Div Flashcards
Hva er et fagnettverk?
Et fagnettverk er en form for samarbeid mellom fagpersoner som har felles faglige interesser og kompetanseområder. Det kan være en sammenslutning av forskere, akademikere, fagfolk eller praktikere innenfor et spesifikt fagfelt eller fagområde.
Formålet med et fagnettverk er å fremme kunnskapsutveksling, samarbeid og felles læring blant medlemmene. Det kan være en plattform for å diskutere nye forskningsfunn, dele erfaringer, presentere og få tilbakemeldinger på arbeid, og utvikle nye ideer og initiativer.
Hva er innovasjonskapasitet?
Evnen til å gjenskape innovasjon – skape innovasjon over tid, bruker igjen og igjen, og ikke bare når det gjelder enkeltpersoner. Det er en måling av organisasjonens evne til å skape og levere nye og verdifulle produkter, tjenester, prosesser eller forretningsmodeller som gir konkurransefortrinn og øker verdiskapningen
Tre elementer innenfor innovasjonskapasitet?
Engasjement:
Dynamiske ferdigheter:
Komplementære ferdigheter:
Hva er dynamiske ferdigheter?
Dynamiske ferdigheter: Handler om å utnytte og effektivisere kompetanse og ressurser best mulig. Dynamiske ferdigheter har blitt anerkjent som en viktig faktor for å opprettholde konkurranseevne og øke innovasjonsevnen i organisasjoner.
Innenfor der finner man en tre hovedelementer:
Sense: refererer til evnen til å oppdage og forstå endringer i markedet og kundenes behov, samt å identifisere muligheter for forbedring.
Gripe (f.eks. i en tohendig-struktur så er «gripe» en sentral del): evnen til å håndtere og utnytte de tilgjengelige ressursene og mulighetene på en effektiv måte, inkludert både menneskelige og materielle ressurser
Transformere: Transformere refererer til evnen til å omskape og omorganisere bedriftens ressurser for å skape nye produkter, tjenester og forretningsmodeller som svarer på markedets behov.
Hva er komplementære ferdigheter?
Komplementære ferdigheter, på den annen side, er ferdigheter som supplerer og forsterker andre ferdigheter og gjør dem mer verdifulle i en arbeidskontekst. Disse ferdighetene er nødvendige for å utføre en jobb på en effektiv måte og kan forbedre den totale arbeidsytelsen. Fokus på tekniske og menneskelige ferdigheter og forbedre dem. For eksempel: markedsføring, koding og kommunikasjon.
Organisering for innovasjon og innovasjonskapasitet (3 deler)
Del 1: Løsninger innenfor organisasjonen: -
Tohendig organisering – opprette en separat avdeling som har fokus på innovasjon. Løsningen bidrar til å sikre at tilstrekkelig tid og ressurser settes av til fornyelse. Gjennom Arbeidet i den nye enheten vil også komplementære ferdigheter utvikles (som for eksempel markedsføring og koding). Over tid vil den innovative kulturen smittes over til den etablerte virksomheten.
Innovasjon fra randsonen - Lar innovasjon vokse frem i randsonen av det etablerte. - Legge fokus mot de eksterne omgivelsene og sense og fange opp muligheter som oppstår rundt bransjen og markedet som de opererer i. - Innovasjon porteføljen.
Agile arbeidsmetoder og organisering – agile produktteam, smidig, tilpasningsdyktig, effekitvt, høy grad av autonomi, tverrfaglighet.
Transformasjon av kjernen - Transformasjon av org. Struktur og forretningsmodell. Endre “hvordan vi gjør det her”.. Gjør dermed en en endringsprosess i organisasjonen, enten en radikal eller planlagt endring. Bidrar til å bygge innovasjonskapasitet ved at en raskere kan “gripe” fremtidige muligheter. Dersom prosessen er vellykket, vil det også kunne bygge dynamiske ferdigheter, samt skalere komplementære ferdigheter.
Del 2: Åpne grenser for innovasjon (Åpen innovasjon)
Samarbeid med oppstartsbedrifter (For eksempel Tryg Forsikring går i samarbeid med en og innovativ start-up innen forsikring
Partnerskap (f.eks. DNB inngår partnerskap med en annen bank)
Økosystemer - handler om relasjonen mellom aktører og hvilken avhengighet de har av hverandre, hvor de produserer mye mer verdi sammen enn hvis de hadde gjort det alene. For eksempel når banker, butikker, Visa, Mastercard osv. Gikk sammen for å utvikle Vipps
Del 3: Spinne ut og etablere nytt
Handler om når innovasjon skjer gjennom hvor deler av virksomheten flyttes ut eller skilles ut som et helt eget selskap, og gjerne da med nye eiere.
