som er en forutsetning for visse tilfeller for bruk av maskiner. Tanken er at rettigheter som er nødvendig for bruken av løsøre, skal inngå i driftstilbehøret. Må skille mellom oppfinneslser som skal brukes eller i bestemt for hans næringsvirksomhet, og andre oppfinnelser som er ment å selges. Se her til resten av 2. ledd som avgrenser mot rettighter som utelukker skal untyttes for overdragelse eller utstedelse.Det følger klart av forarbeidene og rettspraksis ved Kunderegisterdommen at bestemmelsen er uttømmende, og siden firmanavn ikke er navnt, så omfattes ikke det selv om det kan avhendes.
- Regulerer hva som er “driftsteilbehør”
- (5) Tredje ledd
- Panteretten her gjelder driftstilbehøret “i sin helhet, slik det er til enhver tid”, jf. første setning
- Da er panteretten dynamisk, og kan både øke og minske med utviklingen.
- Hvis pansetterens næringsvirksomhet består av flere avdelinger som “driftsmessig er adskilt”, kan driftstilbehøret for den enkelte avdeling pansettes særskilt”, jf. andre setning
- “kan”-regel, som innebærer at første setning er presumsjonen
- “driftsmessig adskilt”
- Det kan handle om geografisk adskillelse, men også omfatte funksjonell adskillelse.
- Her må det følges klare krav til notoritet og publisitet.
- Norblast-dommen Rt. 1995 s. 1181: Et av hovedprbolemene i dommen var at man hadde panterett når man bare hadde deler av virksomhetens driftstilbehør pantsatt. Bedriften hadde et hovedkontor og et annet kontor, der det andre kontoret hadde andre arbeidsoppgaver enn hovedkontoret. Imidlertid gjaldt det en viss integrasjon for administrasjon og markedsføring, da hovedkontoret førte regnskapene, lønnsutbetaling, fakturering av kundene og markedsføringen skjedde i noen utstrekning fra hovedkontoret. En slik administrativ samdeling var imidlertid ikke tilstrekkelig for å ikke anse de for å ikke anse de to kontorene som driftsmessig adskilt - altså ikke tilstrekkelig å hevde at de var samlet. Selv om det bød på tvil at hovedkontoret brukte det andre kontorets lokaler for egne formål, hovedsakelig til lager og delvis kursvirksomhet, ble det avgjørende at eiendommen til det andre kontoret ble ervervet som en særskilt driftsenhet, geografisk adskilt fra Norblasta øvrige virksomhet. Integrasjonen hadde skjedd over tid, men spørsmålet om adgangen til særskilt pantsettelse av det andre kontorets driftstilbehør, måtte vurderes ut fra situasjonen slik den fortonte seg for banken da pantet ble stiftet. Videre måtte det være rom for en rommelig forståelsege av hva som utgjør en driftsmessig adskilt enhet ettersom det andre kontoret var en overtakelse av en tidligere selvstendig bedrift.
- Dommen illustrerer således at i det øyeblikket man begynner å blande bedriftene geografisk, kan man få fort problemer, men dersom långiveren opptrer ryddig og fornuftig, må de kunne forholde seg til forholdene slik det så ut for dem.
- Kort fortalt: Geografisk deling vil være greit å vurdere opp mot adskillesesvilkåret, men funksjonell deling må være ganske tydelig dersom det ikke foreligger en geografisk adskillelse.
- Panteretten her gjelder driftstilbehøret “i sin helhet, slik det er til enhver tid”, jf. første setning
- 3-8 Motorvogn som driftstilbehør
- Første ledd
- A) “motorvogner som brukes eller er bestemt til bruk i næringsvirksomheten”
- Motorvognen blir dels blir brukt privat og dels i næringsvirksomhet må “hovedsakelig” våre 9 bruk i næringsvirksomheten, jf. forarbeidene.
- Det er etter forarbeidene et krav om at den må være ment til å bruke i mer enn ett år.
