DSL kabel en fiber Flashcards
FDM
Frequency Division Multiplexing, hier ga je de bandbreedte opdelen in frequentiegebieden. Denk bv. aan radio, elke zender heeft een eigen frequentie. Je hebt hier ook een guardband nodig echter, anders krijg je nogsteeds overlappingen.
TDM
Time Division Multiplexing. Hier krijgt iedereen om te beurt het volledige kanaal. Dit is echter verspilling van bandbreedte als er veel bandbreedte beschikbaar is.
STDM
Statistical Time Division Multiplexing. Dit is een betere versie van TDM, als er een gebruiker is die niets met het kanaal doet, wordt hij overgeslagen en krijgen de mensen die het kanaal wel gebruiken meer tijd.
Simplex
Verkeer is enkel mogelijk in 1 richting, bv. Radio
Half duplex
Verkeer gaat in 2 richtingen, maar niet tegelijk, bv. walkietalkie
Full duplex
Verkeer gaat tegelijk in beide richtingen
Baudrate en bitrate
Baudrate is het aantal signalen je per tijdseenheid kan verzenden, bitrate het aantal bits per tijdeenheid. Als je slechts 2 dataniveaus hebt, bv. 0v = 0 en 5v = 1, dan is bitrate = baudrate. Als je echter meerdere niveaus hebt, je kan bv. per volt opsplitsen, dan heb je dezelfde baudrate maar stijgt de bitrate.
Scrambling/unscrambling
Soms is het lastig voor een computer om het verschil te zien bij veel opeenvolgende nullen, zo weet de computer niet of de andere gebruiker is weggevallen bv. Om dit tegen te gaan gaat de zender grote blokken nullen vervangen door een onmogelijke code. De ontvanger gaat deze onmogelijke code vervolgens terug omzetten in de reeks nullen.
Huffman Encoding
Hier gaan we kortere waardes toekennen aan karakters die statistisch het vaakst voorkomen. een e wordt voorgesteld als 1111 ipv 01011000. De zender en ontvanger moeten beiden dan wel weten dat deze encoding gebruikt wordt.
Lempel-Ziv Encoding
De zender en ontvanger hebben een buffer van de datastream. Een algoritme maakt een boomstructuur van alle strings. Als een string reeds gekend is in de tree verstuurt deze een pointer naar de string ipv. de volledige string
Modulatie
Dit is de soort techniek die gebruikt wordt door een modulator om informatie onder te brengen in een draaggolf. Je hebt verschillende soorten modulatie zoals AM, FM en PM
AM
Amplitude Modulation. De amplitude (LUID - stil) van het signaal wordt aangepast afhankelijk van of er een 0 of 1 gestuurd wordt.
FM
De frequentie wordt lichtjes aangepast (kort - lang) afhankelijk van welke informatie er gestuurd wordt.
PM
De fase van het signaal wordt aangepast. Dan gaan we van het laagste punt in de golf ineens wisselen naar het hoogste punt. Deze modulatie heeft echter veel energie nodig en heeft veel storingen op hoge frequenties.
QAM
Quadrature Amplitude Modulation is een combinatie van amplitude en fase. Omdat we vaak sensitievere meetapparatuur hebben kunnen we verschillende amplitudes meten. We kunnen bij bv. QAM16 16 verschillende waardes definieren, elke waarde heeft dus 4 bits waardoor elk signaal 4 bits tegelijk kan sturen.