For at dette skal være med på å bygge innovasjonskapasitet hos den etablerte aktøren, vil det ikke være tilstrekkelig at at virksomheten bare spinner selskapet ut og eventuelt tjener finansielt på det, selskapet som er spunnet ut, må også bidra til at den etablerte virksomheten fortsetter å bygge sin innovasjonskapasitet.
For eksempel: TV2 - sin avdeling for værmeldinger ble en spin-off –> “Storm.no”
Hva er innovasjonstannhjulet? - TELE - OKAIK
Figuren er ment å illustrere at tannhjulene ligger bak de ulike organisatoriske løsningene. En kan sammenligne det med en verktøykasse hvor hver av de organisatoriske løsningene trekker på ulike sett av tannhjul. F.eks. i den to hendige løsningen kan det etableres et nytt sett av tannhjul innenfor de organisatoriske grensene, men det er ikke sikkert at det er behov for å inkludere alle tannhjulene, for eksempel så kan de dele den “teknologiske plattformen” med hovedvirksomheten.
TELE - OKAIK:
Teknologisk plattform
Eksterne relasjoner
Ledelse og styring
Eierskap
Org. Struktur
Kompetanse
Arbeidsprosesser
Insentiver
Kultur
Hva er produktteam?
Et produktteam arbeider sammen for å et felles mål. Jobber som regel agilt og tverrfaglig. Det er et varig team som ikke slutter når prosjektet er over. Det er altså da et stabilt medlemskap. Når et prosjekt er over så kan de gjøre en evalueringsprosess for å finne ut hva de har gjort bra, og hva de kan forbedre seg på. Et varig agilt produktteam som arbeider med et bestemt domene, produkt, tjeneste og har en klar avgrensning. F.eks. det er et IT-produkt for NAV.
Hva er en radikal transformasjon av kjernen?
Det er innenfor en organisatorisk løsning (del 1), og handler om følgende:
Omfattende endring i «hva vi driver med», identitet som organisasjon og /eller forretningsmodell. Gjør dermed en en endringsprosess i organisasjonen, enten en radikal eller planlagt endring. Bidrar til å bygge innovasjonskapasitet ved at en raskere kan “gripe” fremtidige muligheter. Dersom prosessen er vellykket, vil det også kunne bygge dynamiske ferdigheter, samt skalere komplementære ferdigheter.
Hva er åpen innovasjon?
Åpen innovasjon er en innovasjonsstrategi som innebærer at organisasjoner søker og utnytter eksterne kilder (partnerskap), samtidig som de benytter seg av sine egne ideer og interne ressurser for å drive innovasjon fremover. Det innebærer at de ikke kun benytter seg av egen FoU-avdeling, og søker dermed åpen innovasjon og samarbeid utenfor organisasjonens grenser. Organisatoriske løsninger som er aktuelle for åpen innovasjon er: partnerskap og samarbeid. Eller for eksempel fusjoner og oppkjøp. Men også eventuelt økosystemer
Hva menes med å “spinne ut og etablere på nytt”?
Er innenfor en organisatorisk løsning for å skape innovasjonskapasitet som tilsier at organisasjonen
Handler om når innovasjon skjer gjennom hvor deler av virksomheten flyttes ut eller skilles ut som et helt eget selskap, og gjerne da med nye eiere.
For at dette skal være med på å bygge innovasjonskapasitet hos den etablerte aktøren, vil det ikke være tilstrekkelig at at virksomheten bare spinner selskapet ut og eventuelt tjener finansielt på det, selskapet som er spunnet ut, må også bidra til at den etablerte virksomheten fortsetter å bygge sin innovasjonskapasitet.
- For eksempel: TV2 - sin avdeling for værmeldinger ble en spin-off –> “Storm.no”
Hva er strategi?
En bedrifts teori om hvordan den skal konkurrere for å oppnå suksess. Organisasjonsstrategi refererer til den overordnede planen og retningen en organisasjon tar for å oppnå sine mål og oppfylle sin visjon. Det er en langsiktig plan som veileder organisasjonens forslag og beslutninger på alle nivåer.
Hva er en tohendig organisering?