- A) “motorvogner som brukes eller er bestemt til bruk i næringsvirksomheten”
- Første ledd
- Første ledd
- Forholdet til at patenter kan pantsettes individuelt.
- Patent kan både pantsettes i patentregisteret, men også som del av driftstilbehøret. Ved kollisjon, vil den som har fått registrert sin rett først, få best rett.
- Et tilfelle:
- Hvis man først har en uregistrert driftstilbehørspant, og noen senere tar pant i det konkrete patentet, vil en godtroende erverver kunne ekstingvere driftstilbehørspanteretten
- Men det går ikke an å gjøre det motsatt, altså at man først har med å gjøre en uregistrert patentrett, også kommer noen og registrerer et driftstilbehørspant. Da kan ikke patenten godtroervervres, jf. forarbeidene. Det følger av at driftstilbehørspantet vil omfatte driftstilbehøret slik det er til enhver tid.
- Hvis man først har en uregistrert driftstilbehørspant, og noen senere tar pant i det konkrete patentet, vil en godtroende erverver kunne ekstingvere driftstilbehørspanteretten
- Panterett i driftstilbehør omfatter ikke tilbehør til fast eiendom, jf. § 3-4 (5). Dette følger av at bestemmelsene om løsørepant er ment å være komplementære, jf. forarbeidene.
- Avhendelse av driftstilbehør
- Av hensyn til rasjonell drift, må det generelt være adagng til å rettmessig avhende driftstilbehør og varelager. Dette følger av pantel. § 3-7, som gir rett til å skifte ut eller avhende pantsatt driftstilbehør så langt dette er i samsvar med “forsvarlig drift” og “ikke vesentlig forringer panthaverens sikkerhet”
- Kan imidlertid ikke ahvende pantsatt driftstilbehør uten panthaverens samtykke når panthaveren har tatt skritt til å inndrive pantekravet med varsel om tangsvedkning, jf. § 3-7 (2).
- Av hensyn til rasjonell drift, må det generelt være adagng til å rettmessig avhende driftstilbehør og varelager. Dette følger av pantel. § 3-7, som gir rett til å skifte ut eller avhende pantsatt driftstilbehør så langt dette er i samsvar med “forsvarlig drift” og “ikke vesentlig forringer panthaverens sikkerhet”
- Grensen mot varelager
- Driftstilbehørspanteretten viser ikke til varelagerpant. Dette følger av at lovgiver har hatt intensjon om at måten man definerer driftstilbehør og varelager på, skal være gjensidig utelukkende. Panterett i driftstilbehør omfatter derfor ikke “varer som forbrukes under virksomheten, da dette er varelagerpant etter § 3-11 (2) b).
- For at gjenstandene skal kunne betraktes som utstyr som inngår i driftstilbehørspantet, må det i følge forarbeidene kunne vare i mer enn ett år.
- Driftstilbehørspanteretten viser ikke til varelagerpant. Dette følger av at lovgiver har hatt intensjon om at måten man definerer driftstilbehør og varelager på, skal være gjensidig utelukkende. Panterett i driftstilbehør omfatter derfor ikke “varer som forbrukes under virksomheten, da dette er varelagerpant etter § 3-11 (2) b).
Hva omfattes av varelagerpant?
- Det er § 3-11 som regulerer hva varelagerpanteretten omfatter
- Første ledd (1)
- Det er næringsdrivende som kan underpantesette varelager i næringsvirksomhet
- Sjekk legaldefinisjon for næringsdrivende i § 3-5.
- Det er næringsdrivende som kan underpantesette varelager i næringsvirksomhet
- Andre ledd (2)
- Her legaldefineres av hva som omfattes.
