Drøfting Flashcards

1
Q

Tyskland fikk i Versaillestraktaten den formelle skylden for at krigen brøt ut. Drøft i hvilken grad det stemmer at Tyskland har ansvaret for at Den første verdenskrig brøt ut.

A

Konflikten oppsto på grunn av mange årsaker, ikke bare Tysklands handlinger. Så det er ikke helt rettferdig å si at Tyskland var den eneste grunnen til krigen.

Lange konflikter, rivalisering og allianser i Europa bidro også til krigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gjør kort rede for, og drøft hva som var årsakene til Den første verdenskrig. Hvilke årsaker vil du legge mest vekt på, de bakenforliggende eller de utløsende årsaker, for å forklare krigsutbruddet?

A

Krigen startet på grunn av dype konflikter mellom land, som konkurranser og allianser, og fordi noen drepte erkehertugen Franz Ferdinand. Men begge deler var med på at krigen startet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvorfor ble det som startet som en europeisk krig global?

A

Krigen spredte seg globalt på grunn av kolonier og allianser. Europeiske land hadde kolonier rundt om i verden, og når krigen brøt ut, trakk de koloniene og allierte land med seg inn i konflikten, gjør det til en global krig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

I starten av krigen, var slagordet til soldatene «Hjem til jul». Hva forteller dette oss om innstillingen til krigen?

A

Soldatene trodde krigen ville være kort, og de håpet å være hjemme til jul. Det viser at de var for optimistiske, og kanskje ikke helt forstod hvor lang og vanskelig krigen skulle bli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Slagene om Verdun og Somme står igjen som symboler på det meningsløse i Den første verdenskrig, der henholdsvis 700 000 og én million soldater ble drept eller såret for en gevinst på noen kilometer ødelagt og ubrukelig terreng. Drøft om en slik type krig ville vært mulig i dagens samfunn, preget av sosiale medier og sterke demokratiske tradisjoner.

A

I dag, når alle er på nett og vi verdsetter fred og demokrati, ville det vært vanskelig å ha en krig som før. Folk er flinkere til å jobbe sammen og snakke om problemene sine, så vi prøver å finne fredelige løsninger før vi tyr til vold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

USAs president Woodrow Wilson var pådriver for et mildere krigsoppgjør enn det som ble resultatet i Versailles-traktaten. Diskuter i hvilken grad det strenge krigsoppgjøret var med på å forårsake andre verdenskrig kun tjue år senere.

A

Woodrow Wilson ville ha en snillere måte å avslutte krigen på, men han fikk ikke det som han ville. De strenge reglene i Versailles-traktaten gjorde Tyskland veldig sinte og fattige, og det hjalp til å lage en dårlig stemning som til slutt førte til en annen stor krig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly