Dispozitii generale Flashcards

1
Q

ce este dreptul la actiune?

A

art. 2500 (2): Prin drept la actiune se intelege dreptul de a constrange o persoana, cu ajutorul fortei publice, sa execute o anumita prestatie, sa respecte o anumita situatie juridica sau sa suporte orice sanctiune civila, dupa caz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

prescriptibilitatea dreptului la actiune

A
art 2501 (1): Drepturile la actiune avand obiect patrimonial sunt supuse prescriptiei extincitve, afara de cazul in care prin lege s-ar dispune altfel.
               (2):In cauzrile anume prevazute de lege, sunt supuse prescriptiei extinctive si alte drepturi la actiune, indiferent de obicetul lor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Cand e dreptul la actiune imprescriptibil?

A

art 2502 (1): Dreptul la actiune este imprescriptibil in cazurile prevzute de lege, precum si ori de cate ori, prin natura sa sau prin obiectul dreptului subiectiv ocrotit, exercitiul sau nu poate fi limitat in timp.

            (2) : In afara cazurilor prevazute de lege, sunt imprescriptibile drepturile privitoare la: - actiunea privind apararea unui drept nepatrimonial, cu exceptia cazului in care prin lege se dispune altfel - actiunea in constatarea nulitatii absolute
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

prescriptia dreptului la actiune privind drepturile accesorii

A

art. 12503 (1): Odata cu stingerea dreptului la actiune privind dreptul principal, se stinge si dreptul la actiune privind drepturile accesorii, afara de cazul in care prin lege s ar dispune altfel.
(2) :In cazul in care un debitor este obligat la prestatii succesive, dreptul la actiune cu privire la fiecare dintre aceste prestatii se stinge printr o prescriptie deosebita, chiar daca debitorul continua sa execute una sau alta dintre orestatiile datorate.
(3) :Dispozitiile alin(2) nu sunt aplicabile in caxul in care prestatiile succesive alcatuiesc, prin finalitatea lor, rezultata din lege sau conventie, un tot unitar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Prescriptia dreptului la actiune privind creanta garantata

A

art. 2504 (1): Prescriptia dreptului la actiune privind creanta principala nu atrage stingerea dreptului la actiunea ipotecara. Sub rezerva prescriptiei dreptului de a obtine executarea silita, creditorul ipotecar va putea oricand urmari, in conditiile legii, bunurile mobile sau imobile ipotecate, insa numai in limita valorii acestor bunuri.
(2) :Dispozitiile alin(1) nu se aplica prescriptiei dreptului la actiune pentru plata dobanzilor si a altor accesorii ale creantei ipotecare, care, in afara capitalului, nu mai pot fi acoperite dupa implinirea prescriptiei din valorificarea, pe cale silita, a bunului grevat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Compensatia si dreptul de retentie

A

art 2505: Prescriptia nu impiedica stingerea prin compensatie a creantelor reciproce si nici exercitarea dreptului de retentie, daca dreptul la actiune nu era prescris in momentul in care s ar fi putut opune compensarea sau dreptul de retentie, dupa caz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Efectele prescriptiei extinctive

A

art. 2506 (1): Prescriptia extinctiva nu opereaza de plin drept.
(2) : Dupa implinirea termenului de prescriptie, cel obligat poate sa refuze exercitarea prestatiei.
(3) :Cel care a executat de buna voie obligatia dupa ce termenul de prescriptie s a implinit nu are dreptul sa ceara restituirea prestatiei, chiar daca nu stia ca la data executarii termenul prescriptiei era implinit,
(4) :Recunoasterea dreptului, facuta printr un act scris, presum si constituirea de garantii in folosul titularului dreptului a carui actiune este prescriptibila sunt valabile, chiar daca cel care le a facut nu stia ca termenul de prescriptie era implinit. In aceste cazuri sunt aplicabile regulile de renuntare la prescriptie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Renuntarea la prescriptie

A

art. 2507:Nu se poate renunta la pescriptie cat timp nu a inceput sa curga, dar se poate renunta la prescriptia implinita, precum si la beneficiul termenului scurs pentru prescriptia inceputa si neimplinita.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Felurile renuntarii la prescriptie

A
art 2508 (1): Renuntarea la prescriptie este expresa sau tacita.
                (2):Renuntarea tacita trebuie sa fie neindoielnica. Ea poate rezulta numai din manifestari neechivoce.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Persoanele care nu pot renunta la prescriptie

A

art 2509: Cel lipsit de capacitatea de a instraina sau de a se obliga nu poate renunta la prescriptie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Efectele renuntarii la prescriptie