Er innenfor en organisatorisk løsning for å skape innovasjonskapasitet som tilsier at organisasjonen
En organisasjon opprettet en separat enhet for å drive aktiv med utvikling og innovasjon - utnytte og utforske
Etablerte organisasjoner strever med å bli like gode på innovasjon og fornyelse som de er til å effektivisere og forbedre det eksisterende. Dette omtales som evnen til å balansere effektivisering i vanlig drift med fornyelse og innovasjon. En bedrift oppretter dermed en enhet som skal arbeide utenfor den vanlige driften – og dermed rettet mot produktutvikling og innovasjon. For etablerte virksomheter vil det først og fremst være evnen til å gripe nye muligheter som styrkes ved den tohendige løsningen.
Gjennom arbeidet i den nye enheten vil også komplementære ferdigheter utvikles, og dermed vil den innovative kulturen og ferdighetene kunne smittes over til den etablerte enheten.
VG som eksempel på en tohendig struktur:
Har etablert separat enheter over tid for å drive frem innovasjon: “VGTV”. Dette har blitt gjort ved hjelp av en «tohendig» tankegang. Når denne lykkes, blir den reintegrert med etablert enhet. Kompetansen «smitter over» på eksisterende enheter.
Hva er et ressursbasert perspektiv ?
Det ressursbaserte perspektivet er et verktøy for bedriftsledelser for å identifisere de strategiske ressursene som er tilgjengelige for firmaet
Hva er Porters fem krefter modell?
Modellen fokuserer på et sett med fem faktorer som hjelper for å forstå en organisasjons konkurransestyrke og markedsposisjon. De 5 kreftene er; trussel om nye aktører, trussel fra substitutter, leverandør makt, kjøperne sin makt og intensitet av konkurranse rivalisering.
Hva er SVIMA, og hvordan kan en organisasjon benytte seg av rammeverket?
SVIMA er et rammeverk som blir brukt for å foreta en intern ressursbasert analyse for å se om man har en ressurs eller evne som kan gi et varig konkurransefortrinn. SVIMA står for:
Sjelden (S): Dette vil si at en ressurs er hos få eller ingen av konkurrentene.
Viktig (V): At en ressurs har effekt på for eksempel bedriftens kostnader. Og i hvilken grad den er viktig for kundenes betalingsvillighet eller kostnad.
Ikke-imiterbar (I): I hvilken grad etablerte konkurrenter eller inntrengere kan skaffe ressursene, altså i hvilken grad konkurrentene kan kopiere eller erstatte ressursen med noe annet.
Mobilisert (M): Ressursene må være mulig å ta i bruk, og i hvilken grad bedriften har tatt i bruk ressursen for å skape verdi.
Approprierbar (A): Den økonomiske verdien som skapes av ressursene må være til fordel for bedriften, ikke for andre.
Dersom en bedrift har ressurser eller evner som oppfyller alle disse kravene, vil bedriften kunne oppnå et realisert og varig konkurransefortrinn.
Hva er en verdikonfiugrasjon?
Verdikonfiugrasjon er ulike modeller for verdiskaping, altså det er hvordan virksomheten skaper verdi til sine kunder/klienter og som dermed gir dem inntekt. Porter mente det var en kun en verdikjede, men Stabell & Fjeldstad utviklet 2 nye konfigurasjoner, verdinettverk og verdiverksted (value shop).
Definer Verdikjede
Det er et begrep som brukes for å beskrive verdiskapningen i en organisasjon på et strategisk nivå. Det er då en “kjede” med rekke aktiviteter som organisasjonen følger - slik at de kan skape verdi i form av produkter eller tjenester.
Porters verdikjede passer godt til industriproduksjon – for eksempel fabrikker i ulike land, som gjerne selger produkter over hele verden. For eksempel produksjon av Salma- laks - innkjøp, produksjon og transport/logistikk.
Definer Verdiverksted
Valueshop – eller verdiverksted på norsk er en organisasjon som kjennetegnet av å produsere verdibaserte tjenester eller skape komplekse og skreddersydde produkter. Organisasjonen er dermed designet for å løse kunde- eller klientproblemer, i stedet for å skape verdi ved å produsere «utdata», fra en innsats av råvarer. Et eksempel på dette er Spotify. Et annet eksempel er advokatfirmaer som løser et juridisk problem for sine klienter. Men også arkitektkontorer og konsulentbyråer.
Definer Verdinettverk
I verdinettverket skapes verdi gjennom samarbeid og samspill mellom aktører/kunder for å levere produkter eller tjenester til markedet. Man finner dermed klienter og kunder som er, eller ønsker å være, avhengige av hverandre. Verdinettverket fokuserer på samarbeid, gjensidig avhengighet og utveksling av ressurser og kompetanse mellom aktørene. Målet er å optimalisere verdiskapningen gjennom effektive samarbeidsrelasjoner, innovasjon og koordinering av aktiviteter.