- Virksomhetens beholdninger av:
- a) råvarer, uferdige og ferdige varer og handels varer
- b) drivstoff og andre varer som forbrukes under virksomheten
- c) emballasje til virksomhetens produkter
- Tredje ledd (3)
- “Panteretten må gjelde pantsetterens varelager i sin helhet eller en nærmere angitt del som driftsmessig er adskilt fra det øvrige og fremtrer som en selvstendig enhet, slik lageret eller vedkommende del av det er til enhver tid”
- Fjerde ledd (4)
- Varelagerpant omfattes ikke ting som kan pantsettes etter § 3-3, 3-8, 3-9 eller 3-10.
- Femte ledd (5)
- Avgrenses mot driftstilbehør.
- Første ledd (1)
- En grense mot pantel. § 3-8 (1) a om motvorgner
- Denne grensedragningen ble tema i GMAC-dommen i Rt.1992.438. I dommen hadde drev en bedrift utsalg av biler, og den valgte ut enkelte biler som demonstrasjonsbiler. Det oppstod da en tvist blant annet om disse bilene skulle anses som driftstilbehørspant ettersom de ble brukt i virksomheten som demonstrasjonsbiler. Det var for Høyesterett imidlertid ikke av betydning om demonstrasjonsbilene ble brukt eller var bestemt til å brukes i næringsvirksomheten, da det dreide seg om biler som i utgangspunktet inngår i et varelager og omfattes av varelagerpant. Den omstendighet at enkelte varer ble tatt i bruk i salgsøyemed burde ikke i seg selv medføre at de går ut av varelageret, og ikke lenger undergis bestemmelsene for varelagerpant.
- Varelagerpantet avgrenses også mot løsøre som er bestemt til bruk i næringsvriksomhet i landbruket, jf. § 3-9.
- Det avgjørende er om de inngår i landbruksnæring.
Avhendelse av pant i varelager
- Avhendelse av varelager, jf. § 3-13 Første ledd (1)
- Varer av pantsatt varelager kan avhendes fritt innenfor rammen av pantsetterens vanlige næringsvikrosmhet.
- “vanlige næringsvirksomhet”
- Ved vurderingen av om det dreier seg om salg innenfor pantsetterens vanlige næringsvirksomhet, må utgangspunkt tas i den art virksomhet pantsetteren drev på det tidspunkt pantsettelsen fant sted. Så lenge det bare er tale om omlegging av driften innenfor samme type virksomhet, kan panthaveren ikke protestere. Derimot vil panthaveren måtte samtykke dersom det er tale om å gå over til en annen type virksomhet eller å avvikle virksomheten.
- I motsetning til det som gjelder for driftstilbehør, vil varer av pantsatt lager kunne selges selv om panthaverens sikkerhet skulle bli vesentlig forringet, jf. motsetningsvis § 3-7 første ledd. Avgjørende er om salget kan sies å inngå som ledd i normal drift av den type virksomhet det er tale om.
- Derfor kan det blir mer tvilsomt hvis pantsetter foretar store konkurrsalg utenfor et typisk januarsalg, da det kan virke som ekstraordinære beslutninger begrunnet i dårlig økonomi. Vanligvis anses ikke dette som rettmessig salg.
- Varer av pantsatt varelager kan avhendes fritt innenfor rammen av pantsetterens vanlige næringsvikrosmhet.
- Seminaroppgave 11
- Momenter:
- Er det vanlig at avhenderen avhender det til en slik kjøper? F.eks at det er vanlig å avhende til forbrukere, men i det aktuelle tilfellet avhender til en annen næringsvirksomhet
- Er det vanlig at avhenderen avhender dette på den aktuelle måten?
- Er det aktuelle tilfellets formål med avhendelsen vanlig for næringsvirksomheten?
- Dette er en friere ramme enn for driftstilbehør i § 3-7.
- Andre ledd (2)
- Det kreves samtykke fra panthaver dersom panthaveren har tatt skritt for å inndrive kravet.
*
- Det kreves samtykke fra panthaver dersom panthaveren har tatt skritt for å inndrive kravet.