A

art. 2510 (1): Dupa renuntare, incepe sa curga o noua prescriptie de acelasi fel.
(2) :Daca partea indreptatita renunta la beneficiul termenului scurs pana la acea data, sunt aplicabile dispozitiile privind intreruperea prescriptiei prin recunoasterea dreptului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Intinderea renuntarii la prescriptie

A

art 2511: Renuntarea isi produce efectele numai in privinta celui care a facut o. Ea nu poate fi invocata impotriva codebitorilor solidari ori ai unei obligatii indivizibile sau impotriva fideiusorilor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Invocara prescriptiei de partea interesata

A

art 2512 (1): Prescriptia poate fi opusa numai de cel in flosul careia curge, personal sau prin reprezentant, si fara a fi tinut sa produca vreun titlu contrar ori sa fi fost de buna-credinta.

(2) Organul de jurisdicţie competent nu poate aplica prescripţia din oficiu.
(3) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile chiar dacă invocarea prescripţiei ar fi în interesul statului sau al unităţilor sale administrativ-teritoriale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Momentul până la care se poate invoca prescripţia

A

art.2513:Prescripţia poate fi opusă numai în primă instanţă, prin întâmpinare sau, în lipsa invocării, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Invocarea prescripţiei de către alte persoane

A

art. 2514:Codebitorii unei obligaţii solidare sau indivizibile şi fideiusorii pot invoca prescripţia, chiar dacă unul dintre debitori a neglijat să o facă ori a renunţat la ea. Tot astfel o pot face creditorii celui interesat, precum şi orice altă persoană interesată.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Regulile aplicabile prescripţiei extinctive

A

art. 2515:(1) Prescripţia extinctivă este reglementată prin lege.
(2) Este interzisă orice clauză prin care fie direct, fie indirect o acţiune ar fi declarată imprescriptibilă, deşi, potrivit legii, aceasta este prescriptibilă, sau invers, o acţiune declarată de lege imprescriptibilă ar fi considerată prescriptibilă.
(3) Cu toate acestea, în limitele şi condiţiile prevăzute de lege, părţile care au capacitatea deplină de exerciţiu pot, prin acord expres, să modifice durata termenelor de prescripţie sau să modifice cursul prescripţiei prin fixarea începutului acesteia ori prin modificarea cauzelor legale de suspendare ori de întrerupere a acesteia, după caz.
(4) Termenele de prescripţie pot fi reduse sau mărite, prin acordul expres al părţilor, fără însă ca noua durată a acestora să fie mai mică de un an şi nici mai mare de 10 ani, cu excepţia termenelor de prescripţie de 10 ani ori mai lungi, care pot fi prelungite până la 20 de ani.
(5) Dispoziţiile alin. (3) şi (4) nu se aplică în cazul drepturilor la acţiune de care părţile nu pot să dispună şi nici acţiunilor derivate din contractele de adeziune, de asigurare şi cele supuse legislaţiei privind protecţia consumatorului.
(6) Orice convenţie sau clauză contrară dispoziţiilor prezentului articol este lovită de nulitate absolută.

17
Q

Domeniul de aplicare

A

art. 2516:(1) Dispoziţiile prezentului titlu constituie dreptul comun în materia prescripţiei extinctive.
(2) Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită a unei hotărâri judecătoreşti sau arbitrale ori a altui titlu executoriu este supusă dispoziţiilor Codului de procedură civilă, afară de cazul în care acestea din urmă ar fi neîndestulătoare.

18
Q

Cine poate invoca prescriptia?

A

prescriptia poate sa fie invocata doar de partea interesatasi (cel in folosul caruia a curs prescriptia sau alte persoane interesate sa invoce prescriptia care a curs in favoarea altcuiva) niciodata din oficiu de catre instanta de judecata, nici daca ar fi in interesul statului sau unitatilor administrativ-teritoriale

19
Q

Efectul imediat al prescriptiei extinctive

A

prescriptia nu opereaza de plin drept, pentru stingerea dreptului la actiune, prescriptia trebuie invocata de persoana interesata.

20
Q

Prescriptia extictiva in cazul prestatiilor succesive

A

dreptul la acțiune pentru realizarea fiecăreia dintre aceste prestații se stinge printr-o prescripție diferită
situatii:
-situatia actelor juridice cu executare succesiva
-situatia drepturilor de creanta avand ca obicect incasarea fructelor civile ale unui bun sau capital
-situatia daunelor moratorii